HVORDAN VELGE RIKTIG HUDPLEIE?

INNLEGGET INNEHOLDER ANNONSELENKER

Jeg får mange spørsmål i innboksen om hudpleie. Mange lurer på hvilke spesifikke produkter jeg liker og anbefaler, men jeg svarer som regel med spørsmål tilbake. Fordi huden min er ikke lik din, den har kanskje andre behov enn din og trenger andre type produkter for å fungere og se optimal ut. Samme hva du vil at hudpleie skal gjøre i huden din, samme hvilket resultat du er ute etter, må jeg vite mer om din hud. Først må jeg vite hvilken hudtype du har!

Hva er hudtype?
Hudens oppgave er å beskytte kroppen vår, alt av indre organer og kroppens funksjoner. Huden vår er sterk og elastisk, en god barriere mot ytre påvirkninger som slag, støt, mikroorganismer, bakterier, vær og vind og mye mer. Huden består av celler og komponenter som på ulik måte stopper disse ytre faktorene fra å påvirke helsa vår negativt. En sunn hud som gjør denne jobben optimalt, SER sunn og frisk ut.Om vi sørger for at huden har det bra vil den også se bra ut. I tillegg vil en sunn hud også beskytte egne celler og komponenter, som igjen betyr at det tar lenger tid før huden får skader og aldringstegn som rynker og løs hud. Hudens talg er en viktig del del av denne beskyttelsen. Talg er et type fett som talgkjertlene i huden vår produserer, som trekker opp til hudoverflaten og er en del av beskyttelsen i møte med ytre påvirkninger. Men det varierer fra person til person hvor mye talg huden produserer, dette er genetisk bestemt. Dvs. at vi har samme talgproduksjon fra vi er ferdig utviklet til vi blir eldre, den varierer ikke før huden eldes og dens funksjoner (bl.a. talgproduksjon) fungerer dårligere. Hvor mye fett huden vår produserer bestemmer hvilken hudtype vi har og den har vi livet ut! Slik kan vi dele inn i hudtyper:

Normal hudtype:

Huden produserer akkurat den mengden talg huden trenger for å beskytte seg selv og for at cellene skal trives. En normal hudtype kjenntegnes ved at huden verken har en blank/fet overfalte eller ser tørr og matt ut. Den har ikke store tydelige porer (utenom noe på nese/hake/panne) og sliter ikke med mye utenheter og kviser. Den flasser ikke og føles ikke stram, den fungerer optimalt. En normal hudtype trenger hudpleie som hjelper noe til med å beskytte huden og sørge for at det fortsetter å fungere optimalt i møte med ytre faktorer, at hudbarrieren ikke blir strippet for fett og fukt. Men alt ettersom hvilken type påvirkning huden møter har en normal hudtype i stor grad evene til å beskytte seg selv, nettopp fordi den produserer optimalt med beskyttende fett . Har du en normal hudtype, kan du se etter hudpleie som er markert "Normal skin", fordi den ikke vil gi for mye eller lite fett, men fukt som huden (uansett hudtype) trenger.

Tørr hudtype:

Om du har en tørr hudtype, produsere ikke huden nok talg. Huden har lite beskyttende talg i hudoverflaten og mister derfor enklere fukten (vannet) i huden også. På grunn av den manglende beskyttelsen kan huden oppleves som sensitiv fordi vær og vind, kulde og aircondtition for eksempel, påvirker og plager hudens celler enkler enn om beskyttelsen hadde vært optimal. En tørr hud kan se matt og blass ut, kan flasse og føles stram. En tørr hud har ingen synslige porer og sliter i mindre grad med urenheter. En tørr hud brytes raskere ned og blir skadet, blant annet mangler kollagenfibrene beskyttelse og en tørr hud får derfor raskere rynker. Derfor bør noen med en tørr hudtype se etter hudpleie som er markert "Dry skin" som umiddelbart vil tilføre huden mer beskyttende fett i tillegg til fukt, for å styrke hudens barriere. Huden vil da se glødende og fin ut, ikke minst er huden beskyttet og føles mindre sensitiv.

Det er viktig på skille mellom "tørr hudtype" og "dehydrert hud". For en normal og fet hudtype kan også føles tørr i blant, men det er ikke fordi huden produserer mindre fett. For eksempel kan kald og tørr vinterluft strippe hudens overflate for fett hos selv en fetere hudtype, i en fase hvor huden bruker litt tid på å omstille seg. Typisk høstsesog for eksempel. Da trenger huden en kortere periode noe mer fett og fukt enn hva det vanligvis trenger, en normal/fet hudtype kan da se etter hudpleie som er markert "Dehydrated skin". Om du er usikker på om du har en dehydrerrt hud eller en tørr hudtype kan det hjelpe å tenke etter hvor lenge huden har føltes tørr. Er det noe som plutselig har skjedd, eller har huden liksom alltid vært tørr? Det er mange andre årsaker til at huden kan bli dehydrert også: stress, feil hudpleie, sykdom, dårlig kosthold osv.

Fet hudtype:

En fet hud produserer mer enn nok talg. Den kjennetegnes ved at hudoverflaten ser blank og fet ut, den har i større grad store og tilstoppede porer, sorte og hvite prikker, hudormer, urenheter og kviser. Huden har på mange måter en høyere beskyttelse mot yttre påvirkning, fordi den har et godt lag med talg i overflaten. Men overfloden av talg i huden kan skape problemer ved at porene enklere tilstoppes og man kan utvikle for eksempel kviser. Det føles ubehagelig og huden må jobb hardt for å balansere og reparere betennelsen som har oppstått. I tillegg kvisenes utseende være sjenerende. Derfor ser man etter hudpleie for fet hud markert "Oily skin" for å unngå hudpleie som innholder store deler fett og får å bruke hudpleie som heller hjelper til med å matte ned og tørke opp noe av det overflødige fettet. Det er viktig å ikke rense huden overdrevent og strippe overfalten helt for fett, for det kan stimulere talgproduksjonen ytterligere.

Kombinert hudtype:

Om du har en tørr hudtype, kan du ha fra en veldig tørr hud til en kombinert tørr hud. Det samme for fet hudtype, det er mange variasjoner fra veldig fet hud til kombinert mot fet. Mange vil til og med oppelve litt av begge deler, at noen omrpder i ansiktet oppleves som tørre og andre fete, eller noen områder som normale mens andre igjen er tørre eller fete. Disse hudtypene kaller vi for kombinerte hudtyper. Deter kan være litt mer avansert å holde huden i balanse om man har litt av flere hudtyper, men det finnes hudpleie som er markert "combination skin" eller for eksempel "combination to dry skin" eller "combination to oily skin". Denne hudpleien jobber nettopp med balanse av fett/fukt og tilpasser pleien i de uliek områdene av ansiktet. For noen, spesielt de som har ytterpunktene av kombinert hud, velger faktisk å bruke ulik hudpleie til de ulike områdene for optimal pleie og resultat.

Om du er usikker på hvilken hudtyper du har, at den verken føles veldig fet eller veldig tørr kan det godt hende at du har en kombinert variant. Om den ikke er normal da. Om du er usikker, vil jeg anbefale å møte opp i en av våre Tax Free eller Travel Value butikker uten noe særlig sminke og sette av litt tid for en ordentlig konsultasjon med en av våre medarbeidere. Eventuelt invester litt penger i å besøke en hudpleier for å avgjøre hudtypen.

Hvorfor må vi ta hensyn til hudtype?

Vil du ha mer glød i huden? Redusere synligheten av rynker? Ha mindre kviser? Det finnes hudpleie som kan hjelpe til med alt dette, men først når hudens fukt- og talgabalanse er optimal!! Derfor, uansett hvilket "resultat" du er ute etter, er det viktig å ta hensyn til hudtype når du skal velge hudpleie. Fordi hudens førsteprioritet er å oppretteholde beskyttelsesbarrieren, først når barrieren er optimal vil den ta til seg og jobbe med aktive ingredienser fra hudpleie som jobber med andre faktorer i huden. Når huden kan bruke mindre energi på å styrke barrieren eller på å kvitte seg med overflødig talg, kan den jobbe med andre aspekt.

Denne posten er ment som et "steg 1" i hvordan du velger riktig hudpleie. Neste hudpleiepost vil handle om hvilke produkter og steg en hudpleierutine bør bestå av. Så heng med!

Liker

Kommentarer

susannem
susannem,
Så fint innlegg 🖤 Har bare eit spørsmål som du kanskje kan svare på? Er det nødvendig å bruke et serum? Hvorfor bruker man serum og når bruker man det?
nouw.com/susannem
TaxfreeHanne
TaxfreeHanne,
Så hyggelig å høre Susanne, tusen takk! jeg skal faktisk snakke om nettopp serum (blant annet) i neste post, men et serum jobber dypere i huden, brukes før fuktighetskrem morgen og/eller natt. Et serum er verdt å investere i om du har spesifikke behov og ønsker om synlige resultater i huden. det fungerer litt som en hårkur til hår, går inn i dybden og reparerer/balanserer. Kort fortalt avhenger det av dine behov om du trenger et serum eller ikke!☺️
nouw.com/taxfreehanne
susannem
susannem,
Ahaa, okey eg skjønnar! Sliter sjølv med masse tekstur i huden og at sminken ikkje legg seg fint! Vil det da være nyttig å bruke eit serum?
nouw.com/susannem
TaxfreeHanne
TaxfreeHanne,
Det avhenger av flere ting!☺️ Hvilken hudtype har du og hvilke hudpleieprodukter bruker du nå? Hva lager tekstur i ansiktet ditt, hvordan ser teksturen ut?
nouw.com/taxfreehanne
susannem
susannem,
Wow det er veldig vanskelig å beskrive korleis det ser ut, men den ser tørr ut sjølv om eg veit den ikkje er tørr. Har meir kombinert hud med oljete t-sone. Til morgenen vaskar eg ansiktet med ein olje fra rituals, før eg går over med pixi sin glow tonic. Av fukt brukar eg som regel kiehls ultra facial oil free gel crem og deira avocado øyekrem. Før eg legger med brukar eg serum fra The Ordinary, ultra facial moisturizer, avokado øyekrem. Skrubben fra Rituals, peeling fra Bodyshop og overnight mask fra Origins brukar eg nokon ganger i veka..
nouw.com/susannem
TaxfreeHanne
TaxfreeHanne,
Det kan være at ytterst lag av huden er dehydrert, men hvilken sminke bruker du?
nouw.com/taxfreehanne
susannem
susannem,
Ja det kan være.. Bruker NYX sin nye glow foundation + dems concealer og setter med sensai sitt settingpudder..
nouw.com/susannem