HVILKE TYPER PARFYMER LIKER DU?

INNLEGGET INNEHOLDER ANNONSELENKER

Når jeg snakker om parfymer, skaper det alltid stort engasjement i mine kanaler. Når jeg snakker om og sammenligner parfymer får jeg alltid enda flere spørsmål i innboks og mange innspill, det er så gøy! Jeg viser ofte hvilke parfymer som ligner på hverandre og kommer med anbefalinger basert på hvilke parfymer dere bruker fra før av, noe som viser seg å være veldig populært! Men hva gjør du egentlig når du ikke har en favorittparfyme og ikke vet hva du liker? I dag tenkte jeg å gi noen tips til hvordan du kan finne ut av parfymesmaken din, hvor du kan begynne i jungelen av parfymer.

Det er vanlig å dele parfymer inn i kategorier og duftfamilier, etter hvilke duftessenser de lukter mest av. Jeg liker å forholde meg til Comité français du parfum inndeling, med 7 duftfamilier og tilhørende underkategorier. De syv hovedfamiliene er sitrus, blomster, Fougere, Chypre, tre, amber og lær. Det er nyttig for meg å forholde meg til disse familiene når jeg nerder og oppdager nye parfymer, men erfaringen min fra både å jobbe i taxfreebutikkene og i kanalene mine er at det er vanskelig å vite om man vil lukte orkidé eller patsjuli. For hva lukter de ulike ingrediensene egentlig? Eller rettere sagt, hvilke følelser gir de ulike luktene oss? Og hva vil vi egentlig lukte, hva vil vi uttrykke eller føle når vi bruker en parfyme? Et sted å begynne kan være å stille seg selv spørsmålet «Hvorfor vil jeg bruke parfyme?». Vil du ha en parfyme for å lukte rent, vil du ha det for å lukte digg for deg selv eller for andre? Vil du ha en parfyme som gjør at du blir lagt merke til, eller en parfyme som roer både deg og omgivelsene? Når du tenker du vet hvorfor du vil bruke parfyme, er jo neste spørsmål: hvor skal du begynne? I stedet for å begynne å lukte på parfymer i de ulike duftfamiliene og tilhørende underkategorier, kan ét sted å begynne heller være å kategorisere etter årstider. Jeg VET det høres fjernt ut, men følg med litt videre her nå. I stedet for å tenke etter om du vil lukte som furu eller roser, kan det være enklere å vite om du vil at parfymen skal gi deg samme følelse som en årstid, jeg lover!

Vår:

Liker du at det blir lysere om morgenen, at dagene blir lengre og at du kan droppe boblejakka? Liker du at det blir varmer i været, men at luften fremdeles er krisp og gresset er fult av dugg om morgenen? Parfymer som tilhører sitrusfamilien kan virkelig assosieres med den rene og energiske følelsen vårlufta gir deg. Aromatiske og grønne sitrusdufter lukter som hagen en tidlig vårmorgen, mens de virkelig lette treduftene lukter mer som skogen. Uansett nyanse, vår lukter rent.

Ren vårluft:

Grønn hage:

Skogen etter vårregn:

Ren vårluft:
Aromatisk hageduft:
Skogen etter vårregnet

Når vi snakker om parfyme og årstider kan det også hjelpe å snakke om garderoben. Det er enkelt å linke klær til parfymer. Om våren pakker vi bort boblejakkene og de tykkeste ullgenserne, og tar frem de lettere blusene og jakkene. Rene og lett pudrete blomsterdufter minner om lette bomullsplagg i pastellfarger og lyse jeans, følelsen av en hvit bomulls t-skjorte på huden, i stedet for vinterens ull. Akkurat som vi graver frem de mer fargerike klærne i garderoben om våren, vil vi også lukte friskere, mer energisk og utadvendt enn om vinteren. Tre rene og feminine vårparfymer:

Sommer:

Liker du å kjenne solen varme opp huden og følelsen av å gå barbeint på stranda? Liker du smoothies til frokost og saft-is til lunsj? Sene sommernetter på terrassen eller ute på byen? Fruktige blomsterdufter minner om Daiquiris på hete sommerkvelder og blomstrete og fargerike sommerkjoler. De er like juicy og sommerlige, noen er nærmest tropiske. Om blomsterduftene i tillegg har et hint av kokos, minner de om solkrem på stranda og solkysset hud, varm og sensuell. Blomsterduftene med vanilje lukter lange sommernetter på dansegulvet eller en sommerflørt. Noen sitrusdufter kan virke forfriskende og oppløftende, som en iskald dukkert eller en kald gin & tonic på en varm dag.

Fruktige og saftige parfymer:

Sommerlig kokos:

Lange netter og sommerflørt:

Forfriskende tonics:

Høst:

Liker du høstturer i fjellheimen eller rødvin på en rolig vinbar? Liker du mørkere kvelder og jordfarger i garderoben? Liker du følelsen av å kravle innunder pleddet på sofaen med en kopp varm te? Chypre dufter lukter tre og våt skog, med en fruktige og feminin tvist. Tredufter med duften av te, varmer på kalde høstmorgener. De dypere treduftene minner om varme fra peisen, men amberduftene pakker oss inn som myk kasjmir og ullkåper.

Chypre høstdufter:

Varmende, rene parfymer:

Dype peisdufter:

Vinter:

Liker du å pakke deg inn i varmer klær, skjerf i halsen og ullsokker på føttene? Liker du varmen på hytta etter en lang skitur? Liker du julebordssesongen og espresso martinis på byen? Den lille sorte og rød leppestift? Om vinteren vil vi gjerne varme oss på duftene også og de varmeste parfymene finner vi i amberfamilien. Mens amberdufter med tre omfavner oss som varme klær og ullskjerf, varmer vaniljebaserte amberdufter som en kaffedrink eller fersk bakst. De virkelig utadvendte og mer blomsteraktige amberduftene flørter som den lille sorte og smokey eyes.

Duften av varme skjerf:

Varm drikke og bakst:

Julebordsdufter:

Dette er altså én av mange måter du enklere kan koble nesa til spesifikke parfymer og forstå egen smak. Ved å assosiere til årstider, klesplagg, drikke og mer, er det enklere å sortere parfymer. Parfyme handler jo om assosiasjoner, duftsansen vår er direkte koblet til det stedet i hjernen hvor vi lagrer minner og følelser. Så når vi lukter noe, også parfyme, assosieres duftinntrykket med lagrede minner og følelser. Disse minnene er både subjektive og unike, men kan også være kulturelt betinget. Om vi har vokst opp i samme land, by eller omgangskrets, øker sannsynligvis mengden av felles duftminner. Derfor kan det å snakke om parfymer og årstider hjelpe, når vi muligens har noen av de samme assosiasjonene. Da er det enklere å sette ord på hva man vil lukte. Jeg håper du syns dette var et morsomt og nyttig blogginnlegg! Neste gang tenkte jeg å kanskje snakke om farger og parfyme, eller enda mer om spesifikke klesplagg. Kanskje feriedestinasjoner også?

  • PARFYME

Liker

Kommentarer

Hudpleiedama
Hudpleiedama,

Kjempefint innlegg, nå lærte jeg faktisk veldig mye! Jeg har alltid hatt vanskelig for å finne parfyme som passer meg - dufter som er helt nydelige på venninner og kvinnelige familiemedlemmer, lukter overhodet ikke godt på meg. Etterhvert har jeg funnet noen få parfymer som jeg vet dufter godt på meg, men samtidig gjør dette at jeg er skeptisk til å prøve nye parfymer.

nouw.com/hudpleiedama
TaxfreeHanne
TaxfreeHanne,
Så gøy å høre!! Parfymer er jo vanskelig, det er jo så mange der ute! Men med en gang man lærer litt om de ulike kategoriene og ingrediensene, og egne preferanser, skal det være mulig å finne ut av det. Men alt må læres!😅
nouw.com/taxfreehanne
Sidsel
,

Herlighet, her var d mye å lære, tuuusen takk 🥰