Foundationguide

INNLEGGET INNEHOLDER ANNONSELENKER

I mylderet av foundations kan det være vanskelig å finne en som er perfekt for deg og din hud. Du har kanskje opplevd å bruke foundations som legger seg i porer og fine linjer på huden? Som forsvinner i løpet av dagen? Som gjør at du ser sykelig matt ut eller at du reflektere lyset som en discokule? Vi må alle kysse noen frosker før vi ender opp med den perfekte foundationprinsen, men la meg prøve å guide deg i valget av en ny foundation.
Før vi gyver løs på selve guiden, må jeg understreke at det er måte på hva en foundation kan gjøre om underlaget ikke er bra. Med det så mener jeg at enda viktigere enn valg av foundation er å ta vare på og balansere huden, å bruke hudpleie tilpasset hudtype. Foundation kan hjelpe til med å matte ned en fet hud, men det hjelper ikke i lengden om hudpleien under tilfører for mye fett og glans. Foundation kan til og med tilføre noe fukt til en tørr hudoverflate, men det er heller ikke nok for en tørr hud som ikke får nok fukt og fett tilført fra hudpleien under. Men forutsatt at du bruker hudpleie tilpasset din hudtype, er dette tipsene jeg vil gi når du skal finne din perfekte foundation.

3 ting å avklare før valg av foundation:

Før du tar fatt på å finne foundation er det tre spørsmål du må svare på:

  1. Hvilken hudtype har du?
  2. Foretrekker du en matt hud eller mer glødende hud?
  3. Hvor høy dekkevne trenger/ønsker du?

For å finne en foundation som ser pen ut på huden og som sitter godt, må vi ta hensyn til hvordan huden oppfører seg, hvilken hudtype den er. Er du en normal-kombinert hudtype, en tørrere hudtype eller en fetere hudtype? Om du ikke er helt sikker på hvilken hudtype du har, kan du sjekke ut denne posten. Foundation kategoriseres etter hudtype, det står gjerne tydelig på produktene.

Noen foretrekker en puddermatt hud andre en strålende glød. Ønsket finish henger gjerne litt sammen med hudtype. En tørr hud er naturlig matt og gusten, defor ønsker vi gjerne å tilføre glød for at huden skal se sunn ut. Det er litt det samme vi gjør med hår, vi tilfører fukt og glød til et slitt og tørt hår for at det skal se sunnere ut. En fet hud har mer enn nok av naturlig glød i form av olje i hudoverflaten og ønsker gjerne å dempe shinet noe. I tillegg vil matte pudderingredienser sitte bedre på en fet hud. For normal-kombinert hud kan vi gjerne velge mer fritt hvilken finish vi ønsker, eller velge noe midt i mellom. Alle foundations er markert med hvilken finish de gir. "Glow" indikerer glødende finish, "Mattifying" en mattere finish mens "Semi-matt" indikerer litt glødende/litt mattende.

Det varierer hvor mye ulike foundations dekker. Ikke velg en foundation med full dekkevne om du ikke trenger det, da vil den fort se unaturlig ut på. Også her må du se på utgangspunktet, har du mye rødhet, urenheter, arr eller ujevn pigmentering du ønsker å jevne ut? Om huden din ikke har noen av disse trekkene, velg en foundation med lett dekkevne for et mest mulig naturlig resultat. Om du bruker "mye" sminke i tillegg til foundation, konturering eller sterk øyemakeup for eksempel, er det viktigere å ha et så jevnt underlag som mulig og derfor mer nyttig med en mer dekkende foundations. Om du bruker mindre makeup, foundation, lett øyesminke, litt blush og litt lipgloss, kan det være fint å la litt av den naturlige huden og trekkene skinne litt igjennom. Ofte gjør en foundation med mindre dekkevne mer enn nok og mer enn forventet. Alle foundations er merket med dekkevne, ofte i form av skraverte felt på esken eller med begrep som "Light coverage", "Full coverage" eller "Medium coverage".

Når du så har avklart de tre punktene over, kan du ta en titt på de ulike foundationene jeg anbefaler for de ulike ønskene og behovene. Foundations jeg spesielt anbefaler eldre hud finner du nederst i posten:

For normal til kombinert hudtype:

Om du har en normal hudtype, eller en normal-kombinert hud, står du mer fritt til å velge type foundations. Mye vil fungerer godt på din hud! Om du har en kombinert hudtype som beveger seg litt mer mot det fete kan det lønne seg å velge en mattere foundation for holdbarhet på huden og for å unngå å bli for blank i løpet av dagen. Har du en kombinert mot tørr hud kan det lønne seg å velge en foundation som gir glød for at den skal legge seg pent på huden.


Lett dekkevne:

Medium dekkevne:

Full dekkevne:

Glødende finish:

Semi-matt finish:

Matt finish:

Ekstra tips for et pent og holdbart resultat på en normal-kombinert hud er å bruke base før foundation og fiksere med et lett lag med setting pudder og/eller setting spray. under ser du en base jeg anbefaler normale hudtyper for en glattere hudoverflate og lenger holdbarhet, i tillegg til et transparent setting pudder og setting spray:

For en tørrere hudtype:

Om du har en tørr hudtype, mangler huden din fukt og fett. Huden føles kanskje stram, klør lett og ser kanskje matt og gusten ut. Da trenger du en foundation som tilfører masse fukt, slik at den legger seg pent på huden, ikke sprekker opp i løpet av dagen og ikke tørker ut hudoverflaten ytterligere. Hudeoverflaten trenger fett og olje for å binde pigmenten i foundation til seg. Tilstrekkelig med olje i hudoverflaten gjør at en foundation ikke skjolder, ikke legger seg i tørrhetslinjer og sitter pent på plass hele dagen på en tørr hud. Foundations for tørrere hud er gjerne merket "moisture", "aqua", "rich" og lignende. Foundations for tørr hud gir glød, fordi hudoverflaten naturlig er matt. Dette er 3 foundations med ulik dekkevne jeg anbefaler tørre hudtyper, alle med glødende finish:

Lett dekkevne:

Medium dekkevne:

Full dekkevne:

Ekstra tips for et varig og pent resultat med foundation på tørr hud er å gå for en ordentlig fuktighetsgivende base og fiksere med en setting spray:

for en fetere hudtype:

En fetere hudtype kjennetegnes av at den har en blankere og fetere hudoverflate, større porer og oftere urenheter. Det kan være vanskelig å få foundations til å sitte pent og skikkelig på fetere hud på grunn av overflod av olje i overfalten. Det gjelder å finne foundations som ikke inneholder for mye olje men heller mattende pudder og pigment for at foundations skal sitte godt på og huden ikke skal "spise opp" makeupen. Fordi en fet hud har mye olje i hudoverflaten har også huden naturlig med glød og shine, derfor har foundations beregnet for fet hud gjerne mattere finish. Det betyr ikke at det endelige resultatet vil eller må se totalt matt ut, men akkurat passe matt og glødende på samme tid. Foundations beregnet for fet hud er gjerne merket "Mattifying", "oil-free" og "anti-shine". Dette er mine favoritter for fetere hudtyper, fra lett til full dekkevne:

Lett dekkevne:


Medium dekkevne:

Full dekkevne:

Ekstra tips for å få foundation til å sitte godt på en fetere hud er å særge for at utgangspunktet er så matt og "tørt" som mulig. I tillegg til riktig hudpleie kan en god mattende base være smart. Å fiksere foundation med All nighter setting pudder fra Urban Decay er alfa og omega for fet hud, fikserer du i tillegg med settingsprayen "De-slick" holder foundation seg matt og på plass hele dagen:

foundation for eldre hud

Det er ingen grunn til å gi opp foundation selvom du har erfart at foundation ikke klarer å hanskes med synlige aldringstegn i huden. Du har kanskje følt at noen foundations til og med fremhever for eksempel rynker? Det finnes flere gode foundations for eldre hud og vi kan grovt dele de inn i tre kategorier: de som er laget for hud med rynker, de som er bedre egnet for løs hud og de som laget for hud med all slags aldringstegn. Tørrere hudtyper opplever gjerne rynker som første aldringstegn, mens fetere hud opplever tap av spenst og løs hud før rynkene blir plagsomme. For hud med linjer å rynker gjelder det å finne foundation som gir glød og ikke har for mye pudder og tekstur som legger seg i rynkene og fremhever de. For løs hud som begynner å "henge" ser man etter litt tykkere foundations med mer mattende pudder, for at den løse huden ikke skal se større og løsere ut og for at en unison farge gjør at huden ser strammere ut. Disse foundationene er gjerne merket med "lift" eller "firming". Men tilslutt vil de fleste av oss oppleve både rynker og løs hud, samt pigmentering og ujevn tekstur, da gjelder det å finne en foundation som kan hjelpe oss litt med alt.

For hud med rynker:

For løs hud og mangel på spenst:

For hud med flere aldringstegn:

Det er heller ikke dumt for en eldre hud å investere i en base som hjelper til med å jevne ut teksturen:

Så, jeg håper denne lille (lange) guiden gjør deg litt klokere på hva du bør tenke på når du skal finne deg foundation og at du har noen spesifikke forslag du syns ser interessante ut. Men glem ikke at for å lykkes med foundation er det også utrolig viktig å finne en farge som er så lik hudtonene din som mulig (test på kjeveben før kjøp) og at du bruker god tid på å påføre. Beautyblender er nyttig å bruke som verktøy for et holdbart og dekkende resultat, fingrene er gode for et lett resultat. Bare still spørsmål under om det er noe du lurer på, lykke til!

  • SMINKE

Liker

Kommentarer

Linda
,

Suveren guide 😊

TaxfreeHanne
TaxfreeHanne,

Så hyggelig å høre, tusen takk!☺️

nouw.com/taxfreehanne
Iselin
,

Og for en kvisete hud som får nupper av alt, anbefaler du?😬