Miten saavutat omat tavoitteesi

Olen pitkään pyörinyt tämän asian äärellä. Pohtien, omia valintojani, polkuja ja niiden strategioita. Kuten blogistani ja edellisestä postauksesta on käynyt ilmi, olen pitkään pyörinyt yhden tavoitteeni kanssa. Välillä juurikin kyseenalaistaen, että olenko ihan oikealla tiellä ja teenkö oikeita asioita.

Monesti ihmiset pelkäävät epäonnistumista. Näen myös, että meidän kulttuuriamme leimaa tietynlainen normi siitä, että epäonnistuminen on pahasta. Harvoin tuomme esille epäonnistumiamme, vaan usein kerrotaan vain ne huippuhetket. Itse myös pitkään painelin tämän asian kanssa ja koin todella paljon epävarmuutta itsestäni sen takia, että en ollut päässyt tavoitteisiini siinä ajassa kun olin itse ne laatinut. Tähän aikatavoitteisiin tietysti vaikutti se keskimääräinen arvio siitä miten muut ovat päässeet samaan tavoitteeseen.

Iän ja kokemusten myötä olen kuitenkin oppinut ja tajunnut sen, että suurin asia mikä voi lannistaa meitä olemme me itse ajatustemme kanssa. Kun annamme pelolle vallan ja emme usko epäonnistumisen olevan vahvuus vaan pelkästään negatiivinen asia, joudumme aaltoilevaan taisteluun oman päämäärämme kanssa.

Itse ajattelen nykyään, että onnistuminen vaatii aina kompastumisia. Se kuinka paljon niitä on riippuu niin monesta tekijästä, joista useimmat tulevat jopa ulkopuolelta ympäristöstä. Et voi itse niihin siis edes vaikuttaa, mutta voit oppia miten suhtaudut niihin.

Omassa matkassani kohti opiskelupaikkaa sorruin usein aliarvioimaan itseäni, kuuntelemaan muiden mielipiteitä ja sitä kautta aiheutin itselleni kompastuskiviä. Se miten esimerkiksi painottaa muiden mielipiteitä eli kuinka paljon antaa niille painoarvoa voi joskus olla todella tuhoisaa. Oman päämäärän tavoittelussa vain sinä tiedät lopulta mikä on oikein ja mikä on väärin.

Halusin listata kuusi asiaa mitkä itse olen oppinut omasta matkastani. Nämä viisi asiaa ovat sellaisia, jotka uskon avaavan kenelle tahansa mahdollisuuden tavoittaa mikä tahansa unelma, haave tai tavoite.

1. Usko itseesi ja siihen, että tiedät parhaiten, mikä on sinun oma tiesi. Kukaan muu ei tiedä sitä. Äläkä silloin anna valtavaa painoarvoa muiden mielipiteille, käsityksille ja ajatuksille sinusta tai sinun tekemisistäsi. Kukaan ei tiedä mitä sinun elämäsi taustalla on ja tällöin kukaan ei voi tietää miten sinä saavutat sinun tavoitteesi.

2. Elä tässä hetkessä äläkä pelkää huomista. On turhaa, mutta vaikeaa miettiä mitä vuoden päästä tapahtuu ja sitä tuleeko loppujen lopuksi epäonnistumaan siinä mitä tekee. Monet sanovat, että ajatukset manifestoituvat todellisuudeksi. Tämän voin tavallaan allekirjoittaa. Älä siis haudo kauhukuvia epäonnistumisesta tai tulevaisuudesta.

3. Edelliseen vedoten on kuitenkin järkevää olla suunnitelma. Strategia jota noudattamalla voi luottaa siihen, että lopputulos tulee saavutetuksi jossain vaiheessa.

4. Tunnista ydintavoitteesi. Tiedosta siis mitkä ovat ne todelliset halut unelmasi takana, että haluat saavuttaa tämän unelman. Jos haluat unelmien työpaikkasi, onko tavoitteesi saada mahdollisimman paljon mainetta vai kunniaa vai päästä toteuttamaa itseäsi mielekkään tekemisen parissa. Tämän tunnistaminen vaikuttaa motivaatioon ja sen ylläpitämiseen.

5. Kerro unelmistasi. Näytä ne välittämättä muiden mielipiteistä, sillä silloin yhä varmemmin tavoitteesi konkretisoituu.

6. Ole kärsivällinen. Enemmin tai myöhemmin tavoitteesi tulee täytetyksi. Usein arvotamme nykyhetkeä ja meidän on vaikea ymmärtää sitä, että kaikki asiat eivät tapahdu hetkessä. Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä asialta, mutta omalla kohdallani tuntui, että jatkuvasti odotin tavoitteeni täyttymistä. Lopetin hetkittäin elämisen ja ajattelin, että ”sitten kun, niin alan elämään”. Tällöin usein tukahduttaa arjesta pienetkin ilot ja matka voi tuntua ikuisuudelta.

Millaisia neuvoja tai ohjeita teillä on joita noudattamalla olette päässeet johonkin tiettyyn tavoitteeseen?

Tykkää-merkinnät

Kommentit