Mitä muutos on minulle ja mitä se tarkoittaa?


Muutos voi olla nopeaa tai hidasta riippuen perspektiivistä ja kontekstista. Muutoksen yleinen tavoite on tehdä asioita paremmin tuottaen jotain millä on uutta arvoa. Muutoksen laukaisee usein sisäinen tajuntamme, mutta välillä joudumme muutoksen virtaan ulkoisten tekijöiden kautta. Muutos kätkee sisälleen paljon kiehtovia asioita, joita on mielenkiintoista tarkastella.


Matkalla Jyväskylästä Espooseen päin uppouduin jälleen omiin ajatuksiini ja podcastien pariin. Olen (valitettavasti) huomannut, että pitkät automatkat ovat itselleni usein niitä hetkiä jolloin pääsen keskittymään ja punnitsemaan omia ajatuksiani kaikista eniten. Taustasyynä on tietysti se, että ajohetki on tilanne missä on pakko istua eikä tehdä samalla mitään muuta.



Ajatus muutoksesta ja muutoksista lähti siitä, että mietin mikä estää muutoksen syntymistä ja mikä taas edistää sen lähtölaukaisua. Informaatio yhteiskunnassa ja nykypäivänä muutosten syntyminen yksilö ja yhteiskunta tasolla hyvin voimakasta. Johtuen juurikin informaation ja ajatusten nopeasta liikkumisesta. Ulkoisten ärsykkeiden kuten aatteiden, ideologien ja maailmankatsomusten vaikutus yksilöiden ajattelumallien muutoksiin on nykypäivänä normaalia ja nopeaa. Tietämys siitä, että jonkin muutoksen avulla voimme uskoen parantaa omaa maailmaamme laukaisee käyttäytymismuutoksen jossakin asiassa. Olen pitkään ollut kiinnostunut oman opiskelualani vuoksi sekä vilpittömän uteliaisuuden takia siitä, että mitkä tekijät laukaisevat kiinnostuksemme muuttaa omassa käyttäytymisessämme tai toimintatavoissa asioita. Vielä en ole näissä edistävissä asioissa asiantuntija, mutta sen sijaan omiin mielipiteisiini ja moniin tieteellisiin tutkimuksiin viitaten olen hyvinkin vahvasti muodostanut mielipiteen taas siitä mitkä asiat estävät muutosta.


Monet peräänkuuluttavat esimerkiksi ilmastonmuutosta tai muita hyvin universaaleja ongelmia yrittäen vaikuttaa muutokseen ihmisten ajattelumaailmassa. Puhutaan siitä miten esimerkiksi pikamuoti vaikuttaa negatiivisesti ilmastoomme, miten liikakulutus tuhoaa maapalloa, miten prosessoitu ruoka ja liika sokeri vaikuttavat heikentämällä terveyttämme. Olen jonkin aikaa pitkään kiinnittänyt sosiaalisessa mediassa siihen miten näitä asioita yritetään ajaa eteenpäin. Eli miten siis pyritään vaikuttamaan ihmisiin ja saamaan oma ääni kuuluviin ja viesti perille. Miten siis saadaan se muutos aikaan.



Tulos siitä mikä ei mielestäni toimi muutoksen edistämisessä on selvä. Syyllistäminen, ”halveksunta”, kulttuurien ja rakenteiden muuttaminen nopealla tahdilla. Nämä kaikki ja näihin viittaavat keinot ovat omasta mielestäni selkeitä sellaisia keinoja mitkä eivät toimi. Pahimmassa tapauksessa aiheutetaan vain syvempiä kuiluja ihmisryhmien välille. Tiedän, että on olemassa kampanjoita, joiden tarkoituksena onkin värisyttää maata ja aiheuttaa voimakkaita reaktioita. Ymmärrän sen jollain tasolla, sillä usein tämmöiset kampanjat saavat laajaa huomiota. Kampanja on kuitenkin mielestäni vain yksi osa asioiden eteenpäin viemistä. Tärkeämpi osuus muutoksen eteenpäin viemisessä on itse koko prosessi, matka kohti sitä. Se miten päivittäin asiasta viestitään, uutisoidaan tai kerrotaan. Miten nämä sanomat ilmenevät päivittäisissä vuorovaikutuksissa toistemme kanssa.

Joskus olen kuullut jonkun sanovan esimerkiksi, että minkä takia on kehitetty vegaanisia ”pihvejä”. Miksi niiden pitää siis näyttää pihveiltä kun eikö vegaani ruoka voi olla täysin oma ruokansa ja näyttää myös omanlaiseltaan. No vastaus on mielestäni hyvinkin yksinkertainen: kyllä, vegaaniset pihvit voi näyttää todella hyvin pihveiltä. Miksikö? Silloin myös ne niille jotka eivät ole vegaaneja on pienempi kynnys vähitellen siirtyä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota. Muutokseen on helpompi tarttua.

Kuuntelin siis matkallani Jyväskylästä Helsinkiin Aaro Huttusen Saavutus podcastia jossa puhuttiin juurikin kulttuurin muuttamisesta. Tässä jaksossa kiteytyi juurikin hyvin se, että isojen kokonaisuuksien kuten kulttuurin muuttaminen on hyvin jämäkkää, hidasta ja välillä jopa mahdotonta. On helpompi lähestyä muutosta pienin teoin, keksimällä jotakin parempaa jonkin huonon vaihtoehdon tilalle.

Lisäksi se millä energialla muutoksia halutaan saavuttaa. Huolestuttavan usein törmään sosiaalisessa mediassa siihen, kuinka ihmiset syyllistävät toisiaan elämänvalinnoista. Tähän törmää toki myös ihan todellisessa maailmassa. Arvostan niitä ihmisiä, joilla on hyvin vahvat arvot ja oma suunta mitä haluaa edistää tässä maailmassa. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että uskooko joku tosiaan, että syyllistämällä muita niistä arvoista, jotka eivät ole yhteneviä omien tai universaalien arvojen kanssa, voisi johtaa muutokseen. Toki tällä voidaan saada jokin vaikutus aikaa kuten huonoa omatuntoa ja sitä kautta jonkin asteinen muutos. En kuitenkaan usko, että tämmöinen on pitkäkestoista, sillä muutos on syntynyt jonkin ulkopuolisen ärsykkeen kautta ja vielä negatiivisella energialla.

Uskon itse enemmän siihen, että muutoksen kaikkivoipaisin voima on lisäarvon tuottaminen. Se, että saadaan toiset aidosti kokemaan, että muutoksella on positiivinen vaikutus itselle, yhteiskunnalle kuin koko maailmallekin. Sen verran kuin tiedän, sanon, että jokainen meistä ajattelee itseään. Jos emme usko ja KOE, että muutoksella on meille itsellemme mitään lisäarvoa niin miksi uskoisimme sen antavat lisäarvoa muille. Miksi haluaisimme palvella muita hyötymättä asiasta itse yhtään millään tavalla?

Mitä mieltä te olette? Millaista edistämistä muutos tarvitsee ja mitä ei?


Kuvat: Maiju Markkanen


Tykkää-merkinnät

Kommentit

holisticbeautycorner
holisticbeautycorner,

Miten mielenkiintoinen kirjoitus! Olen samaa mieltä siitä että syyllistämällä, tai ehkä myöskin sociaalisen median "olen hyviksien puolella"- itsensä mainostamisella, menee enemmän siihen ettei muutosta saa aikaan. Syyllistäminen nyt ei ikinä toimi. Ja pintapuolisesti socialista mediaa katsottuna, sinun pitää valita joko tai - kulutatko vastuullisesti vai et, oletko ideaalisten atteiden puolella vai et - kun oikea elämä onkin monimuotoisempi. Saadakseen muutoksen aikaan, uskon että pitää ottaa pieniä askelia, ja antaa itsensä olla epätäydellinen - epätäydellisesti vegaaninen, epätäydellisesti vastuullinen esim., sen sijaan että ajattelee että muutoksen pitää koskea kerralla kaikkia elämän osa alueita ja sitä kautta vaikuttaa liisan isolta projektilta, että jaksaisi edes aloittaa muutoksen...

nouw.com/holisticbeautycorner
Tanjakoivisto
Tanjakoivisto,
Hei! Kiitos kommentistasi. Todella hyviä pointteja ja näin myös itsekin ajattelen. Ymmärrän juuri, että sosiaalisessa mediassa usein ajautuu tietynlaiseen vastakkainasetteluun ja korostaa niitä omille arvoille ominaisia asioita. Ja juuri koska sosiaalinen media onkin hyvin pieni osa sitä todellisuutta ja se usein jakamisen taustalla on tietynlainen tietoinen ajatus siitä mitä haluaa tuoda julki. On siis helppo myös seisoa tietyssä muotissa ja edustaa tietynlaisia näkemyksiä jolloin voikin ulkopuolisten näkökulmasta edustaa hyvinkin vahvasti jonkin arvon takana seisovaa. Ja juuri tuo "epätäydellisen vastuullinen" on mielestäni hyvä termi, koska kukaan meistä ei voi olla täysin pyhimys tai jos näin luulee täytyy katsoa peiliin uudestaan.
nouw.com/tanjakoivisto