Miltä tuntuu olla korona fuksi?

Jyväskylän avoin yliopisto

Olet vuoden päivät odottanut, että saat pukea haalarit jalkaan, nauttia opiskelijaelämän tuomasta huolettomasta vapaudesta ja tutustua uusiin kanssa kulkijoihin. Olet vuoden tehnyt työtä, raatanut niskalimalla ja kyynelehtinyt Itä-meren kokoisen lammikon johon olet syvimpinä hetkinä uppoutunut. Olet mielessäsi monesti pyörittänyt ajatusta siitä millaista on sitten kun pääset vihdoin opiskelemaan. Pääset vihdoin siihen koulupaikkaan johon olet käyttänyt elämästäsi useampia vuosia hakuprosessissa sekä lisäksi opiskellut jo ennakkoon avoimessa yliopistossa. No sitten tietenkin tulee korona.

Haastavinta ehkä tässä syksyssä on ollut sopeutuminen uuteen kotikaupunkiin. Olen aina asunut pääkaupunkiseudulla ja muu Suomi on jäänyt tunnettavuudeltaan heikoksi. Opetuksen ollessa etänä sekä kaikkien sosiaalisten kontaktien lähes olematon olemassaolo on vaikuttanut siihen, että koen usein kaipaavani kotikaupunkiani. Omalla kohdallani on käynyt sen suhteen vielä huono tuuri, että asuinpaikkani sijaitsee hieman syrjässä mikä entisestään lisää eriytymistä ja vaikuttaa siihen, että arkinen ympäristö on 28 neliön sisällä.

Itse etäopiskeluhan on tuttua puuhaa ja ei sinänsä tuota varsinaisia ongelmia opiskelussa. Olenhan jo etäopiskellut viimeiset puolitoista vuotta tätä ennen. Koen itseasiassa, että etäopiskelu on varsinaisesti ihan mukavaa, mutta pitkällä aikavälillä tulee raja vastaan ja kaipuu siihen, että pääsee kasvotusten käytävään interaktiiviseen opetukseen. Kaikella on nimittäin rajansa ja oma rajani on tullut vastaan.

Tällä hetkellä mietin vain, että tulenko ikinä kokemaan sitä kuuluisaa opiskelijaelämää? Aikaisemmin en edes niinkään välittänyt siitä, että pääsenkö sitä kokemaan, mutta nyt kun tämä asia saattaa käydä toteen, tuntuu hieman haikealta. Monta vuotta olen painanut duunia, opiskellut avoimessa yliopistossa ja koronan takia voi olla, että ehdin valmistua ennen kun ehdin kertaakaan pukea haalarin päälle.

Vuosien duuni sitten kiteytyy tähän. Lopuksi hieno siteeraus Arttu Wiskarilta, että tässäkö tää nyt oli?

Tykkää-merkinnät

Kommentit