Att separera med barn

Trots att det var jag som tog initiativet till att separera från Ludwigs pappa och att jag flyttade dagen efter så hade jag miljontals frågor i mitt huvud som jag samtidigt kände mig så ensam i det. Hade inga vänner som har barn som separerat och trots att jag vet att jag kunde prata med dom kändes det som att de inte förstod. Därför vill jag göra detta inlägg till dig- till dig som känner dig ensam, som nyss separerat, som går i tankarna om att separera eller bara vill få lite tips, råd och få en känsla som får dig att känna dig mindre ensam <3
Vill du att jag ska skriva en fortsättning på detta inlägg, ett inlägg där jag delar med mig av hur det är att börja dejta igen och känslan "ingen vill vara med en ensamstående morsa." ? Gilla eller kommentera i så fall detta inlägg

Separationen

En separation ser så olika ut för alla, precis som en relation gör. Men när det finns barn med i bilden, oavsett ålder, är det viktigt att tänka ordentligt vad man verkligen vill. Jag och Ludwigs pappa hade länge kämpat med bråk. Bråk som inte blev bättre utan istället ledde till ett giftigt förhållande där igen mådde bra.

Vi gick till en familjerådgivning och efter det blev det bra för att sedan bli dåligt igen. Några månader efter detta tog jag initiativet till separation och det var något som var ömsesidigt. Detta var på en söndag. Dagen efter fann jag en lägenhet, tog hjälp av min bästa vän att packa och sedan flyttade jag och Ludwig.

Tiden efter separationen

Att man mår dåligt efter en separation är fullt normalt. För mig tog detta väldigt hårt på mig, inte för att jag saknade relationen- utan för att jag kände mig misslyckad. Misslyckad som mamma som inte kan ge mitt barn den barndom jag aldrig fick- ett tryggt liv med mamma och pappa i livet. Men vad är det för barndom att ge mitt barn där hans mamma och pappa bråkar?
Jag mådde så dåligt. Grät, jag åt inte, min mage levde sitt eget liv och jag fick gå på toa 9 gånger per dag för nummer 2, trots att jag inte ätit. Jag gick ner ungefär 10 kilo på kort tid och det tog sin tid innan jag kunde äta ordentligt igen.

Ludwig var bara ett åt när vi separerade. Är tacksam över att separationen skedde i hans tidigare år och inte när han var äldre och mer förstående över vad som faktiskt sker. Idag har jag en ny relation och Ludde har accepterat det och anpassat sig så bra. Det är ju trots allt det viktigaste ❤️

Hur ska vi lägga upp tiden med barnet? 

De här med umgänget kan vara svårt för många. Allt förändras när man separerar. När vi separerade jobbade jag som vårdbiträde på hemtjänsten, vilket ger oregelbundna och obekväma arbetstider. Det blev så att vi anpassade oss efter sonens pappas schema, som har fast jobb (skift). Sonen var hos mig alla gånger hans pappa jobbade och var där när han var ledig. Jag fick vända och vrida på mig för att få ihop vardagspusslet att gå ihop.

Idag jobbar jag också skift med fast schema men situationen ser fortfarande likadan ut när det kommer till uppdelningen av umgänget. Fortfarande får jag många gåner vända och vrida på mig för att kunna jobba. När jag inte har någon som kan vara med Ludwig, då får jag meddela jobbet att jag inte kan jobba. Likaså när sonen blir sjuk och är hos mig.

Vikten av att dela upp umgänget lika

Umgänget delar man oftast upp efter förutsättningar. Med facit i hand ska förutsättningar för att livet ska fungera och gå ihop, för båda- ska det vara lika. Därför är det otroligt viktigt att dela upp umgänget så att det fungerar för båda, att båda ska kunna jobba och att dela upp VAB i den mån det går. Det är så, så, så viktigt.

Allt blir bra...

Detta är en mening som man inte tror på, eller ibland inte ens vill höra när man är mitt upp i allt, men jag lovar- det blir bättre <3 När någon säger den meningen kan man ibland känna hopplöshet och att personen som säger det inte förstår någonting. Det är viktigt att tillåta sig själv att vara ledsen och göra allt som du mår bra av där och då. Humöret går upp och ner. Ena stunden grät jag och andra stunden skrattade jag. Det fanns nästan inget mellanting. När jag hade Ludwig hemma försökte jag hålla mig uppe på ytan, men ibland gick inte det. Han såg mig gråta. Jag satt honom i min famn och förklarade att mamma inte mår så bra just nu och är lite ledsen. Han tittade på mig och la sin hand på min kind. Dom små liven förstår mer än vad man tror. Jag vill tro att det är viktigt att visa sin sårbarhet inför sitt barn vid en separation. Att visa att det är okej att vara ledsen. Men, man behöver såklart inte visa när man ligger i sängen och stortjuter. Jag tror att varje förälder i den situationen ser vad som är okej och inte.

Jag mådde som bäst när jag umgicks med min bästa vän, när hon bjöd in till middag eller när vi bara satt i soffan och tittade på film. Det är så viktigt att vara kring människor som bryr sig om dig, som ser vad du behöver, som tar till sig när du säger att du behöver dom. Jag hatade verkligen att vara själv just under den perioden. Jag har aldrig ringt så mycket till personer i mitt liv som jag gjorde då.

Efter en tid mådde jag bättre. Jag var genuint glad, jag trivdes i mitt eget sällskap och när Ludwig var hos sin pappa gjorde jag det jag ville och vad jag mådde bra av. Oavsett om jag satt i soffan en kväll och moffade i mig godis eller om det var en utekväll med drinkar.

Tänk på dig själv. Glöm inte bort att skratta. Blicka framåt, trots att jag vet att det är svårt. Jag lovar- det blir bättre.
Kramen 💗

Gillar

Kommentarer

Lillan Kind
Lillan Kind,
Vilket bra inlägg! Det låter verkligen jättetufft, men samtidigt hoppfullt eftersom du också skriver att det blir bättre 😊varapavag.se
Lexochlogan
Lexochlogan,
Själv hoppas jag att aldrig behövs gå igenom en separation men mannen jag levercell gjorde det precis innan vi träffades och har två barn sedan innan. De var 3 och 5 år och det var tuffare för dem tror jag, samtidigt måste det varit jättesvårt att inte ha din lille den tiden han är hos pappan, vet inte vad jag skulle ta mig till om jag inte fick tiden med barnen, men antar att man vänjer sig 😍nouw.com/lexochlogan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Följ mig på instagram här @tess.liind

Instagram tess.liindInstagram tess.liindInstagram tess.liindInstagram tess.liind