Dan före doppare dan / Vi firar jul den 25e!

Idag är det officiellt ”dan före doppade dan” enligt den svenska traditionen/sägeln.

Men tänkte berätta lite när vi firar jul... så som många andra i världen också gör! Många kanske inte vet, men jag är helungrare men född i Sverige. Mina föräldrar kom hit år 1981 med min äldsta bror och har sedan dess varit svenska medborgare. Därav har jag två medborgarskap (två pass) som jag är mycket stolt & glad över! I min familj firar vi Juldagen mer än allt annat, alltså den 25e. Den 24 ses vara en ”vilodag” & det görs inget speciellt på den dagen förutom att förbereda maten/bakelserna tills juldagen, klä granen & bara myser runt och är glada att ha varandra. Självklart ser vi Kalle kl 15.00.... en tradition! Sen är det inte mycket mer, sitter mest och väntar in juldagens morgon då tomten kommer med klappar.

Så på juldagens morgon går man upp tidigt, väntar på att tomten ska komma & dela ut julklappar. Sedan börjar julfirandet! Finbesticken/fintallrikarna åker fram, alla är finklädda, ungerk julmusik, ungersk julmat, snaps, vit duk på bordet... ja, då är det fest! Mamma har redan ända sedan kvällen innan stått i köket och förberett, bakat & lagat inför denna stora dag! Vi äter gott, umgås & firar jul helt enkelt.. som de flesta andra gör i sverige, bara att vi firar jul när de flesta andra ute i världen gör det. Det är bara här i Sverige som ni ska ha det så brottom med att få julen överstökad så fort som möjligt hihi. Jag älskar julen, så vill dra ut på det så länge det går. För mig är det jul den 25e... ingen annan dag :)

Andra länder som också firar på juldagen som jag besökt under juletider är b.la Australien, USA, Chile, Nya Zeeland & såklart många andra länder i Europa. Sen är det ju fler länder som firar jul den 25e, men kan dom inte i huvudet.

Kram

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Vill du få notis varje gång jag skrivit ett nytt inlägg? Fyll i din e-post!