Förlåt att förra inlägget om barnhemmet och dyl. var så kort men jag skrev det när jag var väldigt trött hehe. Hon som äger barnhemmet var så fruktansvärt tacksam över allt Bella gjort för barnhemmet med veckohandlingen och de sen när vi kom med pengarna så blev hon överlycklig och ”gud skulle välsigna oss”. (Tur att jag inte berättat för barnhemmet att jag är ateist som jag råkade göra på labbet). Bella kommer förmodligen göra ett eget inlägg om hennes upplevelser där!

9/2: Första dagen på vår andra safari och vi såg LEOPARDEN!! Nu har vi sett alla i the big five!! Första dagen, hur lyckligt lottade är inte vi!? Vi började dagen med att gå upp och lasta in våra saker i bilen (alla försov sig så jag sprang och väckte alla 10 minuter innan vi skulle åka). Så vi sprang upp, sket i frukost och lastade in allt i bilen (synd att jag inte tog kort på hur det såg ut för asså.. HAHAH). Filtarna vi hade med oss tog upp all plats. FILTAR tog upp ALL plats. Ni skulle sett haha jag och Lucy garvade 24/7 på väg ner till Serengeti för att vi alla var så inklämda i bilen. På grund av filtar! Vi åkte över ngorongoro till portarna av Serengeti! Jag kan lätt säga att Serengeti är den finaste platsen jag någonsin skådat. Det var som taget ur en saga. Det såg ut precis som lejonkungen fast otecknat haha. Vi hade ju turen att vi var i Tanzania samtidigt som den stora migrationen av djur är så vi såg hundra tusentals zebror och gnuer på vandring över savannen. Vår guide (Elie) förklarade att zebrorna går först för de har störst mun med starkast käkar så de ”klipper” ner de höga gräset och gnuerna med de mindre munnarna går efter för de har mindre munnar så de äter de ”klippta” gräset. Det var magiskt att se så mycket djur. Vi åkte ett tag i Serengeti och tillslut säger Elie ”vill ni gissa vad för stor sak ni kommer se snart” alla gissade på lejon utom Lucy som chansade på giraff. MEN det var ett lejon i ett träd precis bredvid vägen!! Så vi stannade och tog massa foton på lejonet i trädet och när vi var redo att åka så märker vår Elie att vi har punka på ett av hjulen.. Så vi fick vänta i bilen tills lejonet hoppade ner så vi kunde byta hjul! Vad är oddsen att man får punka vid ett lejon!? Det tog som tur var inte alls lång tid innan lejonet hoppade ner för att jaga och hon var bokstavligt talat 2 meter från vår bil iiih! Direkt när hon gick iväg flög Elie och vår kock (Joseph) ut ur bilen och bytte däck på mindre än 5 minuter! Så jäkla coolt att ha varit så nära ett riktigt lejon i de vilda! Det dröjde inte länge efter det att vi såg en hel lejonfamilj på en kulle med massa smålejon. Så redan första 30 minuterna i Serengeti var helt galna! Sen hörde han något mer på sin radio och åkte ganska fort till ett ställe och han frågade oss: ”vad tror ni det här är för överraskning?”. Men vi alla hann se innan vi gissade. Det var en leopard i ett träd!!! Så jag och Bella har nu sett alla stora fem! Hur sjukt!? Vi är så lyckligt lottade! Att åka till Serengeti var det bästa beslut vi någonsin tagit! Vi åkte till stället vi skulle campa på efter leoparden och de slog upp vårt tält och medans vi duschade så fixade Joseph maten. (som förövrigt är världens bästa mat, soppan är den bästa soppan någonsin). Sen gick vi och la oss i våra tält och både jag och Isabell somnade som klubbade sälar och sov igenom hela natten utan att bli störda av lejon, elefanter och hyenor haha!

10/2: Gick upp 06.30 för frukost 06.45 idag. Vi hann se soluppgången och den var precis som allt annat med denna park, MAGISK. Knallröd himmel. Så fint, bilder gör inte denna park rättvisa för det här är något man måste se med egna ögon för att verkligen uppfatta hur fint det verkligen är! Frukosten var god som vanligt när Joseph lagar den (vi hade honom på förra safarin också). Efter frukosten drog vi oss vidare till dag två av vår safari och vi hann inte ens åka i 10 minuter innan vi hittade giraffer! Hur många giraffer som helst med små pluttar också! De gick över vägen och var sjukt nära oss. Lucy var så lycklig att hela hon sken upp. Vi åkte genom savannen och var lika lyriska alla fyra. Vi såg så mycket djur och fint landskap. Efter ett tag så ökar Elie farten och vi förstår direkt att det är något spännande på g. Helt plötsligt kör han helt av vägen och åker off road till massa andra safaribilar. Då ser vi att i skuggan av ett träd ligger tre geparder!! Så vackra varelser. Vi åkte upp till dem försiktigt och tog våra foton sen åkte vi vidare. Men vi åkte aldrig tillbaka till någon väg utan fortsatte off road till en lejonfamilj med tre barn, en hona och två hanar. Vi var extremt nära dessa lejon. Vi är verkligen äckligt lyckligt lottade. Jag var så till mig att jag inte visste vart jag skulle försvinna! Serengeti behandlade oss mycket bra. Vi åkte runt hela dagen och tittade på djur, vi såg även två i ”the small five”. Som jag inte ens visste var en grej. Elie berättade det för oss och förklarade att vi var extremt lyckligt lottade! Vi såg white headed buffalo weaver och leopard turtoise! Vi såg även massvis med fantisar, flodhästar, någon form av räv och andra söta små djur. När vi skulle sova denna natt så var det inte riktigt lika lätt för det var lejon precis vid våra tält som bestämde sig för att ryta ganska högt hehe. Det är verkligen en sjuk känsla att sova mitt i naturen på savannen så med alla djur. Det är verkligen något som jag vill göra om. Vilken känsla!!

11/2: Vi gick upp ännu lite tidigare idag för att vi skulle upp till Ngorongoro. Vi gick upp 05.30 och det var fortfarande mörkt ute när vi gick ut ur tältet. Men vi åt frukost och såg solen krypa fram bakom träden innan vi gav oss iväg mot Ngorongoro. Idag packade vi bilen mycket smartare med de stora otympliga filtarna under sätena! Vi var dock väldigt glada över att vi släpade med oss dem för det blev kallt på nätterna. Ner mot Ngorongoro far vi och vi såg massvis längst vägen även denna gång, massvis av masaibarn som står längst vägarna och ber om mat.. Det känns så fel att bara swisha förbi med bilen när man själv sitter där och mumsar på sina pringles. Stackars barn får fösa ett helt boskap själv. Världen är verkligen inte rättvis. Men men vad kan man göra.. Vi såg även massa djur som migrerade och även giraffer. Idag när vi kom fram till kratern så var det inte dimmigt för en gångs skull! Så jag lyckades få en hel del fina bilder av själva kratern! Väl nere i kratern så såg vi tonvis av djur och såg även noshörning igen (väldigt långt bort dock så inga bra foton hehe). Men vi lyckades se alla i the big five under loppet av tre dagar! Vi såg även en födsel av en liten bebisgnu! Fick det på film!!! (ska försöka klippa ihop något efter denna resa). I kratern såg vi även ett lejon som gick upp till bilen!! Vi stannade och lejonet gick precis upp till vår bil och sen vidare över vägen. Det har verkligen varit en bra lejonsafari de här tre dagarna!! Vi såg även elefanter och flodhästar idag! (och sjukt mycket andra djur). Nu sitter jag här nyduschad och försöker smälta alla magiska intryck! (har inte Bellas bilder än men kommer väl fler inlägg med bilder från hennes kamera, för de jag tog är nog tillräckligt för ett inlägg hihi)


Tanzania har verkligen behandlat oss väl. ÄLSKAR landet och kommer definitivt åka tillbaka, vill inte hem imorgon!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

6/2: Idag hände inget speciellt under dagen. Vi gick till barnhemmet, lekte och gosade med alla barnen sen åkte vi hem efter middagen. Vi stannade på mount Meru för att äta lunch och bara koppla av vid poolen och på kvällen beställde vi pizza! Filmkvällar på tisdagar har blivit en grej och det är alltid så mysigt att trycka ihop sig och kolla film på en liten laptop!

7/2: Idag var det också en helt vanlig dag på barnhemmet, tog lite foton och vi stannade på mount Meru precis som dagen innan. På kvällen satte vi oss och pratade med Kelvin om att vi ska på safari på helgen! Vi ska till Serengeti och Ngorongoro!! Jag är då taggad för att vi missade Serengeti förra gången.

8/2: Bella har varit sjuk helanatten idag så sista dagen på barnhemmet gick vi till banken och tog ut pengar för att skänka till barnhemmet! Sen tog vi en taxi till barnhemmet, var lite i bebisrummet med minstingarna och gav pengar sen åkte vi hem! Sen har väl inte så mycket annat hänt förutom att vi ska till SERENGETI imorgon!!! Taggad till tusen!

Likes

Comments

4/2: Lilla flickan i mig som ville bli delfinskötare skriker av lycka!! VI SIMMADE MED VILDA DELFINER PÅ ZANZIBAR! Jag är så euforisk helt bortom. Ord kan inte ens beskriva min lycka. Bella är lika lyrisk hon. Jag var verkligen helt inställd på att vi inte skulle se några. Vi gick upp vid 05.30 och åkte vid 06.20 ner till den sydligaste delen på Zanzibar (vi var längst uppe i norr) så vi har sett HELA kusten runt om Zanzibar för vi åkte på östkusten upp till Nungwi och sen tog vi västkusten ner till delfinstaden. När vi kom fram till staden vi skulle åka iväg med båten säg vi enbart små träbåtar (urkarvade trädstammar) med pålar för segel och tänkte shit. Vi blev helt ställda, skulle vi ut på en liiiten hemmagjord segelbåt för att skåda delfiner. Men mitt bland alla träbåtar tog de oss till en medelstor motorbåt (såg ut som en långsmal eka i plast med en motor kopplad till). Sen tog de fram simfötter och snorkel med tillhörande cyklop. Snorkeln var brunsvart vid mundelen så både jag och Bella tittade på varandra och sa samtidigt: ”vi tar inte in dessa in i munnen, vidriga”. Vi åkte ut mitt i havet på båten och jag var nervös att den skulle välta för den var inte superstabil. Det var stora vågor.. Vi åkte i ungefär en timme och vi tappade helt hoppet om att se delfiner. MEN precis när vi helt tappat hoppet om delfiner sa de till oss ”passa på att ta på er snorklarna och simfenorna för jag ser dem därframme” och jag trodde inte på honom men vi gjorde som han sa och 5 minuter senare är vi sida vid sida med delfinerna så vi åkte ikapp dem och både jag och Bella KASTADE oss ner i vattnet och stoppade in snorklarna i munnen som ingenting för att vi var så extremt exalterade. Jag får fjärilar i magen av att bara tänka på känslan. Vi simmade över dem och en av de simmade upp typ en armlängd ifrån mig och jag var 2 centimeter ifrån att kunna nudda den!! Bella var precis likanära! Vi simmade bredvid, över och bakom. IIIIH!! BÄSTA DAGEN I MITT LIV! (ni kommer även se hur bränd jag är på HELA min mage på fotona, haha ja det gör lika ont som de ser ut). Sen åkte vi till en strand och sen åkte vi hem till Arusha och de hade saknat oss ♥. Kommer sakna alla så fruktansvärt mycket när vi åker hem för man kommer folk nära när man bor ihop i en månad.. Men vi har bjudit hem alla till midsommar nästa år för reunion!

5/2: Idag följde jag med Bella till barnhemmet! Jag älskade det, även fast de små var lite tjuriga idag. Jag gosade med bebisar och lekte med de lite äldre barnen. De var ytterst skeptiska till mig i början men sen bestämde de sig för att jag var en helt okej mzungu (vit människa) efter 15 minuter. De kallar en för de vart man än går haha. Man har faktiskt lyckats lära sig vissa ord och fraser på swahili men det är ett svårt språk. Var i princip tvungen att försöka för att jag var den enda volontären på labbet i sjukhuset så de lärde mig nya ord och fraser varje dag. De ville ha mig delaktig i sina konversationer som enbart var på swahili då deras engelska inte var den bästa. Fick lära mig att säga jag har fästman tidigt av en kvinnlig kollega som tyckte att killarna på labb blev jobbiga mot mig med alla frierier hahah. De trodde att jag var rik (för alla mzungos är det..) så de ville gifta sig för pengarna och jag behövde en afrikansk man (för Oliver skulle ju definitivt vara otrogen enligt grabbarna). Men men haha tillbaka till barnhemmet. Jag stormtrivdes med att gosa och leka med alla små knottar. Men jag kommer inte kunna använda mina glasögon där mer för de blev stulna av ett av barnen och hon totalvägrade ge tillbaka dem så det blir suddigt seende de närmsta dagarna haha. Det enda jag inte gillade var sättet de skövlade in mat i munnen på de små. Tills de började kvälja och ”då var bebisen mätt”. Annars så är det ett väldigt organiserat och bra barnhem med de olika åldrarna på barnen. Sjukt mycket volontärer där för tillfället dock (det är väl positivt för barnen har alltid en ledig ”vuxen” att gå till om de slagit sig eller vad som). Många av dem fejkgråter ofta för då för de uppmärksamhet av volontärerna men jag försöker att inte bry mig om dem när de fejkgråter för det är inte så man ska göra för att få uppmärksamhet. Försöker också (precis som Bella) med att leka med alla likamycket och inte få någon ”favorit” som många av de andra volontärerna har…

Likes

Comments

One of my last chances to do this and write on the blog of Emma and Bella. They have been here with me for 3.5 weeks right now, and they are about to leave me. First of all, they went to Zanzibar for three days. Now, they are planning to go on a safari the three days before they leave and I’m obviously not very happy about this… They arrived after me, and I don’t know what they have been saying about me on your blog since I don’t speak Swedish, but I’ve enjoyed every second of the time they have been here. Emma is, well, Emma. Bat shit crazy, talks 24/7, doesn’t stop talking about cats or parasites and usually brings the conversation to either some crazy Swedish custom or to genitals. Bella is obsessed with her game. It’s an individual game (she did teach me) and she hasn’t been able to win it even once since she got here (I did win onceJ). She’s playing as I write, and to be honest, it doesn’t look very good… Bella and I have a lot in common. For starters, we have the same taste in guys, which is usually not a good thing, but Bella has a boyfriend, so I’m good. And she loves to dance, just like I do, and most of the times we feel like dancing on the exact same moment. We have more in common, but I won’t bore anyone with that. Even though Bella and Emma are very different, I love them equally. You should’ve seen me when they got home last night, I was so happy. So yes, I’m sad that they are leaving, and I rather let them stay here for a couple months more, but Emma misses her cats and Bella misses her boyfriend (we all know that Emma misses her cats more than Oliver…), so I have to let them go. Unfortunately. However, I’ll see them again to dance around the penis, sing about a frog and take shots. I’m going to miss you Crazy Cat Grandma Emma and Mama Bella!

Likes

Comments

31/1: Idag har varit en helt vanlig dag på jobbet och sen gick vi in till Arusha stad och shoppade!! Hittade så fina kjolar, vill köpa med mig allt hem. Allt är färgglatt, alla klädesplagg är så fina! Jag hjärta Tanzania. Fick en komplimang av en idag att jag ”såg ut som en afrikansk kvinna”. Haha har svårt att tro det men han sa att jag klädde mig som en, har samma hår (hade flätat det), samma piercingar och tatueringar som en riktig afrikansk kvinna. Så söt!! Älskar att befolkningen härnere bara kommer fram till en för att prata lite sällskapligt när man går!

1/2: Det var en riktigt bra dag idag! Åkte till labbet som vanligt och jobbade i ca en timme innan jag och Loice (en som jobbar på lab) gick hem till Beatrice som opererat bort cystor på livmodern i måndags. Vi gick hem till henne för att se hur hon mådde och för att hälsa henne att krya på sig. Jag tog med ett par sjukhusskor till henne (Bellas gamla som är som nya) och hon blev såå himla glad! Jag blev först bjuden på chai och massa ”fika” frukter och kakor. Därefter lekte jag lite med hennes barn på gården som fanns. De var jätteblyga till en början men sen tog jag fram min kamera. Den var superspännande tydligen, de hade aldrig sett någonting som liknade den. De tryckte på alla knappar möjligt och sen filmade jag dem en liten snutt och då frågade han (på Swahili så jag behövde en tolk) varför han var inuti den! Så goa. När jag varit med barnen ett tag så sa Loice till Beatrices kock att hon skulle visa mig hur man lagar mat så jag kan laga det till mamma och pappa i Sverige! Så jag lagade Ugali (typ en vit geggig massa som man äter med grytor) och så gjorde hon iordning en köttfärsgryta och en kålgryta. Det var såå gott och de bjöd på hur mycket som helst. Jag var inte hungrig men hon fortsatte att lassa på min tallrick och sa att ”flickan måste äta!”, gästfriheten härnere är galet bra! Älskar landet!! På kvällen gick vi ut och dansade med volontärgänget för att det var sista gången jag och Bella skulle se Sarah, Amy och Rebecca på grund av att vi ska till Zanzibar på weekend! Vi dansade in till sent på kvällen! (folk härnere kan verkligen dansa!!)

2/2: Hela dagen har vi varit på resande fot på väg ner till ZANZIBAR!!

3/2: Kan inte beskriva Zanzibar på något annat sätt än PARADIS! Allt är så vackert! Sjukt varmt dock och man bränner sig lätt (det lärde jag mig den hårda vägen). Sitter här med after sun på HELA kroppen. Jag var duktig med SPF 50 hela dagen men blev ändå en tomat.. Till och med Bella brände sig! Men mina tatueringar klarade sig i alla fall för de täcker jag med både SPF 50 och kläder! Nu på kvällen planerar vi att åka in till ett full moon party när man ändå är på Zanzibar. Hoppas på god mat och bra musik. Men imorgon har vi bokat in en delfin trip!! Iiih så taggad, det är fortfarande inte garanterat att vi kommer se några delfiner men fatta att kunna bada med vilda delfiner! En check på min bucketlist utan problem. Håller alla tummar och tår att vi ser några! Sen blir det hemfärd sent imorgon kväll (tillbaka till Arusha). Arusha känns som hem numera.

Likes

Comments

Dålig uppdatering heh. Men jag har inte riktigt haft tid/orkat!

25/1: Idag var en jobbig dag när man saknade allt hemma i Sverige. Saknar en riktig dusch, saknar min säng för den här våningssängen dödar min rygg, saknar riktig kollektivtrafik, saknar mina katter, saknar mina vänner, saknar min familj (utom Bella då) men mest av allt saknar jag Oliver.. Det var ingen bra dag på labbet heller då en händelse förstörde hela dagen. Fem vuxna mordhöll en panikslagen liten pojke på 7-8 år som inte ville bli stucken. Men det värsta var inte att de mordhöll barnet, det värsta var att de viftade med nålen framför ögonen på pojken. Superpedagogiskt. Stackarn kommer ALDRIG vilja ta blodprov igen i hela sitt liv. Gillar inte riktigt hur de behandlar patienterna här men ibland måste man se det dåliga i världen för att veta hur bra man har det! Kommer inte klaga på att man får vänta för länge på doktor eller vad det än är längre med den svenska sjukvården! Det är så sjukt nyttigt att få perspektiv för vi har det verkligen extremt bra i Sverige! Bella hade en mysig dag med sina barn i alla fall! På eftermiddagen gick vi och bikinispanade i staden för Elisa behövde en bikini. Vi gick igenom HELA staden fram och tillbaka. Jag hittade en kille som var mer än villig att ta oss till massvis av affärer men det blev tyvärr ingen bikini. Men jag fick ett bra avslut på en pissig dag.

26/1: Idag hade jag ingen elektricitet på labbet för strömmen gick och reservgeneratorn pajade (såklart). Vi hade ingen el på hela dagen så jag gick hem tidigare! Bella trivs som fisken i vattnet med sina pluttar. Hon trivs 100 gånger bättre hos de lite äldre barnen för de barnen får faktiskt lite stimulering tillskillnad från bebisarna som bara får vara vakna i en timme innan personalen vill sova. På kvällen träffade vi en tjomme som hette Tim från England som berättade lite om sin livshistoria om hur han tillsammans med någon amerikan köpt en Safari Louge härnere och hon försökt sälja det bakom hans rygg och att de nu är i domstol. Haha asså det var verkligen en speciell kille.

27/1: Vi åkte på Moshi trip imorses och första dagen av denna weekend trip bestod av en varm vattenkälla. Det var verkligen en så himla mysig dag! Det fanns träd man kunde hoppa ifrån, rep som man kunde svinga sig ner i vattnet ifrån och bara ligga och dega i vattnet! Vi hade världens bästa dag med numera stora familjen! Vi hade även med oss Oscar som är en av de som jobbar på baren vid volontärboendet. Han gör verkligen världens bästa mat! Kokade ihop en redig middag till oss alla på ett litet stormkök. Så gött! Vi mös hela dagen vid källan och på kvällen gick vi ut och åt på en restaurang precis utanför hotellet vi bodde. Hotellet var placerat så man kunde se Kilimanjaro från hotellfönstret (MAGI). Senare på kvällen när vi hade ätit hade vi lite fest på hotellrummet!

28/1: Dagen började vid 10.00 och vi begav oss till ett vattenfall som låg vid Kilimanjaro någonstans i Moshi haha har inget lokalsinne. Vår kille som fixade resan (Kelvin) sa att man utan problem kunde ta sig till vattenfallet i flip flops och att det tog 10 minuter dit. Men som tur var så var vi en aningen skeptiska till det för det var snarare en 20 minuters promenad med promenadpinnar för att det var så brant och halt mitt i ”djungeln” haha. Det var bara tur att vi tog på oss tennisskor! Men när vi väl kom fram så var det så värt det för jäklar vad fint det var!! Vi tog tonvis med kort (jag och Ellie kom fram till att Bella och Rebecca är kassa på att ta hoppkort för jag har 14 bilder på oss två och ingen när vi är i luften..). Sen var det bara att vandra upp igen! Två höll på att svimma på grund av att frukosten på hotellet verkligen inte hade näringsrik kost (vitt bröd med smör och te). Plus att vi bara fick två små vattenflaskor var.. Lite för lite. Men mamma Bella var snabb som en iller och köpte cola till Moa som verkligen inte mådde så bra. Men efter det var hon ganska snabbt uppe på fötterna igen! När vi hade varit på vattenfallet så åkte vi till gruvor som gjorts av en urbefolkning här i Moshi. Väl där åt vi våra lunchboxar och sen gick vi ner under jord! Vi fick beskrivet för oss om hur de som bodde under gruvorna krigade med masaierna, hur deras vapen såg ut och hur de bodde med sina kilometer långa tunnlar under jord! Mycket spännande måste jag säga! Efter grottorna åkte vi till foten av Kilimanjaro där många startar sina klättringsäventyr! Fick även reda på lite historia om berget. Sen kom nog Bellas favoritställe på hela resan. Vi åkte till ett kaffeplantage! Jag måste också tillägga att ägaren av detta kaffeplantage var en mycket speciell man på 75 år. Han var superhyper och han verkade gå på något hahah han var överallt och ingenstans, skrek på alla och var bara allmänt konstig. Tänk er en man som förmodligen druckit 7 koppar kaffe dagligen sen han var 5 år. Så speciell individ, men jag älskade honom! Han lärde oss även kaffesången och hur man odlar kaffe på bästa sätt! Efter kaffeplantagen var det hemfärd och läggdags! Men denna Moshiresan var en av de bästa sakerna jag gjort! Älskade det!

29/1: Degardag idag, jobbade till 12.00 och drog till hotellet Mount Meru. Väl där käkade vi lunch och bara låg vid poolen och tog det lugnt!

30/1: Jobbig dag igen. Många barn som var sjuka och behövde ta blodprov.. Ingen respekt för barns stickrädsla eller panik.. Jag gillar verkligen inte den delen av deras kultur. Jag har så svårt att förstå hur man kan slå till ett barn. Även om det ”bara” är en smäll på kinden. Det får inte barnen att bli lugnare direkt.. Bella hade en bra dag i alla fall! De gick och handlade mat, kläder och hygienartiklar till barnen på deras barnhem idag! De var och handlade i princip hela dagen så Bella var helt slut när hon kom hem! Men hon sa att det var SÅ värt det! Kan inte vänta tills jag ska till barnhemmet nästa vecka nu. (Jag trivs fortfarande väldigt bra på lab men jag vill se barnhemmet också!) Vi hade även en filmkväll idag också. Mysigare än mysigast att bara sitta ner med alla och gosa ner sig till en film! Vi har verkligen blivit som en familj. Ser inte fram emot att Amy, Sarah och Rebecca ska åka nu i helgen..

Likes

Comments

23/1: Idag var en helt vanlig dag! Jag älskar fortfarande labbet som fasiken och Bella älskar barnhemmet. Det enda är dock att det är ett par odrägliga tyskar på hennes placering som tar upp bebisarna bara för att ta selfies med dem och sen lägger ner dem i de alldeles för små spjälsängarna igen direkt efter. De pratar aldrig engelska utan bara på tyska till varandra och när de väl pratade engelska så var det att en av dem sa till och med till Bella att hon matade barnet fel (!?) Hon sa till Bella att barnet skulle ligga på rygg och matas!? Bella som är neosköterska har nog lite bättre koll? Herregud.. Annars älskar hon verkligen sin placering med de små pluttisarna! När kvällen kom så bestämde jag att vi skulle ha en liten filmkväll så Mark fixade fram lite engelskt te med engelska ”biscuits”. Vi gick igenom min hårddisk efter en bra film att titta på och kom tillslut fram till att vi skulle kolla på ”Logan Lucky” med Channing Tatum. Behöver jag ens säga att vi hade det hur mysigt som helst med lilla volontärfamiljen! Så nästa tisdag ska vi beställa pizza och ha filmkväll igen!

24/1: Idag ficka jag reda på att labbet på sjukhuset hade sådana provtagningsnålar som jag är van vid med skyddshylsor och allt.. Så idag kunde jag ta prover utan att behöva vara överdrivet orolig för stickskador! Jag fick ta hand om HIV mottagningen helt idag så jag följde verkligen provröret från start till slut. Jag tog alla prover, körde CD4, centrifugerade ner blodkropparna och pytsade över plasman till små rör som skulle skickas iväg till virologi (som de inte har på sjukhuset jag är på). Det är verkligen många patienter med HIV härnere tyvärr. Det tragiska är också att patienterna blir helt chockerade när man säger förlåt om det gör ont och frågar om det går bra.. Sjukvårdspersonalen härnere är lite högre uppsatta i hierarkin än lokalbefolkningen så de ser lite ner på sina patienter tyvärr.. Men det gör det bara extra givande för mig att de blir så glada när man visar att man bryr sig om dem!

Bella trivdes mindre bra på barnhemmet idag för att en ifrån personalen kom och sa till henne att låta bebisarna vara kvar i spjälsängen efter att barnet bara varit uppe en timme. Barnen får lunch och får leka en timme sen lägger de bebisarna i sina alldeles för små spjälsängar när barnen inte ens är trötta. Detta enbart för att personalen ville sova. Efter jobben idag så åkte vi till Tengeru marknaden och det kan jag säga direkt att vi inte kommer att göra om.. ALLA drog i en, nöp en, pillade i rumpan på en och slet i en enbart för att vi var vita turister. Det var helt sjukt.. Mina Kollegor på labbet varnade mig och sa gå absolut inte själv där som vit och jag sa att vi var ett gäng med jag borde ha lyssnat på min kollega som sa att hon kunde gå med mig. Sen när vi skulle till Dala dalan så slet alla i en där också ”ta min buss vitning, ta min buss!!”. Det var verkligen GALET.. Så som sagt, aldrig mer den marknaden. Efter lunch gick vi istället till masaimarknaden och där hittade jag massvis med prylar!

Laddar upp suddiga bilder på labbet härunder (hade inte blixten på för jag ville inte störa och huurrm det är kasst ljus)! Kanske smyger sig in något mer (marknaden kanske)

Puss och kram!


Likes

Comments

​Skrev även detta för ett tag sen men som sagt så är internet härnere inte speciellt bra och det är instabilt som fasen. Därför har jag skrivit ihop lite från alla dagar fram till nu..

20/1: Igår var en galen dag (alltså fredag den 19 jag pratar om)! Regnperioden har tydligen kommit extra tidigt i år så när vi skulle till vårt jobb igår så regnade det SÅ mycket! Det rann floder längst vägarna och när jag kom fram till jobbet så regnade det in på flertalet ställer och elektriciteten gick en gång i kvarten så det gick knappt att jobba! Det var tur att vi tog med oss regnponchos kan jag säga! På labbet igår fick jag räkna CD4 celler med en maskin, göra W-test för salmonella och även göra tre blodgrupperingar manuellt med skakbord och sånt mys vi gjorde i skolan. Fick även kolla lite uriner och faces i mikroskop efter parasiter och andra abnormaliteter men det var såklart en annan som validerade det! Så nu vet jag hur man ser epitelceller i alla fall. Man lär sig något nytt varje dag! Men jag trivs verkligen som fisken i vattnet, ÄLSKAR detta! Bella fick tyvärr inte göra mycket mer än att ta tempen och annat på barnen på barnavdelningen så på måndag byter hon till ett barnhem med små pluttisar. Men idag har varit en liten sorglig dag för Issy åkte vidare till Sydafrika så vi gick till africafe för att dricka kaffe och äta godsaker! Det var sååå gott! Men sen skulle hon åka efter lunch och det var ett litet gråtkalas för att vi har kommit varandra väldigt nära på bara en vecka (blir väl så när man bor och sover tillsammans). Kommer bli så tomt utan henne för hon var verkligen ett knippe av lycka! Efter det så gick vi till ett hotell och badade i deras pool för nu har äntligen solen börjat komma tillbaka!

21/1: Solen har verkligen kommit tillbaka nu så regnperioden är förhoppningsvis ett minne blott. Vi har haft strålande sol hela dagen och över 30 grader varmt så vi spenderade hela dagen vid poolen på hotellet vi var igår (det är bokstavligt talat 500 m från vårt boende). Det har kommit hit tre nya volontärer också, Amy och Sarah från England och Moa från Sverige. Underbara allihop! Vi är som en liten familj! Både jag och Bella trivs med allihop.

22/1: Idag har det vart sjukt bra väder igen och Bella fick äntligen byta till bebisbarnhemmet och hon är såååå nöjd! Så hon har gosat med bebisar hela dagen och älskar det! Hon har hand om 0-3 åringar så hon hade några riktigt små mysiga bebisar! Jag är fortfarande lyrisk över labbet och idag fick jag fota lite och alla ville vara med på bilderna och de är verkligen så trevliga. ”Ta kort på mig när jag gör detta och ta kort på mig och dig” asså så mysiga. Så jag försöker ladda upp de imorgon eller något för jag har inte kameran här och jag är för lat för att hämta den! Har fortfarande bilder från safarin från de andras kameror så de kanske kan komma upp lite safaribilder också. Idag fick jag blodgruppera igen, räkna CD4 celler i maskinen, kolla på urin och ta blodprover. Det var lite läskigt för de har inga riktiga provtagningsnålar med skyddshylsor för de tar blodprov med sprutor. När man har tagit blodet så för man nålen in i provtagningsrören (vilket innebär STOR stickrisk) men jag tar det extremt försiktigt! Rebecka fyllde år idag också så vi har firat henne lite med restaurang små paket och en spelkväll! Vi trivs verkligen härnere!

Hörs nästa gång vi får tillräckligt bra internet!

Puss och Kram!!

Likes

Comments

Nu har det gått tre dagar sen vi kom hem från safarin, har försökt posta detta inlägg i tre dagar men internet är inte speciellt snabbt. Jag försöker fortfarande smälta alla händelser för jag är helt lyrisk när kollar igenom bilderna som vi har tagit! Vi lyckades se fyra av alla i the big five! Vi såg noshörning, elefant, lejon och vattenbuffel. Vi har sett så himla mycket, vi såg lejon para sig, en halv födsel (dödsfött dock </3), lejon som smög på gnuer, elefanter extremt nära oss och massa mer!! Jag är så överväldigad att jag inte ens kan förstå det själv att vi sett alla dessa grejer. Jag har filmat massvis och jag har tagit tusentals bilder (ingen är förvånad).

Dag 1: Dag ett började med att vi blev hämtade här på volontärhuset av en chaufför som hette Ibrahim, en jätterolig och mycket sarkastisk man. Ibrahim tog oss först till nationalparken Tarangire som var heeeelt underbar. Här såg vi lejon, zebror, vattenbufflar, gnuer, impalas, gaseller och elefanter bland annat. Det var helt klart min favoritpark! Vi hade strålande sol hela dagen så det var ganska svettigt men dagen överlag var så himla bra. Under vår lunch sa Ibrahim åt oss att ”om jag går ifrån bordet kommer aporna att stjäla er mat”. Vi skrattade och sa att han skulle sitta kvar men han gick iväg så sagt och gjort så kom en apa på bara några sekunder och stal min muffins.. Efter det var vi mer på vår vakt men en apa lyckades ända smita sig in mellan oss och stal Issys kakor. Aporna är allt lömska. Men när vi hade ätit klart så gick vi runt och tog lite bilder för picknikplatsen var uppe på en ansats och man såg ut över Tarangire river (som inte ser ut som en flod för att det bara är sand men det är vatten där inunder). Det var även massvis med apor där och jag bestämde mig för att ta en selfie med en av aporna. Allt gick asbra och jag fick fina bilder.. Men dum som jag är så höll jag i ett kexpaket. Ni kan ju gissa vad apan försökte göra.. Apan HOPPAR PÅ MIG!! Det roligaste av allt är också att Mark fick det på film så jag ska försöka få upp det klippet härunder! Resten av dagen var ganska lugn. Vi satt i safaribilen och såg massvis av djur och när kvällen kom så åkte vi till vårt läger som låg vid lake Manyara. Vi hade förväntat oss kupoltält men detta var verkligen ”glamping” (glamorös camping). För mitt och Bellas tält var inbyggt i ett litet hus med terrass och vi hade tillochmed toalett och dusch!! På kvällen fick vi den godaste maten någonsin och sen kom det ett gäng och hade föreställning för oss med nationell afrikansk dans och musik! Så grymma, de dansade afrikansk dans och gjorde akrobatik.

Dag 2: Vi gick upp ganska tidigt för dag 2 skulle iväg till Ngorongoro-kratern. Tyvärr hade det regnat och åskat hela natten så det var fortfarande jättedisigt så vi fick inte alls lika fina bilder som vi ville ha men det var fortfarande SÅ fint! Det var som tusentals fotbollsplaner, man kunde se överallt för att det var så platt och jämn mark. Vi lyckades se två lejon para sig, en gasell som skulle föda (dödfött som jag skrev tidigare) och ett lejon som jagade. Vi hade till och med sån tur att vi lyckades se noshörningar och hyenor (väldigt långt bort dock men ändå!). Det var så vackert klimat och när vi stannade på lunch så fick vi äta i bilen för att det var så många rovfåglar utanför som brukade dyka ner efter maten och vi ville INTE ha deras klor rispandes i vår hud! Men efter vi ätit gick vi ut och tog lite foton för vi stannade vid en sjö. Resten av dagen satt vi i safaribilen och fotade som galningar på alla djur! Vi spenderade natten på samma ställe som första natten med bättre mat än den innan! Vi älskade vår kock!

Dag 3: Regnade det ganska mycket på morgonen men det gjorde inte så mycket för vi skulle äda till manyara som är en regnskog! Här såg vi sjukt mycket apor (mest babianer) och jättemånga flodhästar eftersom det regnade. Så även här hade vi tur! Vi fick även chansen att se flamingos i en varm källa! Denna tredagars safari har varit så bra, ord kan verkligen inte beskriva hur nöjda vi är! När vi åkte från Manyara så åkte vi till en masaiby där vi blev klädda med ett tyg som de knöt runt oss och jättehalsband som vi tjejer skulle dansa med medan Mark fick ett spjut och skulle hoppa högt med krigarna! Vi fick gå in i deras by och se deras hus och deras hantverk med halsband och massa annat fint. De satte även ut sina barn i små skolbänkar i en skola där de sjöng en liten låt för oss och för att visa oss att de för undervisning i matte, engelska och swahili. Allt kändes väldigt riggat och inövat men det är klart att de ville visa allt för att de ville tjäna lite extra pengar. De förstod inte alls vad mina tatueringar var och alla ville känna på huden så jag försökte förklara men de försökte fortfarande gnugga bort de haha. När vi var klara i masaibyn så erbjöd de vår chaufför 50 kor för varje tjej men som tur är tackade han nej och förklarade för oss att de gillar oss vita kvinnor.Likes

Comments

Hej igen! Gårdagen var så himla mysig! Vi var med de andra volontärerna hela dagen, eller ja Henke var fortfarande ute på sina äventyr. Vi började dagen med att gå till kyrkan som ligger bokstavligt talat granne med oss (vi vaknade av att de sjöng gospel på swahili). De har två gudstjänster i den kyrkan på söndagar, en på swahili och en på engelska, så vi gick på den engelska gudstjänsten. För att vara riktigt ärlig så var det dödstråkigt för det liknade den svenska kyrkan ganska mycket med psalmer och verser. Däremot klämde de in lite gospel då och då och det livade upp stamningen ordentligt. Det var dock ganska långdraget och höll på i TVÅ och en halv timme.. Men men det var en upplevelse i alla fall och någonting man måste ha sett när man är här i Tanzania för vi vill ju uppleva hela deras kultur! Efter kyrkan åt vi lunch och jag måste faktiskt säga att maten är sååå god! En mycket trevlig överraskning faktiskt för vi förväntade oss majsgröt och friterade degklumpar. I princip allt vi äter är vegetariskt och precis i min smak! Efter lunchen gick vi till ett hotell i närheten av där vi bor som heter Mount Meru och det var verkligen ett lyxhotell!! Speciellt om man jämför med hur vi bor i volontärhuset. Jaja i alla fall det var en riktigt bra dag igår, vi stannade på Mount Meru hela eftermiddagen, drack juice och kaffe. Vi badade aldrig dock för det blev mulet precis när vi kom fram tyvärr (det hade varit jättevarmt och soligt hela dagen). Men vi avslutade dagen med kvällsmat och massvis med skratt i vardagsrummet!

Idag har också varit ett äventyr! Vi gjorde nämligen första dagen på sjukhuset!! Vi åkte med dala dalas och det är ett äventyr i sig, för att citera Mark ”you can literally be fucked in the face with bananas” för det är helt galet! Det är som små minibussar som åker runt och hämtar upp folk (ibland i farten) de pressar in så många de bara kan. Folk kan ha med sig hönor och stora bananklasar you name it. Men jag älskade det haha! När vi väl var framme på sjukhuset visade de de olika avdelningarna. Isabell hamnade på kvinnokliniken och jag hamnade såklart på lab! Bella var lite besviken för hon ville vara på barnavdelningen men det var redan två andra volontärer där så förhoppningsvis hamnar hon där nästa vecka! Jag STORMTRIVDES på lab!! Allt är manuellt, det var så jäkla trevliga mot mig och jag fick göra lite blandade saker. Bland annat mäta sänka manuellt, skriva i journalen, sticka små barn i sina små fingrar och kolla på deras instrument i labbet. I Tanzania har de inte som i Sverige med olika avdelningar för klinisk kemi och mikrobiologi mm. utan allt är i samma lab. Jag är verkligen såå nöjd med placeringen redan (vill tillbaka redan nu!). Tyvärr måste jag vänta till fredag för VI SKA PÅ SAFARI IMORGON!! Jag har inte riktigt smält de än för att det blev så fort (Issy åker på lördag så vi ville hinna med det innan hon åker vidare till Sydafrika!). Så imorgon åker vi iväg i tre dagar ut till olika nationalparker här i Tanzania. SOOO EXCITED men jag måste berätta om när vi skulle hämta ut dollar till safarin i eftermiddags för det var kaos! För det första så var jag på labbet liiiite för länge så vi kom hem sent. När vi kom hem fick vi rusa till baren som ligger vägg i vägg med volontärhuset för att beställa lunch (banken stängde 16.00 och man måste typ ha en timme på sig där för allt tar sån tid). Vi var inte hemma förrän 14.00 så vi beställde mat och idag var såklart dagen då de tog det extra ”pole pole” vilket betyder långsamt (african time). Så det tog en timme innan vi ens fick vår mat och vi alla beställde riktigt enkel mat.. Men vi slängde i oss maten och gick väldigt raskt till banken som är typ en kvarts gångavstånd från oss och gissa vad… Deras internet hade lagt av.. så vi kunde såklart inte hämta ut våra amerikanska dollar. Så då ringde vi Queenie, som är en av husets mamas, hon sa åt oss att ta ut allt i shilling och sen växla på en av Arushas växlingskontor. Sagt och gjort så går vi till bankomaterna som är på andra sidan staden och väl där räknade vi ut hur mycket shilling vi skulle ta ut. Vi fick ta ut hela EN MILJONTREHUNDRATUSEN shilling var och våra små väskor kunde knappt ta så mycket sedlar hahah det var helt sjukt!! Men vi fick våra dollar tillslut så nu ska vi på safari imorgon! Resten av kvällen har vi bara tagit det lugnt och spelat spel, vi lärde de andra volontärerna att spela Maja och de fastnade för de så det blir garanterat fler spelkvällar med Maja!

Puss och kram på er!


Här är lite bilder på ett mulet Mount Meru, hotellet och de andra volontärerna (- Henke):


Likes

Comments