Resan mellan sao Paulo och Paraty gick mycket bättre än förväntat. Detta var första gången som vi skulle ta oss på egen hand mellan våra destinationer. Tidigare har Bamba Experience, som vi reser med, arrangerat våra turer med shuttelbussar som har tagit oss från hostel till hostel men denna gång fick vi alltså själva hitta vår lokalbuss och Metro för att komma fram.

Vårt hostel låg tio minuter med metron och cirka en kilometer lång backe med en 90 graders vinkel från centrum. Du var alltså inte alls lätt svettig när du skulle ta dig fram och tillbaka från Aki hostel. Men men, vi var nöjda med hostelet i alla fall.

Vi spenderade två nätter i denna storstad och det var mer en nog för oss båda. Sao Paulo var alldeles för stort, själva centrum påminde väldigt om Bangkok, var alla hade sina egna stånd och butiker och försökte sälja ut varandra samt konkurrera om priser, och rent generellt var det en rätt grå och trist stad.

Den enda stadsdelen som stack ut och som vi faktiskt uppskattade var Vila Madelena. Här fanns riktigt små och söta butiker, restauranger samt caféer och här var rätt mysigt att bara strosa omkring.

Skulle vi idag ha fått välja mellan curitiba och sao Paulo, så hade vi med all säkerhet valt det först nämnda. När man reser som vi gör så får man många tips på vägen och några gånger alldeles för sent. Så var det nämligen med curitiba. Denna storstad ligger inte så långt från sao Paulo och ska vara helt fantastisk med mycket färg, konst och shopping, precis allt det vi letar efter. Curitiba är tyvärr något som vi helt enkelt fick utesluta på denna resa men kanske får ta nästa gång vi besöker Brasilien.

Trots att Sao Paulo inte riktigt var något för oss så hade vi alla fall några trevliga dagar tillsammans. Med våra långa promenader varje dag fick vi uppleva mycket utav staden, och hade vi inte åkt dit hade vi idag aldrig vetat om det var något för oss.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej,

Efter att ha spenderat den första riktigt solrika dagen på länge på resande fot, så ankom vi äntligen till Paraty. Vi kan egentligen inte påstå att vi hade några direkta förväntningar till detta ställe, vi visste egentligen ingenting om det, vi var faktiskt riktigt dåligt pålästa om jag får säga min mening. Det enda lilla som vi hade fått att veta var att man nog inte spenderade mer än cirka två-tre nätter i Paraty, "jaha", och där stod vi med en reservation på fem nätter på Geko Hostel. Well well, så efter att vi hade checkat in på hostelet och fått "världens kallaste rum" (enligt Louises mening) så begav vi oss ut för att utforska staden.

Första dagarna gick mest åt till att lokalisera oss och hitta runt i Paraty. Vi fick aldrig någon riktig uppfattning om hur stor staden faktiskt var, detta för att Paraty är uppdelat i en ny del samt en gammal del och vi bodde i den sistnämnda. Tror faktiskt jag talar för oss båda när jag säger att vi var nöjda med att bo i denna del. Det var nämligen här som de flesta hostel och stränder låg och där alla fina gamla hus var placerade.

Tråkigt nog så lyckades det dåliga vädret att komma ifatt oss, vilket gjorde att vi inte fick så många fina dagar här heller. Som tur var så hade hostelet ett riktigt fint kök, som var placerat utomhus under tak, var vi kunde spendera några timmar åt att laga vår egen mat medans det regnade. Vi var dock inte de enda som hade denna tanke, hela hostelet var nästan samlat i köket, men detta var bara mysigt, speciellt när alla stod och pratade samt delade resetankar med varandra.

Trots allt regn kom vi ändå ut på en liten tur i djunglen. Denna tur var så sjukt rolig. Vi hade till att börja med världens sötaste guide som inte kunde ett ord engelska, han skrattade bara och försökte hela tiden att prata portugisiska med oss, trots att vi inte förstod ett ord. Han ledde oss i alla fall fram till ett helt speciellt vattenfall vid namn Cachoeira Toboga. Det vi inte visste när vi kom dit var att själva berget, som vattenfallet rann ner för, var en samling av massa mineraler och det var detta som gjorde allting så unikt. Mineralerna gjorde nämligen att hela klippan blev till en vattenrutschbana så snart vattnet och "berget" möttes. Det var alltså här vi spenderade några timmar till och springa upp för klippan och sedan glida ned för klippan, sjukt kul och extremt märkligt :) Utöver denna plats fick vi besöka två vattenfall till samt Paratys lilla fabrik där de producerar Brasiliens mest populära alkoholsort Cachaça. Denna spritdryck kan man likna med rom, dock en väldigt söt sådan, Cachaça är nämligen destillerad på färskpressad sockerrörssaft. En av de mest kända drinkar som innehåller denna spritsortär Caipirinha, Brasiliens nationaldryck :) Det är alltså denna drink som vi får som välkomstdrink på alla hostel, kan dock inte påstå att vi klagar över detta ;) För att då sammanfatta vår dagstur så fick vi i alla fall en väldigt rolig och intressant dag, utan regn!, för 70 RS (210 SEK). Helt klart värt varenda krona.

Så hur var då Paraty? Enligt vår mening så skulle det nog ha räckt med två-tre dagar i denna stad, men för vår del så var det nog tur att vi hade så pass många dagar som vi hade, annars skulle vi inte ha haft någon möjlighet till att göra och se saker, detta på grund av allt regn. Det som var tråkigt för oss var att vi missade alla fina stränder och öar som ligger runt om Paraty, de ska nämligen vara helt fantastiska. Så för er som tycker om en lugn och harmonisk stad, med lite aktiviteter runt omkring, då är Paraty verkligen något för er.

Nästa anhallt São Paulo.


Utflykt

1. Matlagning på hostelet 2. Världens bästa hamburgare

1. Vår standard outfit varje dag 2. På bussen till vår nästa destination São Paulo 3. Gratis Caipirinha på stranden

Likes

Comments

Hej,

Efter att ha rest i sammanlagt tre timmar med buss och båt från Rio, ankom vi äntligen till den fantastiska ö, Ilha Grande.

Denna ö visade sig vara mycket större än vad vi hade trott (vilket man egentligen kunde ha tytt på namnet av ön kanske). Trots detta finns det bara en stad på Ilha Grande, denna vid namn Vila do Abraão. Där bor det cirka 1900 invånare och i allt ska där bo 5000 personer på ön. Detta är egentligen inte så konstigt eftersom att Ilha Grande hölls stängd under ett helt århundrade av den brasilianska staten, detta för att landets farligaste fängelse var placerat på ön. Så efter att hemmet för fångarna lades ned i 1994 så började allmänheten att resa till Ilha Grande igen.

För att då återgå till oss så klev vi i alla fall av båten i den lilla båthamnen med vår backpacks och började traska till vårt hostel. Solen stod högt på himmelen, det var mega varmt och vi ville bara vara framme. Ännu roligare blev det då när vi insåg att vi skulle bestiga ett halvt berg, med allt vårt utstyr på rygg och mage!, för att komma till vårt hostel. Väl framme på HI Holandes, och rätt mycket svettigare, fick vi alla fall en varm välkomst och ett riktigt fint rum. Tror dock inte vi hade varit på Ilha Grande i mer än två timmar förrän det började regna. Till en början tyckte vi bara det var skönt, eftersom att Rio hade varit så pass varmt som det hade varit, men när det efterhand hade gått fyra hela dagar med regn så var det inte lika roligt mer. Vid detta laget var vi rätt uppgivna och hade till och med gått och köpt en regnponcho för att ens kunna vistas utanför hostelet. Trots detta bestämde vi oss för att stanna ännu en natt på ön. Ilha Grande har nämligen så många fantastiska stränder att se och vandringsturer man kan göra, vilket vi så gärna hade velat uppleva. Men som ni kanske redan har förstått så hade vi inte turen på vår sida och fick därför lämna ön utan allt detta.

Trots allt regn så fick vi i alla fall smaka all fantastisk mat och dylikt som de har att erbjuda på ön. Vi vandrade runt så mycket som vi kunde på Ilha Grande och fick sett så många fina och roliga grejer. Vi tog till och med en liten båttur på cirka 50 minuter till stranden Lopes Mendes. Denna strand har tidigare blivit utsedd till en av världens finaste, därför var det också viktigt för oss att se den. För att ens ta sig fram till Lopes Mendes, när man då hade blivit avsläppt med båten, var man tvungen att klättra inne i djungeln i 20 minuter. Här fick vi sett lite av varje men det absolut sötaste var ju helt klart de små aporna som bodde där, dessa fick vi riktigt bra bilder på så vi var nöjda. En en-dags tur till Lopes Mendes kan vi verkligen rekommendera, det är inte heller så farligt dyrt, vi fick betala 30 RS (90 SEK), vilket vi tycker är överkomligt. Helst av allt skulle vi dock ha velat göra en båttur runt hela ön, men på grund av vädret blev det ju inte så tyvärr. En sådan tur ligger normalt runt 160-200 RS (480-600 SEK), vilket är rätt dyrt för en backpacker, trots det så får man dock se nästan allt utav Ilha Grande, vilket det helt klart kan vara värt.

Så för att då sammanfatta vår vistelse på Ilha Grande så hade vi, trots regn, en fantastisk tid. Detta är en ö som vi så gärna vill tillbaka till i framtiden. Vi hoppas verkligen att de kommer att bevara Ilha Grande som den idag ser ut, för ett mysigare ställe får man leta efter!

Nu bär det av till Paraty!

Likes

Comments

Hej,

Efter att ha spenderat 5 nätter i pulserande Rio de Janeiro, är det nu tid för oss att resa vidare till Ilha Grande.

Rio har varit en riktigt bra upplevelse. Vi har bott på ett mysigt litet hostel vid namn Ipanema beach house i Ipanema. Hostelet hade kort gångavstånd till stranden (där vi för övrigt spenderade en del tid :) ) samt restauranter och shopping som vi inte hade råd med :). Här valde vi att bo i ett dorm med åtta andra, detta för att hålla vår budget nere så mycket som möjligt, men det är ju sånt vi redan nu måste lära oss på vår resa.

För att uppleva så mycket som möjligt utav staden så valde vi, redan första dagen, att ta en cirka 3 timmar lång promenad till Copacabana och tillbaka. Tror jag talar för oss båda när jag säger att valet av område att bo i var det rätta. Copacabana är väldigt slitet och smutsigt och handlar mest om fest och strand. Men det var en intressant tur och vi fick sett mycket, vilket var det som var meningen :)

Vi kom också ut på en "6 hours tour" över hela staden, eller ja, inte hela staden men till det som vi anser är de "viktiga" monumenten och stadsdelarna. Vi besökte alltså platser som Statue of Christ Redeeme, Sugarloaf, Lapa och Santa Teresa. Turen var riktigt positiv, vi hade en riktigt duktig engelsktalande guide, vi fick gå före i alla köer och vi fick sett allt som vi ville se. Så för er som planerar att besöka Rio i framtiden och kanske inte har så mycket tid eller inte är så glada i för långa sightseeing-turer, då kan vi varmt rekommendera denna 6 timmars turen. Vad vi tyvärr missade var Rios Favella. Det ska antagligen vara Brasiliens största och turerna dit ska vara riktigt bra. Det blir väl bara för vår del att ta den nästa gång i stället helt enkelt. :)

Så för att kort sammanfatta Rio de Janiero. Åk hit! Här finns nagot för alla. God mat, fina stränder, fest och massa saker att se och göra.

Nu bär vårt äventyr vidare till Ilha Grande :)

Ipanema Beach

1. Lapa Stairs 2. Utsikt fran Sugarloaf 3. Statue of Christ Redeeme 4. Sveriges symboler fran Lapa Stairs 5. Nedanför Sugarloaf

1. Solnedgång vid Ipanema beach 2. Vårt Hostel 3. Utiskt över Ipanema beach

Likes

Comments

​Hej,

Som vi har berättat för många utav er där hemma, så kommer vi att, under den kommande framtid, använda oss utav denna blogg där ni alla kan vara med och följa vårt lilla äventyr. Vi ber så mycket om ursäkt för att det har tagit lite tid att komma igång, vi lovar självklart att bli bättre framöver.

Eftersom ni alla nog inte riktigt vet var det är vi ska åka, hur länge vi ska vara borta, vad vi har planerat att göra och liknande, så hade vi tänkt att börja med en kort beskrivning utav detta.

Vi har valt att under 6 månaders tid besöka Syd- Central- och Nordamerika + Galapagosöarna. Under denna tid så har vi tänkt att besöka platser som Iquazu fallet, Machu Picchu, The salt flats, Grand Canyon, samt städer som Rio de Janeiro, Buenos Aires, San José, Mexico city, San Fransisco med mera med mera.

Som tidigare nämnt så kommer vi att, genom bilder och texter, hålla er uppdaterade på hela vår resa. Vi hoppas att alla ni, som nu väljer att följa vår blogg, kommer att tycka att detta äventyr är lika spännande och intressant som vi tycker.

Let this adventure begin!!!! :)

Likes

Comments