Vi intervjuade Sylvia Lidén Nordlund

Jessica, Linda, Intervju med författare

Sylvia Lidén Nordlund är född 18 oktober 1957 i Göteborg, där hon fortfarande bor. Hon har skrivit romanerna ”Allt det du måste” och ”Om du bara vågar”. Sista delen i trilogin, ”Det enda du behöver” släpps i november 2019. Hon medverkar även i fem novellantologier och i en antologi om kommunikation.

Vi fick äran att intervjua henne.

Berätta lite om dig själv:

I mitt barndomshem fanns bara några få böcker. När jag började skolan var mitt mål att lära mig bokstäverna så fort det någonsin gick. Snart fick även jag sitta vid ett särskilt bord, bland dem som kunde läsa små berättelser och få guldstjärnor. Läsande blev min tillflyktsort under uppväxten och har sedan dess varit mitt sätt att koppla av från omvärlden. Jag älskar att lära mig nya saker, alltifrån språk till mindfulness. Relationer har gått som en röd tråd genom mina yrkesval och är själva meningen med livet för mig privat. Jag vistas ofta i Las Palmas där min man befinner sig under de kallaste årstiderna.

Har du alltid velat bli författare?

Jag hade aldrig ens tänkt tanken innan jag gick en skrivarkurs 2013, i just Las Palmas, och lärde känna nya skrivarvänner med författarskap och bokutgivning som mål. Under kursen skrev jag ett embryo till det som sedan utvecklades till min första roman. Mitt mål blev att ha bokrelease och 60-årskalas samtidigt, vilket blev verklighet hösten 2017.

Hur mottog läsarna din första bok?

Jag är så tacksam över många fina ord från läsare, inte minst av alla bokbloggare som till min glädje haft lust att läsa den.

Har du något drömyrke?

De yrken som jag haft, har på sitt sätt varit mitt drömyrke just då. Som liten lekte jag skola med mina syskon och blev sedan lågstadielärare. Så drömde jag om att få förbättra lärarnas villkor och arbetade fackligt under ett antal år. Och nu har jag två drömyrken, dels relationsrådgivning och föreläsningar och så förstås mitt författarskap.

Som författare måste man kunna hantera kritik, är du bra på detta?

Det tror jag, i alla fall för det mesta. Just när mitt bokmanus är klart och ska läsas för första gången av någon annan är det väldigt pirrigt. Men jag vet att det blir en bättre bok om jag tar till mig kritik och synpunkter. Och det vill jag ju!

Hur kom du på idén till dina böcker?

Under en kort övning på den första skrivarkursen jag gick bara för skojs skull (2012), dök en kvinna upp i mina tankar. Hon berättade för sin väninna om vad hennes man hade sagt. Det kändes som om hon var missnöjd med sitt liv. Jag gick hem den kvällen och skrev första kapitlet till det som så småningom skulle bli ”Allt det du måste”. Dagen därefter skrev jag sista kapitlet. Och sedan hände inget förrän skrivarkursen som jag berättade om. Inspiration har jag hämtat från min omgivning, mitt jobb och från egna känslor. Eftersom jag älskar att läsa flera böcker om samma huvudperson fick det bli en trilogi om min Mia.

Hur många länder har dina böcker sålts i?

De har sålts i Sverige, och kan även köpas i Norge och Finland, fortfarande på svenska.

Hur ser det ut där du sitter och skriver? Något favoritställe?

När jag är ensam i lägenheten sitter jag vid köksbordet, gärna med en godisskål bredvid mig. Om min man är hemma låser jag in mig i vårt pyttelilla kontor/gästrum för att få skriva ostört. Att stänga ute distraktioner, sätta mobilen i tyst läge och ha några timmar på mig är nödvändigt för att kunna gå in i den värld som jag har skapat. Känslan påminner om när jag läser en spännande bok och glömmer allt annat.

Har du någon favorit bok?

Bra fråga som är nästan omöjlig att svara på, men jag ska försöka. De böcker som jag har läst flest gånger är ”Borta med vinden” för att karaktärerna fångar mig varje gång, i sina mänskliga tillkortakommanden. Jag var i tidiga tonåren första gången jag läste den. Filmen har jag också sett flera gånger. Den andra som nog är okänd för de flesta är skriven av Paul Gallico och heter ”Mitt hjärta i din hand”. En sorts askungesaga om en ung kvinna som tappat tron på livet och hittas av en kringresande dockteater. Den har jag gråtit och skrattat till många gånger. Sedan finns det en uppsjö av fantastiska böcker och författare som är för många för att räkna upp.

Vilken genre gillar du bäst att läsa?

Jag läser många sorters böcker, eftersom jag gärna vill läsa böcker av mina författarvänner och av andra aktuella författare. Det utvecklar mitt skrivande, tror jag, att läsa annat än det jag brukar. Den genre som är närmast mitt hjärta är Feelgood och ibland Romance. Jag gillar nämligen lyckliga slut!❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

Gillar

Kommentarer