Vi har intervjuat författaren Viktoria Höglund

Vi har intervjuat författaren Viktoria Höglund

1. Berätta lite om dig själv.

Jag debuterade skönlitterärt hösten 2019 med Den som haver barnen kär, den första delen i en serie spänningsromaner om psykologen Malin Dahl. I våras kom en kortroman (som ljudbok och e-bok) i samma serie och alldeles nyligen kom den andra längre boken.
Jag bor i Nacka med min man och våra tre barn. På fritiden är jag gärna på vårt lantställe i Roslagen, allra helst på en solig kobbe med en bok i handen eller i en roddbåt tillsammans med barnen och ett fiskenät. Jag tycker också om långa promenader och långsamma joggingturer. Och så dricker jag osunt mycket te, precis som Malin Dahl i mina böcker.

2. Vad inspirerande dig till att börja skriva?

Jag har alltid tyckt om att skriva och drömmen om att bli författare har jag haft länge. Till sist kände jag att livet är för kort för att jag ska gå där och tänka att ”någon gång ska jag kanske”… Så jag bestämde mig helt enkelt för att ge mig själv en reell chans, att våga och att lägga den tid som krävs. Det är jag otroligt glad för idag.
Inspirationen till handlingen i min debutbok kom främst ur mina egna mardrömmar: att jag inte skulle kunna bli gravid och, sedan när jag väl var förälder, att något hemskt skulle hända mina barn. Som förälder kan man ju faktiskt inte skydda sina barn mot allt.

3. Vilket är ditt bästa tips vid skrivkramp?

Jag brukar gå långa promenader, gärna vid vattnet. Medan jag går brukar tankarna och idéerna komma och sedan brukar det vara enklare igen. Ibland ägnar jag mig år vildskrift också. Skriva, skriva och bara skriva en stund, om allt som finns i huvudet, utan att sålla och utan att stanna upp.

4. Vilken var din favoritbok som barn?

När jag var riktigt liten var det tydligen Totte- och Emma-böckerna av Gunilla Wolde. Lite senare var det Kapten Grants barn som min pappa läste högt för mig och min bror varenda sommar.

5. Vad har du för skriv-planer?

Just nu arbetar jag med den tredje fullängdsromanen om psykologen Malin Dahl. Jag har också ett par nya idéer i bakhuvudet som sakta men säkert håller på att ta form. Men primärt fokus är nästa Malin Dahl-bok.

6. Vilka 3 böckerna rekommenderar du att läsa i sommar/höst ?

Goda grannar av Mattias Edvardsson läste jag i somras och den rekommenderar jag varmt. Så här inför det amerikanska valet skulle jag också rekommendera Min historia av Michelle Obama. Sedan är jag väldigt nyfiken på min debuterande förlagskollega, deckarrecensenten Kerstin Bergmans, bok Oskuld och oleander som släpps om ett par dagar.

7. Vilken publicerad bok önskar du att du hade varit författaren till?

Oj, vad svårt, men jag måste nog säga En dag av David Nicholls. Det är något väldigt speciellt över den, inte minst formen.

8. Hur ser det ut där du skriver?

Ofta skriver jag hemma. Då sitter jag antingen vid mitt (alltid mer eller mindre röriga …) skrivbord som står på glasverandan i vårt hus eller vid köksbordet. Köket fungerar bäst på vintern. Jag är väldigt frusen av mig och där har vi både öppen spis och en ljuskrona som värmer upp. Ibland sitter jag även på kaféer och bibliotek, men det har jag inte gjort sedan covid-19 bröt ut.

9. Vilken bok läser du just nu?
Råttkungen av Pascal Engman. Mycket bra hittills!

10. Vilken del är roligast med att skriva en bok?

Det mesta är riktigt roligt, men allra bäst tycker jag om den inledande fasen, när alla karaktärer ska skapas och storyn ta form. Jag älskar den där kreativa biten och att djupdyka i psykologin hos karaktärer som ännu inte riktigt finns.❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

  • 107 visningar

Gillar

Kommentarer