Vi har intervjuat författaren Ulrika AmadorVi har intervjuat författaren Ulrika Amador.

1. Berätta lite om dig själv.

Jag kallar mig själv halvtidspensionär. Det innebär att jag har ett halvtidsjobb och i övrigt njuter jag av livet så mycket det bara går. Njutning för mig är träning, ekologisk hudvård, trädgårdsskötsel, nya byggprojekt, men främst att skriva. Äventyr i olika former har spelat i mitt huvud hela mitt liv då jag begåvats med en fantasi som aldrig tar slut. Jag till och med fäktas i drömmarna på nätterna, så det är farligt att ligga för nära.

2. Vad inspirerande dig till att börja skriva?

Det kan låta makabert, men det var faktisk att jag drabbades av cancer som fick mig att börja skriva. Jag jobbade heltid, stressade runt och tänkte, som många andra, att det vore kanske kul att skriva en bok, nån dag när man får tid. Vilket aldrig händer. Om man inte blir sjukskriven under en lång tid. Min kloka granne sa då jag blivit sjuk: ”Nu har du tid att skriva den där boken du alltid pratat om.” Så jag började skriva min första text under sjukskrivningen och kunde inte sluta. Det var en keltisk saga som jag hittat på och berättat för min dotter. Idén till huvudkaraktären föddes när jag mötte tonårsdottern till ett par grannar. Hon hade ett stort rött hår, fräknar i hela ansiktet och ett enormt leende. Karaktären upplevde äventyr hämtade från irländsk mytologi. Jag levde upp och skrev mig själv frisk! Jag slutade mitt stressiga jobb och började jobba halvtid istället. Det var så jag lärde mig att leva avslappnat och det var så jag började skriva. Jag har ju egentligen aldrig haft författardrömmar som ung så jag går in öppen i det här. Och njuter varje minut.

3. Vilket är ditt bästa tips vid skrivkramp?

Inget knep funkar för alla, men varje knep funkar för någon. För mig funkar det att fulskriva på tid, kanske 20 minuter. Det funkar också att dyka in i research och anteckna nya idéer.

4. Vilken var din favorit bok som barn?

Fem-böckerna av Enid Blyton

5. Vad har du för skriv-planer?

Jag har åter plockat upp min irländska saga, som legat i byrån många år nu. Närmaste halvåret blir det redigering, sedan skall jag nog våga skicka till förlag.


6. Vilka 3 böckerna rekommenderar du att läsa i vinter?

Det beror på vad man är ute efter. För en riktigt mysig jul-feelgood, läs ”Gåvan” av Cecelia Ahern. Om man önskar lite hetta i vinterkylan passar ”Tabu” – som en erotisk julkalender. Eller varför inte lite historisk spänning i ”Femte Dagen” av undertecknad, eller en härlig dystopi: ”Friskyttarna” av Ewa Broberg. Hoppsan, det blev visst fyra. 😊


7. Vilken publicerad bok önskar du att du hade varit författaren till ?

Hungerspelen – utan tvekan!


8. Hur ser det ut där du skriver?

Jag har ett perfekt kontor i mitt hus där jag skriver. Rummet har ett långt snedtak fullt med post-it lappar. Dator, skrivbord, en vilplats (läs säng) och travar med böcker.

9. Vilken bok läser du just nu?

Nattvandraren av Andrew Taylor.


10. Vilken del är roligast med
att skriva en bok?

Research!


11. Berätta lite kort om boken du just nu är aktuell med boken.
Tänk att du vaknar upp, till exempel efter en olycka, till tre olika liv som du lever parallellt? Det blev uppstarten till boken ”Femte dagen” som publicerades oktober 2017. Jag gillar både historia och filosofi om tid, liv och hur vi människor fungerar. Nyligen kom uppföljaren ”Mellan Silverbibelns rader” som fortsätter handlingen om Ylvette, som upplever flera liv under olika historiska epoker, måste lösa ett mysterium och samtidigt jagas av en ondskefull organisation.
Jag har även gett ut en actionfylld dystopi om ett framtida Sverige där dödsstraffet ersatts av själatömning. Nora jobbar för rättsnämnden och tömmer kropparna på själar, men börjar tvivla på systemet och sin chef. Allt ställs på sin spets när hon träffar en brottsling som inte kan tömmas. Boken heter ”Själaryckaren”.❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

  • 8 visningar

Gillar

Kommentarer