Vi har intervjuat författaren Peter Stjernström.

( Foto: Peter Ramberg )

Vi har intervjuat författaren Peter Stjernström som är aktuell med boken
"Blodmål".

 
1. Berätta lite om dig själv. 
 
Jag är författare och delägare i en författar- och filmagentur, Grand Agency, som representerar bok- och manusförfattare i Sverige, Danmark och Norge. Jag bor växelvis i Stockholm och på När, en mycket vacker och livaktig socken på sydöstra Gotland. Jag är gift och har tre vuxna barn.
 

2. Berätta lite kort om boken du just nu är aktuell med.
 

BLODMÅL är en spänningsroman där två udda utredningsteam söker svaret på varför invånarna i en badort på sydöstra Gotland drabbas av mystiska, ibland dödliga, krampanfall. Det ena teamet intresserar sig för fakta och traditionell research, det andra söker svaren i obalanser i naturen och det de kallar det ”bortomsliga”. Läsaren får avgöra vilket team som lyckas bäst.

 
3. Vilka tips kan du ge till dem som vill börja skriva en bok? Vad bör man tänka på?
 

Ägna tid åt karaktärerna. Gör dem trovärdiga, även de opålitliga. Ett tips är att använda personer du känner väl eller har mött genom livet, ge dem andra namn och utseende men behåll deras sätt att tänka och tala. Då vet du att de finns i verkligheten (den verklighet du försöker bygga in i manuset), vad de skulle göra i olika situationer och att de går att tro på. Chansen att läsaren också ska tycka det ökar väsentligt.

Jag kallar det ”uppdraget”. Du ska tidigt ge läsaren ett uppdrag, gärna på första sidan men definitivt i första kapitlet. Läsaren ska känna ”aha, det är DÄRFÖR jag ska läsa den här boken”. Det kan vara en gåta, en relation som skaver, ett personligt öde som men blir nyfiken på. Utan uppdrag återstår bara prosan och det räcker i alla fall inte för mig, hur bra den än är.  

 
4. Vilken bok läser du just nu?
 
Shuggie Bain

 
5. Vilka 3 böckerna rekommenderar du att läsa i sommar?
 
Nja, vet inte riktigt ... Kanske de tre som du VILL läsa istället för de du BORDE läsa.
 
6. Hur firade du publiceringen av din senaste bok ? 
 
Ett glas skumpa med mina kollegor på agenturen via ett skärmmöte. Glamourfaktor 2 av 10. Men jag ska ta igen det, sommaren är lång!
 
7. Vad hoppas du att läsarna tar med sig efter ha läst dina böcker?
 
Jag hoppas att de blir nyfikna på natur, vetenskap och olika sätt att se på livet men framför allt att de ska få en stunds riktigt spännande underhållning som är lite annorlunda.   
 
8. Skulle du kunna tänka dig att skriva en helt annan genre ?
 
Absolut!
 
9. Som författare måste man kunna hantera kritik, hur hanterar du det ?
 
Jag minns det elaka och tycker oftast att det snälla är för mesigt. Jag vill helst ha skarpa analyser och när en kritiker verkligen anstränger sig blir jag väldigt glad, oavsett betyg. Det är ju det jag har gjort! Jag gör alltid mitt bästa och jobbar hårt. Att få en ordentlig ansträngning i retur är fantastiskt.
 
 
10. Som författare så kan man ju risken stor att man nekas av olika bokförlag, hur hanterar du det? Har du något bra råd?
 
Lyssna alltid på input, i den mån du får sådan. Fortsätt att skriva, du kommer att bli bättre och bättre och bättre. Och när du blivit bra kan du bli ännu bättre.
 
11. När visste du att du ville bli författare? 
 
Jag tänkte nog tanken när jag var elva, tolv år och i slukaråldern. Men tyvärr förträngde jag det i många år. Drygt trettio år senare, efter att jag hade skrivit mitt första manus fick jag frågan av en taxichaufför i London om vad jag jobbade med. Skyddad av barriären från ett annat språk och den allmänna anonymiteten hörde mig själv säga att jag var författare. Och från den dagen var det sant för mig. Jag säger bara: åk taxi!❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer