Vi har intervjuat författaren Maja Willander.

Vi har intervjuat författaren Maja Willander som är aktuell med boken "Tur och retur i kärlek "

1. Berätta lite om dig själv.

Jag är 43 år och bor i ett gammalt torp på landet utanför Örebro, med man, dotter och hund. Föredrar landsbygden framför stan, inte för att jag gillar friluftsliv eller odling utan på grund av lugnet och stillheten.
Utöver mitt eget skrivande jobbar jag med att översätta romaner (från engelska till svenska). När jag inte skriver, läser eller umgås med familjen tecknar jag gärna.


2. Berätta lite kort om boken du just nu är aktuell med.

Tur och retur i kärlek är min femte bok och den första delen i romance-trilogin Kärlek på Vintergatan. Serien handlar om sex människor i Örebro, vars liv på olika sätt vävs samman. I Tur och retur och kärlek är det Livia som står i fokus. Hon har gått igenom en tuff period i livet och reser till Gran Canaria för att odla sin självständighet. Där får hon nya, färgstarka vänner och träffar även Jens, som också kommer från Örebro och som visar sig vara väldigt svår att motstå. 😊


3. Vilket tips kan du ge till dem som vill börja skriva en bok? Vad bör man tänka på?

Det viktigaste är att man faktiskt skriver. Så bestäm dig för att du är ett författargeni och sätt dig ner och skriv ditt manus. När du är klar är det dags att läsa författarhandböcker och googla sådant som ”skrivtips”, ”dramaturgi” och ”berättarteknik”. Samla ihop alla tips du hittar som låter vettiga. Läs sedan ditt manus igen, nu med kritikerglasögonen på och med fokus på ett förbättringsområde i taget.
Nästa steg är att anlita en professionell lektör som ger feedback på ditt manus. Tyvärr finns det många lektörer som egentligen inte har någon relevant utbildning eller yrkeserfarenhet utan som bara ser en möjlighet till lättförtjänta pengar. Det kostar en del att anlita en lektör, så se till att du inte kastar pengarna i sjön! Lektören bör vara någon som antingen själv ger ut böcker på något av de etablerade förlagen, som har lång erfarenhet av lektörsarbete och/eller har en utbildning inom förlagskunskap, litteraturvetenskap eller liknande. Anlita inte en lektör som själv skriver men inte har lyckats få sitt manus antaget av något förlag!
Om du i stället väljer att gå en skrivarkurs måste det finnas en duktig lärare som är inne och petar i kritiken som eleverna ger varandra. Annars lär du dig i bästa fall inget alls. I värsta fall kanske du stryker/skriver om sådant som i själva verket är ditt manus styrka.


4. Vilken bok läser du just nu?

One Summer in Paris av Sarah Morgan


5. Vilka 3 böckerna rekommenderar du att läsa i sommar?

Second First Impressions av Sally Thorne
Handbok för introverta av Linus Jonkman
Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt av Katarina Bivald


6. Hur firade du publiceringen av din senaste bok?

Jag åt sushi och drack bubbel ihop med familjen.


7. Vad hoppas du att läsarna tar med sig efter ha läst dina böcker?

Jag hoppas att mina böcker får läsaren att må bra och känna att alla människor är värdefulla, att alla har något att bidra med. Du är bra som du är!


8. Skulle du kunna tänka dig att skriva i en helt annan genre?

Det är viktigt för mig att böckerna har ett lyckligt slut som skänker hopp. I verkligheten slutar det inte alltid lyckligt, och just därför vill jag att det ska få göra det i böckernas värld. Vilket inte betyder att man inte kan ta upp tunga och svåra ämnen även i en feelgoodroman. Men nej, jag kan inte tänka mig att skriva något annat än feelgood.


9. Som författare måste man kunna hantera kritik, hur hanterar du det?

Ganska bra, om det är konstruktiv kritik. När ens manus kommer tillbaka från förlaget med redaktörens feedback och ändringsförslag är det lätt att självförtroendet dalar. Då brukar jag lägga ifrån mig manuset ett par dagar, och när jag sedan läser kommentarerna igen börjar jag inse att ”det där håller jag ju faktiskt med om”, och plötsligt är jag igång med redigeringen.
Kritiken gör att man utvecklas som författare.
Vilket inte betyder att man alltid ska göra som redaktören/lektören säger. Om man testar idén i tankarna gång på gång men fortfarande inte går igång på den ska man ignorera just det förslaget.


10. Som författare så kan man ju nekas av olika bokförlag, hur hanterar du det? Har du något bra råd?

Det är tungt att bli refuserad, men även stora författare som Astrid Lindgren och J.K. Rowling har blivit refuserade. Försök komma ihåg att det inte betyder att ditt manus är dåligt! Förlagen kanske bara inte letar efter manus i den genren just nu, eller så behöver du arbeta lite mer med manuset, kanske skicka det till ytterligare en lektör.
Och ibland kan det vara så att man behöver skriva ett eller två manus för att lära sig skrivprocessen och hitta sin genre och sin ton. Sedan kanske förlagen nappar på manus nummer tre. Jag har själv ett outgivet manus hemma i byrålådan, och när jag skickade det till förlagen var det tungt att bli refuserad, men idag kan jag själv se att manuset är ”ofärdigt” och är tacksam över att förlagen tackade nej till det.


11. När visste du att du ville bli författare?

Det har jag drömt om sedan jag var nio år, så jag är väldigt glad och tacksam över att drömmen gick i uppfyllelse. 😊

❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer