Vi har intervjuat författaren Josefine Malmer.

Vi har intervjuat författaren Josefine Malmer.


1. Berätta lite om dig själv.

Jag heter Josefine Malmer, är 47 år och bor i Göteborg med min familj. Till vardags jobbar jag som designer på KappAhl där jag ritar bl a underkläder och badkläder för vår kollektion XLNT. Utöver att jag älskar att skriva har jag även en stor passion för mat. Har ytterligare ett instakonto som heter matochkarlek, där jag lägger ut bilder på min matlagning. Annars gillar jag att resa, umgås med familj och vänner, spela tennis och promenera. Får jag lite tid över tittar jag gärna på film, en bra serie eller läser en bra bok. Är dock en "periodare" när det gäller läsning och läser ibland ingenting och ibland flera böcker på raken. Läser de flesta genrer förutom science fiction (som jag överlåter åt min man) men har en förkärlek för biografier, bra engelska deckare, feelgood med humor och gripande berättelser, både fiktiva och sanna.

2. Berätta lite kort om boken du just nu är aktuell med.

Min debutroman heter Cayenne - en het kärlekshistoria och det är en feelgoodbok med kärlek och humor. Det handlar om Cayenne som är en smart och rolig "snart trettiofemåring" vars impusivitet ofta får henne att göra lite ogenomtänkta, ibland på gränsen till korkade, saker. Cayenne och hennes två systrar, den jobbigt präktiga Cinnamon och den irriterande snygga och rika Saffron, har båda fått sina namn av sin biologiska pappa: den grekiska kvinnotjusaren Georgios. Historien cirklar kring dem, deras mamma, den konstnärliga juristen Ellen, och deras bonuspappa, den lite småtråkige men omtänksamme Bengt och såklart, männen i Cayennes liv.

En dag tar Cayenne ett beslut som förändrar hennes liv över en natt, på samma sätt som hennes mamma gjorde för över trettio år sedan.

3. Vilket är tips kan du ge till dem som vill börja skriva en bok? Vad bör man tänka på?

Mitt tips är att skriva och skriva, så mycket du kan. Övning ger färdighet som man säger:-) Ett annat tips är att försöka hitta sin grej och att skriva om saker och situationer man kan relatera till själv. Då kommer historien liksom av sig själv!

4. Vilken bok läser du just nu?

Har precis avslutat "Tills alla dör" av Diamnat Salihu. Det är en bok om Rinkebykonflikten och gängkrigen mellan Shottaz och Dödspatrullen. En jättebra bok, som är både intressant och tänkvärd. Men häromdagen började jag lyssna på den första delen av "De sju systrarna" (jag är väl snart den enda som inte har läst dem än) och vid sidan om läser jag även "De förklädda flickorna i Kabul" av Jenny Nordberg.

5. Vilka 3 böckerna rekommenderar du att läsa i sommar ?

"Ljuset vi inte ser" av Anthony Doerr, "Pärlan som sprängde sitt skal" av Nadia Hashimi och (om man gillar rockbiografer som jag gör) och av någon anledning har missat "I am Ozzy" om Ozzy Osbourne, måste man bara läsa den.

6. Hur firade du publiceringen av din senaste bok ?

Än så länge har jag "bara" firat med bubbel hemma med familjen men planerar ett "bookrelease" mingel i trädgården i slutet av sommaren...om pandemin tillåter såklart.

7. Vad hoppas du att läsarna tar med sig efter ha läst dina böcker?

Min bok är ju en feelgoodbok och jag hoppas därför att läsarna ska må bra när de läser den. Och kanske känna igen sig lite i Cayennes vardag och de problem och situationer hon utsätts för. Jag hoppas också att de ska skratta lite eller åtminstone dra på smilbanden när de läser den. Och att de kanske också blir sugen på en fortsättning för tanken är att det ska komma en sådan så småningom☺

8. Skulle du kunna tänka dig att skriva en helt annan genre ?

Absolut, även om jag tror att detta kanske är det jag är bäst på. Men jag går just nu en sommarkurs på Linneuniversitet i "Att skriva barnlitteratur" och förhoppingen är att det ska resultera i ett färdigt barnboksmanus för barn mellan 9 och 12 år till hösten.

9. Som författare måste man kunna hantera kritik, hur hanterar du det ?

Vanligtvis är jag ganska bra på att skaka av mig sånt men när det gäller min bok vet jag inte riktigt. Man får nog bara intala sig att kritik (om den är konstruktiv) bara gör att man blir en bättre författare. Men allt är så nytt fortfarande och jag har än så länge mest fått recesioner från familj och vänner. Väntar på spänning på andra recensioner...ska till exempel bli jättekul att höra vad ni tycker😉

10. Som författare så kan man ju risken stor att man nekas av olika bokförlag, hur hanterar du det? Har du något bra råd?

Jag har fått lära mig att hantera det, som de flesta andra, även om det såklart inte är kul. Jag skickade mitt manus till flera förlag och gav till slut ut den på Visto Förlag som är ett så kallat hybridförlag. Jag är väldigt nöjd med dem och kan verkligen rekommendera den lösningen om man blir nekad av traditionella förlag. Men jag har också insett att jag kanske skulle ha skickat till ännu fler förlag och ska tänka på det om/när det blir någon ny bok.

11. När visste du att du ville bli författare?

Oj...jag har alltid älskat att skriva, ända sedan jag var liten. Jag minns hur mina skrivböcker alltid tog slut och hur jag alltid hittade på olika historier. Jag började skriva på "Cayenne" för kanske 20 år sedan men sedan blev den liggande i lådan. Det kom annat i vägen och mitt intresse för kläder och mode tog över och jag utbldade mig till designer. Men för några år sedan skickade jag in en novell till Aller Förlag och de gillade den så pass mycket att de köpte den. Då plockade jag fram mitt manus igen och på den vägen är det. Så just nu ritar jag kläder på kontorstid och skriver på kvällar och helger, vilket är toppen!❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer