Vi har intervjuat författaren Eva Ludvigsen

Jessica, Linda, Intervju med författare

Eva Ludvigsen är född i Hudiksvall och uppvuxen i Uppsala. Hon nu bosatt i Vänge tillsammans med man och tre barn. Lova är hennes debutroman. Hon har bland givit ut " Var det inte värre än så här", " Sonfjälldeckarna".

Vi fick äran att intervjua henne.


Berätta lite om dig själv

Jag bor i Vänge, ett litet samhälle strax utanför Uppsala tillsammans med min man och tre barn. Jag ser mig själv som otålig, nyfiken och positiv till det mesta i livet. En del skulle kalla mig orädd men då har de inte sett mig när det åskar och blixtrar ute.

Har du alltid velat bli författare?

Nej, inte egentligen. Sedan jag knäckte läskoden i trean har jag läst otroligt mycket och gör det fortfarande. Att stiga in i böckernas värld var magi och ren glädje och inget som jag som kunde själv, tanken att försöka slog mig aldrig fast fantasin och drömvärlden alltid har legat nära. Först när jag närmade mig de fyrtio insåg jag att jag behövde en hobby. En skrivkurs på distans blev en gigantisk hit och nu behöver jag inte vara orolig för att min fritid ska vara för ouppbokad.

Hur mottog läsarna din första bok?

Min debutbok Lova kom ut 2013. Redan innan den hade släppts på bokhandel och näthandlarna fick jag mitt första omdöme på Adlibris hemsida. Det var något i typ med "den här författaren borde inte kalla sig för författare med tanke på det skräp hon skriver". Efter det vägrade jag läsa recensioner och jag googlade aldrig mitt namn eller min bok. Det gick nog ett år innan jag insåg att boken faktiskt hittade sina läsare och att de tog Lova och Chris berättelse till sig. Idag vågar jag googla och blir i stort sett alltid glad för omdömerna.

Har du något drömyrke?

Jag har en MAster of Science från Köpenhamns universitet och kom till Uppsala för att doktorera i ämnet typ 1 diabetes. Att forska, att verkligen nörda ned mig i detaljer och ändå få känna att jag gör nytta för omvärlden är mitt drömyrke. Tyvärr fungerar inte forskarverkligheten så bra i Sverige och då min man också är forskare och vi ville skaffa barn så gick jag ut i industrin och är kvar där än.

Som författare måste man kunna hantera kritik, är du bra på detta?

Jag brukar säga att det är en av mina absoluta bästa egenskaper, bäde som forskare och som författare. Jag tar definitivt åt mig (för mycket) av kritik men jag är lika bra på att, dagen efter, studsa tillbaka och fundera på hur jag kan göra om, göra rätt. Att vara optimistiskt hjälper och att med ålderns rätt kan jag även sålla bland de sura kommentarerna som inte har något alls konstruktivt i sig bland den kritik där det faktiskt finns lärodomar.

Hur kom du på idéen till dina böcker?

Absolut ingen aning! Det brukar börja med en tanke av typen "vad skulle hända om..." Om tanken ligger kvar ett par dagar börjar jag diskutera det med vänner för att se hur de förhåller sig. Om tanken fortfarande är intressant börjar jag skissa på huvudpersoner. Sedan får de leva ett tag i mitt huvud innan jag känner att det är dags att sätta en del av dialogen på papper. Och sedan har jobbet börat.

Hur många länder har dina böcker sålts i?

Sverige, Norge och Finland är Lova insåld till.

Hur ser det ut där du sitter och skriver?

Jag har fördelen att kunna skriva precis var som helst. Det kan vara omklädningsrum när ungarna tränar, i soffan när ungarna ser teve, i bilen på väg till något semestermål osv osv. Det kan vara tio minuter eller hela härliga en timme. Jag vill inte boka in mig på rutiner eller favoritplatser för då är jag rädd att jag inte hittar lika lätt skrivtid i min frithet.

Favotförfattare?/favoritbok? Jag läser säkert 1-2 böcker per vecka och har massor av favoriter, beroende på humör och väder. Det jag vurmar för är debutanter från små förlag, där har jag hittar några fantastiska pärlor som jag aldrig hade hittat om jag bara läst tex DNs och Svenskas recensioner.
❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

Gillar

Kommentarer