Vi har intervjuat författaren Arne Wickander

Vi har intervjuat författaren Arne Wickander.

1. Berätta lite om dig själv.

Jag växte upp i Bollmora på sjuttiotalet. Det är en söderförort till Stockholm. Det är den jag skriver om. Bollmora var sjuttiotalets Rinkeby. Ett ställe med rejält dåligt rykte. Såpass att man sedermera döpte om det till Tyresö. En del av uppfräschningen var att flytta mig därifrån. Nu bor jag i Vendelsö i Haninge kommun.

2. Vad inspirerande dig till att börja skriva?

Jag satt och tittade på gamla foton och insåg att jag umgåtts med många udda personligheter genom åren. Någon borde skriva en bok om dom, tänkte jag. Och på den vägen är det. Nu har jag snart skrivit tre stycken.

3. Vilket är ditt bästa tips vid skrivkramp?

Tack och lov har jag inte drabbats av skrivkramp, men konsten är nog att ha roligt när man skriver. Har du en dålig dag? Skit i skrivandet och gör något annat istället. Det går säkert bättre imorgon.

4. Vilken var din favoritbok som barn?

Sagan om ringen. Som jag dessutom läste i fel ordning. Jag började med del två.

5. Vad har du för skrivplaner?

Jag håller med en trilogi. Första delen, Den tredje punkarn, kom ut 2018 och fick Selmapriset 2019. Del två, Den tionde punkarn, är planerad att komma ut i vinter. Sista delen håller jag på att skriva.

6. Vilka 3 böcker rekommenderar du att läsa i vinter?

Resa till nattens ände av L-F Céline, Postverket av Charles Bukowski och Den nakna lunchen av William Burroughs. Tre böcker som ligger långt ifrån alla förnumstiga självhjälpsböcker som folk slösar tid på.

7. Vilken publicerad bok önskar du att du hade varit författaren till?

Jag är alldeles för nöjd med mina egna böcker för att ha en sådan önskan. Dom flesta böcker är alldeles för tillrättalagda och ordnade. Författaren ägnar sig åt sammanhang, men livet är ju mest kaos.

8. Hur ser det ut där du skriver?

Jag sitter vid köksbordet, med utsikt över trädgården. Igår morse när jag sätt här och skrev kom en räv förbi därute. Sedan kom grannens katt och bankade på altandörren. Men förutom katten är det lugn och ro.

9. Vilken bok läser du just nu?

Låt den rätte komma in. Den utspelar sig i Blackeberg och det gör min tredje bok också. Jag fick för mig att någon av Ajvide Lindqvists karaktärer kunde råka komma förbi hos mig också. Vi få se hur det blir.

10. Vilken del är roligast med att skriva en bok?

Det är själva skrivandet som är roligast. Jag har sällan en exakt plan när jag sätter igång, så det är lika spännande varje dag. Läsa korrektur är det absolut tråkigaste, men det måste ju göras det också.

11. Berätta lite kort om boken du just nu är aktuell med.

Den tredje punkarn handlar om en handfull punkare i Bollmora i slutet av sjuttiotalet. Boken är en lovsång till spontaniteten. Den handlar om personer som bara drar igång saker och ting utan någon som helst konsekvensanalys. 165 sidor utan en sekunds eftertanke. Alla överlever inte. Det var knappt jag själv gjorde det.❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

  • 214 visningar

Gillar

Kommentarer