Att färdas i motvind- Mats Haraldsson

Att färdas i motvind är en historisk roman inspirerad av verkliga personers levnadsöden, men som blandar små delar fakta med stora delar fiktion. Boken tar läsaren med på en tidsresa från 1800-talets fattiga jordbrukssamhälle med daglönare och husförhör, fram till 1920-talets industrialisering och gryende välstånd.
Johan är en osäker ung man som emigrerar till Amerika i slutet av 1800-talet, mer eller mindre mot sin vilja. Mathilda lever ett hårt liv i en mansdominerad värld, men gör ändå det bästa av sin situation. Båda växer upp på den småländska landsbygden i en tid då man inte har några förväntningar på att få det bättre än sina föräldrar. Trots det finns det mycket dramatik och glädje i deras liv, men också stor sorg och smärta.
Hugo föds en generation senare och växer upp i en tid då samhället moderniseras och elektricitet och automobiler blir vardag. Han lockas att ta del av spännande äventyr i den stora världen. Men ska han våga?

Mats Haraldsson är född 1960 och uppvuxen i Växjö. Efter industriell ekonomutbildning i Linköping flyttade han till Stockholm. Under sin över trettioåriga karriär i en amerikansk koncern arbetade och bodde han i Stockholm, Paris, Houston, London, Bryssel och Salzburg. Han slutade som anställd 2018 för att ägna sig åt egna projekt. Mats är bosatt i Salzburg och detta är hans debutroman.


Vi har även intervjuat författaren. Läs gärna ⤵️⤵️⤵️

https://nouw.com/systrarnaboktokiga/vi-har-intervjuat-forfattaren-mats-haral-37403533

Omdöme:

Alltså wow, vilken fantastisk berättelse. Handlingen är verkligen gripande, färgstark, fantastisk. Man liksom sugs in i Sveriges 1800- tal ifrån första blad. Miljöbeskrivningarna är fantastiska,länge sedan jag läste en bok som hade så välskrivna och levande miljöbeskrivningar som gjorde att det kändes som om man var med på plats. Gillar karaktärerna, särskilt Matilda och Johan. Att få följa Johan uppväxt i 1800- talets Sverige var väldigt intressant, tänk så annorlunda det var då att vara barn, att följa Johan med över till Amerika när han söker jobb var mycket roligt och lärorikt. Matilda tyckte jag otroligt mycket om. Att vara kvinna under denna tid har Mats verkligen fångat bra, gillar att följa hennes liv. Tyckte synd om henne många gånger, hur hon fått kämpa och stått på sig som kvinna. Hugo gillar jag med, han föds i en nästan helt annan tid då elektroniska börjar komma och Industrierna börja smyga fram, ett helt samhälle. Gillar alla dessa små faktarutor som berättar tex: 1863,att kvinnor inte var myndiga förens vid 25 år ålder. Även att föräldrarlösa barn såldes på auktion under 1800- talet fram tills det förbjöds 1918. Lagom långa kapitel med ett enkelt språk . Oavsett om man gillar svensk historia eller inte så rekommenderar jag er att läsa denna fantastiska och spännande bok. Denna bok bör absolut uppmärksammas. Tack Mats för en otrolig berättelse.

Boken får 5/5 utav mig ☀️☀️☀️☀️☀️

❤Tack för du läste våran recension📚/Författarintervjuver ❤

❤Följ oss gärna på Instagram där vi heter Systrarnaboktokiga 👌🏻❤

  • 307 visningar

Gillar

Kommentarer