Hej! Nu har jag fortsatt min resa och förflyttat mig till Langkawi, en ö som tillhör Malaysia . Jag kom hit i lördags och har redan hunnit besöka den största stranden, åka Cable Cars (som en gondollift som man åker till toppen på högsta berget på ön med), samt gått ett antal hundra trappsteg för att komma upp till ett av alla vattenfall här, Seven Wells Falls. Det är väldigt vackert här, fint natur och relativt klart vatten.

Från och med idag har jag hyrt en moped som jag kommer ha resten av min tid här! Jag behöver ett fordon att ta mig runt med då alla stränder och övriga saker man vill besöka ligger väldigt utspritt, trots att ön är så liten! Ett strategiskt drag från de som byggt upp denna turistö...

Idag har jag bara tänkt åka till den största stranden här och sola och bada och bara ha det bra! Till skillnad från i Thailand så finns det gott om mangos här, så det kommer nog bli en och annan mangosmoothie här innan jag åker vidare..! :)


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej! Nu har jag bara 2 dagar kvar på barnhemmet, tiden flyger fram! Hur som helst, sen senast så har vi hunnit ha julafton (som spenderades i skolan och sen på barnhemmet, en helt vanlig dag dvs!) och en jättestor julfest för barnen! Då spelade vi brännboll, hade disko och julklappsutdelning! De fick vara vakna till ca 23.30, men vissa av de små var så utmattade av allt dansade och alla roligheter att de slocknade långt tidigare. Kommer inte att lägga upp några bilder från den dagen nu, de kommer senare då jag fått alla bilder från de andra volontärerna!

Idag är det nyårsafton, och den kommer spenderas på barnhemmet, och vi ska snart påbörja lite ansiktsmålning och annat kul för att fira nyår litegrann! Det tror jag att barnen kommer att tycka om.

Gott nytt år allihop!


Likes

Comments

Hej igen! Här har det hänt ganska mycket sen sist. Två volontärer har lämnat, temperaturen har blivit lägre så typ alla barn har varit sjuka (och vi volontärer också!), en unge har fått vad jag och Emma tror är svinkoppor, jag har bokat flyg och boende i både Malaysia och Sydkorea, med mera! Vi har hunnit haft disco med barnen också, de gillar att leka hela havet stormar. Min lilla högtalare gick på högvarv hela eftermiddagen/kvällen!

En sak jag ville berätta för er dock som är extra intressant/tragiskt är hur mycket vissa utav barnen här vill vara vita! Speciellt de tonåriga tjejerna. De berättar, på väldigt knackig engelska, om lotions, deoderanter och till och med sprutor som ska göra så att man får vitare hy! De beklagar sig över att de är bruna och vi volontärer vita, lägger sina armar mot våra och säger "you white, you beautiful" och köper ansiktsmasker från SevenEleven som ska göra en vitare... Jag tycker det här är jättehemskt. Vi säger åt dem att de är jättefina tillbaka, för det är de, men de tror oss inte och hur förklarar en att hudfärg inte spelar någon roll alls, att skönhet sitter i betraktarens öga och att det är samhället det är fel på (som säger åt dem att är en vit är en fin i och med reklam osv) till en 14-årig tjej vars självförtroende inte direkt är på topp och som inte förstår engelska? Skulle de ens förstå vad jag talade om ifall de kunde engelska? Den där lögnen om att utsidan är viktigast är så intryckt i deras huvuden att de tror på den. De frågar "why you don't have boyfriend? you so beautiful" - de anser alltså att den viktigaste anledningen till att en är tillsammans med någon är för att den personen har en fin utsida. Jag hoppas verkligen att det där tänket växer bort!

Om det är någon som undrar så åker jag till Malaysia den 3 januari och därifrån till Sydkorea den 13 januari :)

Kom ihåg att fråga om det är något ni vill veta mer om så ska jag svara så gott jag kan :)


Hela havet stormar..

Lille Git och jag! Söt med våldsam.

Lite grupparbete! Rita ditt ansikte ett pappersblomblad, skriv ditt namn, säg färgerna på engelska och sätt sen upp ditt blomblad med dina klasskamraters och bilda en blomma!

Jeaw. Världens sötaste, smartaste och snällaste tjej!

Några sponsorer kom bjöd barnen på mat och bjöd dem på våfflor till efterrätt! Kön ringlade lång. Barnen ser inte så nöjda ut när de behöver vänta, men den som väntar på något gott..

Mästervåffelgörare! Och ja, det gula är majs, dessa våfflor var dock sjukt goda ändå!

Nöjd chey!

Några andra sponsorer kom med julklappar! När de öppnades fanns där gosedjur, leksakspistoler, tiaror, trollspön och leksaksbilar till exempel!

Vi har varit på floating market igen! Så här ser det ofta ut - mat, ofta seafood som jätteräkor och krabbor, tillagas på små båtar som människorna på gatorna bredvid floden sedan köper och äter (se de som sitter till höger och äter).

Likes

Comments

Förlåt att jag är så dålig på att uppdatera, men det mesta om det här stället vet ni ju redan om sen förra gången (om det tillkommit nya läsare så se gamla inlägg), så det känns inte så roligt att skriva vad vi gjort varenda dag då mycket är samma sak? Eller vad tycker ni?

Jag har det bra iallafall, precis som förra gången! Det är lite äckligare i rummen dock, föregående volontärer verkar inte direkt ha varit mycket för städning..i ett rum är det till exempel mögel, typ en grön mossa som vi kallar för växtriket, och i rummet som jag bor i är det typ vita fläckar på det röda kakelgolvet..inte så härligt kanske men så länge en inte blir sjuk så!

Det känns konstigt att det är jul om 9 dagar när en befinner sig på ett ställe med 0% snö och 100% 30+ grader! Jag vet inte hur eller om vi kommer fira någon jul här, vad jag har hört så går barnen i skolan på julafton och om de gör det så gör ju även vi det... :)

En liten nyhet är väl kanske att jag bestämt mig för att åka till Langkawi efter att jag varit här! Åker nog dit i början av januari 😊


Påväg till skolbussen! I den finns det inte tillräckligt många platser, så de små sitter längst fram, några sitter i gången mellan sätena. Det är åtminstone bättre än när buss går sönder, då får vi tränga ihop oss typ 30 pers i en liten skåpbil (se den röda till höger..)

Även här påväg till bussen, som går mellan sju och halv åtta på morgonen!

Många somnar på den halvtimmeslånga resan, så söta!

Lilla Nice! Hon var inte här förra gången jag var här, hon kom nämligen hit i april. Hon är hur söt, glad och snäll som helst! Och duktig på engelska också trots att hon är så liten. Hon kan definitivt mer än några av de äldre!

Engelska i skolan, kämpa på.. Det är svårt att vara lärare för ett andra språk när en inte ens kan första språket själv, vilket ju naturligtvis resulterar i att barnen har svårt att förstå och då blir de okoncentrerade.

Två bilder från när det var sponsorer här igår! Barnen fick en massa mat, bland annat strips och korv.

När vi var på floating market i lördags så var det en gubbe som sålde miniglassar! 5 stycken för 20 bath (5 sek). Jättegoda!

Nu ska jag träna och tvätta, ha det så bra så länge!

Likes

Comments

Hej!

Nu är jag tillbaka på Child Protection Foundation i Thailand igen! Jag kom hit i fredags på eftermiddagen så jag har varit här ett par dagar nu, och det känns jättebra! Jag sov extremt dåligt på planet, så innan jag åkte till barnhemmet var jag hos Rose och David några timmar för att sova, vilket behövdes! När vi väl kom till barnhemmet lite senare så vart jag glatt överraskad, för alla barn kom ihåg mig och sprang fram till bilen och bankade på rutorna. Sen ville alla kramas och så, så det kändes jättebra. Det bevisar ju att man gjorde någonting rätt förra gången man var här.. Däremot så är det några utav barnen som var här i vintras som inte är här nu! Några har fått åka tillbaka till sina familjer (pga. den som betedde sig illa mot dem är död/fått en dom så de sitter i fängelse), men andra har helt enkelt rymt härifrån, vilket är hemskt :( Å andra sidan så är det flera nya barn här som inte var här i vintras som alltså nu är i säkerhet från sina elaka familjer.. :)

Bara så ni vet så jag har mycket sämre internet den här gången, de verkar ha sparat in på det. Jag kommer alltså inte att kunna uppdatera lika ofta som jag gjorde förra gången bara så ni vet!

Här kommer några bilder sen när jag tog fram fingerfärgen jag tog med mig..de upptäckte att kan man ha färgen på fingrarna så måste det ju fungera i ansiktet också!

Likes

Comments

Nu är jag hemma. I min säng, i mitt rum, utan risk för några insekter/djur. Ska sova så LÄNGE imorgon (har varit vaken 24 h nu, pust och stön). Sen ska jag äta en jättegod, svensk frukost imorgon. Det bästa ska nästan bli att kunna dricka vatten ur kranen! Resan är hur som helst slut för denna gång!

Nu väntar arbetssökande och arbetsintervjuer för min del, samt att få träffa och krama om alla mina fina vänner!

Jag skulle vilja skriva om allt jag lärt mig, hur mycket det känns som att jag har växt som person, men jag tror jag väljer att suga på den karamellen lite. Jag måste nog först förstå att jag är hemma och framförallt REFLEKTERA över alltihop. Det har varit så mycket känslor fram och tillbaka att det är obeskrivligt. Jag vet inte heller hur det kommer att kännas den närmaste tiden - kommer det vara bara vara jobbigt, kommer jag vilja åka tillbaka på en gång, eller kommer det vara skönt att få komma hem för att få varva ner igen? En sak är iallafall säker; jag kommer att åka tillbaka till barnhemmet i Thailand. Så bra, och så glad, som jag mådde och var där har jag aldrig varit. Så bekymmerslöst, så mycket skratt och roligheter, hemlisar, kärlekstrubbel - man fick komma så nära dem, de tillät en vara en extra storasyster och vän. Jag måste säga att de är beundransvärda - de vågar ge så mycket av dig själva trots att de vet att jag bara kommer att vara där några veckor och sedan åka. Och nu börjar jag skriva mycket iallafall, jag skulle ju inte det!

I och med att resan är slut så är också den här bloggen "slut". Kanske, kanske skriver jag igen, antingen när jag reflekterat tillräckligt eller kanske när jag åker tillbaka dit!

Hur som helst, TACK för att ni har velat ta del av min resa och TACK till alla ni som gav pengar för att göra några barns chans till en bättre framtid lite större.

Ha det bra allesammans!

Likes

Comments

Hej. Nu är jag hos Rose och David igen, ska sova här inatt innan jag tar planet hem till Sverige imorgon! Att säga hejdå var..jättejobbigt såklart. De allra minsta förstår ju inte att man ska åka, så då sitter man där själv väldigt ledsen medan de springer runt och skrattar och busar precis som vanligt! De lite äldre var ledsna att jag skulle åka; "Emma, i love you, i miss you, when you come back?" sa de och frågade de hela tiden! Jag har ju fått lova ett antal gånger under tiden jag varit här att jag kommer att komma tillbaka, och det löftet planerar jag att hålla!

De pengar som jag fått in på kontot sedan Sydafrika (och de jag sparade till Thailand därifrån) kommer att gå till SKOLBÖCKER! Bra va!? Barnen lär sig sakta men säkert mer och mer engelska, och just era pengar kommer att gå till deras English Workbooks, det vill säga de böcker de jobbar engelska i när de går i skolan, precis som vi har olika böcker i olika ämnen i Sverige! Rose behövde ca 12000 thailändska bath för att köpa böckerna, och ni bidrar med ca 7500 bath till det (ca 1500 kr)! SUPERBRA och TACK! Förutom engelska förresten så märker man att några börjar lära sig svenska också, de säger "Tack" och "Varsågod" och kan räkna till 10 till exempel.

Jag ska knäppa lite kort på skolmaterial imorgon, det som vi använt i skolan förutom workbooksen, för Rose har tagit hem det från skolan!

Några sista bilder från barnhemmet..


Likes

Comments

De senaste dagarna har jag blivit världens godisfreak. Äter godis hela tiden; mentos, werthers orginal, klubbor, tuggummi, äcklig utländsk choklad...men det är ju så gott så varför inte? Frossar nu sista veckan liksom för när jag kommer hem vet jag ju att jag knappt kommer äta godis förutom choklad då! Och läsk har jag också druckit..jag som ytterst sällan dricker läsk hemma nuförtiden. Nåja, åker hem på söndag och då äre stopp! (Förutom att jag kommer frossa i marabou). Glass äter jag också jättemycket! Men det är ju för att det är så varmt, varmaste säsongen är ju på ingång i Thailand nu så nu är det 40 grader varje dag.. Till och med thaisarna säger att det är varmt!

I flera dagar nu har vi lagt väldigt många pussel! Vi har försökt med ett på 500 bitar under tre dagar, men eftersom det inte går att "spara" ett pussel här så har vi inte hunnit klart att lägga det innan de måste sätta sig i led, städa eller äta. Igår klarade vi det dock, fjärde gången gillt! Vi har börjat lära några hur man spelar kort också, så vi har spelar mycket finns i sjön och 500. Det är väldigt roligt faktiskt!

Eftersom barnen har sommarlov nu så har det kommit hit fyra "sommarjobbare"; fyra tjejer som går på universitet, typ lika gamla som jag, och de ska hjälpa till här på barnhemmet! Problemet är att de har tagit över lite det vi brukade göra..nu får vi inte ha babyshower och vi får inte heller vara med och natta barnen, så det är lite tråkigt.

Igår var det förresten ett utav barnen som hade bajsat utanför vårt hus. En stor jäkla blaja låg det på några stenar utanför där vi bor, så äckligt! Det har fortfarande inte riktigt kommit fram vem det var, men det var iallafall en lite äldre kille som spolade bort det, men om det var han som gjorde det är tveksamt.. Det är ganska roligt faktiskt, vem gör ens något sådant haha?

Sen har barnen snott en utav hundvalparna! Så nu lufsar det omkring en lite valp här som är drygt 1 månad gammal, pytteliten! Det är tveksamt om barnen ger den någon mat, för alltid när vi volontärer ger den något så verkar det som den är superhungrig för då äter den jättemycket och typ skakar!

Idag och imorgon ska jag knäppa jättemycket kort har jag bestämt mig för, har varit dålig på det den senaste tiden! Några få kan ni få se iallafall:

Likes

Comments

Hej! Jag har bestämt mig för att förlänga min vistelse här på barnhemmet en vecka! Det gick hur bra som helst, både att byta flyg och bo kvar en vecka. Dock så är vi för många volontärer just nu på barnhemmet, så jag ska sova hos Rose och David de två kommande nätterna innan jag åker tillbaka till barnhemmet och sover där resten av tiden! På måndag åker nämligen 5 andra volontärer till Hua Hin, och då får jag ju plats att sova igen. Det känns väldigt bra faktiskt att inte lämna, egentligen skulle jag ju sätta mig på planet imorgon bitti.. Nu kommer jag i vilket fall som helst hem den 23 mars!

Mitt återbesök på sjukhuset gick förresten väldigt bra, inflammationen har nästan gått bort. Problemet nu är att det gör ont i magen under lungan när jag andas djupt och hostar. Jag sa det till läkaren och han förklarade att det var någonting med någon nerv eller något..hur som helst så skrev han ut fler mediciner som jag hämtade! Mitt försäkringsbolag, Gouda, har skött det hela hur bra som helst och betalat allting direkt så jag har sluppit krångla med det.

Nu ligger jag hemma hos Rose och David, imorgon ska jag åka till Central World Plaza och shoppa! Ser mycket fram emot det, ska bli roligt att kolla i butiker som vi inte har hemma..! Sen ska jag äta glass, smoothie och lunch på nåt nice ställe! På måndag åker jag som sagt tillbaka till barnhemmet igen.


Likes

Comments

 Nu mår jag nästan bra igen, med betoning på nästan. Jag är piggare nu, har inga problem med att kliva upp och äta till exempel. Jag äter fortfarande medicin, både antibiotika och antiinflammatorisk och några andra tabletter som jag fortfarande inte vet vad det är för något..nåja, jag blir ju bättre åtminstone! Jag har varit på barnhemmet sedan i lördags. Mestadels har jag bara varit på rummet och vilat/sovit och ibland suttit mig på altanen som vi har utanför våra rum. Jag följde inte med till skolan varken igår eller idag, det känns lite för påfrestande ännu och speciellt bussturen dit känns inte särskilt lockande då man har minst en unge i knät och flera runt om..vi får se hur jag känner imorgon, då kanske jag följer med. Igår på kvällen var det första gången jag var utanför rummet/altanen och då satt jag, Lisa, Amanda och en utav tonåringarna och spelade kort en stund! Jag var också med senare då de skulle äta för då så kom det en kvinna hit som lagade maten vid bordet, och några utav de äldre barnen fick hjälpa till! De gjorde typ något konstigt med ägg, typ hade ner ett rått ägg i kokande olja och sen blev det tillagat utan att bli friterat på något konstigt vis, men det såg faktiskt väldigt gott ut! Nattningen var jag inte heller med på, den kan också vara ansträngande men framför allt så vill ju alla små krama och puss en godnatt, men det vill jag inte för jag är fruktansvärt rädd för att smitta dem! De har nog redan blivit det ifall de skulle bli det dock, men ändå..

Idag kommer det hela 5 nya volontärer, ska bli intressant att träffa dem! När de kommer så ska vi åka och handla också och då ska jag köpa världens godaste glass, Kit-Kat-glass..den är godare än ALLA Ben&Jerry's, det är helt sjukt. Förra gången köpte jag en innan vi handlade och en efter vi hade handlat, hehe..kommer nog bli samma sak idag om jag känner mig själv rätt!

Här kommer några bilder sedan innan jag blev sjuk (foton; Caroline Freyschuss);

Likes

Comments