Har ni inte firat Holi förr är det något jag vill rekommendera varmt. Högtiden går ut på att kasta färg på varandra i två dagar ackompanjerat av en och annan drink. Ett litet tips är dock att smörja in hår och kropp i kokosolja innan festligheterna så att man inte slutar upp med ofrivilligt rosafärgat hår... Men, det var det definitivt värt. Här kommer lite mobilbilder från våra firerier. PÖSS 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu är vi tillbaka i Pune efter två veckors break från praktiken. Gruppen delades i två, en strandgrupp och en bergsgrupp. Strandgruppen åkte på surf camp i Kerala och partyvecka i Goa och bergsgruppen var uppe och äventyrade i Himalaya för att sedan avsluta med sol och bad i Kerala. Vi hann även med Taj Mahal och att fira Holi, en stor färgfestival här i Indien. Här kommer lite bilder från strandgruppens resa. På återseende!

Likes

Comments

Här kommer det utlovade inlägget om natten vi spenderade hos en familj ute på landsbygden, alltså det område där Gram Mangal är verksamma.

En stor grupp barn anslöt sig till oss så fort vi klev in i byn och därefter fortsatte karavanen att växa. Barnen visade oss sedan runt i byn och vi blev inbjudna till en värld av bergsklättring, barfota springtävlingar, flodbad, sång och dans under stjärnorna. Det märktes snart att dessa småttingar lever i sitt egna lilla universum medan de vuxna arbetar och sliter för att få mat på bordet.

En pojke hjälper sin ettåriga syster att klättra uppför klippan så att vi alla kan se på utsikten. En annan kommer farande på cykel och slänger upp sin lillebror på pakethållaren och fortsätter snabbt iväg för att mamma ropar. Alla vill de hålla oss i händerna när vi ska ner mot floden, visa vilka stenar som är lösa och hur man bäst parerar den lösa jorden.

Senare på kvällen efter att ha malt mjöl mjöl och gjort chapatis över öppen eld är det dans ute bland risfälten. Några pojkar spelar trummor, det är helt kolsvart sånär som på ljuset från två ficklampor och vi dansar loss tillsammans med barnen till svetten rinner. Natten spenderade vi tillsammans med sex andra personer på jordgolvet i familjens hydda. Vi fick sällskap av hundar, katter höns och en del mygg, men sov faktiskt riktigt gott efter allt spring innan.

Morgonen därefter vaknade vi till soluppgången, fick en kopp chai och fina blomsteruppsättningar i håret av storasystern i familjen och begav oss sedan med barnen tillbaka till Gram Mangal och skolan.

Likes

Comments

Hallihallå! Nu har vi varit på äventyr vill jag lova. Förra veckan åkte vi långt ut på indiska landsbygden till ett så kallat tribal-community för att besöka en organisation som heter Gram Mangal (http://grammangal.org/). De erbjuder gratis utbildning till barnen i området men har även arbetat fram en pedagogisk modell och har "training sessions" för att utbilda lärare. Modellen bygger på kreativ inlärning och vi blev väldigt imponerade av deras sätt att arbeta och av alla coolingar till barn vi träffade! 

Människorna i området försörjer sig på olika typer jordbruk och många jobbar med att producera tegelsten. De arbetar under tunga förhållanden och får 600 rupies (76 kr) för 1000 stenar. För att få ihop tillräckligt blir barnen ofta tvungna att hjälpa till. Regeringen har dock förbjudit barnarbete och för att komma runt det låter familjerna barnen arbeta på nätterna så att de ska undkomma kontroller. De arbetar ofta mellan 00-06 och går sedan till skolan.

På bilden ovan ser ni en familj som bor och arbetar på tegelfabriken. Det var tungt att se deras levnadsförhållanden och man drabbas lätt av en hopplöshetskänsla inför allt. Men så plötsligt knuffade familjen fram en blyg tonårsdotter och började stolt berätta om hennes meriter i Gram Mangals skola. För varje dag i det här landet blir man mer och mer medveten om hur otroligt viktigt det är med utbildning (framför allt för flickor) och hur ett barns skolgång kan bryta generationer av fattigdom. Flera av lärarna vi mötte var själva uppvuxna i området och tack vare Gram Mangal har de nu en anställning och kan försörja sig och sina familjer. Återigen en väldigt imponerande organisation med andra ord!

Vi fick även tillfälle att lära känna några av barnen samt komma hem och övernatta hos deras familjer, men det lilla äventyret kräver nog ett eget blogginlägg. Stay tuned! <3

Likes

Comments

Hej! Var ett bra tag sedan jag och Julia skrev något här! Sedan sist har vi hunnit avsluta vår praktik på Saheli, det kändes sorgligt att säga hej då till alla fina människor där, och särskilt jobbigt att säga hej då till barnen. Men vi har lovat att komma och hälsa på innan vi åker hem till Sverige. Jag är så glad att vi fick vara på just Saheli under en månads tid, för det är otroligt mycket jag har lärt mig. Tiden där var intensiv och våra känslor har åkt berg- och dalbana dagligen. Vi har skrattat, gråtit, varit arga, ledsna, känt hopp och känt förtvivlan. Så det är egentligen först nu som jag känner att jag hinner tänka på allt jag faktiskt lärde mig och vad jag fick vara med och se, och hur glad jag är för min nya kunskap!

I lördags var vi på besök hos en advokat vars specialitet är Human Rights, Så roligt att få lyssna på honom då jag varit intresserad av att läsa mer om just Human Rights. Det var ett intressant besök och nu känner jag mig taggad på att ta reda på mer inom området!
​Nu har vi fått tre dagar till att skriva på våra uppgifter som vi fått av skolan. Vår förhoppning är att hinna bli klar innan vi åker till Mumbai för praktik  Efter praktiken där är det ju nämligen dags för vår semester och då känner ingen av oss för att sitta med skoluppgifter.

Det var allt för nu. Puss och kram på er!

Likes

Comments

Idag var det klinik på Saheli igen. Det var inte lika många kvinnor som kom denna gång. Det var min tur att sitta med dokton och vara hennes sekreterare, vilket innebär att hon träffar kvinnorna, de beskriver deras symtom och jag får sedan skriva upp detta i en anteckningsbok. Efter det här får kvinnorna medicin om det krävs. På eftermiddagen var vi nere hos barnen som vanligt, alltid lika mysigt! Dock fick vi reda på att ett syskonpar nu ska flytta från barnhemmet, känns lite sorgligt då vi lärt känna grabbarna bra vid det här laget. Det var ett tag sedan vi var ute på fältet nu, alltså på Red Light Area. Får se om vi ska dit något i veckan. På ett sätt är det skönt att återhämta sig lite från föregående turer och samtidigt känns det viktigt att vara där då det är en verklighet som så många kvinnor tvingas att leva i.

Efter middagen drog vi och tränade. Först körde vi styrka själva och efter det Power yoga. Börjar fastna för det här med yoga nu, vet inte om det beror på Indien eller om yoga är min grej. Återstår att se när vi är hemma igen!

Likes

Comments

Ibland när man är trött på att lukta gammal sportstrumpa och gå i haremsbyxor kan det vara trevligt att sätta på sig partystassen och läppstiftet och ta en sväng på stan. Precis det vi gjorde häromdan. Punes nattliv är en hysterisk blandning av Bollywoodklubbar, lyxiga sky bars och syudentfester. Rätt trevligt att ta till ibland när man vill släppa allt eländigt och bara dansa loss lite! 

I present to you: The Swindia Ladies! (Alla utom Tove & Nadia <3)


Likes

Comments

Förra veckan gjorde vi ett break från praktiken i tre dagar för att göra studiebesök på organisationen Samyak.

Samyak hämtar sin inspiration från kvinnorörelsen och dess framstående röster och aktivister. Dock menar de att denna rörelse har bidragit till att förbättre feministisk medvetenhet bland kvinnor men inte i lika stor utsträckning bland män. Deras fokus är alltså feminism men gruppen de vill nå är män. För att uppnå total jämställdhet måste båda parterna inkluderas och involveras. Det finns exempel på kvinnor i Indien som fått hjälp och stärkts ekonomiskt av mikrofinansorganisationer men kommit hem och fått stryk av sina män av samma anledning. När kvinnorna får makt växer också ett motstånd bland männen och det är där Samyak kommer in i bilden. De har samtalsgrupper, workshops etc. för att öka medvetenheten hos män och bana väg för feminismen. Sjukt inspirerande organisation med andra ord. Besök gärna deras hemsida: http://www.samyakindia.org/index.html :)

Vi rundade av veckan med att tillsammans med Samyak delta i One billion Rising - No to violence against women and girls - en stort demonstrationståg med dans och trummor som vandrade genom Punes gator. Fett med andra ord!

Tack och gonatt från India!

Likes

Comments

Har fått önskemål om att visa hur vi bor så här kommer ett kort welcome-to-my-crib-inlägg. Vi bor i två lägenheter vägg i vägg. I vår lägenhet huserar vi 8 personer i tre rum. Sängarna har fem-stjärnig standard som ni kan se och varje söndag serveras en lyxig brunch. Rinnande vatten finnes (åtminstone ett par timmar om dagen) och vi duschar med hjälp av ett gäng hinkar. El finns, om man inte överbelastar vägguttagen dvs och wifi kan vi använda (en åt gången.) Hursomhelst trivs vi superbra med vår lilla Swindia-familj, vi tar hand om varandra genom vattenbrist och magsjuka <3

Likes

Comments

Här är vi förresten, hela gruppen förutom Chris som är fotograf! Är medveten om att bilden är lite suddig men det är vår enda gruppbild så den får duga.​

Likes

Comments