Header

Hoppas ni alla haft en mysig jul, ätit massa god mat och passat på att träffa era nära & kära! Vi har haft en toppenjul, vi har hunnit med tre julfiranden på två dagar nu så ikväll och imorgon ska vi bara ta det lugnt här hemma.

Till gårdagens första julfirande, med min familj och släkt, hade jag fått i uppgift att preppa efterrätt och julgodis, och då gjorde jag bland annat dessa goda brownies. Så sega, chokladiga och med en underbar pepparkakssmak!

Pepparkaksbrownies (10 stora eller 20 små bitar)
3 ägg
150 g smör
3 dl strösocker
6 msk kakao
1,5 msk pepparkakskrydda
1,75 dl rismjöl (eller 2 dl vetemjöl om man inte vill ha glutenfritt)
1 krm salt
8 dumlekolor
Topping: Vispgrädde och rårörda lingon (jag tog frysta som jag rörde med lite strösocker)
~~~~~~~~~~~~
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda övriga ingredienser i en bunke, tillsätt sedan smöret & rör till en jämn smet. Smörj och ha kokos i en rektangulär form (ca 15*24 cm), häll i smeten, tryck ner dumlen och grädda i 15-20 minuter. Kakan ska ha stelnat i kanterna men fortfarande vara lite rörlig i mitten. Låt svalna, gärna i kylskåpet över natten. Vispa grädden, spritsa/bred ut över kakan och strö över lingon. 

Kram kram! 

Ta

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Äntligen fredag, hoppas ni haft en fin vecka! Idag tänkte jag dela med mig av ett underbart recept på pepparkaksgrottor, helt GLUTENFRIA och såå goda! Som jag sa i förra inlägget har december en tendens att gå så fort tycker jag, och detta år verkar inte vara nåt undantag! Vardagarna flyger förbi med mycket plugg och föreläsningar, och under helgerna har jag sedan flera veckor tillbaka bokat upp mig på olika saker, allt är sånt jag verkligen vill och ser fram emot sedan länge, men när helgen väl kommer känns det ibland som att det kanske skulle varit skönt att hinna vara hemma lite också. Imorgon ska jag, min sambo och min familj åka med jultåget till Liseberg, allt för att maxa julstämningen, ska bli så mysigt! Men hur som helst, här kommer receptet!

Pepparkaksgrottor med choklad och lingon (ca 8-9 st)

1,5 dl rismjöl

0,5 dl majsmjöl

75 g rumsvarmt smör

1,5 msk pepparkakskryddor

0,5 dl brunt farinsocker

1/2 ägg

1 nypa salt

Lite hackad choklad att lägga i (ca 10 g), jag tog mörk men vit eller ljus passar lika bra

Rårörda lingon

~~~~~~~~~~~~

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda det rumsvarma smöret med de torra ingredienserna, och blanda sedan i det halva ägget. Enklast är om man vispar ihop ägget först och sedan helt enkelt bara häller i hälften. Rör till en smidig kakdeg. Placera formar på en plåt, rulla bollar av degen och lägg i formarna. Platta till så att degen täcker bottnarna i formarna, och gör sedan en liten grop i varje där du sedan fyller med hackad choklad och lingonsylt, lagom så att det får plats däri. Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter, och låt svalna.

Ta

Likes

Comments

Godmorgon finisar! Tänk att det redan är andra advent imorgon, den här veckan har gått extremt snabbt och nu väntar en lugn helg med bio, julmarknad, julbord och en del plugg för min del. Ska bli så mysigt, vi bodde ju faktiskt här förra julen med men missade helt julmarknaden de tydligen har här i hamnen varje år, så i år tänkte vi passa på att gå dit en sväng!

När jag fortfarande bodde hemma hade vi som tradition att varje advent tända ett ljus i adventsljusstaken och fika hela familjen med lussebullar, pepparkakor och sånt gott, och vill verkligen hålla kvar den traditionen nu när vi flyttat med, för är ju så mysigt! Gäller bara att hinna med det, december har ju en tendens att swisha förbi, är alltid så mycket på G.

Men hursom, om ni inte redan har bakat årets första omgång med saffransbullar är det hög tid att göra det nu! Så gott och bäst av allt är att de går att variera så mycket, både i form och fyllning! Jag gjorde glutenfria bullar den här gången, mest för att testa hur det skulle kunna bli, och delade degen i två för att kunna göra både lussekatter och fyllda saffransbullar. Saffransbullarna fyllde jag med en mandelmasse/kardemumma fyllning, och de blev verkligen väldigt poppis här hemma :)

Glutenfria saffransbullar & lussebullar

25 g jäst (röd)

1 dl kesella (lätt, 1 %)

100 g smör

1 pkt saffran (0,5 g)

1 tsk fiberhusk

3 dl mjölk (gärna röd)

1 dl vit sirap

1 nypa salt

8-10 dl glutenfri mjölmix (jag använde Lailas blå)

Fyllning:

200 g mandelmassa

180 g smör

0,5 tsk kardemumma

1 msk vaniljsocker

Pensling:

1-2 ägg

Pärlsocker

Flagad mandel (om man vill)

Russin

~~~~~~~~~~~~~~~~

Värm mjölken, saffranet och kesellan i en kastrull till 37 grader. Tillsätt fiberhusk och låt stå i ca 5 minuter. Smula ner jästen och rör tills den blandats med degvätskan. Rör smöret tillsammans med sirapen & salt till en porös blandning, t.ex. i en köksassistent eller i bunke med elvisp med degkrokar. Häll degvätskan i en annan bunke och tillsätt 6-7 dl av mjölmixen, och arbeta ihop till en lös deg. Låt degen jäsa omkring 30 minuter. Häll sedan ner smörblandningen och resten av mjölmixen, men var försiktig och kolla hela tiden på degen, ibland behövs inte lika mycket mjöl (risk för torra bullar annars). Låt degen knådas ordentligt och dela sedan i två delar. Jag gjorde som sagt hälften saffransbullar och hälften lussekatter, men det bestämmer man själv.

Lussekatter: Mjöla bakbordet och ta ena halvan och rulla till en längd. Dela deglängden i mindre bitar och rulla dessa till bollar. Ta en boll i taget, rulla till en deglängd och forma till lussekatter. Tryck ner russin. (Tips- jag testade även att göra några fyllda lussekatter, vilket blev riktigt lyckat! Detta gör du genom att rulla degbollen lite, tills den är ungefär hälften så lång den ska bli, och platta till längden lite. Tillsätt lite fyllning längs längden, i mitten, och vik sedan ihop de långa sidorna och fortsätt rulla & forma)

Saffransbullar: Blanda ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Kavla ut deghalvan och bred fyllningen på. Rulla ihop, dela i lagom stora bitar och lägg i bullformar.

Låt bullarna jäsa i 20-30 minuter, och pendla sedan bullarna med ägget. På saffransbullarna kan du även strö över lite pärlsocker och flagad mandel.

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, de ska ha fått en fin färg :)

Tips - glutenfria bullar blir tyvärr snabbt torra men klarar sig jättebra i frysen, och går snabbt att tina upp! :)

Ta

Likes

Comments

Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt gott cookie-recept, nämligen pepparkakscookies fyllda med både vit och mörk choklad. Enkla att göra, glutenfria och så himla goda! Perfekt fika till andra advent på söndag.


Pepparkakscookies med mörk och vit choklad (12 stycken)

60 g smör

145 g mandelmjöl

50 g strösocker

65 g brunt muscovadosocker

75 g havregryn

1 ägg

2 tsk vaniljsocker

0,75 msk pepparkakskrydda

0,5 tsk bakpulver

1 krm salt

60 g mörk choklad (så mörk man själv vill ha, jag hade ca 60%)

50 g vit choklad

~~~~~~~~~~

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker, och tillsätt därefter de andra ingredienserna utom chokladen i skålen. Rör tills allt blandats. Hacka chokladen grovt och tillsätt den. Nu är det viktigt att verkligen bara röra ner den, rör man för mycket kommer det att bli som att chokladen smular sig i hela degen. Rulla totalt 12 bollar av degen, lägg dessa med visst mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till kakorna något. Grädda i mitten av ugnen i omkring 12 minuter, men håll lite koll sista minuterna så kakorna inte får för mycket färg. De kommer vara mjuka när de kommer ut ur ugnen, men stelnar och blir sega och goda allteftersom de svalnar :)

Hoppas ni får en fin onsdag! Kram!

Ta

Likes

Comments

Hoppas ni alla haft en mysig första advent! Veckan som gått har varit intensiv med redovisningar, tenta och ny kurs, så därför planerade jag in att ha en riktigt lugn hemmahelg nu, men att baka orkar man ju alltid! Eftersom julen närmar sig kommer recepten som kommer upp på bloggen närmaste månaden vara julinspirerade, och börjar därför redan idag med att dela med mig av ett recept på riktigt enkla men såå goda småkakor: brysselkex smaksatta med saffran! Glutenfria dessutom så att så många som möjligt kan få smaka.

Brysselkex med saffran (ca 20 kakor)

100 g smör

90 g strösocker

75 g maizena

125 g majsmjöl

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

1 msk pofiber

1,5 äggvita

1 tsk bakpulver

1 pkt saffran (0,5 g)

Färgat socker (droppa i karamellfärg) att rulla kakorna i

~~~~~~~~

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör och socker, och tillsätt därefter övriga ingredienser. Blanda tills allt blandats, antingen för hand eller med t.ex. matberedare eller degkrokar. Ibland kan degen verka lite torr, men i sådana fall är det snabbt fixat med lite extra äggvita. Dela degen i två delar, och rulla varje del till en lång rulle, ca 2-3 cm i diameter. Rulla rullarna i det färgade sockret, och skär i centimetertjocka skivor. Klä en plåt med bakplåtspapper och placera kakorna där på, det behövs inte särskilt mycket mellanrum då dessa inte flyter ut. Grädda tills de fått en lite gyllene färg, i ungefär 10 minuter.

Bjuder på en liten sneak peek inför veckan :)

Ta

Likes

Comments

Godmorgon! Nu när det blivit så kallt ute och även snöat en hel del tänkte jag tipsa om något som kan göra vilken vinterdag som helst bättre, nämligen varm choklad. Detta kan varieras i all oändlighet, men för att inte tröttna på den "vanliga" varianten kan det vara kul att ibland testa nåt nytt. Just igår valde vi att smaksätta chokladen med daim, och det var inte sista gången, var en riktig 10:a!

Varm daimchoklad (2 koppar)

4 dl mjölk

1 dubbel-daim (56 g)

1,5-2 msk kakao

Vispad grädde (lätt sockrad)

~~~~~~~~~~~~~~

Hacka daimen grovt. Lägg lite åt sidan att toppa med (typ 1/5). Värm mjölken i en kastrull, tillsätt daimen och kakaon och vispa tills allt blandats och chokladen nått önskad temperatur. Häll upp i koppar, klicka på vispgrädde och strössla över daimen du har kvar.

Hoppas ni får en fin torsdag, snart helg!! ❅

Ta

Likes

Comments

Hej finingar! Hoppas ni haft en fin helg hittills! Den här helgen är det fullt hus hos oss både lördag och söndag, fullt upp med andra ord, men såklart väldigt mysigt & kul. Märks att även Milo gillar när det är mycket folk här hemma, då är det ju ännu fler han kan springa runt och leka med!

Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt favoritrecept, ett recept på kladdiga brownies med ett himmelskt gott täcke av kokostosca ovanpå. Jag gjorde mina glutenfria idag, men vill man kan man göra dessa med vetemjöl, det blir precis lika gott det med!

Brownies med kokostosca (ca 12 bitar)

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker

6 msk kakao

1 msk vaniljsocker

1,75 dl rismjöl (alt. 2 dl vetemjöl om man hellre vill ha det)

150 g smör

1 krm salt


Kokostosca

70 g smör

1,5 dl ljus sirap

1 dl strösocker

0,75 dl oatly-grädde (eller samma mängd vanlig matlagningsgrädde)

3,5 dl riven kokos

~~~~~~~~~~~~~

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda alla övriga ingredienser till brownien och höll sist av allt i smöret, rör runt, men precis bara tills allt har blandats. Klä en ugnsform (ca 25*17 cm) med bakplåtspapper. Vill ni kan ni även ha i lite smält smör på pappret och strö över lite riven kokos. Häll smeten i formen och grädda i ungefär 15-20 minuter. Brownien ska ha stelnat på ytan men fortfarande skvalpa en del i mitten. Låt svalna några minuter.

Kokostoscan: Koka ihop smör, sirap, grädde och socker i ca 3-5 minuter. Tillsätt sedan den rivna kokosen och rör runt, det ska bli en ganska fast massa men fortfarande så pass att den lätt går att bre ut. Fördela toscan jämnt över brownien och grädda i 10 minuter till, tills kakan fått fin färg.


Ta

Likes

Comments

Nu när det bara är lite mer än en månad kvar till jul (längtar!) tänkte jag passa på att dela med mig av ett recept på riktigt goda, kladdiga, sega och megachokladiga brownies. Rocky Road (såna där chokladgodisar) är något i alla fall jag förknippar med julen så därför passar dessa alldeles perfekt som fika i december, eller egentligen, närsomhelst ;)

Rocky Road-brownies 12 bitar

3 ägg

1 dl brunt farinsocker

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

6 msk kakao

1,75 dl rismjöl (eller samma mängd vetemjöl om man hellre vill ha det)

150 g smör

0,5 dl jordnötter

5 marshmallows

50 g mörk choklad (eller vad man gillar bäst)


Chokladganashe:

60 g mörk choklad (runt 55-60 %)

60 g ljus choklad

1 dl vispgrädde

1 tsk ljus sirap

10 g smör


Topping: Grovhackade jordnötter, marshmallows delade i bitar och chocolate chip cookies i småbitar (eller din favoritcookie)

~~~~~~~~~~~~

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda ägg och socker, och tillsätt därefter övriga ingredienser, sist av allt smöret. Hacka ner jordnötter, marshmallows och choklad. Rör runt tills allt blandats och häll sedan ner i en fyrkantig form (25*17 cm ca). Grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter, tills brownien stelnat till men fortfarande är rejält kladdig mot mitten. Låt svalna.

Hacka chokladen. Koka upp grädde snabbt, ta bort från plattan och rör sedan ner den hackade chokladen tills ganashen har en jämn och krämig konsistens. Tillsätt sirapen och smöret, det ger ganashen extra glans. Är den för lös så låt den stå i kylen tills den fått önskad konsistens.

Sist av allt, bred på ganashen på brownien och toppa med jordnötter, marshmallows och cookies.


Tips - Allra godast är den efter någon dag i kylen :)

Ta

Likes

Comments

Äntligen fredag! Idag tänkte jag ge lite olika tips på god helgmat, bland annat detta mumsiga recept, lax är ju bara såå gott! Jag brukar alltid göra en hel plåt när jag ändå gör grönsaker i ugn, så smidigt att ha i kylen & bara komplettera med nåt protein av något slag :)

Stekt lax med ugnsbakade rotsaker och romsås

4 laxfiléer

5 potatisar

2 morötter

4 palsternackor

1 broccoli

1 citron

Salt & peppar


Romsås

2 dl lätt crème fraiche

2 msk majonäs

3 msk citronsaft

2-3 msk röd rom

Salt & peppar

(vill man kan man även finhacka ett äpple & ha i, jättegott!)

~~~~~~~~~~~~

Sätt ugnen på 225 grader. Skär upp alla grönsaker i stavar, bryt broccolin i bitar och gör klyftor av citronen. Häll olivolja på en plåt och lägg grönsakerna där. Häll på mer olivolja, salta & peppra och rör runt allt. Sätt in i ugnen och tillaga ca 30 min. Medan grönsakerna är i ugnen steker du laxfiléerna och gör romsåsen genom att bara blanda ihop alla ingredienser. Så snabblagat & såå gott!

Fler middagstips:

Asiatiska köttbullar med grönsakswok

Höstig kycklingpasta


Hoppas ni får en fin helg! ♥

Ta

Likes

Comments

Dagen till ära måste jag ju dela med mig av ett sjukligt gott recept på kladdkaka. Superenkel att göra, enkelt och gott! Glutenfri dessutom! Perfekt att svänga ihop och bjuda familjen på ikväll :)

Kladdkaka med nutellatopping

3 ägg

4 dl strösocker

6 msk kakao

1 msk vaniljsocker

1,75 dl rismjöl

150 g smör

1 nypa salt

(Smör och riven kokos till formen)

Nutellafluff:

200 g philadelphia-ost

2 dl nutella


Toppa med: Hallon, hackade hasselnötter och nonstop

~~~~~~~~~~~~~~

Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda ägg och socker, och rör sedan ner övriga ingredienser tills allt blandats. Tillsätt det smälta smöret. Smöra formen och bröa med kokos. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 200 grader i 15-18 minuter. Kakan ska ha stelnat på ovansidan men inte ha stelnat helt. Låt svalna helt.

Vispa philadelphiaosten med elvisp i omkring 5 minuter tills den är fluffig och god. Klicka i nutellan och vispa tills allt blandats.

Bred ut nutellafluffet på kladdkakan och toppa med massa gottigt, jag valde hallon, hackade hasselnötter och nonstop. Muuums!

Andra goda kladdkakor:

Hallontårta på kladdkakebotten

Smore's-kladdkaka

Godaste kladdkakan


Hoppas ni får en härlig kladdkakans-dag!

Ta

Likes

Comments