Header

Hej alla! Hoppas ni har haft en härlig jul och nyår. Vi är peppade på att dra igång ordentligt med bloggen i år och fortsätta med vår instagram och Youtube som vi flitigt uppdaterar. Idag kör vi igång med ett recept på granola!

Vi älskar granola, men tyvärr blir det dyrt i längden att köpa. Vi tänker därför passa på att ge er ett gott och billigt recept på granola, vilket passar särskilt bra nu i januari när plånboken är extra tunn. Det här receptet kom vi på inför julafton då vi hade en julklappslek med släkten där alla skulle ta med en present för 70 kronor. Självklart tog vi med något matrelaterat ;) 70 kronor för granola låter dyrt, men i de 70 kronorna ingick att vi köpte burken. Dessutom hade vi mycket över av många ingredienser efter vi hade gjort granola, så egentligen är priset för den kanske 30 kronor. Och då är den proppfylld av allt det godaste - det vill säga massor av nötter, fröer och torkade frukter. Det finns ju inget som gör en mer besviken än när en köper dyr granola och det typ bara är havregryn i. Sån är inte vår granola!


///

Hi everyone! Hope you've had a great Christmas and New Years. We're excited to really get this blog going this year, and continue to update our Instagram and Youtube frequently. Let's get started with a granola recipe!

We love granola, but unfortunately it's pretty expensive. That's why we made this tasty and cheap granola recipe, which is especially great now in January when most of us are on a tight budget. We created this recipe before Christmas Eve since we played a Christmas gift exchange game with our family, where everyone had to bring a gift which cost 70 SEK (about 7€). Obviously we brought something food related ;) 70 SEK for granola might sound expensive, but that includes the glass jar. Additionally, we had a lot of leftover ingredients after making the granola, so the actual price for it is probably around 30 SEK (3 €). And then it's packed with all of the good stuff - meaning nuts, seeds and dried fruits. Nothing disappoints as much as when you buy and expensive granola and realize it's basically only oats. That's not how our granola is!


Ingredienser:

500 g havregryn

200 g hasselnötter

2-3 dl kokosflingor

7-8 st dadlar

1-2 dl solrosfrön

50 g torkade blåbär (frivilligt)

2 msk lönnsirap (ett billigare alternativ är äppelmos)

3-4 msk kanel

1 msk kardemumma

Frivilligt - frön du redan har hemma, som chiafrön och hampafrön


///

Ingredients:

500 g oats

200 g hazel nuts

2-3 dl coconut flakes

7-8 dates

1-2 dl sunflower seeds

50 g dried blueberries (optional)

2 tbsp maple syrup (apple ..... is a cheaper option)

3-4 tbsp cinnamon

1 tbsp cardamom

Optional - any seeds you have at home, like chia seeds and hemp seeds

Tillagning:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader C. Hacka sedan hasselnötterna och dadlarna grovt - glöm inte att kärna ur dadlarna.

Blanda allt utom dadlarna och lönnsirapen på en plåt med bakplåtspapper på. Ringla lönnsirapen över blandningen och ställ sedan in allt i ugnen.

Du kan själv välja hur hårda dadlarna ska vara beroende på hur länge du har dem i ugnen. Vi valde att lägga dadlarna i ugnen efter resterande blandning varit inne i 10 minuter - då håller sig dadlarna fortfarande hyfsat mjuka. Sänk även temperaturen till 100 grader när du lägger in dadlarna, så att blandningen inte ska brännas.

Låt granolan vara i ugnen i ytterligare 5-10 minuter tills den får en fin färg. Du ser färgen lättast på nötterna, när de börjar bli gyllenbruna är den färdig.

Ta ut plåten ur ugnen och låt din hemgjorda granola svalna innan du lägger den i en fin burk.


Fördelen med granola är att den är lätt att anpassa efter smak - det blir gott nästan hur du än gör den. Skulle du ha valnötter hemma funkar det lika bra som hasselnötter, huvudsaken är att du byter ut liknande konsistens och funktion mot varandra. Exempelvis kan dadlar bytas mot någon annan söt torkad frukt, men byter du det mot andra nötter förlorar du en smakkomponent. Poängen är att du kan justera mängden ingredienser efter hur mycket du vill ha av varje ingrediens, och efter vad du har hemma.


///

Directions:

Start by heating up the oven to 200 degrees C. Roughly chop the hazel nuts and the dates, and don't forget to remote the pits from the dates.

Choose how hard you want the dates to be by adapting how long they are in the oven after your desired taste. We chose to add the dates to the rest of the mixture when it had already been in the oven for 10 minutes - that way the dates stay kind of soft. Lower the temperature to 100 degrees C when you add the dates, so the granola doesn't burn.

Keep the granola in the oven for additionally 5-10 minutes until it looks done. The nuts are the best tell - when they're starting to look golden brown you know it's done.

Remove the baking sheet from the oven and let your homemade granola cool down before you put in a nice jar.


What we love abut granola is that it's so easy to adapt - it almost always turns out great. For example, if you have walnuts at home but no hazel nuts, then add them instead. The main thing to remember when swapping ingredients is to replacing it with something with similar consistency and function, such as replacing dates with another sweet, dried fruit. Swapping nuts for dried fruit would make your granola miss out on a taste component, on the other hand. The bottomline is that you can adjust the amount of ingredients based on your preference, and what you have at home.



Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej allihopa!

Vi är två systrar, Sofia och Alice, som nu har bestämt oss för att börja blogga om vårt största intresse...

...VEGANSK MAT!

Kanske inte så svårt att gissa det.

Ni kan även hitta oss på Instagram och Youtube.

Och nej. Vi är inte yoga girls som bara äter smoothies ur coconut bowls - även om vi ofta försöker låtsas att vi är det. Därför kommer ni få se allt ifrån den grönaste gröna salladen, till det vitaste vita sockret här. Hoppas ni vill följa oss här och på våra andra sociala medier.

xx

Sofia & Alice


Hey everyone!

We're two sisters from Sweden, Sofia and Alice, and we have now decided to start blogging about our biggest passion...

... VEGAN FOOD!

That might not have been that difficult to guess.

You can also find us at Instagram and Youtube.

And no. We're not yoga girls who only eat smoothies from coconut bowls - even if we often pretend that we are. That's why you will find everything from the greenest green salad, to the whitest white sugar here. Hope you want to follow us here and on out other social medias.

xx

Sofia & Alice

Likes

Comments