Tatueraren i Auschwitz - Heather Morris

Titel: Tatueraren i Auschwitz

Originaltitel: The tattooist of Auschwitz

Författare: Heather Morris

Antal sidor: 270

Utgivningsår: 2018

Förlag: Bokförlaget NoNa

Betyg: 5 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få "leva", det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.

Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början.

Tatueraren i Auschwitz är en roman som bygger på den sanna historien om Lale och Gita och deras kärlek - som tillsammans med dem överlevde koncentrationslägret i Auschwitz.

Kommentar: Den här boken är fantastisk. Fantastisk, förkrossande och hoppfull.

Jag blir lika förskräckt varje gång jag läser om en bra handling från WWII då detta faktiskt var verkligheten för många, miljontals människor. Och vilken fruktansvärt verklighet. Det går inte att föreställa sig hur det var i dessa lägren och det är i böcker som dessa man får en inblick i hur det kunde vara.

Jag var gråtfärdig efter ca 40 sidor och sedan satt jag med tårar i ögonen i princip resten av boken. Lyckades med några fulgråt också!

Lale är en människa med så fruktansvärt mycket givmildhet för andra människor i hans omgivning. Han tänkte alltid på andra och som läsare fick jag känslan att han ibland satte sig i andra hand, vilket var lite förbluffande med tanke på situationen han befann sig i.

Lale är definitivt en man med tur här i livet. Han har varit med om så mycket hemskheter och borde tekniskt sett ha dött flera gånger om men han hade (utan att vara religiösa) en skyddande hand som räddade han från flera förödande lägen - och det är kanske därför han är så givmild.

Detta blev en av mina favoriter 2018 med råge. Och det mina vänner är ett bra betyg!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229