Bua mig - Jimmy Berestål

Titel: Bua mig (en novell i Berättelser från Bårhuset)

Originaltitel: -

Författare: Jimmy Berestål

Antal sidor: 20

Utgivningsår: 2020

Förlag: Swedish zombie

Betyg: 4 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: Om hela boken står det:

Vad finns egentligen på andra sidan dörren när du stängt den? Vad händer när du jobbar kvällsskift på bårhuset, i vad du tror är ensamhet, och rörelselarmet plötsligt går igång? Vilken fasa är det som lurar i det mörka vattnet? Och hur väcker man någon ur eoners sömn? Det är några av frågorna som besvaras i Berättelser från bårhuset. Här samlas 27 texter från både etablerade och aspirerande författare; noveller och lyrik, varierande i både form och innehåll. Gemensamt är att de ska skrämma och underhålla dig, få dig att rysa och häpna. Det är svensk skräck när den är som bäst. Välkommen in i bårhuset, om du vågar.

Kommentar: Jag har läst en novell av Jimmy tidigare och den gillade jag väldigt mycket. Tänker fortfarande på den ibland. När jag fick förfrågan att recensera hans senaste verk ville jag absolut göra det. Och jag blev inte besviken den här gången heller.

Jag gillar hur Jimmy greppar tag i läsaren på en gång och trots att den bara var 20 sidor så infann sig ett obehag väldigt snabbt som byggdes upp genom hela novellen. Ett obehag och en desperation som når sin kulmen i slutet.

Det finns ett djup i denna berättelse som är djupare än vad man tror från början. Jag tycker att porträtteringen av psykisk ohälsa görs på ett bra sätt. Det hela är väldigt sorgligt men det finns ändå en verklighetsförankring i det hela, vilket gjorde det ännu mer berörande.

Språket är enkelt men vackert, och sätter en ton för stämningen i berättelsen.


Gillar

Kommentarer