Titel: Tid att ta farväl

Originaltitel: Time to say goodbye

Författare: S. D. Robertson

Antal sidor: 366

Utgivningsår: 2017

Förlag: HarperCollins Nordic

Betyg: 2av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: Will Curtis älskar sin dotter över allt annat och skulle göra vad som helst för henne. Och sexåriga Ella vet att hennes pappa aldrig kommer att lämna henne - det lovade han när hennes mamma dog. Men det löftet kommer snart visa sig svårare att hålla än Will någonsin kunnat föreställa sig.

När han ställs inför sitt livs svåraste beslut upptäcker Will att det mest uppenbara valet inte alltid är det rätta. Men framtiden är full av överraskningar, och snart måste far och dotter ge sig av på sin livs resa tillsammans.

Kommentar: Åh, jag ville verkligen gilla den här boken men det blev lite platt för mig. Det kändes som att den stod och stampade på samma ställe hela tiden tills det hela bröt upp i en konstig vändning.

En grej som jag störde mig på var att det var så många distraktioner från huvud-storyn. Det var så mycket annat som hände kring Ella och Will att deras relation blev åtsidosatt ibland.

Sedan kom slutet och det om något var konstigt. För min del kändes det som att författaren hade fått en för nära relation till sina karaktärer att han gjorde vad som minst skulle såra han själv. Inte vad som skulle ha varit bäst för storyn. Precis som om han satte sig själv i karaktärens position och arbetade utefter det.

Det var dock stunder när det bara var Will och Ella som var så fina och så hjärtskärande. Det går inte ens att föreställa sig Ella's situation i det hela. Så liten men har ändå blivit tvungen att bli så stor på kort tid.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag är numera ambassadör för BookOutlet.se så detta är i samarbete med dem.

Titel: Tala är silver

Originaltitel: -

Författare: Therese Krook

Antal sidor: 236

Utgivningsår: 2016

Förlag: Lava förlag

Betyg: 3 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling:Lennart ska snart pensionera sig från sitt arbete som försäkringsagent. Äntligen ska han få tid för barn och barnbarn. Men först ska han ge sig ut på en sista resa, till de norska fjordlandskapen, för att reda ut en affär som börjat stinka.

Helena älskar livet med Jonas och barnen i den trygga villaförorten. Men på senaste tiden har hon känt ett tryck över bröstet. Smart och framgångsrik i sitt yrke som försäkringsförmedlare vill hon alltid lite mer. Vara bättre, räcka till för fler. Eller är det något annat som skaver?
Patrik känner sig alltmer olustig hemma. Allt han en gång älskade hos Charlotte stör honom nu. Kväll efter kväll flyr han in i sitt mörka låtsasland, där han för en stund är kung även om det ger honom kalla fötter efteråt. Tur att han har lilla Tilda och jobbet på larmbolaget.

Annikas hem är hennes borg. Inredningen i lägenheten på Östermalm är lika elegant som hon själv. Men livet som ensamstående mamma med utfluget barn är tomt och jobbet som hög chef på gruvbolaget kan inte uppväga ensamheten. När hon träffar sin ungdomsflirt Roger blir hon förförd av hans livsaptit och hon tvekar inte.

En stöld på Arlanda av guldgranulat till ett mycket högt värde gör att de fyras vägar korsas. Fyra människor, fyra liv, olika men förenade i sin passion för sanningen och för ljusskygga affärer.

Kommentar: Tala är silver är en bok med många karaktärer som har många olika distinkta karaktärsdrag. Trots detta är det inte svårt att hålla reda på alla personer. Det är även många hemligheter i boken som man försöker lista ut medan man läsar boken. Allt vävs ihop fint i slutet av boken.

I och med hennes tidigare karriär inom försäkringsbranschen fick man även ta del av hur det inom yrket på olika sätt och jag, som inte alls har stora kunskaper inom yrket, fann det väldigt fascinerade!

Boken i sig var ingen höjdare men för att vara en debutroman är den godkänd.

Likes

Comments

Titel: De förjagade

Originaltitel: -

Författare: Mikael Strömberg

Antal sidor: 303

Utgivningsår: 2017

Förlag: Lind & Co

Betyg: 3 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: I december 1917 skickas en grupp svenska soldater till en utpost i Norrbotten, där en hemlig transaktion med Ryssland ska äga rum nära gränsen till Finland. Vid ankomsten upptäcker de dessvärre att uppdraget inte tycks vara av fredlig karaktär. Någonting allvarligt har hänt i lägret. De finner spår som visar tecken på strid.

Isolerade och ansatta av meterdjup snö, sträng kyla och evigt nattmörker, står de nu inför ett okänt hot.

Kommentar: Jag fick denna i slutet av 2017 som ett recex av författaren själv. Själva innehållet gjorde mig intresserad. Sedan är det en skräckis - jag gillar = mer exalterad. När jag till sist blev rekommenderad den så kände jag att jag kan inte låta den stå i bokhyllan längre. Den måste läsas - nu!

Och jag gillade den. Det gjorde jag, men jag tror att mina förväntningar var för höga. Generellt sätt kan jag inte säga att den var dålig på något sätt men jag förväntar mig att känna olustkänslor och bli rädd när det är en skräckis och där föll den hör boken. Precis som alla andra skräckisar, så jag är inte allt för ledsen.

Det är ett bra flyt i texten med ett enkelt språk. Handlingen har ett intressant upplägg med historia. soldater, krig och övernaturliga fenomen, vilket jag inte har läst om tidigare, som i sin tur gjorde att det bitvis var svårt att lägga ifrån sig boken. Mystiken finns genom hela boken! Jag är helt övertygad om att boken kommer bli riktigt bra som en film och jag väntar med spänning på att få se den!

Likes

Comments

Titel: Julia finns inte

Originaltitel: -

Författare: Eva Salqvist

Antal sidor: 49

Utgivningsår: 2017

Förlag: Idus Förlag

Betyg: 4,5 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: Julia är mörkhårig och fantasifull. Hon gillar fotboll och skräckfilmer. Vissa påstår att hon är en tjej. Julia själv tycker inte att det är viktigt, även om hon känner sig mer som en kille. Men alla andra verkar tycka att det är viktigt. Killarna i klassen låter henne inte vara ifred. Julia försöker göra sig osynlig. Hon skäms för sig själv och sin kropp. En dag slutar hon att skämmas. Det är Fiona som får henne att våga vara sig själv, att vara den Julia hon alltid varit.

Det här är en bok om könsdysfori - om känslan av att vara född i fel kön. Det är också en bok som ifrågasätter vad ett kön är. Vad innebär det att vara pojke respektive flicka? Vem är det som bestämmer vilka normer som ska råda i samhället? (Bokus)

Kommentar: Att skriva en barnbok med ett laddat ämne har jag svårt att se bli en lyckad bok på så sätt att man får med tillräckligt mycket "nödvändig" information för att man ska förstå helheten i det hela. I Julia finns inte tycker jag att författaren har lyckats med det.

Könsdyrfori är ett idag ganska vanligt fenomen tycker jag själv och det är bra att barn får lära sig redan från början att det finns pronomen som Hen eller den när det gäller att beskriva sig själv. För att kunna ha ett accepterande samhälle med bland annat detta ämne så gäller det att börja i tidig ålder med informationen.

Boken Har en lättförståelig information för att barnen ska kunna förstå innebörden och borde vara en bok som skolor har i sina förråd eller bokhyllor. En perfekt bok för högläsning och sedan diskutera ämnet.

Jag älskade också det faktum att föräldrarna var stöttande och vågade stå upp för sitt barn. That's good parenting!

Boken finns att köpa här;

Idus förlag

Bokus

Adlibris

Likes

Comments

Titel: Martin Timell får inte dö

Originaltitel: -

Författare: Agnès Ledig

Antal sidor: 130

Utgivningsår: 2017

Förlag: Krutdurk förlag

Betyg: 2 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling: Varför kan inte människan vara lycklig? Och varför är det så svårt att få vara den man vill? Den letargiske Jon Holmberg, anställd vid Verkställande Utskottet, har fullständigt tröttnat på livet som vice assisterande rapportör. I affekt postar han en rapport som skall komma att få mycket ogynsamma konsekvenser. Den till synes oförarglige och livsglade estradören Anders Timell får plötsligt ett pris på sitt huvud. Tillsammans flyr de hals för huvud till skogs för att bygga sig ett nytt samhälle.

Kommentar: Det här var... annorlunda! Boken handlar alltså om Anders Timell (av alla människor) och en människa som verkar lite förvirrad i allmänhet. Det gör blev bara konstigt och jag hade svårt att se det roliga i det hela. Men jag tror att den största anledningen till det är för att jag har lite svårt för Anders som person.

Boken fick dock två ugglor för jag tyckte inte boken var värdelös. Den var definitivt en handling jag inte har läst om tidigare och den ena konstiga saken efter den andra hände i boken. Språket var vardagligt och grammatiken är godkänd. Korta kapitel är också ett plus.

Är faktiskt besviken att jag inte gillade boken mer. Inte på grund av själva boken utan mer på mig själv. Boken i sig är det inte fel på, jag förstår varför folk gillar den. Men som sagt, mig föll den inte i smaken och så får det vara ibland.

Likes

Comments

Titel: Vad varje vegetarian behöver veta

Originaltitel: Stuff every vegetarian should know

Författare: Katherine McGuire

Antal sidor: 138

Utgivningsår: 2017

Förlag: Pocketförlaget

Betyg: 3 av 5 ugglor

Handling: Den oumbärliga handboken för alla vetgiriga och nyblivna vegetarianer!

Det här är inte en receptsamling utan en smart guide späckad med information som:

Hur mycket protein behöver en tonåring?
Vilka näringsämnen finns i växtriket och hur får man i sig tillräckligt?
Hur länge blötlägger man torkade bönor?
Idiotsäker teknik för riskokning
Vilka smakkombinationer sätter fräs på en vegetarisk rätt?
Vad betyder bokstavskombinationerna i flygbolagens menyer?
Bacon-abstinens och hur man överlever den
Smarta undanflykter på gammelfasters kalas
Idébank när inspirationen tryter.

Kommentar: Funderar du på att bli vegetarian eller känner du någon som precis blivit vegetarian? Då är det här den perfekta boken.

Den här boken tar upp allt du behöver veta om vegetarianism. Allt från vad du behöver för vitaminer till olika recept. Matnyttig information som definitivt kommer hjälpa dig den första tiden som vegetarian då det kan vara svårt att veta allt man behöver för både kropp och knopp.

Det är en liten och snabbläst bok med bra information som man lätt kan ta med sig till mataffären om man skulle vilja det (för recept och dylikt). Jag gillade också att det inte var mycket text på sidorna så att man själv kan skriva in kommentarer om man skulle vilja det. 

Personligen så var det inte mycket information jag inte redan visste om då jag har varit i veg i 5 år. Trots det så är det bra att bli påmind lite då och då över vad man behöver för att må så bra som möjligt. 

Likes

Comments

Titel: Superhjälte-mamman flyger in i väggen

Originaltitel: -

Författare: Camilla Gunnarsson & Ulrika Nilssons

Antal sidor: 26

Utgivningsår: 2017

Förlag: Idus förlag

Betyg: 3,75 av 5 ugglor

Handling: Oskars mamma är en Superhjälte. Hon kan allt. Hon hinner allt. Hon flyger jättefort.

Men allt förändras när hon en dag flyger in i en vägg.

Kommentar: Efter senaste boken jag läste av Camilla så var jag lite tveksam till ytterligare en bok, men eftersom jag oftast vill ge författare en andra chans så tänkte jag att det kunde vara kul att läsa denna bok!

Precis som förra boken (när mammorna blev kära) så har det här också ett aktuellt och viktigt ämne. Den här gången tycker jag dock att Camilla skriver på ett mycket mer informativt sätt som gör att även barn i 3års-åldern kan förstå ämnet. Den är lagomt lång lättförståelig information.

En bok jag rekommenderar till alla! En bra julklapp också!

Ni hittar boken här;

Idus förlag

Bokus

Adlibris

Likes

Comments

Titel: Sånger i skymningen

Originaltitel: -

Författare: Camilla Davidsson

Antal sidor: 289

Utgivningsår: 2017

Förlag: Bladh by Bladh

Betyg: 3,5 av 5 ugglor

Handling: Två år efter den livsförändrande pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela har Emma lyckats bryta sig ur ekorrhjulet och lagt det mesta av sitt emellanåt destruktiva beteende bakom sig. När vi möter henne i Sånger i skymningen har hon just lämnat Fårö efter en sommars arbete på Solgården. Att driva ett pensionat var långt jobbigare än hon väntat sig och hon bestämmer sig för att återigen pilgrimsvandra i Spanien, dels för att få en smula lugn och ro, men även för att få rätsida på tankarna kring Olle, den tjugo år äldre läkaren hon är kär i. De har spenderat sommaren ihop, men undvikit det viktigaste samtalsämnet av alla frågan om barn.

Pilgrimsvandringen blir inte alls som Emma föreställt sig och en dag får hon ett oväntat samtal hemifrån. Hennes mamma har fått en stroke och ligger på sjukhus med svåra men. Emma lämnar motvilligt Spanien med huvudet fyllt av frågor. Får man vara arg på en svårt sjuk förälder? Kommer mamman att dö? Kommer hon att sörja eller bli lättad i så fall? Deras relation har varit allt annat än enkel och de har inte setts på närmare två år. Inte minst undrar hon hur det ska bli med Olle ska de lyckas hitta en framkomlig väg i barnfrågan, eller har de nått vägs ände?

Kommentar: Trots blandade känslor om det föregående böckerna i den fristående serien så kände jag ändå att jag var inte riktigt klar med Emma och hennes liv. Glädjen när jag då insåg att det kommer en till bok var stor.

Boken var både mysig och jobbig. Emma gick igenom en familjetragedi i form av en stroke och följderna av den. Min mamma fick en stroke våren-15 som slog ut hennes vänstersida och gjorde henne funktionshindrad för resten av livet. Jag kände med Emma så mycket just då!

Boken var fylld med med - och motgångar men trots det uppskattade jag den här boken mer än vad jag gjorde med föregående bok. Jag gillade också att Emma var tillbaka på Caminon, om så bara för en liten stund.

Det jag uppskattade extra mycket i denna bok var att Emma verkar veta sin plats lite mer här på jorden. Hon har varit velig och lite väl gnällig i tidigare böcker men hon tycks ha kommit till ro med sig själv. Vet vad hon vill och vad hon strävar efter.

Likes

Comments

Titel: Isola

Författare: Åsa Avdic

Antal sidor: 319

Utgivningsår: 2017

Förlag: Pocketförlaget

Betyg: 3,5 av 5 ugglor

Handling: Året är 2037. Sju personer isoleras på en ö i ytterskärgården. De befinner sig där i tron att de ska genomgå diverse tester för ett toppjobb inom säkerhetstjänsten, i själva verket ska de utsättas för ett socialt experiment.

Anna Francis har en framgångsrik karriär som handläggare bakom sig, men efter ett ödesdigert misstag pekar allt på att karriären är över. När hon får det oväntade erbjudandet att bli observatör till ett ovanligt experiment ser hon möjligheten till upprättelse.

Men ganska snart går något snett ute på ön och människor börjar försvinna, en i taget. Och det som var tänkt som ett psykologiskt test blir snart en livshotande situation, både för Anna och för de personer som ska prövas.

Kommentar: Grammatiken har jag inte så mycket att säga om men jag gillade sätter författaren skrev på.

 Det här var inte direkt vad jag hade förväntat mig. Jag gick in i förhoppningen att det här skulle vara en utav de bästa dystopiska böckerna jag läst i år, men tji fick jag! Med det sagt så gillade jag boken. 

Handlingen grep tag i en på en gång och man flög igenom boken. Spänningen var påtaglig genom hela boken och man satt på nålar vissa gånger. 

Likes

Comments

Titel: Styx märke & Svarta damen

Författare: Hanna Blixt

Antal sidor: 121 & 117

Utgivningsår: 2016 & 2017

Förlag: Bornelings förlag

Betyg: 4 & 3,5 av 5 ugglor

Recensionsexemplar

Handling:

Styx märke; På flykt undan Styx soldater söker de båda syskonen Sofia och Leo skydd i en ihålig ek.

Trädet sluts omkring dem och de märker när hålet öppnar sig igen att de befinner sig i en helt annan värld. Kvar finns inga mörka gator och betonghus i spillror. Grönskan som omger dem badar i ljus. Rakt under deras fötter finns frodigt grönt gräs och färgglada blommor. Framför dem en sommaräng. De har kommit till Sagofallen. Med hjälp av enhörningen Månstråle ger sig barnen ut på ett hisnande och farligt äventyr, samtidigt som en ryslig kamp rasar mellan de svarta och vita pjäserna på schackbrädet!

Svarta damen; Kampen mellan schackpjäserna fortsätter. Svarta damen är tillbaka och nu vill hon åt Tidens bok.

Om hon lyckas kommer Svarta kungen och mörkret ta över Sagofallen och den ondskefulle Styx ockupera Sofia och Leos egen värld. Sofia och Leo måste förstöra boken en gång för alla! Leo blir anförtrodd en hemlig karta med platser som undervattensstaden Vatombia och Sagornas äng. Målet är att ta sig fram till Stjärnfallens kulle. Men vem kan de egentligen lita på och kommer de hinna förstöra boken i tid?

Kommentar: Brukar inte läsa fantasy allt för ofta längre då jag tycker det blir för overkligt och det är bara tungt att läsa. Dock tror jag minsann att jag får tänka om lite, i alla fall när det gäller fantasy för barn.

Jag gillade verkligen sättet Hanna skrev på i egenskap till vilken åldersgrupp den riktade sig till. Det var inte direkt några svåra ord, den var lättläst och hade korta kapitel. Hade jag varit 10 år idag är jag säker på att dessa böcker skulle ligga på min topp 10-lista! 

Man dras omedvetet in i handlingen redan på första sidan och det var stundtals svårt att lägga ifrån sig den. Det var hela tiden olika spänningsmoment i boken vilket gjorde att det inte fanns tid att tröttna på den, vilket ofta brukar mig. 

Tvisterna i slutet av böckerna var jag inte så förtjusta i men det kan jag se över då böckerna i helhet var tillräckligt spännande i sig! Jag kommer absolut läsa fortsättningen om Sofia och Leo i Sagofallen om det kommer fler böcker om dem. 


Likes

Comments