Kyckling med ajvar- och pankotäcke

När jag var hemma i Luleå i höstas bjöd mamma på denna rätt: Kyckling med ajvartäcke. Älskar det lilla krispet på toppen från ströbrödet! Jag fick en burk Ajvar Relish i en ny matbox jag har börjat prenumerera på (ska visa i ett annat inlägg) så jag passade på att göra denna rätt nu i veckan också! SÅ enkel och god vardagsrätt. Det går sjukt snabbt att göra och bra matlådemat. Receptet kommer ursprungligen från ICA.

Vad du behöver - 4 port

1 kg kycklingfilé
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm peppar

Ajvarsås
2 dl lätt crème fraiche
1 1/2 dl ajvar relish
1 dl riven lagrad ost (jag använde västerbottensost)
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 dl panko-ströbröd (Jag använde dock denna glutenfria variant som funkade jättebra)
2 msk olja
2 msk fryst hackad persilja

Tillbehör
4 port ris
Sallad

Hur du gör

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Om du har bröstfiléer av kyckling: dela dem i 2 eller 3 bitar så att de blir smalare och går snabbare i ugnen. Bryn kycklingen hastigt runtom i olja, krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsform.
3. Blanda ihop crème fraiche, ajvar relish, ost, vitlök, salt och peppar. Bred över kycklingen.
4. Blanda ströbröd med olja och persilja och strö över.
5. Gratinera ca 25 minuter (eller längre beroende på hur tjocka kycklingbitarna är).

/Elin

Gillar

Kommentarer