Header

Vet ni vad det är för dag idag? Det är TACOFREDAG!!

Eller okej, nu ljuger jag för idag ska jag faktiskt äta massor av god plockmat till middag. Men det ni ser på bilderna är en form av tacos jag åt för några veckor sedan. Pulled salmon från Santa Maria för att vara mer exakt. Jag har nu testat de mesta ur deras "taco"-sortiment och måste ändå säga att detta var en av favoriterna. Väldigt god lax och lemon chutney såsen som är lite sötsur passade bra till! Brödet däremot behöver man inte lägga några extra pengar på att köpa.. De smakar exakt likadant (och innehåller exakt samma ingredienser) som vanliga fullkornstortillas haha.

Vad du behöver - 4 port

500g lax utan skinn (gärna i portionsbit)
1 påse Santa Maria Ginger & Chili Spices
1 msk smör
0,5 dl vatten
1 pkt Santa Maria Chapati Bread/Vanliga tortillabröd
1 påse färsk bladspenat
1 burk Santa Maria Lemon Chutney
1 dl matlagningsyoghurt/turkisk yoghurt
1 liten rödlök​​
ev. 1 avokado (vi glömde köpa men jag tror att det hade varit pricken över i:et)


Instruktioner står sedan på förpackningarna från Santa Maria, men det är nog faktiskt både enklare och mer snabblagat än vanlig tacos. Trevlig fredag på er!

/Elin

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Just nu sitter jag i skolan och kämpar för att vara effektiv sista timmarna innan jag och min jobbiga förkylning får gå hem och krypa ner i soffan. Önskar verkligen att jag tog med mig en sån här proteinbar till mellis men istället har jag bara en morot haha:'( Jag har lagt upp recept på olika bars förr men dessa som jag experimenterade fram i helgen blev nog de bästa hittills gällande konsistens. Sånt där perfekt tuggmotstånd utan att kleta ner allt de rör vid. Och så goda

Tänk förresten på att i såna här recept är det bara att byta ut sorten nötter och frön mot andra varianter du har hemma. Samma sak med sötning, har du inte både dadlar och honung t.ex. - byt ut mot dubbelt så mycket honung eller dubbelt så många dadlar istället.

Vad du behöver - ca 8 st

3 dl havregryn
1 dl proteinpulver med chokladsmak (helst utan tillsatser och sötning, jag använde detta från Holistic)
1 dl sötmandel
0,5 dl pumpafrön
2 msk kakao
1,5 msk honung + 6 dadlar
1 msk kokosolja
2 äggvitor
En nypa Flingsalt
Ev. Kokosflakes + extra flingsalt

Hur du gör

1. Mixa ihop alla ingredienser utom mandlar i en matberedare.
2. Rosta mandlarna i en torr panna tills de får lite färg. Lägg i mixern och mixa lite till, men behåll gärna ganska grova bitar av mandeln.
3. Pressa ut smeten till en rektangel på bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och kokosflakes om du vill. Ställ i kyl någon timme.
4. Skär upp i valfri storlek och linda in varje bar i plastfolie. De kan förvaras i kyl ca 1 vecka eller i frys ytterligare flera veckor.

/Elin

Likes

Comments

Jag köpte bönlasagneplattor här om dagen som jag blev så pepp på att testa. Jag älskar verkligen bönpasta! Inte för att det smakar precis som vanlig pasta, utan jag tycker snarare att det är gott på ett annat sätt. Bonus också att jag då kan äta massa pasta utan att magen sväller upp och gör ont.

Hursom.. Av bönlasagneplattorna gjorde jag en vegetarisk variant med en favoritkombo som jag ofta kör i olika rätter: spenat, ricotta, mozzarella och soltorkade tomater. Efter min första tugga av lasagnen blev jag lite chockad för att det smakade rätt sött, vilket jag inte alls väntat mig haha. Insåg sen att det bland annat var från all stekt lök jag även hade i. Men riktigt god måltid! Och enkel. Bra vardagsmat som dessutom gjorde sig ännu godare att värma upp i matlåda dagen efter.

Jag jobbar och pluggar hemifrån idag vilket är så välbehövligt. Fick ta ikapp massa förlorad sömn och har sen också hunnit med en löprunda innan jag åt pad thai till lunch❤ Blir alltid så himla seg efter lunch dock så ska försöka pigga upp mig själv med te och en kaka medan jag kämpar mig igenom några timmars plugg till. Bara 3 dagar till helg........

Vad du behöver - 4 port

400 g fryst spenat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 pkt ricottaost (250g)
1 boll mozzarella (125 g)
1 dl solroskärnor
En nypa flingsalt
ca 9 st bönlasagneplattor (eller vanliga)
100 g soltorkade tomater (i torr vikt)

Bechamelsås
1,5 msk smör
1,5 msk majsstärkelse eller vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm peppar
0,5 krm muskotnöt (kan uteslutas)

Hur du gör

1. Sätt ugnen på 200 grader. Låt spenaten ligga framme och tina. Hacka lök och stek mjuk på medelvärme. Pressa ner vitlöken.
2. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Strö över lite flingsalt. Blanda ner solroskärnor och spenat med löken.
3. Bechamelsås: Rör ihop smör och majsstärkelse/vetemjöl i en kastrull. Slå på medelvärme och häll i lite mjölk i taget medan du vispar. Låt puttra ihop tills såsen blir tjock. Tillsätt kryddorna.
4. Hacka soltorkade tomater och mozzarella. Rör ner ricotta i lök- och spenatblandningen.
5. Montera ihop lasagnen såhär: 3 lasagneplattor, spenatblandning, mozzarella och soltorkade tomater, bechamelsås. Upprepa sedan 2 gånger till så att det totalt blir 3 lager av allt.
6. Tillaga ca 30 minuter i ugnen. Servera gärna med lite sallad och parmesanost!

/Elin

Likes

Comments

Woho, snart är det äntligen fettisdag!! Som den semmel-lover jag är bakade jag en sats för någon vecka sedan och har såklart redan ätit ett antal.. Men det är ändå något trevligt över såna där temadagar tycker jag. Lite extra lyx i vardagen liksom.

Nu i helgen hade vi besök över för lite fika och eftersom pojkvännen min är glutenintollerant (och jag bakat helt vanliga semlor för att glutenfria inte aaaalls är lika goda enligt mig), slängde jag ihop en snabbvariant åt honom - nämligen en glutenfri semmelwrap! Det tog knappt 20 min att göra också, så skönt. Jag freestylade med receptet så den blev lite hård i konsistensen (kanske för mycket mjöl..?) men i övrigt helt klart godkänd. Bra alternativ även för alla icke-glutenintolleranta som plötsligt cravear semlor men inte orkar baka eller köpa färdiga.

Och gällande fyllningen - jag avskyr mandelmassa. Tycker att det totalförstör hela det fantastiska bakverket. Så jag gör alltid en vaniljkräm till mina semlor. Magiskt gott är det! Även att bara äta med sked direkt ur skålen hehe.. Så det kan jag verkligen rekommendera till den som är anti mandelmassa eller bara vill testa något nytt. Okej, nu kommer recept!

Vad du behöver - 4 små wraps

Wraps
1 dl potatismjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 msk fiberhusk
1 tsk kardemumma
2 msk strösocker
En nypa salt
0,5 dl valfri mjölk
1 msk smält smör

Vaniljkräm (det blir ganska mycket, går att halvera)
2 dl mjölk
1,5 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Övriga tillbehör
Vispgrädde
Florsocker

Hur du gör

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Wraps: Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt mjölk och smör och knåda ihop till en deg. Låt stå några minuter.
3. Dela degen i 4 delar och kavla ut mellan två bakplåtspapper.
4. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter. Håll koll så att de precis blir klara men inte hinner bli knapriga på ytan. Ta ut och låt svalna.
5. Vaniljkräm: Vispa ihop alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull.
6. Sätt på låg värme och rör om hela tiden tills krämen börjar tjockna. Det brukar ta ganska länge men när den väl tjocknar så går det snabbt. Vispa tills krämen blir så passa fast att det bildas ränder av vispen. Låt svalna.
7. Vispa grädde och bygg ihop dina semmelwraps med vaniljkräm, grädde och massa florsocker på toppen!

/Elin

Likes

Comments

Ironiskt att jag fryser så mycket när jag skriver det här inlägg att jag nu måste avbryta för att koka mig lite te haha.. Men TROTS det blir jag ändå sugen på denna glass - det bör vara bevis nog på hur god den var! Jag tycker att Nice Cream på fryst banan är supergott, men känner att banansmaken ibland kan ta över för mycket och göra det hela lite väl sött.. Så mint var verkligen ett bra tillskott!! Och chokladbitar såklart. Har alltid chokladbitar i<3

Tänk ändå att det till och med går att göra glass i hälsosam form och fortfarande få det att smaka beroendeframkallande gott. Ska lätt ge såna här grejer till mina framtida barn istället för vanliga godsaker ibland och se om dom ens märker skillnad hehe.

Vad du behöver - 2 port

2 frysta bananer (helst lite bruna, ju mognare banan desto sötare glass)
1 dl fet kokosmjölk (endast det vita tjocka från burken)
1 tsk pepparminsarom
ca 30g/3 rutor mörk choklad (jag använde 86%)
Ev. en nypa spirulina eller annat naturligt grönt färgämne (endast för utseendets skull)

Hur du gör

1. Om du inte har fryst banan sen innan skivar du upp den och lägger in i frysen några timmar.
2. Mixa banan, kokosmjölk, pepparminstarom och ev. spirulina i en stark mixer. Kör på länge tills det blir riktigt krämigt. Smaka av om du vill ha mer mintarom eller kanske mer spirulina för att göra den grönare i färgen (funkar såklart med typ karamellfärg också eller så skippar du allt och låter den vara sin naturliga färg).
3. Grovhacka chokladen och rör ner den i glassen (mixa inte).
4. Servera direkt!

/Elin

Likes

Comments

Äntligen fredag igen och jag är LEDIG. Så tacksamt att vara student ibland. Har varken plugg eller jobb att fixa idag heller så är verkligen ledig på riktigt. Kommer ägna hela dagen åt att ta hand om mig själv och lägenheten haha. Lyxig frulle, storstädning, förbereda inför kvällens middag, köra ett bodypump-pass, handla, lägga ansiktsmask. Ungefär nåt sånt.

Och för att prata mer om lyxig frulle - spana in min härliga grötskål! Superkrämig havregrynsgröt på steel cut oats med massa kokossmak och så blåbärspulver som piffar till mjölken. Klickade även på lite skummad mjölk, älskar det. Sen kan man toppa med valfria bär och frukt men jag körde på banan och hallon. Väldigt mättande och bra start på dagen!

Vad du behöver - 1 port

1 dl steel cut oats eller vanliga havregryn
1 dl fet kokosmjölk (på burk ni vet)
1 dl vanlig mjölk/havremjölk/kokosdryck eller vad man nu föredrar
1 msk kokosolja
0,5 tsk salt


Tillbehör
Lite blåbärspulver eller vanliga blåbär
Valfri mjölk
Banan
Hallon
Kokosflakes

Hur du gör

1. Rör ihop alla ingredienser till gröten i en kastrull. Koka upp snabbt men dra sedan ner plattan och låt det puttra ihop länge på nästan lägsta värmen.
2. Blanda ihop en skvätt mjölk med några nypor blåbärspulver eller lite vanliga blåbär.
3. Värm upp en skvätt mjölk i mikron och vispa sedan ihop till ett tjockt skum med en mjölkskummare. Har du ingen skummare kan du värma upp mjölken i en kastrull och vispa som tusan med vanlig visp hehe.
4. När gröten tjocknat men fortfarande är liite rinnig tar du bort den från plattan. Häll upp i skål och toppa med dina bär/frukt, blåbärmjölk, skummad mjölk och kokosflakes!

/Elin

Likes

Comments

Det var länge sen jag hade veckor där jag verkligen spenderade mycket tid på plats i skolan.. Jag hade därför nästan glömt hur det är att komma hem sent, inte orka laga riktig middag (så man äter knäckebröd och yoghurt framför tvn) och sen få panik när man precis gått och lagt sig och inser att man inte har någon lunch att ta med till ytterligare en lång skoldag morgonen efter. Jag köper i princip aldrig färdig lunch för att jag tycker att det är jobbigt, dyrt och godare med hemlagat. Så det gäller att planera och förbereda matlådor när man väl har tid. Oftast på söndagar. Eller en ledig måndag som igår.

Så i veckan kommer jag bland annat äta det ni ser på bilderna. Ugnsbakad lax till en ljummen potatissallad med avokado, rostad majs (my god vad gott det är, lyfter ALLA måltider), rödlök och pesto. Enkelt, hälsosamt och gott - allt jag vill ha av en matlåde-rätt. Ska jag äta det flera dagar i rad måste det vara fräscht och smaskigt! Pluspoäng också att det går att äta kallt så man slipper evighetskön till mikrorummet på lunchen hehe.

Vad du behöver - 4 port

4 portionsbitar lax, ca 500g
Ca 1kg potatis
2 avokado
1 rödlök
2 burkar majs
Ca 4 msk grön pesto

Hur du gör

1. Sätt ugnen på 225 grader. Häll bort vattnet från majsen. Sprid ut på en plåt. Blanda ihop med olja och salt. Tillaga i ugnen i ca 20 min, eller till majsen fått färg och blivit lite krispig. (Skippa detta steg om du inte orkar och kör bara rå majs istället)
2. Skölj av och dela potatisen i bitar. Koka den mjuk. Låt svalna medan laxen tillagas.
3. Dra ner ugnen till 175 grader. Lägg laxen i en ugnsform. Salta och peppra (jag använde massa citronpeppar, tycker det blir jättebra till lax). Tillaga i ugnen i ca 15-20 min eller till laxen har en innertemp på 53-56 grader (i såna här rätter gillar jag lite understekt lax, så jag tar gärna ut den på typ 53 grader.)
4. Strimla rödlöken tuuunt. Lägg potatis, majs och rödlök i en skål. Blanda runt med peston. Servera tillsammans med laxen medan den fortfarande är lite varm eller efter den svalnat!

/Elin

Likes

Comments

Chokladiga och härliga mellanmålsmuffins någon? Är nästan chockad över hur bra dessa blev! Jag brukar inte gilla att baka fikabröd med banan (även om banan i övrigt typ är det bästa jag vet, kolla bara headerbilden liksom).. men här, i kombination med knapriga chokladbitar och en nästan kletig konsistens blev det SÅ.HIMLA.GOTT. Att de innehåller massor av bra energi i form av fibrer, långsamma kolhydrater och protein skadar ju inte heller. Ett ultimat mellanmål eller kvällsfika helt enkelt.

Idag har jag en schemafri dag i skolan vilket har inneburit lite hemmajobb nu på morgonen, ett sjukt tufft ryggpass på gymmet och sen tacos-rester från helgen till lunch (yessss<3). Och nu väntar en oplanerad eftermiddag... Kanske att jag tar mig en sån här muffins och läser ut en svinbra bok jag är uppe i. Och sen en promenad innan middag. Ja, så får det nog bli. Härlig måndag måste jag säga!

Vad du behöver - ca 20 st

3 bananer
1,25 dl kvarg
2 små ägg
2 msk smält kokosolja
0,5 dl honung
1 dl havremjöl (jag mixade eget av vanligt havregryn)
0,5 dl bovetemjöl
1 dl proteinpulver (helst med chokladsmak)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 msk kakao

4 rutor mörk choklad, minst 70%

Hur du gör

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mosa banan och blanda ihop med övriga blöta ingredienser: kvarg, ägg, kokosolja och honung.
2. Tillsätt alla torra ingredienser och blanda till en jämn smet.
3. Grovhacka chokladen, blanda ner i smeten.
4. Fyll muffinsformar med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Testa med en potatissticka så att bara liiite fastnar på stickan, de ska alltså inte vara helt torra.

/Elin

Likes

Comments

Alltså ser ni detta maffiga pannkakstorn?? Det är nog bland det godaste jag ätit till frukost på länge. Ricotta och bananpannkakor är verkligen en lyckad kombo, tycker att det lyfter hela måltiden. Och att blanda ut jordnötssmör med vatten till en sås gör jag numera varje gång. Jordnötssmöret blir inte lika mastigt och låter bli att fastna i gommen då haha.

Efter en sån här rejäl frulle ska jag nu ta mig en långpromenad innan regnet förmodligen kommer. Sen blir det det klassiskt söndagsmys med serier och fika i sängen (extra mysigt om det regnar!!). Sån lyx att göra det mitt på dagen, älskar söndagar på så sätt. Ni andra kan ju imitera denna pannkakstallrik till lunch och se om även era smaklökar jublar!

Vad du behöver - 1 port

Pannkakor
1 banan
1 ägg
0,5 dl havregryn
1 msk kakao
En nypa salt

Tillbehör
1/4 paket ricottaost
Valfria bär/frukt
1 msk jordnötssmör + 1 msk vatten
Rostade kokosflingor eller riven kokos

Hur du gör

1. Mixa ihop alla ingredienser till pannkakorna. Låt stå och svälla en stund.
2. Blanda ihop jordnötssmör med vatten, ta mer eller mindre vatten beroende på hur lös sås du vill ha. (I början blir det bara grynigt men fortsätt blanda så blir det tillslut krämigt). Tina bär/frukt om de är frysta.
3. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek små pannkakor i kokosolja eller rapsolja.
4. Varva pannkakor med ricottaost, jordnötssås, bär och kokos och ÄT.

/Elin

Likes

Comments

Tryffel, tryffel, tryffel.. My god vad gott det är. Använder min vita tryffelolja så fort jag får chansen. Det är ju en rätt kraftig smak så tyvärr passar det inte till allt, men något det verkligen passar till är PASTA. Men massor av parmesan. Mmmm. Vill ni lyxa till söndagsmiddagen kan ni testa detta recept! Även gott utan kycklingen med bara sparris.

För min och sambons del blir det istället lax till middag, ska också bli såå gott. Jag vill duka fint, tända massa ljus, slå på härlig musik och baka något att äta till efterrätt också. Har så mycket söndagsångest så tänker att det ska göra en lite gladare! Vill maximera sista timmarna av helgen helt enkelt.

Vad du behöver - 2 port

250 g kycklingfilé
Salt & peppar
1/2 pkt fryst sparris (eller färsk såklart men det är ju så jäääkla dyrt just nu)

1 msk kycklingfond
1 msk japansk soja
0,5 dl grädde

1 ägg
0,5 dl riven parmesanonst + extra till topping
2 msk tryffelolja

2 port valfri pasta

Hur du gör

1. Koka pasta.
2. Skär kycklingen i små bitar. Stek den klar, salta och peppra.
3. Häll på grädde, fond och soja.
4. Vispa ihop ägg, ost och tryffelolja. Blanda ner i stekpannan.
5. Tillaga sparrisen enligt instruktionerna på förpackningen, dela i mindre bitar.
6. Blanda ihop kycklingsåsen, pasta och sparrisen. Riv över massa parmesan och ringla ev. på extra tryffelolja!

/Elin

Likes

Comments

Instagram@eatwithelin