Blev lite besök i olika affärer i Barcelona. Lite kul att se och prova saker som jag aldrig i hela mitt liva skulle köpa eller trivas i. Men som ögonfröjd, absolut.

Till slut blev det min man som fann kläder från Italien som han gillade och köpte. Då, till ett 50%-ig prissänkning.

Hungriga blir vi alltid i Barcelona. Eftersom vi var på El Corte Ingles, affärskedja vid Plaza Catalunya och handlade. Blev det naturligt att åka upp till översta våningen och pröva restaurangen ”La Placa”. Tidigare har det funnits buffé här. Nu fanns det olika delar som man beställde från, asiatiskt, bocadillos, kaffebröd, smoothies, och spanska maträtter tex paella mm.

Vi beställde Tortilla con Patata. Jättegod. Varsin bocadillo med Jamon Iberico av mycket god kvalitet.


Politik
Ytterligare en politiker som är i Schweiz, som var kallad till förhör. Men som valde att inte komma tillbaka till Katalonien. Den vice ordförande i ERC Marta Rovira, som är istället för Junqueras som är fängslad, var på förhör. För €60.000/ pers kunde hon och ytterligare en politiker, vara kvar i frihet,tills rättegång kommer till stånd.

C Puigdemont, (PdeCat)är fortsatt kvar i Belgien där han hyr en villa för €4500/mån.

Förre presidenten i Katalonien, Artur Mas har också varit anklagad för korruption men har inte betalat något denna gång. Väntar också på rättegång.

Lite från manifestationen finns banderoll på fastighet.
Se bild.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag blev en varm dag, med sol och ingen besvärande vind. Fick bli en promenad i vattenbrynet.

Är hur skönt som helst att gå barfota och känna en liten kylig våg skölja över fötterna. Finns inget som kan vara mer avspännande Känner sig som ett med havet.

Finns så mycket vackra snäckskal på stranden. För att inte glömma alla välslipade stenar som också finns. Bara svårt att välja. Sedan förra tillfället vi var här så blev det många som följde med till lägenheten och ytterst få som kom med till Sverige.

Idag är det helg och detta gör att det är många fler folk här som promenerar på strandpromenaden, stranden och i centrum.

Stranden är ett perfekt område för både hundar som leker med varandra. Ser så härligt fritt ut när de jagar varandra av hjärtans lust.

Promenaden blev fram till piren i Segur de Calafell.

Gäller att fylla på kalorier, efter en timmes promenad på stranden. Blev en ”Klara” hälften öl och hälften Fanta. Lite salta chips, mums vad gott.

Fortsätter med att läsa de sista böckerna, behövde fylla på, och blev lån,från Monica.

Boken ”Kvinna i grönt” handlade om en mordhistoria på Island. Jättebra.
Har börjat med att läsa ”Påven Johanna”. Har precis börjat men den verkar lovande.

Svar till ”Liza”
😎😎😎
Restaurangen heter Nyam, Nyam och vi specialbeställde paellan ngn dag före vi gick dit och åt. Har gjort så några gånger under vår vistelse här och den har varit olika varje gång. Men lika god.
🇪🇸🇪🇸


Politik
Händer inte så mycket. Status Quo. Däremot är det fortfarande mycket på TV där samma saker behandlas.

Korruption inom PP i Valencia är något som tillkommit. Handlar om ekonomiska bidrag till partiet. Upplever det som hur mycket korruption finns överallt. Panama-papper (som också fanns i Sverige), fd parlamentsledamöter som skickat falska fakturor. Eller familjer som tillskansat sig ekonomiska fördelar i samband med sina anställningar.

Behövs nog attgemene man tränar sig i att ifrågasätta och skapa en egen uppfattning. Som det nu verkar springer alla på känsloyttringar. Ingen verkar orka leta fakta.

Har fortfarande varit manifestationer i Barcelona om de fängslade Jordis och Junqueras frisläppande.

Finns i alla fall ett helt fantastiskt program som heter ”Polonia” skojar med alla politiker, sänds varje vecka.

Imorgon blir det en tur till Barcelona och handla lite kläder, lyckades centrifugera makens finast tröja. Får se om vi hittar någon ny.....

To be continued....eller att det går en tid och det blir benådning.

Likes

Comments

Ugnsstekta kronärtskockor

I Spanien är det säsong för denna helt underbara blomma/grönsak. Gott som bara tillbehör till mat eller som Tapa.

Ta så många som du vill ha, minst 1-2/person

Tag bort ytterbladen och skär sedan av toppen där det är mjukt.
Skär ny skäryta i botten.

Strimla olivolja över och strö på en nypa havssalt.

Sätt ugnen på 200 grader. Mitten och ugnsstek i ca 15-20 min. Testa så att kronärtskockshjärtat är mjukt.

Likes

Comments

Karnevaldags, idag var det Calafells tur. Alla kommuner runt här har sina karnevaler. Trodde inte att det skulle vara så mycket och så mycket folk ute på gatorna, även en hel del utklädda, som inte gick i karnevalståget.

Förväntningarna var inte så höga från vår sida. Eftersom mycket börjar så sent här. På kvällarna är det lite kyligt. Men vid 21-snåret så började vagnarna dyka upp. Vi hade fått berättat för oss att hela gatan utanför vår lägenhet var startpunkt så vi kunde stå och se från vår terass om vi ville.

I programmet stod att det skulle börja kl 22. Vagnar fylldes på allteftersom. Folk som skulle delta började också att komma. Eftersom vagnarna inte kommit fram till vårt så gick vi ut.

Helt fantastiskt att så mycket folk samlas vid denna tid på dygnet och är glada och engagerade utan att behöva vara raglande och fulla. Enligt kommunsajten så deltog 6000 stycken i kortegen. Krävs nog en bra kondition att orka dansa genom hela stan. Blandade äldre, ungdomar och barn.

Vi stod vid starten av kortegen och vagn och medföljande deltagare kom. Vi midnatt hade vi stått 2 timmar och det började bli kyligt. Vi bestämde oss för att gå tillbaks till lägenheten då det var fortfarande massa vagnar kvar som skulle passera.

Väl vid lägenheten var det mycket skönt att komma in i värmen. Jag använde mig av Live-sändning på mobilen. Men bara de som inte använde känd musik lades upp. Men lite svårt att både gå och filma samtidigt inte gå in i andra människor.

Blev en timme till från terassen som vi tittade på kortegen.

Nu på morgonen är det redan från kl 07 fullt pådrag för att ta bort avspärrningar och städa upp på gatorna. Blev en karnevalsnatt som jag kommer att komma ihåg länge.

Idag är det Sitges tur.

I veckan blev det biobesök här i Calafell. Vi såg ”Three billboards outside Ebbings” vi gick på onsdagen då har man lägre pris på föreställningarna här 48 kr/pers.

Jättebra skådespelare och mycket bra film.


Politiknytt
Händer egentligen inte så mycket på den fronten. Man håller fortfarande på att Puigdemont är ende kandidat man har. Några manifestationer görs men TV fortsätter med samma bevakning. De som är fängslade, är det fortfarande. Även om de vid förhör sagt att de slutar med politik så, händer inget frisläppande.

Likes

Comments

Förväntansfulla inför matchen. Tyvärr har regnet en nedkylande verkan. Men är nog värre för spelarna. Mycket folk på väg till matchen. Bilköer en bit innan. Matchen är en La Liga-match och mellan de två Barcelonalagen.

FC Barcelona leder La Liga stort, FC Espanyol ligger på ca 14:e plats. Men är nog en speciell press på båda lagen att vinna.

Video från före matchen ligger på mitt Instagramkonto. Matchen slutade 1-1. Vi som gick och tog en fika i köpcentret i anslutning till stadion. Här i Barcelona är det söndagsstängt i alla affärer, bara restauranger, barer och nöjesställen som är öppna. Lite annorlunda mot i Sverige där allt är öppet alla sju dagarna.
Eftersom jag har även upplevt i Sverige när det var stängt på söndagar. Tycker faktiskt det är bra med att en dag i veckan inte vara i köpcentrum eller affärer och handla.

Här kunde vi njuta av lite crepes med choklad, banan. Glass och lite varmt te. Tills det bar dags att fälla upp paraplyerna och möta upp barnbarn och min man utanför den entré som de hade. Blev ett trixande att ta sig fram när publik började välla ut från stadion. Vi gick ju mot strömmen av folk, och sedan att försöka undvika de värsta vattenpölarna.

Lyckades övertala vakterna att vi kunde komma in och att jag fick se insidan och ta kort.

Trots att vi alla fyra var mer eller mindre sjöblöta . Min mans förkylning i alla fall inte sämre. Men blir ngra dagar med regn. Sen kommer solen igen
😎🤗.

I resten av Spanien finns mycket snö. Har på vissa ställen kommit 30 cm snö. Vägar avstängda och har inte varit så mycket snö på över 20 år.

Nu väntar vi på solen .....

Likes

Comments

Nu börjar våren komma till våra trakter. Dessa blommor brukar vi köpa i Sverige i maj. Mycket dekorativa. I helgen har vi varit i St Quirze del Valles på 10-års kalas. Utefter pendelns sträckning så har träden börjat blomma och mimosa och ginst är på gång. I förrgår hörde jag koltrastsång.


Blivit lite shopping, dels ett nytt fodral till min mobil. Helnöjd med fodralet. Gillar skinnet i både fodral och har samma i handväska.

Ett besök på Mango Kids, hittade jag denna lilla jacka till barnbarnet. Får hoppas hon gillar den.

10-års dag firande med älsklingstårta med hallon och en extra ask med hallon. Prövade födelsedagspresenten. Fungerade bra. Hoover-board tror jag den heter. Inget för mig att pröva. Ser enklare ut, än vad man som blir,när man prövar.

Så var handbolls-EM på gång. Till final gick både Sverige och Spanien. Tyvärr räckte det inte ända fram till guld för Sveriges lag men inte dåligt med silver.

På politikfronten har det inte hänt så mycket än. Imorgon skall det lämnas ett nytt förslag på presidentkandidat. Första förslaget att C Puigdemont skulle vara president.

Eftersom det i Spanien finns en arresteringsorder på honom om han kommer in i landet igen. Samt att en president skall vara fysiskt närvarande i landet.

Under dessa dagar har gränserna kontrollerats extra noga. För att upptäcka om Puigdemont skulle försöka ta sig in i landet och till parlamentet. Även kloaksystemen runt parlamentet har undersökts.

Anledningen är att om han skulle ta sig till Parlamentet skulle han inte kunna gripas. Polis har inte tillåtelse att göra en sådan handling.

Imorgon samlas Parlamentet och får se vad som blir framlagt för förslag. Inga oroligheter/demonstrationer har varit.

De som fängslats sitter fortfarande kvar.

Puigdemont har varit och föreläst i Köpenhamn. Kanske en ny karriärbana utanför Katalonien och Spanien är mer intressant för honom.

Fokus är fortfarande mycket inriktat på självständighet för Katalonien. Men ingen gör någon konsekvensbeskrivning vad detta skulle innebära för gemene man. Verkar hela tiden utgå ifrån hur ekonomi och företagande är nu och att det kommer att fortsätta. Mest känslostyrt ställningstagande.

Ovanstående är mina egna funderingar och tankar om hur jag uppfattar situationen.

To be continued...

Likes

Comments

Vi blir bortskämda med fruktmarknaden här. Idag var vi och handlade på Calafells marknad. Blev lite Alchahoffas, mandariner, tomater och lite bröd på
Konditoriet.

Efter handlingen hade vi beställt, paella, på restauran, nyam nyam. För en stor sallad, med lite blandade grönsaker, ägg, tonfisk, samt paella med mycket olika fisk o skaldjur. Lite annat stuk än förra tillfället. Men fortfarande mycket gott och vällagat. Efterrätt färsk fruktsallad m yoghurt och kaffe samt en flaska rött vin.
Örtlikör till att smälta maten med.

Vilar fötterna lite efter allt ätande. Skönt att sitta på terassen i eftermiddagssolen.

I helgen hade vi besök av Antonio’s son med familj. Alltid roligt att kunna träffas och umgås när vi nu är härnere.

Så blev det en ny talman,Roger Tollent, i parlamentet från ERP. Från samma parti som fd vicepresidenten Junqueras som är fängslad. Puigdemont har varit i Danmark på universitetet där.

Puigdemont är föreslagen som kandidat till president. Slutgiltigt blir sista januari 2018. Övriga partier vill inte ha honom som kandidat eftersom han är i exil i Belgien.

Det verkar ganska låst läge fortfarande. Läget för de fängslade är fortsatt vara i fängelse. Övriga som lyckades betala sig fria med borgensumma. Väntar på rättegång. Oklart när det blir.

To be continued ....

Likes

Comments

Så mycket vackra husfasader och smidesdekorationer det finns. Blir alldeles yr i huvudet av att titta uppåt hela tiden. Den här delen ligger mot La Sagrada Familia. Kan se en del av tornen i bakgrunden. Lite parker och lite butiker, barer/restauranger och under 10-talet turister som vi kunde se. Räknar in oss som turister även om min man är härifrån så är det många år sedan han bodde här.

Värt att promenera i andra delar av Barcelona. Vår stegräknare visade p 15.560 steg vilket är rekord för oss. Var ett trött par som tog pendeln tillbaka till Calafell.

Där möttes vi av ytterligare en fantastisk kvällshimmel.

Likes

Comments

Friterade kronärtskockor.
Idag gjorde vi egna. Hur gott som helst.
För 4 st betalade vi 24 kr. När vi köpt dessa i Barcelona på restaurang, som tapas så har vi betalat 60 kr för 2 st.

Blir mycket som försvinner när man skalar dem. Här i Katalonien odlas mycket Alchahofas/kronärtskockor. Just nu kring årsskiftet är det skördesäsong. När vi åker med pendeln till Barcelona så kan man se flera odlingar.

Till fisken gjorde jag också egna Patata Brava. Även om det är friterad potatis så är det mycket godare än pommes. Gör från färsk potatis och friterar med en vitlöksklyfta som finns med.

Fisk har jag köpt Merluza-filéer . Samt köpt färdig Aioli.

Vi har haft några dagar med extra fint väder och har gått utefter strandkanten i vattnet. Inte riktigt badvärme i vattnet men fullt njutbart att gå med fötterna i vattnet.

Likes

Comments

Nu har vi tagit bort vårt 3 juldekorationer. Så nu dags för att brodera färdigt min julduk. Blev inte klar till julen men skall försöka skärpa till mig och göra den klart så att det bara är att fålla upp den när vi ör tillbaka i Sverige igen.

Till idag har vi beställt en paella på en liten orts-restaurang där Calafell-borna går och äter lunch. Ett par i 50-års åldern som driver restaurangen. Stora förväntningar inför maten.
Paret är mycket trevliga och där är alltid folk och äter.

Detta var paellan vi fick, så god och vällagad. Inget turistlagande. Tom godare än exklusiv restaurang i Barcelona.

Nu mår vi mycket bra efter denna middag .

Förrätt:
Sallad med lök, tomater, mozzarella, oliver, gurka och majs

Paella för oss två med musslor, havskräfta, räkor, almejas, bläckfisk , saffranris och ärtor

Efterrätt: Creama och cortadokaffe

1 flaska vitt vin , Vina sol
Total: €44

En promenad hem i solnedgången.

Har under gårdagen planerat en resa till Lissabon, Portugal innan vi åker tillbaka till Sverige. Hittade resa med Vueling, tor Barcelona - Lissabon samt 3 hotellnätter i centrum totalt €133 för oss två. Skall bli spännande att uppleva staden. Från Barcelona tar flygresan bara 1 Tim 55 min. Hotellet finns representerat på Vingresors Lissabonresor.

Mycket diskussioner/analyser för att få fram en ny president i Katalonien till den 17:e Januari.
Ena sidan har ingen partiledare utan bara ersättare.

Fortfarande finns 3 st kvar i fängelse. Ex vicepresident Junqueras och Jordis. Fd Presidenten är kvar i Belgien och fängelse väntar honom, om han kommer tillbaka till Spanien.

Försök av Junqueras att bli fri, genom att betala en borgensumma, som har fungerat för de andra tidigare fängslade, godkändes inte, hans förklaring var mycket tunn.

Ciutadans fick flest röster av alla partier i valet, men har ingen att regera med. PSC och PP vill inte stödja partiet.

Fortsättning följer...... men verkar vara en lite hopplös situation.

Kanske nyval igen, .....

Likes

Comments