JÄLLEEN UUSI HEPPTUTTAVUUS

Olin eilen, lauantaina 12.1. ratsastustunnillani. Tunnille sain jälleen mulle uuden heppatuttavuuden, suomenhevostamma Välkkeen. Välke oli tosi kiltti hoitaessa, mutta ratsastaessa Viuhkamainen. Eli tammalta vauhtia löytyy ja virtaa riittää. Välke on ennen juossut paljon raveissa, mutta raviuraa ennen Välke on ollut ratsuna. Jalat ilmeisesti ei kestänyt raviuraa, niin tamma on siirtynyt takaisin ratsun hommiin.

Ennen kentälle menoa kuulin, että Välke ei pidä muista hevosista, joten pitää olla kunnon välimatkat, noin 20 metriä, ettei Välke potki muita hevosia. Matkalla kentälle kerkesin miettiä, että  mitä tästä tunnista tulee. Mä huolehdin koko tunnin siitä, että oli hyvä välimatka mulla ja aina mun edessä olevalla, mutta jouduin myös luottamaan muihin, että he muistavat pitää kunnon välimatkat muhun ja Välkkeeseen. Sillä enhän mä voi kurkkia taakseni ja katsoa, ettei kukaan tule liian lähelle.

Viuhkamainen Välke

Eilisellä tunnilla meillä oli tosi helppoja ja yksinkertaisia tehtäviä. R ja S kirjaimien kohdalle tehtiin voltit ja voltilla taivutettiin ja asetettiin hevosta. Musta vain oli hyvä, että tällä tunnilla oli helpompia tehtäviä, kun alla oli täysin vieras ja toisia hevosia inhoava hevonen. Huomasin monesti, että jos satuin olemaan voltilla ja samaan aikaan viereisellä voltilla oli toinen ratsukko, niin Välke oli heti korvat luimussa. Voltit sujuivat käynnissä ja ravissa tosi hyvin kuitenkin. Välke taipui ja asettui hyvin. Ja pysyi kuulolla. Peruutuksetkin sujuivat.

Ravissa sain Välkkeen kulkemaan rauhallisessa tempossa eteen, mutta jo alkukäynneissä huomasin tamman olevan herkkä reagoimaan pohjetta ja pidätteitä. Jo alkukäynneissä hieman taivuttelin Välkettä, niin tamma siirtyi raviin, jos pohjeavut oli vähääkään liian voimakkaita Välkkeen mielestä. Mutta kuitenkin myös pidätteet toimivat pienillä avuilla. Ratsastaessa Välke on aika Viuhkamainen, eli menee mielellään kovaa.

Tasapaino koetuksella.

Pian olikin jo välikäyntien ja laukan aika. Välikäyntien aikana juteltiin opettajan kanssa laukasta, että Välke tarvitsee kunnon ulko-ohjan tuen ja mun oli hyvä tietää se, että Välke kaartuu sisälle päin laukassa, kun sillä on huono tasapaino. Siksi otimme nostoja ympyrällä L-päädyssä. Jos olisimme ottaneet suoralla laukkaa, niin Välke olisi korjannut tasapainoaan menemällä kovaa.

Hieman jännittynein fiiliksiin lähdin nostamaan laukkaa, joka ei heti meinannut nousta. Mutta yritin kroppani liikkeen "siirtää" laukkaan, niin parit hyvät nostot tuli vasempaan, että oikeaan kierrokseen. Mutta ekat laukannostot oli vaikeampia. Aina toisella yrityksellä laukannostot onnistuivat hieman paremmin. Tällä kertaa myös oma tasapaino oli koetuksella, kun hevonen kaartui aina laukkaympyrällä sisään. Mulla jalat jännittyi ja jalustin irtosi. Tunsin, että alan valumaan selästä, mutta kun opettaja muistutti, että pitää nojata taakse, niin heti oma tasapaino korjaantui ja selässä pystyi istua vaikka jalustin olikin irti.

Sain olla onneksi ympyrällä yksin, opettaja myös aina sanoi muille, jos vaikka tein toisen ympyrän tai yritin uudestaan. ihan vain siksi, ettei kukaan tule samaan aikaan ympyrälle kanssani.

Ole tyytyväinen, se meni hienosti!

Vaikka laukka oli vaikeampaa meille, (ihan vain siksi, kun hevosella on tasapaino hakusessa) niin muu tunti meni oikein kivasti. Etenkin ravi oli kiva sekä myös voltit käynnissä ja ravissa. Opettajakin sanoi mulle, että "ole tyytyväinen tähän tuntiin, Välke meni tosi hienosti. En ole ennen/aiemmilla tunneilla nähnyt hevosen menevän noin hyvin." Tämän kuuleminen sai mulle tosi onnistuneen olon.

Sekin oli tosi hyvä, että myös muut muistivat olla kaukana, musta ja Välkkeestä. Jos esimerkiksi jäin voltille, niin takanani ollut ratsukko teki siellä kauempana voltin tai vaihtoi kentän laitaa. Saimme olla rauhassa, niin Välke ei edes yrittänyt potkia ketään. Pientä luimistelua ja tarhassa (joka on kentän vieressä) olevan hevosen väistelyä oli, mutta muuten tunti sujui oikein kivasti. Ja kyllä, olen tyytyväinen tähän tuntiin!

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229