Priset för en Louis Vuitton Weekendbag

Förra året träffade jag en ung tjej på gymmet som tittade med stora ögon på min Louis Vuitton Weekendbag och försynt frågade om den var äkta. Hon hade också en LV-väska, men berättade att den var fake från Thailand, säkerligen utan tanke på att det inte varit ett så hållbart val.

STOPP!

Innan hatiska kommentarer trillar in…

1. Jag förstår mycket väl att alla inte har råd med en Louis Vuitton-väska (…just nu)
2. Självklart kan det vara hållbart även med en fake-väska (…om det är det man verkligen vill ha)

LIVSLÅNGA KICKAR

Det finns så många modeintresserade tjejer och kvinnor där ute som älskar lyx, men som inte vet hur de ska nå den. Istället blir det mindre hållbara inköp från Thailand. Och inte bara från Thailand. Kanske har du fem väskor i garderoben som kostat nånstans mellan 500-2000 kr? Men egentligen har du alltid drömt om den där speciella väskan? Eller skorna? Eller smycket? Varför är det idag så svårt att vänta, spara, längta? Vi söker snabba kickar – men vet sällan hur stor kicken blir när man väl når sitt mål efter sparande, och hur långsiktig den kicken blir.

VARFÖR LYX ÄR HÅLLBART

Hur kan det vara hållbart att spendera 11000 kr på en väska? (Ja, det är ungefär så mycket den kostar). Såhär tänker jag:

 1. Det blir billigt i längden

PPA (= pris per användning) är säkerligen ett uttryck du hört förut, men repetition är kunskapens moder. Jag har t.ex. använt den här väskan minst två-tre gånger i veckan sedan jag köpte den 2014, och den har varit med på i princip alla resor sedan dess. Lite enkel matematik visar att den i dagsläget kostat mig ca 25 kr per användning.

Jämförelsevis har jag en klänning som hänger i min garderob som kostat 299kr – som jag använt två gånger...

2. Det kommer att hålla i alla år

Oftast går pris och kvalitet hand i hand, men det är egentligen inte det jag vill beskriva här. Istället vill jag poängtera att när någonting har kostat mycket är man mycket mer benägen att ta hand om produkten (som en bebis), vilket också gör att den håller längre (och du kan se den växa upp och börja skolan och... Ok, kanske inte, men den kan följa med dig till skolan/jobbet!). I fallet med just den här specifika väskan är det dock ännu bättre, för den kräver inget underhåll utan är sjuuukt slittålig. Bra för en latmask som mig.

3. Du kommer att älska den

Är inte det här ändå den bästa anledningen? Du kommer vara glad varje gång du ser din lyxprodukt, stolt när du bär den och barnsligt nöjd över att du tog dig samman till att spara ihop och köpa den där drömmen! Det ger verkligen en livslång kick att få ha det man länge gått och drömt om, vare sig det är en väska eller något annat.

Så var är priset för en Louis Vuitton Weekendbag?

Jo, det är målmedvetenhet, lite tålamod och massor av kärlek.

Kom ihåg!
Moderna kvinnor väljer inte mellan hållbarhet och lyx, vi tar båda

Kärlek,
Amina

P.S. Ovanstående punkter gäller bara om du verkligen vill ha den där lyxiga produkten. Om du helst vill ha en fake Louis Vuitton från Thailand så är det ok. Dock tillkommer resekostnaden.

Välj inte mellan hållbarhet och lyx, ta båda!

Kärlek,
Amina

Gillar

Kommentarer

Fler inlägg om hållbart mode: