Ätstörning!

Om ätstörningar

Det är ofta en kombination av faktorer som gör att någon drabbas av en ätstörning.

För någon kan problemen utlösas av till exempel en trasslig familjesituation, för en annan kan det handla om en depression och för en tredje om bantning eller kroppsfixering. En låg självkänsla ligger ofta till grund för att en ätstörning utvecklas, därför är tonårsperioden och ungdomar i åldrarna 14-25 år en särskild riskzon.

En ätstörning har olika orsaker för olika personer. Gemensamt för dessa personer är ofta att de är starka och känsliga. Många är lyhörda för vad omgivningen behöver och ovana att själva känna och uttrycka sina behov. När kraven och pressen känns för stora försöker de ta kontroll över kroppen och börjar sin bantning som kan utvecklas till en ätstörning.

En ätstörning kan yttra sig på flera olika sätt och det finns flera olika typer av ätstörningar.

Få hjälp

Det går att bli frisk och fri från en ätstörning. Med rätt stöd och professionell hjälp är det möjligt. Det finns flera typer av ätstörningar och de kan yttra sig på olika sätt hos olika människor. En ätstörning sitter inte i antalet kilo utan det handlar mycket om känslor och tankar.

Viktfobi och matproblem är symptom på något annat – det är ofta ens tankar och en låg självkänsla som är grunden till själva ätstörningen. Detta är en sjukdom som innebär mycket ensamhet och skamkänslor, men det finns hjälp och stöd att få. Det är viktigt att du blir medveten om ifall du lider av en ätstörning, och inser att du inte har ett normalt förhållningssätt till mat. När du väl insett att maten är ett problem i tillvaron finns det vissa saker du kan tänka på och göra.

Berätta för någon du har förtroende för

Du kommer att märka att det känns mycket bättre om du pratar med någon än om du bär det inom dig helt ensam. Fundera på om det finns någon i din närhet som du känner tillit för som du kan prata med. Du kan också kontakta Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Vi svarar på dina frågor och hjälper dig vidare om du vill det. Maila eller ring den lokalavdelning som ligger närmast dig.

Sök professionell hjälp

Det är vanligt att personer som lider av ätstörningar har svårt att inse allvaret med sjukdomen. Det är viktigt att man tar hjälp utifrån.

Här är en lista på hjälp i dit län hjälp listor

Denna informationen finns på Frisk och fri

Gillar

Kommentarer

theresse
theresse,
Tävlingen är nu av slutad in och kolla om du vann!:)nouw.com/theresse
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229