Målet efter målet

Jag hade tänkt vi skulle diskutera lite vad som hänt när man nått sitt/sina mål och vad som kommer efter det. Jag har kommit till en punkt i livet där det kommer vara viktigt för mig att fokusera på att behålla den form jag har idag, inte alltid sträva efter mer och bättre.

Jag har kommit till en insikt. En väldigt stor insikt för att vara jag. Jag har i flera års tid, dygnet runt, dag ut och dag in, efter timmar av slit på gymmet, oräkneliga gånger av nejsägande, timmar av matplanering jagat en drömform utav min kropp. Kanske, ja kanske, borde man lägga ner sig tid på annat, men detta är något som varit viktigt för mig. Varför har det varit så då? Kan ha att göra med att jag alltid ansetts som den större tjejen. Jag har alltid varit lång och jag har aldrig varit speciellt smal. Den kombinationen har lett till att jag alltid helt enkelt varit större och därmed vägt mer än andra. Vad gör det i det stora hela kan man tycka? Men när man ständigt fått det påpekat under flera år som barn (skulle väl inte kalla det mobbing, men ni fattar hur det var när man var liten) så sätter det förmodligen sina spår. När jag för flera år sen kom till den insikten att JAG har kontrollen över min kropp, och hur den ska se ut, ja det var väl någonstans där som denna besattheten av att få en bättre form kom till.

Det jag nu insett är att jag är ganska nöjd. Och då menar jag inte nöjd som i "jag har de där sista 10 % kvar"-nöjd utan snarare: "kommer ihåg den där målbilden jag hade för några år sen? Jag är i bättre form än det nu"-nöjd. Jag har sprungit mitt race, jag har trampat i stora gyttjepölar på vägen, jag har ramlat men ställt mig upp igen, jag har sprungit i solsken och i regn och tro det eller ej men när man väl springer och har kommit upp i fart, in i andra kanske till och med tredje andningen om den nu finns är det nog ganska lätt att swisha mot mållinjen utan att lägga märke till att jag sprungit förbi.

Det är här jag är nu... Jag har precis saktat in farten, kollar bak och ser mållinjen ett par hundra meter bakom mig. Jag gjorde det. Jag kom i mål. Mitt mål.

Jag vet att vikten inte står på 70 kg, jag vet inte vad min fettprocent ligger på men jag bryr mig faktiskt inte heller. Jag ser på mig själv i spegeln och jag ser en stark, frisk tjej som har ett sunt tänk till kost och träning, som genom flera omgångar av dieter varvat med okontrollerat ätande, mer och mindre träning i perioder har lyckats bygga upp en kropp som ser riktigt bra ut! Ytligt kan tänkas, men - jag har inte gjort detta för någon annan än mig själv.

-------------

I helgen fotade jag och min fina vän Elin. Vi hade några goa tankar om hur bilderna skulle se ut och vi jobbade med lampor och blixtar för att få fram det absolut bästa. Det bästa av mig skulle jag väl vilja säga! För ja, det handlar mycket om vinklar, ljussättning och poser när man väl sätter igång. Vi hade likväl kunnat få mig att se ut som en fet kossa med stripigt hår och okontrollerat smink. Men jag ville visa upp min bästa sida och jag tycker jag gjorde det bra. Jag blev nästan förvånad över att det var jag och min kropp på bilderna när jag kollade av kameran mellan varven.

Det var där och då min insikt kom. Jag behöver int gå ner mer i vikt. Jag behöver inte gå runt och fundera på om jag inte kan äta något utanför mitt kostschema en gång i månaden utan att tro att jag ska tappa formen helt. Det enda jag kan göra nu är att underhålla.

Så det är målet nu. Målet efter målet - underhåll av mig själv! Se till att behålla den här formen tillräckligt länge för att den ska kännas som vardag. Som att det är såhär jag ser ut och alltid gör. Och det ska jag göra genom att fortsätta som jag gör idag med mitt träningsschema och hur jag förhåller mig till mat. För jag har aldrig mått bättre. Men jag ska tillåta mig hjärna att släppa de extrema tankarna om att nå en viss form. Jag är där jag vill vara och det känns bra!

Photo & Edit: Elin Håkansson (@unghalsa)

Gillar

Kommentarer

xouice,
Alltså wow vilket bra inlägg o kloka ord! Känner igen mig i detta o borde bli bättre på detta med! 😊
xouice.blogg.se
susannasvedbergh
susannasvedbergh,
Tack vad snäll du är som skriver det 😊 man måste nog bli lite bättre på att acceptera att man duger också!
nouw.com/susannasvedbergh
  • Facebook
  • Instagram
  • Nouw
  • Snapchat
  • Spotify