God förmiddaaaaag!


Det är fredag och jag har just kört dagens benpass = hög på endorfin just nu. Känner mig lite som Peder Fogstrand: https://www.youtube.com/watch?v=cJlbEvZP8eA

Körde passet i mitt "hemmagym" (alltså i mitt vardagsrum, har väll inget gym heller) som består av:

1 Yogamatta
1 Gummiband
2 Hantlar
2 Benvikter

Benvikterna har jag fått låna av en kompis men måste köpa egna för de är riktigt grymma. 1 kg extra på varje ben låter kanske pyttelite men de gjorde stor skillnad. Har testat att göra benövningar och promenera med dem, funkade bra. Går säkert att löprträna med också men då är man ju lite sjuk i huvudet?


Om du inte bryr dig om träning/är funktionsvarierad och inte kan använda sånt här, ja då kan du hoppa över att ha ett hemmagymm. Men om du känner gud vad kul med hemmagym, vad ska jag köpa? Då är det just dessa ovan nämna redskap som jag skulle rekommendera. Det blir så mycket roligare att träna eftersom jag kan variera mina övningar i oändlighet nu.

Om du bara vill köpa 1 grej skulle jag säga gummibandet, det kan du göra massa övningar med, det är litet och väger ingenting så det går att ta med sig på resa och det är billigt. När jag skulle köpa detta och frågade vad det kostade sa killen i kassan "du, vi har erbjudande på dem, om du tar 3 får du dem för 100 kr". Jag ville bara ha ett, det blev 30 kr. För oss som kan 30 x 3 är det lite roligt.


Dagens benpass:

10 Burpees
20 Utfallssteg (10 på varje sida)
10 Sumos squats med kick
10 Enbensmarklyft
10 Kissande hunden med böjt knä som lyfts åt sidan
10 Kissande hunden med rakt ben som sparkas bakåt
10 Skridskohopp

3 rundor med ca 30 sekunder vila mellan.

Hade benvikterna på men går absolut bra att köra passet utan vikter. Om det är för jobbigt så minska antalet reps, om det är för lätt öka antalet reps eller rundor.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Blev så sugen på fröknäcke och det är alltid godare att baka själv än att köpa färdigt. Sen är det ju billigare också.

Men provade faktiskt en färdigblandad frömix denna gång och det är ju det enklaste någonsin. Inte för att det är jättejobbigt att blanda ihop lite frön själv men jobbigt att behöva köpa typ 5 olika paket istället för bara ett. Till denna frömix behövde jag bara tillsätta vatten och rapsolja, in i ugnen och sen var det klart.

Bara bra grejer i också, som sesamfrön, pumpafrön, solroskärnor. Lite färskost, olivolja och kanske en liten grodd på det är du. Mmmh!


Just denna mix var från Ica gott liv men finns ju från massa andra märken också, säkert lika bra dem.

Kram på er! :)

Likes

Comments

Hej!

Ny vecka betyder nytt yama! Denna gång har vi kommit till:

Brahmacharya

Brahmacharya - återhållsamhet, har tolkats på lite olika sätt. Enligt den gamla traditionen innebär brahmacharya att vi inte ska slösa på vår sexuella energi (alltså inget ligga) eftersom det gör att vi förlorar vår livskraft. Därför lever t.ex. munkar i celibat.

Nu för tiden, i alla fall i västvärlden, ses inte sex som slösande med energi (i alla fall inte så vanlig uppfattning, har dock hört att typ fotbollsproffs ej får ligga innan viktig match?). Däremot finns det mycket annat som tar vår energi och enligt en modernare tolkning av brahmacharya är det dessa energibovar vi inte ska låta suga vår energi ur oss.

Det innebär att vi t.ex. inte ska jobba med något som bara tar och inte ger oss något, eller vara i en relation som tär på oss. Men det kan också vara vardagliga saker som tar vår energi, som Facebook, ägande av materiella saker, eller beteendemönster som överanalyserande, långsinthet, förrsök att vara någon vi inte är etc.

I en värld där sjuksrivningarna ökar p.g.a. utmattning tror jag tror att vi måste bli bättre på att vara återhållsamma med vår energi och prioritera vår egen hälsa, ingen annan kommer att göra det åt oss.

Fundera gärna på om du har något/någon som tar energi från dig, utan att ge något tillbaka?
Har du något/någon som ger dig energi? Ger du något tillbaka?


Stor kram <3


Likes

Comments

För några år sedan hade jag nog inte lagt upp denna bild, eftersom jag hade tyckt att den inte var tillräckligt bra. Jag hade tänkt att mina armar borde varit rakare och mina knän högre upp mot armhålorna. Men nu känns det helt okej att min pose inte är "perfekt".

Jag tycker fortfarande att det är kul att utvecklas, och bli starkare, få bättre balans och känna att jag kan göra saker med min kropp. Men det ska få vara just det, kul. Inget som tynger ner mig och får mig att känna mig otillräcklig. 

Inte ens yogalär​ar​e behöver​ kunna alla yogaposer​ "per​fekt".<3


Likes

Comments


Hej!

Började min måndagmorgon med en långpromenad och en stunds meditation för att starta veckan med ett positivt mindset.

Jag använder ofta någon app eller så när jag mediterar eftersom jag gillar vägledd meditation. En app som jag vill tipsa er om är "Stop, Breathe & Think".

När du öppnat appen så kommer det upp en ruta där du ska checka in, alltså fylla i hur du mår för dagen i kroppen och i sinnet. Du kan även fylla i specifika känslor som du har för dagen. Appen föreslår sen några olika meditationer utifrån det du har fyllt i. Appen kan användas gratis men det finns också en betalversion. Det finns ganska många gratissessioner, i alla fall över 30 st, så det är ovanligt många ändå!

Frukten i varma läder är ju alltid magisk, men på Kuba har jag ätit mitt livs godaste bananer. Helt underbart lagom söta och fasta, mm! <3

Kram på er! :)

Likes

Comments

Älskar hudvård och att använda rengöringsbalm, fuktgivande toners, serum, olja, fuktkräm, fuktmask (efter exfoliering med syra, mmmh!) och så vidare. Är så himla gott det va! Men jag tycker också det känns härligt att fylla på med fett från insidan.

Det gör jag med en olivoljedrink. Det finns troligtvis noll vetenskapligliga bevis för att denna drink räddar en torr hy men kan en kvinna få skriva om något som känns bra? För det gör det här för mig.

Sen så tänker jag såhär. Om olivoljan nu skulle visa sig ha noll effekt på huden så kan jag i alla fall njuta av att det är bra för hälsan. Olivolja och rapsolja är nämligen omättade fetter som kroppen mår bra av i lagom dos. Det kan till- och med minska risken för hjärt- och kärlsjukdommar. Mer om det + fettsyror kan ni läsa om på t.ex. Livsmedelsverkets hemsida.

Detta är som min systers "recept" men hon orkade bara blogga i 1 dag så jag får ta på mig att sprida detta till världen.

Olivoljedrinken:

1. Tag ett glas vatten.
2. Häll i olivolja eller rapsolja. Jag tar ca 1-2 tsk.

Sen är det färdigt. Det här är inget jag dricker varje dag men lite då och då när jag vet att jag inte fått i mig några omättade fetter i min vanliga kost.

Stor kram! :)

Likes

Comments

Hej!

Idag vaknade jag upp och kände mig varm inombords. För det mesta vaknar jag upp med en neutral känsla i kroppen, så det kändes lite annorlunda att vakna glad. Kanske hade jag drömt något eller kanske var det tack vare min kvällsövning som jag brukar göra.

Det är en övning som en kompis till mig tipsade om och jag gillade den direkt! Jag gör denna övning innan jag ska somna, tror hon gör den varje kväll, men jag brukar glömma bort den så blir lite då och då för min del. Övningen får mig att påminna mig själv om hur bra jag har det och hur mycket jag har i mitt liv som jag uppskattar och är innerligt tacksam över. Det är enkelt och tar inte lång tid.

Övning för att lära dig uppskatta det du har

1. Tänk på något som du är tacksam över. Det måste vara minst en grej men om fler saker kommer till dig spontant så låt det komma. Det kan vara vad som helt, allt från småsaker som att du är tacksam för att du kanske fick dricka en kaffe i solen till stora saker som livet själt.

2. Tänk på något som du ser fram emot under morgondagen.

Igår valde jag t.ex. att se fram emot min frukost eftersom jag planerat att äta bland annat båbär. Kanske banalt men att uppskatta små detaljer i vardagen gör mitt liv lite mysigare. Och har man köpt typ 200g blåbär för 1 miljon pengar på dyrICAn så ätes det med andakt.

Kram!


Likes

Comments

En sak som är underbart med yoga är att det är så tillgängligt. Det finns säkerligen 100-tals (har ej räknat men det är okristligt många i alla fall) yogaformer och det kommer nya roliga påhitt hela tiden: yoga på surfbräda, ölyoga, dansyoga, yoga i gunga i luften o.s.v. Det finns en yogaform för alla!

Men valmöjligheten gör även yoga till en djungel och för att hitta en form, studio och lärare som passar än själv, kan det behövas provas runt en hel del. Något att fundera på innan du väljer pass är varför du vill utöva yoga? Vill du ha fysisk träning, mental träning, avslappning, bli mjukare i kroppen? När du vet det är det bara att kolla schemat på närmsta studio för att se vad som erbjuds.

Personligen så vill jag ha ut allting av min yogapraktik så därför kombinerar jag olika former, här är några av mina favoriter:

Hatha yoga

Hathayoga är typ "ursprungsyoga" kan man säga, många av de nya formerna har sin grund i hathan. Jag skulle gissa att detta är den vanligaste formen. Ett yogapass kan se lite olika ut beroende på lärare, speciellt inom hathan eftersom det inte finns någon förutbestämd yogasekvens som i t.ex. virya yoga. Klasserna inleds och avslutas ofta med någon typ av andning och avslappning och där emellan är det en blandning dynamsik, statisk- och flexibilitetträning. Det kan ibland vara svettigt och ibland lite mjukare.

Virya yoga

I viryayoga så är varje klass uppbyggd efter 10 moduler: uppvärmning, solhälsningar, stående positioner, balans, armbalanser och magstärkande positioner, höftöppnare, bakåtböjningar, framåtfällningar, avslutande positioner och avslappning. Viryayogan är skapad av en yogalärare och en naprapat som ville ta fram en yogaform med fokus på hälsosam biomekanik, så grymt och bra för att undvika skador. Denna form är generellt något mer fysisk än hatha skulle jag säga.

Power yoga

Detta är ett tufft träningspass där positioner görs i ett flöde. Ofta finns det inte så mycket utrymme för andningsövningar och meditation. Men svettig blir man!

Restorative yoga
Genom att ligga i samma position i flera minuter så kommer man ner i varv och slappnar av. Ofta använder man olika bolster, klossar, filtar etc. för att avlasta kroppen och för att hitta in i bekväma positioner. Detta är inte fysiskt ansträngande på så sätt att man blir svettig men det kan stretcha lite och innan man hittar rätt i positionerna så kan ju benen somna och lite sånt. Kan även hända att hjärnan också somnar hehe. Älskar att gå på ett sånt här lugnt pass om jag är trött eller stressad. Jag har svårt för att slappna av när jag är själv, skulle jag göra restorative hemma skulle jag avbryta efter typ 5 minuter p.g.a. myror i brallan. Men när jag är på en studio och kör med grupp och lärare, då kan jag verkligen släppa allt och slappna av ordentligt, så skönt.


Kram!

Likes

Comments

Hej!

Idag har jag testat en budgethusmorspeeling, alltså en hemmagjord peeling av sånt jag hade hemma i skafferiet. Det blev en blandning av kaffesump och mandelolja.

Jag är egentligen inte ett stort fan av husmorsgrejs när det kommer till hudvård eftersom att jag älskar ingredienser som glycerin, retionl, AHA-syra, hyaluronsyra och sånt som inte finns i livsmedel. MEN, en mekanisk peeling (alltså en med korn, kemisk peeling = syra/enzym) är en sån sak som kan fungera att göra själv, MEN använd den för fasiken INTE i ansiktet!!! Den enda mekaniska peelingen som du kanske kan få ha i ansiktet är peeling från salongsmärken, lyd detta ty annars hamnar du i finkan.

Jag provade att lägga den på huden i ansiktet (masserade inte runt det) för att undersöka om kaffet skulle ge utslag eller effekt av koffeinet. Märkte inte av någon effekt alls. Men det var lite mysigt att använda denna skrubb på fötterna, nu är de lena och luktar kaffe.


Var även tvungen att testa hur jag skulle se ut i skäggstubb, passar ganska bra i det tycker jag, kanske borde ta och byta kön?!


Kram <3

Likes

Comments

Hej!

Denna vecka är det dags att skriva om yama #3 som är asteya, icke-själa. Yama = riktlinjer som föreslår hur livet ska levas. Viktiga grejer inom yogisk filosofi.

Asteya

Asteya innebär att vi inte ska ta något som inte är vårt eller något som inte kommit till oss på ett schysst sätt. Det innebär att vi inte ska stjäla materiella ting som någons pengar, men inte heller immateriella ting som energi, tid eller kärlek.

Fundera på:

Tar du något från någon annan?

Att inte stjäla materiella saker tror jag är självklart för de flesta, men tar du någons tid genom att alltid vara sen, någons kärlek genom att uppmuntra någon bara för att få bekräftelse, eller tittar du i din mobil/tänker du bara på vad du själv ska säga härnäst, istället för att lyssna uppmärksamt när andra pratar?

Om du tar något från någon annan, vilket är troligt att du gör, fundera på varför. Ofta beror det på att vi saknar något och inte känner oss tillräkliga som människor, vi kanske inte gillar vårt utseende, vår garderob, känner oss som en dålig elev/mamma/musiker etc.

Om vi vet varför så är det lättare att försöka bättra sig genom att t.ex. öva på att vara tacksam för det du redan har. Kanske genom tacksamhetsmeditation (tänk på något du är genuint tacksam för) eller tacksamhetsdagbok (skriv ner det du är tacksam över).

Tar någon något från dig?

Finns det någon som du blir trött, arg, ledsen, irreterad av att umgås med. Beror det på dina egna tillkortakommanden eller på den andra personen?

Likes

Comments

Instagram@whispersus