Alla dessa plastpåsar som finns vid varenda handfat, som används och slängs. Varför inte bara ta en jättebehållare och fylla på påsarna från den, så man använder samma påsar till alla dispenserna i så mycket längre tid. Skulle inte detta bli en förbättring? 


Förbättringar är: Man släpper ut en mindre mängd växthusgaser, mindre mängd plast används, mindre energi används, reducerad vattenförbrukning,

Under bilden ser du en plast-zipper där man kan återanvända påsen utan att den är inkapabel för återanvändning.

Nackdelarna är: Det behövs nya plastpåsar för att de nuvarande inte går att fylla på utan att ta sönder påsen.

/Erik, Oskar

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag hittade en hemsida där skillnaden mellan fast tvål och flytande tvål är att "fast tvål håller otroligt mycket längre  och bara det gör den till ett bättre miljöval jämfört med flytande tvål. Flytande tvål kommer i plastförpackning och innebär också att man till stor del transporterar vatten." 

http://www.ekopappan.se/2014/04/13/fast-tval-vs-flytande-tval/

Läste några kommentarer att "Det är generellt mindre/färre kemikalier i fast tvål än i flytande" eller "en tvål pump som gör tvålen skum, som på till exempel flygplatser och liknande. Man fyller med 20% tvål, 60% vatten och lämnar resterande 20% till luften som är kvar i flaskan. Tvålen blir väldigt dryg och det känns lite extra lyxigt med skummet." 

Det är ju bättre för miljön, men i skolan så skulle det antagligen inte vara en sådan bra idé för att det finns människor som då kan ta den fasta tvålen. Men det är bara tankar som jag fick. 


/oskar

Likes

Comments

Att använda tvål är det som hjälper oss dagligen att hålla händerna rena. Men att använda tvål konstant kan vara en negativ effekt mot din hud. Den kan torka ut din hud och då måste du använda handkräm för att återfukta huden. "De icke förtvålade fettsyrorna bidrar till att ge tvålen återfettande egenskaper och motverkar därmed att huden torkar ut." Många tvålar har den egenskapen att inte torka ut din hud om du använder tvålen för mycket. En av dem tvålarna som skolan använder är Sterisol: Ultra mild. 

Alltså, så ser jag att det är en bra tvål som skolan har valt. 


/oskar

Likes

Comments

Vi har kollat genom olika tvålar som är från samma företag och kollat om det finns något bättre.

Här är några olika exempel på vad vi hittade, vissa är dyrare och sämre och vice versa.

Sterisol Flytande tvål

http://www.sterisol.se/fileadmin/filearea/Download/Prod_datablad_Sv/Mild/PDB_4811.pdf


Sterisol Produkter

http://www.sterisol.se/index.php?id=8


Sterisol Mild Produkter

http://www.sterisol.se/index.php?id=137


Sterisol Flytande tvål utan parfym

http://www.sterisol.se/fileadmin/filearea/Download/Prod_datablad_Sv/Mild/PDB_4810.pdf


Tvål Sterisol Ultra Mild 0,7 L * 12 st

http://centralshoppen.se/tval-sterisol-ultra-mild-07-p-4580


Fördelar och nackdelar fastborrad dispenser: Skolan använder sig av en "Tvålpåse" och en dispenser. Detta är en fördel för att då kan inte elever ta själva påsen för att påsen sitter fast i en box. Sedan när tvålpåsen är slut så byter man bara ut tvålpåsen till en ny. En nackdel är att en dispenser är antagligen onödigt mycket plast att tillverka jämförelse med en tvålpump, men sedan beror det på vilken dispenser du köper och hur miljövänlig du är när du väljer en dispenser och hur hållbar den är. 

Fördelar och Nackdelar med tvålpump i skolan: Fördel med tvålpump är att du kan fylla på den tills den är slut och att det går åt mindre plast för att tillverka en tvålpump jämförelse med en dispenser efter att man har slängt tvålpumpen. 

Det kan finnas en stor chans att elever i skolan tar tvålpumpen och så måste man köpa en till. Och antagligen kommer man slänga tvålpumpen efter att den är slut och då har man slösat mer plast. 

Sedan i ekonomisk, så är det väldigt mycket pengar om man måste köpa nya tvålpumpar om dem försvinner konstant. 


/Oskar, Pontus, Erik

Likes

Comments

Vi håller på med ett projekt i skolan & vi går på Spånga Gymnasium inriktning Djur & Natur åk 3.

Detta projekt handlar om tvål, och hur effektiv den är mot bakterier.

Vi ska även ta reda på hur hälsosam och naturvänlig den är, och om dem finns några bättre alternativa tvålar som är bättre än den vi har just nu. Tvålen som skolan använder är: Sterisol Ultra mild. Vi har kollat runt på olika tvålar och jämfört om det finns några andra effektiva och mer miljövänliga tvålar än den som skolan använder just nu.


/ Pontus, Erik, Oskar

Likes

Comments

​Hej och Välkommen till våran blogg jag heter Pontus och det är jag och mina klasskompisar Oskar och Erik som håller i denna blogg.


Likes

Comments