Slik pusser du opp kjøkkenet selv

Tenk om det var sånn. at når du kjøpte et hus, så var alt helt sånn som du ville ha det. Alt var i din stil, og det var ingenting du ville endre på. Sånn er det jo sjeldent. Kanskje for de som bygger egne hus fra bunnen, etter egne tegninger og preferanser, men sånn er det jo ikke alle som har råd til. Iallfall ikke oss enslige. Så vi må ofte fire litt på krava, og kjøpe noe som kanskje ikke er helt 100% vår stil og våre preferanser. Da, hender det jo at vi må gjøre endel selv. Og oppussing er dyrt, iallfall dersom du velger å pusse opp rom som bad og kjøkken. Selv med de billigeste kjøkkeninnredningene, må du fort ut med godt over 150.000 for å få kjøkkenet opp og gå. For du må jo ha både rørleggere og elektrikere, og det koster som kjent ikke bade skjorta, men resten av alle skjortene dine også.

Da jeg kjøpte leiligheten min, så kjøkkenet slik ut. Ikke min stil i det hele tatt. Det var egentlig ingenting i leiligheten som var min stil, med unntak av havutsikt, stor uteplass og barnevennlig beliggenhet. Derfor har jeg styra med oppussing siden jeg flytta inn i 2016. Og jeg har kommet langt. Og jeg har kommet dit uten å bruke så altfor mye penger på det. Jeg er jo enestående mamma, uten så altfor mye penger, så det er ikke alt jeg har råd til. Men, med litt god hjelp, og en haug av overivrig kreativitet, har jeg klart meg veldig bra. Jeg vet at det er mange som ønsker å fornye både kjøkken og bad. Men som ikke har de økonomiske midlene som trengs. Derfor tenkte jeg at jeg skulle gi deg som ønsker en oppgradering en liten DIY guide her nå. Jeg klarte å fornye hele kjøkkenet for under 4000,- (måtte innvistere i endel arbeidstimer da), og det er en sum det ikke tar så altfor lang tid å spare opp.

Jeg startet med å male frontene. Det brukte jeg vel ca 3 trelitersspann til. Jeg brukte veggmaling, og selvom det absolutt ikke anbefales, så syns jeg den holder utrolig godt, den har tålt både hard vask, og smelling med dører i hverandre og ellers alt et kjøkken i bruk skal tåle. Så min erfaring er at du fint kan male med vanlig veggmaling. Ett spann veggmaling fra Lady koster mellom 3-500,- avhengig av hvor du kjøper det + pensler, rulle og annet maleutstyr, vil denne malingen koste deg ca 1600,-. Du må også ha pussepapir og et godt vaskemiddel. Men det koster ikke mer enn kanskje 200,-. La oss gjøre et overslag, og si at maling av kjøkkenfronter koster 2000,-. Jeg har ikke byttet knotter på kjøkkenet. Vil du gjøre dette også, så finnes de billig på Ebay.

Så, over til flisene. Her valgte jeg også å male, og valget falt på Kalkmaling i fargen Grå Skifer. Til dette, kjøpte jeg 1 liter kalkmaling, kraftvask og pussepapir, heftgrunn og sealer. Alt sammen kostet meg 1300,- Selve jobben var gjort på en helg, siden du først skal pusse ned, og vaske flisene, så må du påse at flisene er helt tørre, før du påfører heftgrunn. Deretter skal heftgrunninga tørke i 2 timer, før du kan sette igang med den gøyeste jobben.

Kalkmaling er virkelig noe av det kuleste jeg har jobbet med. Det finnes ingen regler, så her er det viltmaling og pensel som gjelder. Det er ikke lov med rulle og kalkmaling. Kalkmalingen er noe tørrere enn vanlig maling, så tørketiden er ca 2 timer. Jeg malte to lag, for å få skikkelig betongeffekt på veggen, og for å tette alt av de gamle flisene (til dette brukte jeg ca 1/2l). Når Kalkmalingen har herdet i ett døgn (24t), kan du påføre Sealer, med rulle (bruk en pensel i kantene). Sealer blir brukt over Kalkmaling på steder som er spesielt utsatt for søl. Jeg valgte også å male den gamle magnetlisten til kniver, istedenfor å kjøpe en ny. Det fungerer helt fint å male oppå magneter, jeg har ikke merket noen endring.

Til slutt, la jeg kontaktplast på benkeplata. Denne kontaktplasten er kjøpt på Bauhaus 67*200, og jeg betalte 300,- for tre ruller. Da fikk jeg også lagt på TV benken og på et sidebord i stua. Jobben med å legge kontaktplast var overraskende enkel. Mye lettere enn jeg hadde trodd, men du burde nok få en til å hjelpe deg, jeg hadde hjelp, det hadde nok vært vanskelig om jeg hadde vært alene. På mindre flater kan du fint gjøre det selv. Jeg fiksa det lett selv på TV bordet og sidebordet i stua.

Kjøkkenet kostet meg litt i overkant av 3600,- og lets face it. Det SER helt nytt ut. Så man trenger ikke å punge ut med flere hundre tusen for å få en kjøkken som er nærmere din stil.

Følg meg gjerne også på Facebook og Instagram

Liker

Kommentarer

jgl
jgl,
Så fint kjøkkenet ble! 😃
nouw.com/jgl
SuperheltMamma
SuperheltMamma,
Takk. Jeg er kjempefornøyd selv også.
nouw.com/superheltmamma
IP: 2a01:4f9:4a:2e8d::2