MITT FÖRSTA ÅR PÅ UNIVERSITET

Hej på er!

Fick frågan för en tid sedan om jag skulle kunna skriva lite om första året på universitet och såklart kan jag det! Tycker det är roligt, inte bara för er läsare som kanske är intresserade av skolan utan även för min egen del och kunna titta tillbaka och få en "påminnelse" om hur första året kändes.

SKOLAN

Jag började som många säkert redan vet på Ekonomlinjen vid Åbo Akademi nu på hösten 2017. Jag hade läst massor till inträdesprovet, gått en intensivpreppkurs och efter ett mellanår bestämt mig att nu tusan ska jag in, så då beskedet att jag kommit in kom var jag mer än nöjd!

Minns fortfarande hur förvirrad jag var under första tiden i skolan. Det var så himla mycket nytt man skulle lära sig och förstå och kändes som att man inte hade hjärnkapacitet nog för att ta in allt, haha. Man använder sig av olika hemsidor för att hitta skolmaterial, sina läsordningar och kurser samt en annan för att hålla kontakt med lärare. Vi fick lära oss om biblioteket, språkstudier, klasser och lärare och minns att jag var alldeles slut efter varje dag då det pumpades in information. Allt blev dock otroligt simpelt bara man själv fått pröva på programmen en stund och ens tutor kunde man alltid rådfråga om man blev och fundera på något.

Under första året så har nog skolgången för mig gått i vågor. Första året på alla handelshögskolor så läser man grundkurser i alla ämnen, mest för att få en bild av programmet och grundkunskaper i allt. Jag har nog flera gånger känt mig dum som bara inte förstår de svåra ämnena (som enligt mig är redovisning och nationalekonomi) och dess innehåll i kursen, men många kurser har även överraskat och känns roligt att får pröva på lite olika och på så sätt kanske även hittar ett nytt favoritämne man inte tänkt på innan!

Uppgifterna vi gör är definitivt mer krävande än i gymnasiet och även mängden man läser till tentorna blir mycket mer. Böckerna kan ligga på flera hundra sidor och ännu till vara på annat språk än svenska, men oftast har våra lärare haft bra PowerPoints och gått igenom materialet under kursens gång så böckerna inte direkt behöver läsas ordagrant från pärm till pärm. Någon galen geni individ behöver man inte vara för att komma igenom, men för höga vitsord gäller det nog att arbeta! Jag som inte är något läshuvud utan mer praktiskt lagd går ut mitt första år på Universitet med 3-4 av 5 i medeltal och med endast en underkänd kurs, något jag är otroligt stolt över!!

Jag kommer definitivt hålla er uppdaterade nästa år angående mitt andra år då jag fått inleda mina huvudämnesstudier inom Internationell marknadsföring. Jag är mer än ivrig på att få börja läsa det jag faktiskt kom hit för från första början samt fokusera på det till 100%!

STUDIELIVET

Studielivet är nog en stor orsak varför Åbo blivit en så populär studie stad under de senaste åren pch säkert även varför folk söker hit. Här ordnas något för alla, både av vår egen förening, men även allmänt i barer och klubbar, så vill du festa 24/7 eller var aktiv på andra sätt så är det absolut möjligt!

Jag har själv valt att bara gå på de ”största” evenemangen (kanske 1-2 gånger i månaden; ibland mer, ibland mindre) och på så sätt hållit upp det roliga med att festa och inte bara festa för att jag ”måste” som studerande. Jag har nog aldrig varit den galna partybruden och trivs heller inte alls med mina bakfyllor, men fest alltid nu och då är jag absolut med på och det tycker jag man ska vara! Man är ju bara studerande en gång, så varför inte njuta medan man har tid och ännu inte behöver tänka på hus, barn osv. Det har man gott om tid om att grubbla på sen 😉

Tror de evenemang jag ser tillbaka på som några av de roligaste under skolårets gång nog är Glöggrundan, MKs årsfest och Pampasveckan. Alla tre evenemang som haft någon extra twist och har i och med dem fått umgås både med mina vänner hemifrån, klasskompisar och även fått nya bekantskap, något jag tycker är det bästa med att vara på olika happenings!

Jag skulle absolut rekommendera er att vara med på mycket under gulisåret. Massa roliga sitzer, fester med teman och andra evenemang ordnas och det är ett väldigt bra sätt för en att hitta nya bekantskaper. Även evenemang som inte innehåller alkohol ordnas med jämna mellanrum som t.ex. quizkvällar, filmkväll, innebandy, nöjesparkbesök osv. Allting kan såklart göras nykter och det är mer än okej! Ingen tvingas göra nåt den inte vill, viktigt att komma ihåg! Det viktigaste är att man har roligt och lär känna nya människor!!

Nu hoppas jag att ni fått lite insyn i mitt första studieår och hoppas på att mina framtida år bara blir bättre och bättre. Har ni andra frågor om studerandet, boende, budget osv. så får ni absolut ställa dem så ska jag svara på det, lite fick lämnas bort nu då inlägget redan är så långt!

Kram<3

Gillar

Kommentarer

sjomette
sjomette,
Super inlägg!
nouw.com/sjomette
stylia
stylia,
tack, kiva att de uppskattas😘
nouw.com/stylia
Agnes
,
Intressant inlägg. Berätta gärna mera om budgeten som studerande 😊