Innan jag började plugga så hade jag hört talas om tentaperioder. Att det är en tid innan tentan som man inte har några lektioner och lägger ner all sin tid på att faktiskt plugga till tentan. Och visst tänkte jag. Det är väl jobbigt och så. Man lägger väl ner mycket tid. Man anstränger sig väl.


Det var ju en otroligt förskönande bild jag hade målat upp.


You do not mess with tenta-p. Det är på liv eller död. PÅ riktigt. Du pluggar tills hjärnan är mos, och sen pluggar du lite till. Nu senaste tentaperioden satt jag i skolan ca 07:30-22 varje dag (helger inkluderade, en sån liten petitess som att det är lördag spelar ingen som helst roll) 11 dagar i rad tror jag. Det var HEMSKT. och ändå kände jag inte att tentorna gick speciellt bra. KUL JU. HEJA MIG.

Men det är också något som händer där i den hemska stressen. Man hjälper varandra, man träffar andra vilsna själar som helt vill ge upp hoppet på livet. Man får mentala breakdowns, men tillsammans. Det är lite fint.

Man dricker kaffe och stressar tills man får magsår. Man kommer på nya sätt att plugga. Optimera. Vi sprang i trappor för att få tillbaka syre och blog till hjärnan. Sen bryter man ihop igen. Pluggar lite till. Bryter ihop. Tar sig samman. Dricker en kopp kaffe till och kämpar vidare. Sen skriver man tentan och oavsett hur det går är man så otroligt glad när man kommer ut därifrån för om inte annat är det iallafall över för denna gång!!


Städarna jobbar inte helger. Vi kan inte ta hänsyn till det. Måste plugga.

Fick tips från fina vänner på hur man pluggar som effektivast.

Levde på detta. För man är sugen på att äta ca konstant. Allt för att ta lite fokus från böckerna.

Sen kom bästa Andrea med hemlagad mat. Välbehövligt efter att ha ätit samma matlåda från lidl i ca 10 dagar. Tid att göra hemlagade matlådor finns inte.

Lite vitaminer och en energiboost för att orka gå upp på morgonen. Tror faktiskt det funkade. Kan ha varit placeboeffekt, men vad gör väl det. Låt mig inbilla mig om det känns bättre.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En har ju haft bloggar tidigare. En fjortonåring som trodde att någon skulle vara intresserad av att veta vad hon åt till middag och vilken tröja hon köpte förra veckan. Det är i och för sig kanske bara åldern som har ändrats. Intresset från omgivningen kanske fortfarande saknas.

Oavsett.

Det har aldrig blivit speciellt långvariga blogg-karriärer. Främst för att tiden saknats, eller lagts på annat. För tid har man som fjortonåring även om man inte tror det. När man börjar på universitet däremot. DÅ blir tid en bristvara på riktigt. Inte det att man inte har möjlighet att göra saker. Men det finns så mycket att göra så tiden räcker inte riktigt till. De där 24 timmarna som dynget har skulle behöva vara fler.


Därför vart det lite för mycket att försöka ha en blogg och faktiskt lägga ner tid på denna. Alltså tid som inte funnits. Men ändå vill jag. Jag vill berätta om min universitetstid. Och om det är så att ingen vill lyssna eller läsa, så vill jag iallfall dokumentera den. För mig själv om inte annat. För även om det ofta suger. Verkligen suger och jag har 4 mental breakdowns om dagen och pluggar från 07-22 så är det något visst med det här livet. Studentlivet. Det är fantastiskt i sin enkelhet, tristess, festlighet och komplexitet. Vill berätta om det. Vill spara det.


Så jag hoppas inte att jag lovar för mycket eller tar mig vatten över huvudet när jag dammar av detta lilla forum igen.

Hoppas vi hörs.

Något suddig bild på EKPORTEN, handels ingång. Tung som attan. Blir nästan vältränad av att gå in där varje dag. Men bara nästan.

Likes

Comments

Att bara skriva ett inlägg om introveckan skulle inte vara rättvis mot den. Så himla rolig, sjuk och intensiv. Så positivt överraskad. Som jag tidigare nämnt trodde jag ju inte att det skulle vara ca något intro alls eller studentliv, men tji vad jag fick!

Onsdagen då, vi började i skolan med olika föreläsningar och introduktion till programmet. Man blir lite rädd och osäker hur det här ska gå. Det kommer garanterat bli tufft.

Vid lunch hade alla tagit med sig matlådor som vi åt i parken. Otroligt fint väder var det ju så vi satt där och råsvettades, älskar ändå sommar så klagade inte!


Efter lunchen var det lite mer föreläsning. Det kommer in en man som säger sig vara vår framtida professor i ekonomi. Han säger att vi måste anteckna och presenterar sig sen som professor Hans Ridderdahl. Inte herr Ridderdahl, inte Ridderdahl, inte Hans. Han ska endast tilltalas Professor Ridderdahl i framtiden. Sen går han in på hur vi ska ha det på hand föreläsningar och i hans kurs. Saker blir mer och mer spårade och han går hårt på med alla fördomar man har haft om handels. Vi får anteckna sjukt långa ISBN-nummer och massa annat. Man förstår att han skojar men blir ändå väldigt lättad när det framgår att han faktiskt är en skådespelare. Väldigt roligt var det.

Här är Professorns bästa och viktigaste tips

Efter den lilla chocken med Professor Ridderdahl, gick vi i samlad trupp mot hagaparken. Där bjöds det på middag, självklart spons. Jag älskar spons. Och sen var det dags för olympiad. Vi kämpade i vår grupp men det vart ingen vinst ändå. Tävlingarna bestod i kubb, bubblefootball (sjuuuukt svårt), rugby, dans, rockring, stövelkastning och mycket mer! Väldigt lyckat och många skratt.

Likes

Comments

När man var mindre ställde man ofta konstiga ultimatum och frågor till varandra. Ofta lekte vi leken pest eller kolera. Man fick två dålig påståenden och var tvungen att välja en av dem. Sjukt konstig lek egentligen men på något sätt roade den oss. En annan fråga som man kunde få av en kamrat var "om du bara fick äta en enda sak i resten av ditt liv, vad skulle du då välja". Pannkakor, hamburgare och pizza var alltid toppkandidater när denna fråga ställdes. Varför man nu någonsin skulle bli tvungen att bara äta en sak och om så skulle vara fallet trots allt fick välja vad detta var. 

Ofta har man ju någon favoriträtt eller ett favoritkök. Jag har ofta trott att jag skulle välja det italienska köket om jag bara fick välja ett, men har faktiskt börjat ändra mig på den fronten. För något år sedan fick jag nämligen upp ögonen för indisk mat, och jag uppskattar det som bara den. När vi var på resan hade jag kunnat äta det varje dag vi gick ut, men det var tur att Malin hindrade det. Variation är din vän! 

Jag bestämde mig iallafall häromdagen för att laga en av mina indiska favoriter hemma för första gången. Aloo Gobi heter den och är en vegetarisk rätt med potatis och blomkål. Megagott. Men jag blev inte helt nöjd med resultatet utan kommer få kalibrera receptet lite innan jag delar med mig. Men lite bilder från mitt köksslag med kryddor och kladd överallt ska ni iallafall få! 


Om ni zoomar har ni receptet till vänster här. Ta dock 100 x kryddorna så blir det kanske bättre.

Det är kul att använda sig av kryddor som jag aldrig använder annars.

​Och så blev det lite matlådor. Gött!

Likes

Comments

Något som jag har insett är att det faktiskt är långt ifrån nödvändigt att köpa saker som är helt nya. Många saker fungerar minst lika bra trots att någon annan har köpt dem från början. För om ni tänker efter, hur många gånger har det inte hänt att ni köpt något som ni sedan knappt använt och som istället bara ligger någonstans och skräpar?

Visst kan man kolla blocket eller liknande sidor efter saker som man kan tänkas behöva. Men ett annat sätt som jag kör på är att jag är med i olika Facebook grupper där folk byter/säljer/skänker bort grejer som de inte vill ha. Mycket bra faktiskt för det är ofta som det bara ges bort grejer mot avhämtning. När vi drev UF företag och skulle ha utställning på Älvsjömässan hämtade behövde vi en byrå men hade inte lust att köpa någon. Vi hittade då en i en FBgrupp som vi fock om vi bara kom och hämtade. Mycket bra.

På senare tid har jag dock haft lite högre krav på grejerna och då kostar de oftast lite också. Men de är ändå betydligt billigare än att köpa nytt. Mina två senaste förvärv är utemöbler till min balkong. 200 pix och ett superfint mateusfat 300 pix (ordinarie pris 650 kr). Båda två knappt använda och utan minsta fel. Så gott som i nyskick.

Så här har ni ett riktigt life-hack och spartips. Så gå med i alla grupper ni kan finna i ert område. Det kan verkligen löna sig och är förutom mer skonsamt för plånboken även mycket bättre för miljön!

Likes

Comments

Så när ödet nu bestämde att jag skulle bli kvar här i Stockholm blev det till att flytta in i lägenheten på riktigt. Att ha alla mina saker på en plats känns fantastiskt. Kanske inte alla alla alla, men i princip. Och det är så otroligt skönt. Jag har inte haft alla mina saker på en plats på det här sättet på 15 år då jag levt med skilda föräldrar och ett varannan-vecka liv så länge.

Flytt 2.0 ägde rum i för en vecka sen då jag fick hjälp av pappa och min gudfar att bära upp lite nya möbler, flyttkartonger och en 70 cm större säng. Hej då 90 säng med 80cm bäddmadrass och hej 160 säng. Vilken dröm att inte halvt ramla ur sängen eller dunka en armbåge i väggen så fort man vänder på sig. Också det mesta av mitt porslin och liknande kom med.

Det ska noteras att lägenheten inte är speciellt stor och helt plötsligt kändes den om möjligt ännu mindre när 10 000 saker skulle samsas om golvytan. Jag glömde tyvärr att ta bilder när det var som värst. Men när jag städat undan såg det ut såhär, fortfarande illa.

Jag fick en del möbler av min gudfar då han ska flytta. De är kanske inte de snyggaste i världen och jag uppskattade inte luckorna från början men när det kom in lite grejer i vitrinskåpen och man ställde dit lite ljuslyktor och blommor tyckte jag faktiskt att man inte tänkte på luckorna. Så jag är himla nöjd nu med alla nya förvaringsmöjligheter och att ha min fina Mateussamling på plats.

​Såhär mysigt blev det med sängen. Måste dock skaffa ett nytt nattygsbord då mitt gamla inte längre får plats.

Likes

Comments

Igår var dagen. Den 22 augusti för att vara mer exakt. Dagen D. Dagen för skolstart. För några år sedan innebar skolstart en ny ryggsäck packad med pennskrin, sudd, nya pennor och några block. Igår visste jag inte alls vad som var lämpligt.

Försökte i söndags att packa en väska med saker, det blev ett mystiskt ihopplock av allt möjligt och efter lite velande valde jag även att ta med mig datorn vilket i efterhand verkligen bara var bökig att släpa på.

Natten mellan söndag och måndag var mystisk. Jag kände mig inte så nervös men kunde inte somna och sov dåligt när jag väl gjorde det. Vilket ju tyder på att jag var nervös. På morgonen den 22 gjorde jag mig i ordning och begav mig iväg. Även det där med kläder var ju lite svårt tyckte jag. Men jag bestämde mig för att gå på det stilrena spåret med svarta jeans, vit skjorta och vita sneakers. Var lite orolig att jag skulle vara underklädd, men det visade sig vara helt fel. Jag var kanske snarare lite överklädd. Men det var bra!

Jag hade sett lite bilder från förra årets upprop så hade en liten föraning om hur det eventuellt skulle komma att bli. Hoppades dock att de inte skulle besannas, men det gjorde de.

Det här var nämligen det som mötte mig vid skolan. En lång röd matta och en massa människor som man skulle ta i hand. Fick lite panik och puls. Jag sa tack innan de ens hunnit säga välkommen och var nog allmänt virrig. Men det var inte alls så farligt som jag hade trott och alla var nog lite spända.

Det var dock inte slut här. När man passerat dessa människor och hälsat fint så kom det en lång korridor. Där stod ca 200 pers och applåderade för glatta livet och hurrade när man gick förbi. Lite pinsamt kändes det när man gick där men också väldigt mäktigt på något konstigt vis. Man blev iallafall ordentligt välkomnad!

Väl inne fick man sitta i den väldigt fina föreläsningssalen. Där lyssnade vi till rektor, programchefer och sen kom kårerna. Vi blev indelade i olika "småtting/nollnings"grupper. Min grupp hade Pokemontema så när vi sen samlades i grupperna fick vi pokemonbollar med vårt namn på och en bandana att ha på oss.Första anhalt blev sen rektorns kontor och möteslokal för inskrivning. SÅ sjukt mäktigt konferensrum. Ett enormt bord med stolar runt. Stolar som var enorma. Som att sitta i en tron. Där skrev vi på lite papper innan vi gick in till rektorn och skrev in oss i Handels liggare och fick vårt elevnummer.

Efter det var det dags att hälsa på i alla olika kårer. Jag som inte trodde att det skulle finnas något studentliv hade fick verkligen fel. HHS har tydligen en av Sveriges mest aktiva kårer, och det märktes. Det fanns en kår för i princip vad du än kan tänkas tycka om och vilja göra. Vi gick runt till alla och alla bjöd på socker i olika former eller koffein. Jag åt nog mer socker än vad jag gjort på flera månader. Det var godis, läsk, glass, våfflor och massa annat. Sockerstinna gjorde vi även massa olika utmaningar och tävlingar hos kårerna. Vi hade superkul och jag vart verkligen glatt överraskad.

När vi betat av allt var klockan strax efter 17 och då bar det av hem till läggan. Tanken var att det skulle bli en powernap men det fanns för mycket intryck och tankar för att kunna sova, även om jag var trött som ett as. det var iallafall bara att ladda om för klockan 19:15 mötte jag upp tre tjejer från min grupp och vi förade lite innan vi gick till vår grupps gemensamma middag/förfest i en av våra ledares mycket fina lilla lägenhet.

I lägenheten drack vi sen bubbel och skålade för att vi överlevt första dagen och sen åt vi pizza och hängde allihopa. Förutom vår grupp kom också lite andra ledare från olika kårer dit. Mycket trevligt. När kvällen blivit natt bar det sedan av tillbaka till skolan. Hela källarvåningen är nämligen kårernas. Där finns både pub och stort dansgolv där vi spenderade tiden tills det var dags att ta sig hem helt slut.

Mycket mycket bra första dag med massa nya intryck, det här kommer bli bra!

Likes

Comments

Jag har aldrig bott i lägenhet förut och därför inte heller behövt hålla på och boka en tid när man ska tvätta, utan bara gått till tvättmaskinen. Vilket i och för sig inte är riktigt sant. Jag brukade bara gå till tvättkorgen och lägga tvätten där. Var nämligen inte riktigt betrodd med andras kläder och tvättmaskinen eftersom de jag bodde med var ganska rädda om sina kläder och jag inte en mästare med maskinen. Vadå inte en röd strumpa med vita kläder eller ylle i 90 grader? Kanske var jag slarvig, kanske var det en taktik för att slippa tvätta. Jag kommer aldrig säga vilket.

Nu fanns har jag dock inte så mycket till val. Eftersom han som bodde här innan inte var helt tydlig med var de olika nycklarna som han lämnade går, visste jag inte vilken som gick till den lilla joxen man bokar tvättid med. Så jag kollade helt bara tidstavlan igår och såg att det var ledigt 7-12 idag. Så jag tänkte att jag skulle chansa. Förberedde iallafall alla smutskläder i olika påsar sorterat efter färg. Mycket tjusigt om jag får säga det själv.

Jag har under sommaren vänt på dygnet men gick upp "tidigt" (typ halv 9 hehe) igår för att en kompis skulle komma hit innan han åkte iväg till sin (och nästan min) studieort Lund. Jag var iallafall väldigt trött på kvällen på grund av detta (och att jag inte tagit en enda powernap under dagen, en annan väldigt bra sommarsyssla) så jag gick faktiskt och la mig redan vid 22 någon gång.

Tanken här var ju att jag genom att gå och lägga mig tidigt skulle vakna tidigt och hinna till tvättiden. Tänkte också att jag ju skulle vakna i hyfsad tid av mig själv eftersom det blev en så tidig kväll. Men icke sa nicke kl 10:15 vaknade jag. 12 och en halv timme sömn alltså. Det fanns alltså inte så mycket tvättid kvar...

Efter att ha packat mig ner till tvättstugan lyckades jag iallafall köra en tvätt i varje maskin (det finns två). Vilka supermaskiner. Kör man snabbtvätt tar det bara 22 minuter.

Lite förvirring uppstod då jag skulle tvätta kläder där vissa fick gå i 40 grader medan andra bara fick gå i 30. Det naturliga här känns ju som att köra 30 då. Kruxet var bara att maskinerna hade antingen 20 eller 40 graderstvätt. Hmmm. Efter lite funderingar körde jag iallafall på 20 för att vara på den säkra sidan och det verkar ha gått bra iallafall!

Sen uppstod ju nästa lilla problem när jag insåg att jag inte äger någon torkställning. Det är något som bör inskaffas då det inte funkar att ha hela lägenheten täckt av kläder (som det blev idag) så fort jag ska tvätta... Måste ju även kunna tvätta fler än två maskiner.

Fick till och med bli till att hänga på kylskåpet... Då har det gått för långt

Likes

Comments

I vanliga fall kanske inte har helt tomma skåp eller helt tom kyl när man säger att "vi har ingenting hemma". När man flyttar in i ett nytt hem är det dock precis så det är. Senaste veckorna när jag bott här har jag verkligen bara handlat för stunden. Ska jag ha middag handlar jag till en eller max två middagar och det samma gäller frukost och lunch.

Men så bestämde jag mig för att lämna min egen gata och lilla ican som ligger här och ta mig iväg till en mycket större butik och storhandla.

Eller stor och stor, allt handlar ju om perspektiv. Allt det som jag köpte kanske räcker för en vanlig familj i tre dagar. Men om man bor ensam känns det som att det kommer räcka för alltid.

En bild i farten när jag swishar ut ur butiken med alla mina nya varor. Heja!

Att satsa på att storhandla är ett riktigt spartips. Åk till en större butik och köp mat som räcker längre än 2 dagar. Eftersom det lätt blir så att man packar med sig andra saker som man blir sugen på blir det billigare om detta händer bara 1 gång i veckan istället för 7.

Jag handlade ca allt på extrapris. ALLT. Hela kalaset gick på 272 kronor alltså samlade jag även 272 vuxenpoäng. För dessa pengar fick jag 28 varor. 28! Jag lyckades alltså snitta på mindre än 10 kr per vara vilken man ju verkligen kan känna sig nöjd med.

Så nu ser jag fram emot att äta lite riktig mat under veckan och inte bara mackor och tomatsås.

Likes

Comments

Den 31 juli hade jag namnsdag och dagen till ära hade mamma knåpat ihop en liten present. Kanske världens bästa present när man är en liten fattig student med massa utgifter men väldigt få inkomster.

Hon hade packat allt i en liten presentpåse. Nu när jag äntligen snart blir student tänkte jag att jag skulle packa upp den. Herre gud vilken grym packare hon är för det fanns så otroligt många saker i den där lilla påsen. Hon måste ha spelat en hel del tetris i sina dagar.

Här är iallafall innehållet. Så bra med lite basgrejer att fylla skåpen med.


Likes

Comments