Hej igen allihopa!

Idag bjussar vi på ett riktigt gott recept, nämligen ramen med tofu!
Det är första gången vi gör detta, men absolut inte sista. Vi vet ju att många ramenfatanster kliar sig kanske i huvudet och tänker att vi är galna som gör detta på et lite fuskigt sätt, då ramensoppor egentligen ska koka i flera timmar. Men detta recept gick snabbt och var väldigt gott och enkelt! Plus vegetariskt, yummie!

Det du behöver är:

Ramennudlar
grönsaksbuljong, tärningar
ägg, 4-5 st
sesamolja, 1 msk
salladslök
tofu, 400-500g
champinjoner
japansk soja, 5-6 msk
koriander
ingefära, cirka 5-10 cm stor bit
vitlök, 4-5 klyftor
chili, 0,5 st
groddar, frivilligt
Kinakål, frivilligt
edamamebönor, frivilligt

Gör såhär:
- Börja med att koka upp buljongen. Ta fram en stor kastrull och fyll cirka 2-2,5 liter vatten och låt koka upp med grönsaksbuljongen. Cirka 1 tärning till 0,5 l vatten.
- Skiva vitlöken, chili och ingefäran och släng i det i kastrullen och låt detta gotta till sig i cirka 10-15 minuter.

- koka upp vatten i en kastrull och lägg i ramennudlarna i bara några få minuter, cirka 2 minuter.

- Bryt av champinjonerna till önskad storlek och stek de i en stekpanna i lite olja.
- koka upp vatten i en annan mindre kastrull och koka ägg, vi brukar köra på 7-7,5 minuter, efter smaksak förstås beroende på hur man vill ha äggen kokta :) viktigast är att kyla ner äggen direkt efter så att det håller sig så som man vill ha äggen!
- skär tofuen i 2 cm stora tärningar ungefär,, hacka även salladslöken och koriandern.

- när buljongen har gottat till sig lite, häll i sesamoljan och sojan, samt släng i lite salladslök i buljongen och låt koka upp i cirka 5-10 minuter.
- om du även ska käka med groddar och kinakål, lägg i detta i buljongen strax innan servering så det mjuknar till sig lite. koka även upp vatten och lägg i edamamebönorna så att det mjuknar till sig lite.

Servera detta i en stor skål, lägg i ramennudlarna och i med den varma buljongen. Garnera soppan med tofun, bönorna, koriander och salladslöken och i med kokt ägg.
Man kan även köra med lite sriracha sås om man vill ha de lite mer spicy!
Superduper gott och mycket enklare än vi trodde! Storfavorit hos oss nu!

kram på er <3

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej allihopa!

Hoppas allt är bra med er! Nu är det ett tag sedan vi skrev ett inlägg, men nu börjar vi kommer in i rutiner igen efter julen och Mackan har även börjat skolan igen. För att fira detta så bjussar vi på ett riktigt grymt vegetariskt recept. Med handen på hjärtat så kan vi nog säga att det var bland det godaste vi någonsin har lagat, nämligen blomkålstabbouleh med tomatsås, halloumi och hummus. Riktigt gott, fräsch och perfekt till matlådorna då det är lika gott varmt som kallt. Yummie, då kör vi!

Vi kommer att dela upp det olika tillbehören så det blir lättare att hålla koll på allt, det kommer kanske att se mycket ut men det var verkligen så enkelt att göra, det tog MAX 15-20 minuter! Detta räckte till 4 hungriga personer och även 2 matlådor.

Till hummusen behöver du:
Kikärtor, cirka
0,5dl olja, antingen matolja eller olivolja
salt och peppa
vitlök
citron ca 1/3

Häll av vätskan från kikärtorna, spola av och lägg de i en bunke.
Släng sedan i resten av tillbehören: vitlök, citronjuicen och oljan.
Mixa ihop alltingen till en jämn röra och smaka av med salt och peppar, voila färdigt

Till tomatsåsen behöver du:

cirka 3 stora tomater
spiskummin
creme fraiche 3 dl
sambal oilek, 1-2 tsk
citron, ca 1 tsk
lite olja, 1 tsk ungefär.

Börja först med att dela tomaterna på mitten och stek de på hög värme i lite olja så att tomaterna får en fin yta. Låt sedan tomaterna vila och svalna i några minuter. Blanda ihop resterande ingredienser och riv sedan ner tomaterna i såsen och rör om. Smaka av med salt och peppar och sedan är denna också färdig!

Blomkåltabbouleh:

Du behöver då:
cirka 1 hel blomkål
tomater
persilja
mynta, frivilligt!
citron
pistagenötter
salladslök
olja

Helt enkelt, riv blomkålen och hacka alla grönsaker i önskad storlek och släng ihop det som en sallad. Ringla över olja och citron, smaka av med salt och peppar. BUSENKELT!


Lägg upp romansallad och strö tabboulehn över. En riktig fin och färgglad måltid som är superenkelt att laga och mättar många magar. Servera med stekt halloumi och var redo på en matsensation! Detta kommer verkligen vara en favorit här hemma hos oss då vi i år ska försöka äta mer vegetariskt, om inte bara, än kött här hemma. Vegetariskt är så nyttigt, enkelt och gott! Alla borde verkligen haka på denna internationella trend och byta ut kött mot vegetariskt några gånger i veckan, bra för miljön och för din kropp. Mums!

Likes

Comments

Hejsan gott folk! Idag bjussar vi på ett riktigt gott recept som vi tror kommer att gå hem hos många. Det är enkelt, smaskigt och superbra att ha som matlådor, nämligen ris med kyckling i röd curry! Vi gjorde många matlådor men det får enkelt att halvera om man bara ska ha några portioner. Hoppas ni gillar detta, för det gjorde verkligen vi!

Du behöver:

1,8 kg Kyckling
10 portioner jasminris
2 burkar kokosmjölk
1 msk socker
1 tsk salt
Massor med varv på svartpepparkvarnen
3 msk röd curry
2 tsk sambal oelek (om ni gillar det lite spicy)
2 paprikor, spelar ingen roll vilken färg
2 gula lökar
2 msk fisksås
2 burkar av både vattenkastanjer och bambuskott.
lite maizena ifall det blir för tunt!

Gör såhär:
Börja med att hacka kycklingen i önskad storlek, du kan antingen köra tärningar eller skivor, det kvittar.
Hacka paprikan och löken i önskad storlek.
Stek kycklingen i en gryta tills det är nästan genomstekt.
Häll i cirka 3 msk röd curry, mer givetvis om du gör mycket kyckling osv. och rör runt med kycklingen.
Därefter häll i paprikan, löken och låt det steka lite tills paprikan blir liiiite mjukare.
Salta, peppar och häll i lite socker. Sockret är för att det annars kan bli lite surt med curryn och kokosmjölken. Häll även i lite fisksås, cirka 2 msk.
Häll till sist i kokosmjölken och låt detta puttra en liten stund, smaka av med kryddorna samt curry och sambal oelek, sedan är det FÄRDIGT!

Detta recept är så superenkelt det går att bli, servera detta med ris och lite koriander om ni gillar det, det kommer vliiii fantastiskt gott! VI LOVAR!!

Likes

Comments

Hej alla våra underbara läsare!
Sara är rejält utvilad efter en semester på Mallorca, Mackan är supertaggad till toughestloppet på lördag, vår lille hundgrabb Vato är lika söt som alltid och Emma, Saras lillasyster är här lika ofta som vanligt. Detta firar vi med att dela med oss utav vårt allra käraste recept.. Det är ett recept som har funnits i Saras familj i fleeeera år och idag har dagen äntligen kommit. Vi kommer nämligen att bjuda på ett recept på Saras mammas vietnamesiska vårrullar. Detta recept kan såklart även göras vegetariskt med quornfärs istället!

Det du behöver för detta älskade recept är (vi har gjort väldigt stort sats eftersom vi skulle ha lite gäster, det räcker gott och väl med hälften av detta!):

1000g fläskfärs (vi väljer alltid fläskfärs då det blir lite saftigare efter friteringen)
3-4 gullökar
3-4 morötter
400g räkor
torkad strimlad svamp
2 ägg
glasnudlar cirka 50-70g
matolja till fritering och lite till smeten.
"smördeg" till vårrullar, finns i närma asiatiska matbutik (spring roll party)



Gör smeten till vårrullarna såhär:
1. Riv löken och morötterna fint med ett rivjärn.
2. Strimla räkorna i små små bitar, lika stora som fläskfärsen.
3. blötlägg glasnudlarna och klipp de sedan i små bitar, cirka 1cm.
4. Blötlägg även svampen (finns att köpa detta på maxi eller i närmsta asiatiska matbutik
5. Blanda ihop alla ingredienser och kläck i två ägg och cirka 1,5msk matolja.
6. Peppra och salta smeten rejält!!! (räkna 2% salt på vikten färs, om ni vill kan ni även testa att steka lite av smeten och smaka om det är lagom kryddat.)

Gör rullarna såhär
1. dra av ett blad papper av smördegen till vårrullarna.
2. Lägg i cirka 1,5 msk smet i mitten av pappret och forma det till en rektangel ungefär i mitten.
3. Dra sedan över den kanten som är mot dig över, och vik sedan in kanterna och rulla sedan ihop till en rulle. Fäst slutet av pappret med resten av vårrullen med lite matolja.
4. Värm upp matolja till cirka 180° och lägg i vårrullarna försiktigt. (Detta kommer att bli en hel del vårrullar, det går jättebra att göra rullar utav hela smeten och frys sedan ner öfriterade rullarna. Så kan du bara fritera det och så får du goda krispiga vårrullar på nolltid!)

Servera detta med nuoc mam, som är Vietnams nationalsås (länk till recept på detta finns här! ) lite asiatiska grönsaker, vi brukar alltid servera med risnudlar, thailändsk basilika, koriander, groddar och salladslök.

Det kan låta som om det är lite krångligt detta, men det är det VERKLIGEN inte och om det är gnutta komplicerat så kommer det vara SÅ värt det!

Likes

Comments

Hej alla våra fans!! vi är då ledsna för att vi har varit så dåliga på att uppdatera.. Men som kompensation bjussar vi på två yummiiisar, fishtaco och kycklingfajitas!


VI VET att vi ar varit usla på bloggandet.. Men det var varit så mycket nu med nya jobb för båda två, skolan har kickat igång igen, rutiner ska påbörjas.. Ja ni vet, man märker ju att sommaren är över och att allvaret är igång igen! Men för att vi har varit borta så länge så bjussar vi på två recept på riktigt goda rätter, nämligen fishtaco och kycklingfajitas. Vi kunde inte riktigt välja ett av dessa så det blev en kombination.. Ni vet, man kan ju inte få nog av mat :) (tänk nu att vi gör räääätt mycket mat, då detta ska räcka till en del matlådor.. Detta kommer bli ungefär 10 portioner)


Det du behöver är:

Fishtaco:

Valfri vit fisk, vi valde torsk, cirka 400g

panko 2-3 dl
ströbröd 1-2dl
1 tsk cayenne
1 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
olja för fritering
2 ägg
salt & peppar


mangosalsa:
mango 1-2st
salladslök
majs
chili
salt & peppar
lime 1/2 lime


pico de gallo:
2 hackade rödlökar
koriander
6 tomater,
limejuice av 1 lime
1/2 chili


kycklingfajitas:

2 paprikor
2 rödlök
kycklingstrimlor, 1400g

fajitasmix


Såhär gör du:


  1. börja med att finhacka alla ingredienserna till pico de gallon, smaka av med peppar, salt och olivolja. Häll även i lite balsamico om ni tycker om det!
  2. mangosalsan: skiva mangon tunt (använd en osthyvel så går det snabbare), blanda det med majs, chili, limejuice och hackad balladlök. Smaka av med salt och peppar.
  3. Fishtaco: Strimla fisken i önskad storlek, blanda ströbröd+panko och kryddorna på en tallrik. Häll även upp ägget i en skål och vispa. Vänd sedan ner fisken i ägget och sedan i blandningen. Hetta upp olja i en kastrull, till cirka 160° och fritera sedan fisken tills att de får en fin gyllene färg.
  4. kycklingfajitas: Stek kyckling och häll sedan i de hackade grönsakerna. häll sedan på fajitasmixen och sedan är det färdigt!


Servera detta med en strimlad sallad, tacosås, cremefraiche i tortillabröd. DONE! Superenkelt, det är egentligen bara att hacka ihop detta och det är perfekt att göra en tacosallad som matlåda dagen efter om man inte vill krångla med tortillasbröden. MUMS!


Likes

Comments

HEJ ALLA VÅRA SAKNADE FANS!

Vi vet att vi har varit riktigt dåliga på att uppdatera nu i sommar men det kommer så mycket annat i vägen...... Som kompensation kommer vi att bjussa på ett riktigt RIKTIGT gott recept som NI MÅSTE PROVA! Nämligen Poke Bowl! Det är riktigt fräscht, enkelt och supersmarrrigt, vi lovar er att ni inte kommer bli besvikna!

Det du behöver för en poke bowl:
Jasminris
Mango
Gurka
Rödlök
Ingefära
Sesamolja 1,5 msk
Sesamfrön
Salladslök
Koriander
Edamamebönor
Koriander
LIme
Honung
färsk lax
japansk soya 2,5 msk
Vitkål
Rädisor


Såhär gör du:

- Skär upp laxen i önskad storlek, tycker man det kan ta emot lite att käka "rå" fisk är det perfekt att strimla i tunna skivor! Lägg laxen i en förslutningsbar påse och riv i cirka 1 tumme ingeföra, salt, peppar, sojan, sesamoljan, sesamfröna, cirka 1,5 msk honung, juicen från en lime och lite vanlig matolja. Blanda runt detta försiktigt men ordentligt så all lax får en bit av ingredienserna.

- Skiva rödlöken tunt och gör likadant med vitkålen och lägg det i två separata skålar.
I varje skål: Häll på juicen från en halv lime i varje, 0,5-1 msk honung i varje och salta av. För att få det lite mer vätska kan du även hälla i lite vatten. Blanda rödlöken så den får en fin rosa färg och låt det stå vid sidan.

- Koka riset enligt anvisningarna och skär upp resterande grönsaker och frukter så som ni vill ha det. Lägg upp det på en större fin tallrik och det kommer bli magiskt att bjuda era vänner på detta!

Sedan är det i princip färdigt! Det är perfekt att bjuda vänner som har lite olika smak på grönsaker då man själv kan välja vad man vill ha i sin skål och de grönsakerna vi använde idag kan man byta ut mot exempelvis rödkål, morötter, krispsallad, majs, tomat etc. Det är ett superbra tillfälle att rensa av kylen innan sakerna blir dåliga och det är ett socialt sätt att käka på och plocka lite från olika skålar och tallrikar.


Detta kommer vi VERKLIGEN att göra fler gånger! :)

Likes

Comments

Heeeeej alla fans! VI VET, vi har varit urusla nu med bloggen.. Det finns inga ursäkter men vi båda jobbar mycket nu och när vi väl är lediga så glömmer vi lätt bort att vi har fans... vi vet, famous-life. I alla fall, idag bjussar vi på ett riktigt gott och vegetariskt recept, nämligen halloumipasta! Superenkel och supergod! Vi har sagt att vi ska försöka oss på att käka mer vegetariskt här hemma, och bara rensa bort allt kött i frysen vi har nu och inte köpa nytt utan bli av med det.. Vi får se hur det går, men vi tror det är en bra idé både för oss och för miljön. Men yaddayadda, häääär kommer receptet:

Halloumipasta

Det som behövs:

2 stycken chilihalloumi
1 lök
3 salladslökar
Ett gäng champinjoner
½ chili
3 dl grädde
1 dl vitvin
2 vitlöksklyftor
En bit vitkål
Persilija

Pasta för 4 personer

Såhär gör du en grym vegetarisk pasta

Sätt på en kastrull med mycket vatten, pasta ska ha överdrivet mycket vatten, och salta på ordentligt, koka pasta enligt förpackningen förutom att den ska vara al dente. Så ta den någon minut innan. Den går värdigt i såsen.

Börja sedan med att hacka alla grönsaker Fräs att utom persiljan snabbt i lite olivolja, dela under tiden halloumin.
Slå på vinet och låt puttra några minuter. Stek halloumin i en panna för sig, häll i grädden och när den har kokat upp så slänger du i halloumin. Blir det för rinnigt red av med lite maizena.

Krydda på med salt och peppar tills du är nöjd, svårare än så är det inte.

Hacka lite persilja och strö över när du har blandat i pastan i såsen.

Likes

Comments

Dags för recept igen och denna gång bjussar vi på något syrligt och smaskigt! Idag blir det nämligen recept på två olika sura godisremmar, hallonremmar och citronremmar. Riktigt surt och riktigt smaskigt! I veckan tnäkte vi även dela med oss av hur vi göra hemmagjord limoncello och även ett matrecept som kommer få er att dregla!

Det du behöver för HALLONREMMARNA är:

cirka 6 dl frysta hallon
3 msk vit sirap
1 tsk citronjuice
socker och citronsyra

gör såhär: Detta är så enkelt så man nästan börjar gråta.
- Sätt ugnen på cirka 80 grader.
- smält hallonen i en kastrull och tillsätt sirapen och citronjuicen.
- sila bort hallonkärnorna
- häll ut smeten jämn på ett ugnsplåt på lite bakplåtspapper och låt det stå i ugnen i cirka 2,5-3h.
- mortla sockret och citronsyra (blanda lite å som du själv vill, vi råkade ta aningen för mycket citronsyra men det är bara att hälla på lite mer socker då så det blir lite sötare :)
- ta ut smeten och låt det svalna lite.
- skär smeten i remmar och doppa detta i sockerblandningen, VOILA! där har du sura hallonremmar! :)

Det du behöver för CITRONREMMARNA är:

8-10 gelatinblad
0,75dl-1dl lemoncurd, ta gärna någon som är ganska syrlig.
1 citron
1 msk citronsaft
0,5dl vit sirap
1,5dl socker
1,5dl vatten
0,5 tsk citronsyra (va försiktig med citronsyran, det kan bli riiiiktigt surt annars!
lite gul karamellfärg

gör såhär:
Blötlägg gelatinbladen och låt de ligga coh gotta sig.
Häll sedan i sirapen, vattnet, socker och lemoncurden i en kastrull och koka upp i cirka 5 minuter.
Häll sedan av gelatinbladen och lägg det i smeten och häll sedan i citronsyran.
häll i lite gul karamellfärg för att stärka den gula färgen :)
Ta fram en ugnsplåt och lägg på baksplåtspapper och häll ut smeten, låt det sedan stå i rumstemperatur över natten och skär det sedan i önskad storlek.
Doppa sedan remmarna i samma blandning som du mortlade ihop emd socker och cintronsyra till hallonremmarna.
VOILA!!!!!!! Perfekt att ge bort vid en middagsbjudning eller bara njuta själv en sommardag!


Likes

Comments

Hej hej hej!

Nu var det dags igen, en perfekt sallad som ändå mättar magen! Här har vi ingen fet och fläskig sås utan en klar buljongliknande sås baserad på lime, chili, vitlök och fisksås. Fisksås kanske låter läskigt men är riktigt mumsigt till asiatisk mat. Denna salladen tar bara 10 minuter att fixa vilket gör det riktigt bekvämt, det enda tråkiga är att pilla räkorna. Är du lat så kan du köpa färdigskalade:)

Det du behöver för att göra en kunglig vietnamesisk sallad är:

1 paket räkor
1 gurka
3 rivna morötter
1 rödlök
glasnudlar för 4 personer
1 salladshuvud

Nouc man
0,5-1 msk fisksås
3 vitlöksklyftor
1 chili
3 msk socker
5 dl kokande vatten
1 lime


Såhär gör du en kunglig sallad:

1. Börja med att koka nudlarna enligt förpackningen. Kyl sedan ner i kallt rinnande vatten. Skala och riv morötterna, hacka gurkan, löken och salladen i så stora bitar du vill.

2. Skala räkorna och blanda sedan i dem tillsammans med nudlarna i salladen. Krydda med lite salt och peppar.

3. Nouc man
Finhacka chiliin, vitlöken och pressa limen. Tillsätt sedan sockret och lös upp det med hjälp av det varma vattnet. Smaka sedan av med fisksås. Skulle det inte smaka som du hade tänkt dig, så använder fantasin och krydda på lite mer.

Så enkelt, snabbt och jääääääkligt gott!

Likes

Comments

Hej vänner!

Idag bjussar vi på ett riktigt bra och enkelt recept och som är toppen att frysa in eller ta med på eftermiddagsfikat på jobbet, nämligen chocolate chip cookies med hasselnötter! Otroligt enkelt och attans sååå gott! TUSEN gånger godare än färdigköpa kakor, och degen kan man även lägga i kylen lite lätt och sedan smula ner det i vaniljglass om man gillar lite kakdeg i glassen. Lätt, enkelt och billigt, och skitbra om man ska ha gäster så bakar man innan och så luktar det ljuvligt hemma ;)! Yeess nu kör vi:

Det du behöver för dessa kakor är:

cirka 250 kakor, blanda lite med mörk choklad och ljuschoklad.
vaniljsocker, 1,5tsk
vetemjöl, 5-6 dl
socker, 2dl
farinsocker, 1,5dl
hasselnötter, cirka 2dl
ägg, 1st
smör, 250g


1. Sätt ugnen på 190°. Lägg nötterna på en plåt och släng in de i ugnen och rosta dessa i cirka 10-12 minuter, (obs håll koll på det bara!)
2. Börja med att ta det rumstempererade smöret, om du inte har tålamod som vi så går det alldeles utmärkt att skära det i mindre bitar så det blir lätt att blanda. Blanda ihop de torra ingredienserna: smör, socker, vetemjöl, vaniljsocker och farinsocker. Vispa ihop detta till en fin smet.

3. Hur ser nötterna ut? Är de färdiga, ta ut de och låt svalna en liten stund. Lägg de sedan i en handduk (gärna någon du inte håller kär) och knyt runt handduken runt nötterna och börja "knåda" nötterna mot en bänk eller liknande för att få bort skalet.

4. Låt nötterna svalna ordentligt och hacka sedan nötterna och chokladen grovt

5. Häll ägget ner i smeten och blanda tills du får en fin och go smet och häll sedan i chokladen och nötterna och mixa ihop.

6. Rulla sedan smeten i mindre bollar och lägg ut de på en plåt, lämna ganska bra med mellanrum mellan bollarna då det smälter ut till fina kakor.

7. Släng in i ugnen i cirka 12 minuter och voila, coooookies from heaven served!








Likes

Comments