Familjen jag blev tilldelad bodde i Ocoee utanför Orlando. Den bestod utav en mamma, två döttrar och en psykiskt sjuk bror. Pappan till ena dottern var i fängelset av okänd anledning.

Jag och min rumskamrat som också var svensk delande rum men hon flyttade efter två nätter eftersom hon var hundallergisk, o familjen hade hund. Jag informerade STS angående detta innan vi kom till Orlando men de sa att familjen inte hade hund. Vilket de tyvärr hade, så jag fick bo ensam i det rummet.

Bodde med en finska och en italienska också men de bodde längre bort i korridoren. De rummen som var närmast mig var den ena dotterns på ena sidan och andra sidan den psykiskt sjuka broderns. Mamman sa att han inte skulle bekymra oss och att han inte är farlig men på kvällarna kom han in i mitt rum trots att dörren var stängd.

Han stod då och stirrade på mig. Stirrar på en 16 åring som ligger i sin säng som snart ska gå iväg och göra sig iordning för att sova. Jag försökte alltid fråga om de var något man han stod bara där.

Även långt in på natten/kvällen så försöker han komma in i rummet, som tur är hade jag ett lås. Men jag hörde ändå hur han vrider om handtaget och försökte komma in.

När jag berättar detta för STS ledarna säger de att jag ska prata med värdfamiljsmamman.

Min värdfamiljs mamma är redan väldigt arg på mig och min före detta rumskamrat som fick byta eftersom hon var allergisk.

Men varför hon var arg var för att min rumskamrats mamma skrev ett mejl till STS som min mamma fick ta del av. I det mejlet nämndes brorsan bland annat. Tycker att det var pissigt av STS att visa mejlet för henne eftersom min rumskamrats skäl till att byta var ju godtyckligt? Att vara allergisk emot hundar o bo med en hund räcker ju. Helt meningslöst och orelaterat att de visar mejlet för henne.

Denna incident skapade en jobbig situation för mig då hon beskyllde mig av någon anledning.

Om jag då berättade det hennes bror gjorde för henne, vet jag inte vad som hade hänt.

Man kan i princip säga att jag var rädd för henne.


Min STS ledare lyssnade inte och sa att om jag/STS inte pratar med henne kan de inte göra något. Alltså trängde de in en 16 åring i ett hörn som redan är i en obekväm situation med sin värdfamilj.

Har dock nu fått reda på att det var platscheferna samt STS som gjorde det, inte min ledare.


På STS hemsida står det att om man inte trivs ska STS göra allt för att man får byta.

Dock Anna (en svensk platschef som hade ett otroligt nonchalant beteende) tyckte inte att de var tillräckligt att byta när en 23 årig psykiskt sjuk man kom in i mitt rum när dörren var stängd och stirrade på mig. Är inte det lite sjukt? Till deras försvar sa de att " kommunicera är viktigt och hon har varit en STS familj länge". Hennes agerande var totalt oacceptabelt och jag började direkt undra vad det är för människor som har ansvar för mig.

Även om inte det med brodern hänt trivdes jag inte alls. Det var smutsigt och saker överallt.

De hade också ett pipande ljud som gick på varannan minut tror jag. Hör fortfarande det pipandet. Detta ljud fanns för att veta vart brodern var någonstans, de berättade inte direkt vad de var till för.


Vi åt inte ens mat med familjen för de åkte iväg och åt snabb mat och sedan runt 9 fick jag o de andra i min familj mat som hon värmde upp (typ färdiggjorda kycklingben).

Man upplever inte den amerikanska livsstilen om man inte ens äter med familjen. Men enligt mina ledare gör man de!

Man upplever alltså amerikanska livsstilen när man sitter och äter med en italienska och en finska:) otroligt lärorikt med den amerikanska kulturen.


STS stoltserar så mycket angående att man upplever den amerikanska kulturen på deras hemsida. Efter 28 dagar kan jag säga att den kunskapen inte finns där.

Eftersom skolan låg mitt i Orlando (inte i utkanten som de säger på hemsidan) så åkte vi varje dag hemifrån runt 06.30 så vissa dagar var vi vid skolan vid 06:50 ( oftast tog de 20-40 min ) skolan började 08:30. Man får inte ens vara på skolan innan 07.00 står det strikt i STS reglerna.

Förut låg skolan 5-10 min ifrån mitt första boende, men de två första värd familjerna har sagt att Maureen gjorde så vi blev utsparkade.

Maureen Coonrod är en brittisk platschef i Orlando och det jag fick se av henne var inget positivt. Jag kommer skriva mer om henne senare dock.


Eftersom allt jag gjorde på plats i Orlando inte räckte fick jag ringa mina föräldrar. Min pappa pratade med platschefen Anna och enligt honom verkade inte hon bry sig ett skvatt.

Anna ville inte heller ge ut namn/nummer på sin chef.

Men till sist när min pappa ringde STS i Sverige fixade dem det. Otroligt att inte ens jag som är där och upplever allt kan fixa det? Att jag måste ringa mina föräldrar som redan är otroligt oroliga?

När jag väl fick byta så hade jag och min pappa skrivit/sagt att vi kan säga att jag ville bo med andra studenter som bor där i 4veckor. Eftersom de jag bodde med skulle iväg en vecka tidigare. Det skulle min värdfamiljs mamma förstått.

Men istället för att säga det, sa STS en annan sak till min värdmamma. UTAN att berätta för mig. Så när jag väl sista dagen skulle åka hem till min värdfamilj och packa frågade min värdfamiljs mamma i bilen. ”STS berättade att du ska byta för du inte trivs med dina rumskamrater?" Jag kom otroligt överens med en av de och den andra var det mer vänligt med.

Tjejen jag kom överens med blev så ledsen att hon började gråta och sedan dess inte pratat med mig. Jag har försökt berätta för henne flera gånger men hon lyssnade inte på mig. Så tack STS för att jag förlorade en vän! Tacktack!


Jag blev alltså intryckt i ett hörn igen, och fick säga den historien som jag och min familj sa ifrån början. Hade STS tänkt att jag skulle finna mig i det? För det tänkte jag verkligen inte! Utan jag sa det som jag och min pappa sagt, som var ett tillräckligt bra skäl till att flytta. Men när jag blir stressad så blir min engelska riktigt dålig och jag blir svettig.

Så där satt jag bredvid mina rumskamrater och sa på min skrovliga engelska " nej jag blev erbjuden en plats hos 4 veckors studenter ".

Att bli stressad och svettig är några av de symptomen man får när man ljuger så min familj blev ju inte direkt gladare. För varför skulle STS ljuga? Varför skulle det otroligt bra företaget STS säga något som inte var sant? Finns inte på kartan.


Denna familj och allt runtom förstörde min första vecka. Och vid denna tidpunkt hade jag inget förtroende för de ledare som fanns på plats i Orlando. De verkade inte förstå allvaret med att en man kom in och stirrade, vilket är oacceptabelt. Att ens misstrivas borde vara förkastligt? Ingen borde gå igenom detta, framförallt ingen 16 åring.


Jag vill inte dra alla ledare över en kant eftersom min ledare Emelie var otroligt bra. Hon försökte göra allt hon kunde men samtidigt inte gå emot sina arbetsvillkor.

Men varför fick jag byta egentligen? Jo för det kom en öppning hos en familj där en av mina kompisar misstrivdes. Så hon fick byta till en ny familj och jag fick byta till hennes förra där hon inte ens trivdes? Att jag som redan varit hos en familj där detta inträffat borde inte jag få byta till en familj där studenter bara trivts? Inte till en där en annan misstrivdes?

Men jag tänkte att det inte kan bli sämre än det varit, samt jag hade ingen röst i detta så det hade inte ändrat något.Den nya familjen bestod utav Crystal, David och deras son.

Enligt tjejen som bytte samt mina nya rumskamrater hade Crystal humörsvängningar och betedde sig illa. När jag träffade de så märkte jag att Crystal hade ett hett temperament men tänkte att det var bättre än det första.

Redan första dagen bröt hon emot STS reglerna, nämligen att man måste vara hemma 22-23. Vi besökte Disney Springs och kom inte hem förens vid 01 tiden.

Resterande tid hos dem funkade väl, inte upp till mina initiala förväntningar. Men efter ca 1 vecka blev jag o de andra ”utskickade” samt vi ville lämna. Det som utlöste detta var:

Hela STS gruppen hade varit på Universal hela dagen, så vi var trötta och blöta. Jag o de andra tjejerna blev upphämtade av en uber (vi brukar bli upphämtade av David). Vi trodde att vi skulle bli skjutsade hem, men så var inte fallet. Istället blev vi skjutsade till ett hotell som låg i närheten av London Eye samt massa barer/restauranger/nattklubbar.

Efter några minuter av kommunikation med vår uberchaufför om vart vi var och är vi rätt, kom Crystal ut med sin son.

Vi följde med henne upp till rummet där hennes syster och kusin var.

Då var klockan ca 21:00, Crystal sa att vi skulle bli upphämtade av David vid 23:00

Så vi hade tid att gå runt eller gå till poolen, medans de skulle till spelarkaden.

Innan vi gick sa hon till oss “ dont buy drugs “. Detta utlöste då tanken, är vi i ett drogområde? Två sextonåringar och två artonåringar? Florida är en av de stater där främst människohandel inträffar, o hon släpper oss bara så?

Men vi fick inte vara kvar på hotellet så vi gick ut och letande efter mat eftersom jag och en annan tjej var hungrig.

Vi kom tillbaks runt 22:55 o snapade hennes syster o undrade vart de var. De sa att de kommer strax. Men klockan började gå och vi blev oroliga att de inte skulle komma, men vid 23:30 kom de.

De öppnade bara dörren och sa inte hej eller så.

Vi gick in och satte oss, vi började undra lite vad gör vi här?

Tillslut frågade en av mina rumskamrater " we have school in 6 hours, we need to go to sleep".

Då började hon säga att vi borde vara tacksamma och att vi har en säng (en bäddmadrass för 2 personer som vi 4 skulle dela på) o att vi har en fucking dusch (inget lås på badrummet). Att vi är på en av Orlandos finaste gator, med massa Restauranger och klubbar osv. Att vi enligt STS ska uppleva det familjen gör och att familjen bestämde att vi skulle vara på ett hotell o att vi ska vara nöjda.

Det är strikt förbjudet och man kan bli hemskickad om man ertappas med alkohol/droger, o vi blev nästan uppmanade att göra det av våran V-familj.

Om jag och mina rumskamrater hade fått en förvarning om vart vi skulle våra saker så hade vi säker kunnat vara där. Men jag satt där på hotellet i blöta kläder och skor, efter denna händelse fick jag nageltrång och mina fotdynor var helt förstörda.

Efter att ha fått en utskällning så gick hon in i ett annat rum där hennes son, syster och kusin var. Där började hon prata på sitt modersmål men samtidigt växlade hon på engelska och sa upprepade gånger " i dont want fucking girls" samt att vi var bortskämda och att vi bett om att göra detta o detta. Sedan att vi inte är tacksamma och att " girls are fucking dramatic".

Därefter började hon prata i telefon och spydde ur sig massa skit om oss och hur hon inte vill vara hostfamily, att vi studenter verkar tro att man ska göra saker hela tiden, att de gör de gratis etc.

Är inte detta lite konstigt? Om man är värd familj uppmanas man att ta hand om sina studenter som sina egna, samt man har ju själv ansökt om att vara det. 

Detta kanske är den enda gången någonsin vi kommer vara i Orlando, klart vi vill göra saker? Är inte det uppenbart?

Vi fick reda på att ersättningen för att ta hand om oss ligger på ca 15-18$ per person och dag. Det låter lite men om det är 17$*4*7= 476$.

476$ per vecka för att ta hand om några relativt självständiga tonåringar som inte kräver mycket mer än en säng att sova på och mat är mycket med tanke på hur lite vi fick.

Sedan kom hon ut och sa att David skulle komma inom 10 minuter då var klockan runt 00:30. Jag och de andra studenterna hade redan bestämt innan att vi måste ringa STS. Så vi tog våra saker och gick ner i lobbyn, där vi bad om att få låna telefonen.

De som jobbade där frågade hur vi mår och gav oss vatten eftersom de såg att vi mådde dåligt. Vi nämnde inte våran familj eller så.

Efter några minuter kommer Crystal ner med hennes entourage och de går ut. Troligtvis för att David var där.

Jag ringer mina föräldrar medans de andra ringer sina ledare, min tredje rumskamrat skulle ringa sin när telefonen var ledig.

Jag visste att mina föräldrar inte kunde göra mer än att ge tips, men jag ville informera om vad som händer. Även om de skulle bli skräckslagna av att jag försökte nå dem mitt i natten amerikansk tid.

Efter våra samtal går den sista och ringer Thomas (hennes ledare), medans hon gör detta står vi och snackar om vad vi ska göra. Då kommer David fram till oss, säger att vi gör till en scen och att vi är på hans jobb så han kommer få massa skit för det. Kändes som att han skyllde allt på oss. Han frågar inte en enda gång hur vi mår eller vad som hänt. Hans fyra studenter som står på hans arbetsplats klockan ett på natten och mår skit. Är det mänskligt?

Efter att ha växlat några ord med oss går han, då har min rumskamrat pratat klart med Thomas och förenar sig med oss. Vi berättar vad som hänt med David o går sedan ut.

Ute möts vi av Crystal som troligtvis pratat med Maureen (platschefen jag nämnde tidigare) och innan vi går in i bilen där David sitter säger hon " Girls you will need to pack your bags tonight".

Vi kommer hem runt 01-02 o börjar packa våra väskor. På morgonen blir vi skjutsade till skolan medans vårat bagage får åka med en uber, 4 väskor åker med en främling. Skulle du vilja att ditt bagage tas hand om en främling? Mitt svar är nej.

Vi får på skolan sedan reda på att vi ska få förklara vad som hänt för de ansvariga i Orlando.

Jag o de andra tjejerna kommer in i rummet där ledare och platscheferna håller till. Där börjar jag berätta eftersom att mina rumskamrater är för upprörda så de fyller i med enstaka ord.

Efter jag har berättat min historia ska platschefen Maureen berätta vad hon hört ifrån Crystal och David. Redan när jag berättar det som hänt märker man att Maureen är på deras sida, genom blickar, småflin och kommentarer. Platschefen Anna är också där och man märker att hon också på V-familjens sida.


Hon berättar bland annat att det inte borde vara så farligt med att vara på ett hotell eftersom att när hon var i våran ålder så festade hon på natten och gick sedan till skolan. Jadu Maureen, alla är olika och nu pratar vi om vår situation, inte din.


Alltså säger hon att jag och mina rumskamrater borde druckit och festat. Två 16 och två 18åringar, det är olagligt att dricka innan man är 21 i Florida, samt strikt förbjudet av STS.

Så under mindre än ett dygn har två anställda uppmanat mig till att bryta mot både lagen och STS regler jag har skrivit under att följa. Säger inte det någonting om hur STS är? Vi får inte gå över en parkeringsplats till Subway för att ersätta den bristfälliga lunch värdfamiljen bjuder på men det är helt okej för fyra tjejer att vistas i ett drogparadis en sen kväll helt utan uppsikt. Prioriteringar.

Direkt när hon sa det blev jag mer upplyst angående hur STS är för företag. Maureen är den som tar hand om alla familjer, utflykter och skola (såvitt jag vet/blivit upplyst om ). Så man kan säga att hon Är den med mest makt av all STS personal i Florida.

Maureen besöker bara familjer en gång, inga återbesök eller något, så alltså kan familjerna bo lite hursomhelst efter det första besöket som kan ha varit för flera år sedan

Sedan att mina två första familjer säger att de inte gör det för pengar utan för "upplevelsen" eller "utbytet" är skrattretande. Nästintill ingen av de jag pratade med kom i bra familjer. Så mycket handlade om pengar. Enligt Crystal så skulle många värdfamiljer köra över Maureen för hon sköter det på ett sådant dåligt sätt.

Jag fick även höra ifrån Maureen att Crystal/David sagt att jag och de andra tjejerna betett oss dåligt, inte tackat etc. Jag tror aldrig i hela mitt liv att jag sagt thank you, så mycket som de veckorna. Man sa tack och ursäkta till A L L T.

Efter detta så fick jag o en av tjejerna flytta tillsammans och de andra två flyttade till en annan familj.

Men när min tredje familj skulle hämta mig blev de förvånade eftersom de Inte behövde skriva på några papper eller något för oss. Så om något skulle hända mig skulle de inte ha någon information om mig alls, förutom mitt namn som de inte ens kan uttala rätt. Innan resan skulle jag och mina föräldrar skriva om vaccinering, sjukdomar osåvidare. Men den fick inte ens min familj?


Att jag som 16 åring kommer till ett annat land och ska bo där i 4 veckor. Blir intryckt i ett hörn om och om igen samt blir jävligt dåligt behandlad av STS. Är det så det ska vara?

Jag bokade denna resa över ett år i förväg och jag har varit så glad över den, men den blev verkligen inte så som jag hade trott.

Jag bokade denna resa för att träffa nya människor, få mer självförtroende i engelskan och uppleva en ny miljö.

Jag har gjort alla de punkter men alla har slutat med negativa resultat.

Jag har aldrig träffat mer själviska, giriga, nonchalanta människor i hela mitt liv. Både värdfamiljer och STS personal (bara lärare, Maureen och Anna dock )

Under dessa 28 dagar har jag fått sämre självförtroende i engelskan eftersom jag blivit intryckt i ett hörn flera gånger och känt mig missförstådd.

Skolan var otroligt dålig också, jag kom i högsta gruppen och vi gjorde inte ett skvatt. Våran lärare stod vid tavlan och åt chips samt spelade Candy crusch. Medans eleverna pratade svenska för det mesta och använde mobilerna.

Under 4 veckor på språkresa bytte jag familj 3 gånger, varav 2 har gjort så jag mått otroligt dåligt. Båda dessa hem har förstört min resa så mycket.

Om jag var ni skulle jag inte resa med STS för inget av det de säger stämmer. Jag skulle gått på en skola som ligger i utkanten av Orlando men istället gick jag på distansskolan NSU. Vi fick inte ens gå ut på rasterna för “det finns alligatorer”, om det var då farligt att sitta utanför ingången skulle vi ju inte gått där? Under rasterna var vi istället instänga i ett rum där det inte ens fanns tillräckligt många stolar för alla.

Alla studenter som jag pratade med trodde vi skulle gå på en privatskola, vilket studenter gjorde för två år sedan. Denna skola ligger i utkanten av Orlando vilket står på STS hemsida. Den skola vi gick på anses ligga mitt i Orlando. Enligt Crystal ligger Maureen bakom att vi inte går på privatskolan efter en incident med en elev som blev skadad. Och enligt Crystal blev Maureen utkastad ifrån NSU också, så nästa års studenter får gå på en annan skola.

Med min och många andras upplevelser tycker jag inte att ni ska skicka iväg era barn med STS. När jag upplevde detta på andra sidan jorden och mina föräldrar inte kunde göra något, skulle ni vilja uppleva detta?


Finns så otroligt mycket mer jag vill skriva men detta är det viktigaste.

Vill dock säga att resan räddades av att min ledare var den bästa man kunde få, att min tredje familj var så en värdfamilj ska vara och att alla vänner jag träffat har gjort mycket. Men min resa kommer alltid kretsa runt de första 16 dagarna då jag genomlevde helvetet och jag kommer aldrig kunna tänka tillbaka och säga att min språkresa till Florida var det roligaste och bästa jag gjort. Så lägg dessa 30 tusen på något annat, du kan ha mycket kul utan STS


Tack för din tid

Likes

Comments