Gud i himmelen så snabbt tiden går!

Embryot övergår nu till att vara ett foster. Den söta lilla svansen är borta nu och det ser ut som en riktig bebis. Bara det att den fortfarande bara är 2-3 cm lång ^^ lite som en jordgubb. Början på tår har vuxit fram.

Det mest fantastiska: den har börjat reagera på ljud och ljus!! Kan ni tänka er! Så liten och den kan redan höra mig!! Om man är tillräckligt smal kan den till och med känna beröringen av när du rör din mage. Jag är helt såld just nu haha ^^ Har senaste 2 dygnen suttit och klappat och sjungit för magen.


​/// StotSie

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hejsan kära följande och tillfälliga läsare.

Det var bara för några få dagar sedan som jag skrev om att vara i slutet av vecka 7 så några nya symptom eller liknande kommer inte vara med i detta inlägg. Tänker däremot gå igenom hur denna veckan kommer se ut när det kommer till utvecklingen av embryot.

Vid det här laget är embryot i storlek med ett hallon, ungefär. Hjärtat slår nästan 150 slag i minuten. En vuxen persons hjärta slår ungefär 80 slag i minuten i vilande läge, Så ni kan nog själva räkna ut den stora skillnaden på det. Den väger ungefär 2 gram och det är faktiskt först nu som det börjar se ut som ett riktigt foster och inte bara någon slumpmässig insekt eller en reptil, som vissa brukar tycka att det liknar. Embryot är nu mycket rastlöst och vrider och vänder på sig med enbart mycket korta vilopauser.

Vid detta laget är det vanligt för den havande mamman att uppleva att hennes kropp känns lite svullen. För trots att själva magen inte riktigt börjat växa ännu så har ändå mamman i fråga börjat gått upp i vikt. Och ja, jag har upplevt det också vid det här laget. Kanske inte att jag gått upp i vikt. Men känns lite grann som om jag vore svullen. Försök att äta extra mycket frukt nu om du är i den här tiden och fortsätt med det under hela graviditeten. Det hjälper mot graviditetsillamående att äta lite och ofta och vad kan då passa bättre än just frukt? Det innehåller vitaminer, är mättande och man ska helst äta minst 4, helst 5 frukter per dygn. Passa på att bli nyttiga nu när ni har ett underbart bra själ till det.

Detta är den veckan som man tidigast kan göra inskrivningen på. För er som inte vet det ännu så är en inskrivning när man går till mvc och låter dem dokumentera att man är havande samt så gör de blodprov och urinprov för att kolla din hälsa så att allting är som det ska med dig. Kan även hända att barnmorskan vill gå igenom vilka ärftliga åkommor/sjukdomar du kanske har i din släkt. Detta är då den barnmorska som kommer följa dig igenom resten av din graviditet, om du inte väljer att byta självklart. Kom ihåg att du inte måste göra inskrivningen just i denna veckan men för säkerhetens skull ska du helst ha gjort det innan vecka 12.

​/// StotSie

Likes

Comments

Gått nästan en vecka nu sedan senaste inlägget och det beror mesta dels på att jag haft en del att göra med familj och skola. Men är, som rubriken berättar, inne i graviditetsvecka 7. Vilket innebär att embryot är 6 veckor gammalt + ett antal dagar (jag vet inte till 100% exakt).

Vad har hänt/händer under denna veckan då?

Embryot växer ungefär en millimeter per dygn nu och är mellan 7-13 millimeter långt från huvud till rumpa (benen är så outvecklade att man inte räknar med dem i längden). Den har en liten svans och ögonen är två små gropar. Hjärnan håller på att delas upp i två hjärnhalvor och hjärtat slår dubbelt så snabbt som ett vuxet hjärta. Den kan röra armar och ben men mestadels av reflex. Det är nu möjligt att lägga märke till embryots hjärtslag via vaginalt ultraljud. Dessa ultraljud brukar utföras om missfallsrisken varit extra stor. Alla de inre organen är nästan färdigutvecklade. I denna veckan är embryot MYCKET känsligt för vad jag sätter i min kropp.

Nya symptom jag lagt märke till är extremt illamående hela dagarna. Jag använder åksjukearmband när jag ska äter för att undvika att kräkas. Förutom det har jag små smärtor i magen då och då vilket är normalt då det är växtvärk nu när livmodern börjat växa.


Likes

Comments

Jag gick ganska nyligen in i vecka 6 i graviditeten. Dvs 5+2. Så jag tänkte gå igenom utvecklingen som sker under denna veckan :)

Till att börja med har barnets hjärta börjat slå för helt egen kraft nu. Hen är ungefär 4 mm lång och armar och ben kommer börja bildas nu. Även inre organ kommer att ha påbörjats i slutet av denna vecka.

Så än så länge är det inte så jättemycket som händer och barnet i sig är ju så litet att man skulle behöva förstoringsglas för att se det irl ^^ Men självklart är det ändå en underbar känsla.

När graviditeten börjar synas på magen är olika från person till person men det vanligaste är väl ganska strax efter den 10.e veckan. Därefter kommer den växa otroligt snabbt. Det är även viktigt att komma ihåg att fram till vecka 12 är risken för missfall STOR så det är viktigt att du tar hand om dig själv och ser till att du äter rätt. Fostret behöver all den rätta näringen hen kan få för att undvika missbildning eller missfall.

​/// StotSie

Likes

Comments

​Är nog ganska lätt att lista ut att reaktionerna från min omgivning när jag avslöjar nyheten är väldigt olika. Jag är ju väldigt ung (97.a) och folk förväntar sig att mina tankar ska ligga på studentfest, skaffa mitt första deltidsjobb, gå på skolbalen etc etc...

Kan börja med mina föräldrar då folk i min ålder oftast är mest rädda för just deras reaktioner. Min mor och far hade väldigt liknande reaktioner till varandra - de blev självklart mycket förvånade men de hanterade nyheten ganska bra. Som ni kanske hört finns det både kulturer och familjer i världen som gärna kastar ut den dotter som blir gravid i för ung ålder, eller blir gravid med en man hon inte är gift med. Mina föräldrars reaktioner var att fälla någon tår och sedan berätta att de stöttar mig igenom vad jag än ville göra åt situationen. De rekommenderade självklart att jag gör en abort så att jag först och främst kan avsluta mina studier utan större problem. Men samtidigt respekterar de att valet i slutändan är bara mitt.

Min pojkvän... Jag tror det tog väldigt lång tid för honom att faktiskt inse vad det var jag hade berättat för honom för den första dagen var han mer eller mindre som vanligt. Var först efter några dagar som han började verka dyster och frånvarande. I början satte han sig nästintill på tvären och vägrade annat än abort men nu har även han accepterat och respekterar att i slutändan ligger beslutet i mina händer och han har lovet att stötta och vara med mig oavsett beslutet jag tar.

Mina vänner... kunde ha hanterat det mycket bättre än vad de gjorde. Min släkt och familj har varit underbara- Men mina vänner skulle kunna vara mer stöttande. Jag kan förstå att det från deras synvinkel är rent absurt att någon i min ålder skaffar barn men tyvärr går sådant inte alltid att planera och jag tänker helt enkelt göra det bästa av situationen. 

Om du är eller varit ung och gravid. Hur berättade du nyheten och hur hanterade din omgivning den? Dela gärna med dig :)

/// StotSie

Likes

Comments

​Tänker börja med att kommentera bilderna. Dessa är bilder på hur jag ser ut nu, dvs innan min mage börjar växa alls. Som ni kan se är jag lite överviktig och därmed kommer det ta lite längre tid för magen att synas på mig än på andra. Har även vackra bristningar som ni kan se på ena bilden (haha). Finns absolut ingenting pinsamt med att ha det. Jag gick snabbt upp i vikt en gång i tiden och mer är det inte med det. Kommer förmodligen få ännu fler under graviditeten och finns ingenting fel med det. 

Då jag är i vecka 5-6 så har inte lång tid alls gått men jag har definitivt märkt olika symptom. 

* Trötthet. Redan klockan 18 på kvällen skulle jag kunna gå och lägga mig och sova i 15 timmar utan problem. Blir mycket lätt trött i huvudet också.

* Värme. Jag känner mig mycket varmare än jag är. Det är tidig vår/ sen vinter och jag kan ha samtliga fönster öppna men ändå känna mig för varm. Rent sjukt!

* Symptom som påminner lite om magsjuka. Kroppen känns svag, trycket i magen samt är lite lös i magen. Och ja, jag är säker på att det inte är så att jag faktiskt är sjuk.

* Humörsvängningar. Detta kan min stackars älskling bekräfta... Tror inte jag behöver förklara mer om det haha... 


Är du väntande eller känner någon som är det? Dela gärna med er av era upplevelser! Denna bloggen är inte bara till för mig att känna mig i centrum. Den är även till för att hjälpa alla möjliga väntande föräldrar både nu och i framtiden. Att vänta barn är en mycket stor sak och man kan behöva allt stöd man kan få!

/// StotSie

Likes

Comments

​Finns det någonting mer underbart än när man kollar på ett av alla de hundra test man gjort och inser att det faktiskt står "gravid"?

Jag kan då säga att detta inte var speciellt underbart till en början. Första reaktionen för en ung kvinna är att familj, vänner och partner kommer kräva abort av en. Men familj och vänner var mycket mer öppensinnade än jag kunde önska mig. Partnern blev självklart skärrad men han börjar långsamt vänja sig vid tanken så det borde gå bättre för honom hädanefter. Har trots allt bara gått några dagar sedan jag berättade för honom. Jag berättade för honom, min mormor och min mamma samma dag som jag själv fick reda på det. Ni kan tro att nervositeten då slet i mig. Men nu verkar allting gå väldigt bra och vi planerar för fullt.

Önska mig lycka till.

/// StotSie

Likes

Comments

​Hejsan!

​Så. Vad är det nu som har hänt? Vem är jag? Varför existerar den här bloggen?

Det som hände är det man aldrig tror ska hända en själv medan man ännu är ung. Fick ett plus på ett graviditetstest. Det jag gör här då är att dokumentera min resa igenom graviditeten. En graviditet är inte direkt en dans på röda rosor (om rosorna inte har taggar d.v.s). Det finns otroligt många kvinnor därute som planerar graviditet eller som kanske kommer läsa min blogg när de ska ta beslutet om att behålla sitt barn eller utföra abort. Jag helt enkelt utnyttjar situationen till att samtidigt kunna hjälpa andra.

Jag är 18 år gammal och är en svensk tjej som tar studenten till sommaren. Jag är tillsammans med pappan. Graviditeten är i femte veckan d.v.s befruktningen skedde för 3 veckor sedan ungefär.

Efter att ha sökt runt på liknande existerande bloggar har jag lagt märke till att folk gärna kastar elaka kommentarer mot de som blir gravida som unga. Därför kommer jag aldrig ge ut mitt namn här utan kommer gå under namnet StotSie. Detta för att skydda mig själv så att jag KAN dra mig in i skuggorna om det skulle bli för mycket med elaka kommentarer.

Jag kommer försöka lägga ut ett inlägg åtminstone en gång i veckan så att ni kan följa förändringarna som sker och även mina tankar kring dem.

/// StotSie

Likes

Comments