Tema: Första veckan i skolan

Innehåller affiliate-länkar

Innehåller en affiliatelänk.

Missa inte min Lärargrupp på Facebook. Är du inte medlem? klicka in dig nu så missar du inget material eller roliga tips =) HÄR hittar du den .

Hej alla fina lärare där ute. Jag tänkte att jag smygstartar mitt tema. första veckan i skolan med vad man kan hitta på & göra under första dagen när man tar emot en klass. Detta riktar sig till er alla, man kan göra detta även om man inte har sin första klass. Man kan göra 100 olika saker med sin klass, men jag utgår från vad jag har gjort & vad mina elever har uppskattat. Detta är inget ni behöver göra från punkt till pricka. Ta delar, finn inpiration. Jag delar detta då jag senaste månaden fått en del mail från er nyexade lärare där ute. Självklart vill jag hjälpa till, då det är så fasligt roligt.

FÖRST & främst till ALLA er nyexade. Grattis till världens roligaste yrke, men också ett av de mest stressande. Ni kommer märka att ni snabbt får sänka kraven på er själva. Som ny vill man göra allt perfekt. Ni kommer märka snabbt att det hinner ni inte. Då kommer ni vara helt slut innan första 2 månaderna har gått under terminen. Kanske prata kort om ditt minne från när du började år 1. Vad var du rädd för? Vad såg du mest fram emot? Låt även barnen berätta vad deras förväntningar och rädslor är. Här kan du kanske redan se vilka barn som är lite extra oroliga.

Släpp det & bli inte stressade för att klassrummet inte ser ut än som ni vill osv. HÄR finns lite fina etiketter till pennburkar osv.

HÄR finns ett fint alfabete samt HÄR

Det får ta sin tid & ni får ta det pö om pö.. Lägg energin på eleverna. Får du ihop eleverna till en grupp under hösten och att de samspelar fint. Då kommer resten gå så mkt lättare.

I detta blogginlägg kommer jag berätta hur jag har lagt upp år 1 när jag haft dem.


1. Sätt ihop ett häfte till föräldrarna som de får första dagen. Alla blanketter de ska fylla i, all information de ska få hem. Skriv ihop ett litet välkomstbrev till föräldrarna. Räcker med något kort, men det uppskattas alltid. Sätt detta först med tydliga datum när du önskar få in blanketterna i häftet. Be dem fylla i telefonlistan med deras mail o telenr redan första dagen när de lämnar barnen på skolan. Detta underlättar ditt arbete.

2. Under första veckan sätt också ihop en maillista till föräldrarna så att du har direkt. Där vet du att du får snabb respons om det är något du vill få ut snabbt.

3. Tro på dig själv, du vet vad du ska göra även om du är nyexad =) . Det första jag sa till mina föräldrar var att, detta är min första klass ni får ha lite tålamod med mig i början =) . Fick mycket stöd från föräldrarna och med det sagt körde jag mitt race på mitt sätt. Det blev hur bra som helst. Men fel blir det MÅÅÅNGA gånger. Bara till att göra om o göra rätt! Man lär sig hela livet glöm inte det.

4. Är det något som du tycker är svårt med någon elev eller situation. Prata med en kollega, kollegorna är oftast väldigt bra på att stötta varandra. Våga fråga det finns inga dumma frågor!

5.Mjukstarta första veckan om du har en år 1. Har du uppgifter du vill att de ska göra i slutet på veckan. Ha ett målarhäfte då du INTE kommer veta hur snabba eleverna är. Ofta är de mkt snabbare än förväntat. Ett målarhäfte kan du hämta HÄR HÄR & HÄR ( finns något för alla i år 1-3 här) & skriva ut sätt ihop till ett häfte till varje elev.

6. Jag brukar göra färdiga namnskyltar till barnen. & placerat ut dem där jag tror de sitter bra. Dessa kommer du behöva ändra sedan när du lär känna barnen. Här finns ochså skyltar att sätta ute i kapprummet. Jag tycker det är viktigt att alla barn har en plats ute i kapprummet med sitt namn på innan de kommer första dagen. Samt sin plats i klassrummet. Det gör att allt blir enklare för dig samt att eleverna känner sig sedda redan dag 1 . Att de har sin plats.

7. Välj ut en bok. Denna bok kan du börja läsa redan första dagen en kort stund. Kanske avsluta dagen med denna. Själv brukar jag läsa till fruktstunden innan rast varje dag. Försök göra att varje dag ser likadan ut vid start & avslut. Barn med problematik o rädd för förändringar mår bra att varje dag startar på samma sätt. Då blir detta inget orosmoment. Boktips hittar du HÄR HÄR HÄR & HÄR

8. Försök lära dig barnens namn innan första skoldagen. Kan verka klurigt. Men FÖRSÖK. Detta ger ett bra känsla både för barn & föräldrarna. Det är stort för föräldrarna ochså att deras fina barn ska börja skolan =)

9. Ha tidiga lära känna samtal. Kanske redan i slutet på september. Detta kommer i ett senare inlägg vad man kan ta upp där.

Första lektionen hur gör jag?

Förberedelserna är viktiga. Ha genomtänkt hur du vill ha din första skoldag. Underlättar enormt!

1. Antagligen kommer föräldrarna vara med om du har en år 1. Presentera dig själv kort. Jag brukar ha en liten resväska med mig där jag har 3 stycken saker med mig. Dessa 3 sakerna ska beskriva mig själv & vem jag är. Dag 2 får också eleverna detta i uppgift, de ska ta med sig 2 saker var till fredagen samma vecka som beskriver dem själva & vad de tycker om för något.

2. Eleverna kan få göra en liten uppgift. Detta gör att du hinner prata lite med föräldrarna om någon måste gå o har någon specifik fråga. Prata lite kort om hur viktig varje elev är i denna klassen. Att varje elev är en liten pusselbit. Tillsammans blir vi starka & vi kommer hjälpa varandra, vara fina mot varandra. Kanske lite värdegrund ? Bestäm själv. Jag brukar göra pusselbiten. Denna kan man avancera för de ändra årskurserna om så önskas. Mall hittar ni HÄR

3. Gör en namnlek. Olika roliga namnlekar hittar du HÄR

4. Jag brukar alltid ha en sång med mina elever vi sjunger varje dag. Vilka elever gillar inte att sjunga. NÄSTAN alla.

5. Räkna första skoldagen & upp till den 100 :e skoldagen. På den 100 skoldagen har ni en stor fest för de första 100 dagarna de gått i skolan. (Kommer mer ochså i ett separat inlägg)

6. Istället för en namnskylt som jag tycker är ganska tråkigt att göra, låt dem göra en nyckelknippa med sitt namn på och olika färger. Mer inspiration hittar du här Eller kanske klassarmband

Avsluta dagen med en rolig lek utomhus eller liknande. Prata om vad som kommer hända dagen efter. För att förbereda barn som tycker skolstarten är tuff. En bok jag använt mig mycket av är100 pedagogiska lekar. Finns mkt online också gratis HÄR tex.

Bililga pärlor hittar du HÄR om de ej har på skolan.

Gud jag märkte ju att detta blev hur mycket som helst. Har ännu mer saker man kan göra. Men måste avgränsa det någonstans. Kommentera gärna om det är frågor du har . Så kommer jag att besvara dem så fort jag hinner. Mer planering för en hel vecka samt hur man kan starta det ritkiga arbetet i nästa inlägg. Hoppas detta inlägg har svarat på några av dina frågor =)

KRAM

© Storstadsmamman.com

Gillar

Kommentarer

Nathalie
,
Tack snälla för att du är en sådan inspiration! Jag jobbade min första termin som lärare nu i våras i en årskurs 4, men nu till hösten får jag ta emot min första årskurs 1. Det känns fantastiskt kul, men också nervöst såklart! Jag kommer definitivt ha nytta av det här inlägget. 😊
Storstadsmamman
Storstadsmamman,
Åh grattis till examen =) Det är så roligt att ha sin första år 1. Barnen är ofta väldigt taggade att börja skolan. Superroligt men i början är det svårt VART ska jag börja någonstanss? Vad ska jag ha för bokstavsarbete osv. Detta kommer att komma upp i min blogg här innan skolstart. Har en hel del bra bokstavsarbete osv =) ha en fin dag KRAM
nouw.com/storstadsmamman
Sarah
,
Stort stort tack från denna nyexade lärare son ska te emot sin allra första klass, åk 1.detta är suveränt och så avstressande så tack! ❤️
Storstadsmamman
Storstadsmamman,
Roligt att du tyckte det var bra tips. Håll utkik i min grupp på Facebook o här. Kommer lägga upp mkt matnyttigt för alla lärare, men speciellt för nyexade. För jag vet hur förvirrad jag var haha =) KRAM
nouw.com/storstadsmamman
Johanna
,
Vilket superbra matnyttigt inlägg!! Ska börja plugga till grundlärare 4-6 och kan inte bli mer taggad av att läsa dina inlägg om sånt här 😊
Storstadsmamman
Storstadsmamman,
Åh tack så mkt. Vad roligt att du gillar inlägget =) så roligt att dela med sig. ha en fin lördag KRAM
nouw.com/storstadsmamman
Ingrid
,
Superbra inlägg! Har jobbat i skolan några år men som resurs och klf på mellanstadiet. Ska nu starta min första etta, min första klass som jag får ha från början.. Lägger din blogg som favorit och kommer nog komma tillbaka mååånga gånger 😊
Storstadsmamman
Storstadsmamman,
Tack för feedbacken. Roligt när ni tycker det är roligt av det jag delar med mig av. Kommer bli en del mer när man själv börjar jobba och är inne i svängen igen =) KRAM
nouw.com/storstadsmamman
Mathilda
,
Jätte bra tips och vill gärna återgälda det med ett bra tips till dig också. Den färgen du har på dina bokstäver (ljusgrå?) till bakgrund gör det extremt svårt att läsa. Jag skulle uppskatta om du gjorde texten mer användarvänlig så man (läs jag) klarar av att läsa texten utan att överanstränga mina ögon.
Storstadsmamman
Storstadsmamman,
Hej Mathilda! Vart menar du att det är grå text? I något av de publicerade dokumenten? Hänger inte med riktigt🙈 Ha en härlig kväll Mvh Tanja
nouw.com/storstadsmamman
Mathilda
,
Texten ser grå ut på datorn. Den är väldigt svag och man ser inte alla sträck i alla bokstäver så den är svår att läsa. Kanske är typsnittet som gör det? Jag måste tyvärr verkligen kisa och överanstränga mig för att läsa vilket gör att jag ger upp vilket jag tycker är tråkigt när du säkert har mycket bra att förmedla.
Annika
,
Hej! Jättebra inlägg, säkert många som står i startgroparna för första gången. Jag har ett tips ang. att samla in mail från föräldrar. Jag skriver min mail på tavlan samt i hemskick. Där ber jag föräldrarna skicka ett mail till mig (alla skickar ett eget mail) och då även skriva vilket barn som är deras, så mailadressen hamnar till rätt föräldrar. Då är det mycket lättare att göra en maillista, jag slipper lägga ner för stor del av min tid på att skriva in mailadresser. Jag bara gör en klassgrupp och sparar deras mail, klart!
Storstadsmamman
Storstadsmamman,
Toppenidé om man har många elever i klassen då det tar tid att skriva in. Dock finns det alltid en hel del som är väldigt sena med att skicka in information har jag erfarenhet av. Dock kan man ju be föräldrarna skriva in sin epost i ett wordokument första dagen också. Tack så mkt för input =) Så roligt när ni delar med er av hur ni gör. Saker man själv inte tänker på blir merarbete. TACK! ha en fin dag. KRAM
nouw.com/storstadsmamman
Elin Hultberg
,
Hej! Tack för tips. Angående resväskan du har med dig första dagen, har du några exempel på vad du brukar ha i den eller vad man kan tänkas ha? Hälsningar, Elin
Storstadsmamman
Storstadsmamman,
Jag hade med mig. 1 kanelbulle 1 flygbiljett 1 kotte samt en bild på min familj 😉 sen berättade jag runt dessa sakerna 😊
nouw.com/storstadsmamman