Ny klass till hösten Del 1

Jag vet jag vet, än så har inte ens sommarlovet börjar. Men jag märker att många efterfrågar vad man kan göra första veckan i skolan , samarbetsövningar. Hur kan jag arbeta för att få ihop gruppen/klassen. Här kommer några av mina tips och idéer. Här kommer del 1 med första tipsen.


1. I höstas tog jag över en år 2 efter sommarlovet. Jag hade med mig en resväska med 5 saker som representerade mig som lärare/person. Resväskan gjorde att det blev lite extra spännande. Jag öppnade resväskan första dagen och tog upp 1 sak i sänder. Under denna kommande veckan fick varje elev ta med 3 saker hemifrån som representerade de. Mycket uppskattat och man lär känna varandra.

2. Att skicka ett sommarbrev till varje elev och presentera sig kort är uppskattat. Här kan du också ge dem en liten uppgift under sommarlovet. Det kan vara tillexempel:

  • Ta med en fin sten du hittat under sommaren (gör en stensamling vid skolstart) låt eleverna skriva om deras sten.
  • Ett foto från en speciell händelse under sommaren. (låt dem skriva runt fotot)

3. Häng upp en tvättlina i klassrummet med saker man kan tänka sig att eleverna har gjort under sommaren. Låt dem välja en sak och att de får berätta runt denna saken /skriva om dem.


Ofta får man leta ihjäl sig efter alfabet till klassrummet. Klicka på bilderna för att komma till respektive alfabet. Fint att laminera och hänga upp. Blandade i a4/a5

1. Alfabet med bilder 2. Alfabetet med handtecken 3.Alfabetskort

Engelska alfabet till er som har engelska klasser

Höstpyssel litet häfte

Pusselbiten- Ensam är stark, tillsammans är vi starkare

Detta ger ett tydligt budskap. Låt eleverna göra en varsin pusselbit som ni sedan sätter ihop på väggen någonstans. Här arbetar vi tillsammans inte ensamma. HÄR kan ni ladda ner mallen . Behövs inlogg men filen är gratis.

Klassträd

Printa ut ett träd från nätet låt alla eleverna sätta sitt fingeravtryck och namn på grenarna och rama in. Så fint!

Första dagen i år 1

Fota eleverna första dagen i år 1. Man kan ju göra en söt ram om man vill eller bara ta ett foto.

Detta gjorde jag med mina elever när jag hade en år1 första gången. Jag lät dem skriva ett brev till sig själva. Detta kan göras efter några veckor i skolan. De skulle skriva vad de vill lära sig dessa tre åren i skolan, hur de tror att det är att gå i skolan etc. Du kan själv bestämma vilka frågor de ska skriva om i sitt brev. Varje elevs brev/foto läggs i ett kuvert och försluts. När eleverna sen slutar år 3 får de brevet med fotot i. Ett roligt inslag , och roligt att få när man slutar i trean sen.

​I andra delen så kommer jag lägga ut exempel på samarbetsövningar etc. Jag kommer också uppdatera dessa inläggen fram till sommaren. Så spana in med jämna mellanrum. ENJOY!

© Storstadsmamman.com

Gillar

Kommentarer

Emelie
,
Hej, jag undrar om du vet något enkelt program att göra egna skyltar i? Ville göra några stycken till klassrummet med text och bild./Emelie
Storstadsmamman
Storstadsmamman,
Hej. Du kan göra i vilket program som helst 😊 Word Photoshop, picmonkey etc:) kram
nouw.com/storstadsmamman