tips

STADSGUIDE: Norrköping

Som nyinflyttad eller rutinmässig student är det svårt att veta vilka ställen utanför campus som är värda att besöka. I dessa små stadsguider finner du allt från den bästa burgaren och inträdesfria museum till hela områden som annars kan bli bortglömda.

CNEMA

Kungsgatan 56

CNEMA är Norrköping kommuns egna biograf. Biografen ligger längs Strömmen, vid Industrilandskapet och campus Norrköping. I Huvudrollen, den största salongen, visas allt från gamla kultfilmer och indiefilmer till premiärer på blockbusters. Kårmedlemmar betalar endast 60 kronor för en filmvisning.

Burgarbaren

Skolgatan 1

Ett mysigt hamburgerhak ligger gömt i ett källarvalv med spel längs väggarna och ett bra ölutbud bakom baren. Kvarterskrogen Askens bakficka med namnet Burgarbaren har en kort och prisvärd meny med fem olika hamburgare. För hundralappen får man en av dessa med pommes frites. Ta hit ett kompisgäng någon vardagskväll, spela spel och ät gott.

Arbis

Bredgatan 54

Om helgerna förvandlas de klassiska salongerna i Arbisteatern till en nattklubb. På superfredagar har dom även fritidsgård för vuxna med pingisbord, brädspel och tv-spel. Håll utkik efter spelningar med bra artister som dyker upp ibland, annars går det att dansa till svensk pop, hip-hop och annan alternativ klubbmusik.

Knäppingsborg

Område vid Gamla Torget, Skolgatan 1b

Lite undangömt men centralt finns en tillflykt från alla stora kedjor, i Knäppingsborg finns något för alla. Fika eller luncha på Bagarstugan, ta en smoothie på Hälsofreak eller strosa omkring och kika in i de unika butikerna. Kring jultider arrangeras varje år en julmarknad.

Arbetets museum

Laxholmen

Om man är på promenad längs Strömmen och går runt i Industrilandskapet är det värt att ta en titt förbi byggnaden Strykjärnet. Här ligger Arbetets museum med intressanta utställningar som har fritt inträde, bra utbud i museibutiken och en magisk varm choklad i caféet.

Broadway Konditori

Bråddgatan 26

Broadway är ett gammalt fik i 50-talsstuk. De erbjuder småkakor men även lättare rätter. Idag är det mest känt för sin koppling till Eldkvarn som uppkallat en låt efter stället, då bandmedlemmarna en gång i tiden varit stamgäster där.

Trädgår’n

Gamla Torget 4

Så fort det blir varmt ute verkar alla samlas på Trädgår’n. Det är en grön, lummig oas mitt i centrum med hängstolar, ljusslingor överallt, goda drinkar och bra stämning. Norrköpings bästa uteservering - hit tar man med vänner och glömmer bort tiden.

Folkparken

Vid Norra promenaden

Folkparken är som gjord för parkhäng. Mycket gräsyta för det picknicksugna kompisgänget. Minigolf, volleyboll och frisbeegolf för den tävlingsinriktade, eller varför inte bara en promenad i Norrköpings största park.

  • tips

Gillar

Kommentarer