böcker

kalmars jägarinnor.

I somras, när jag var ensam på perrongen rusade jag till bokaffären för att kunna köpa sällskap på tågresan hem. Det blev Kalmars jägarinnor! Boken handlar om ett tjejgäng på slutet av 90-talet som bor i Kalmar och vi får följa deras två sista år på gymnasiet. De skiter i allt, hånglar med vilka de vill och dricker ambulansvin.

Redan på sidan 11 kände jag att den här boken skulle vara något för mig.

De kallar sig själva för KJ, Kalmars jägarinnor, ett väldigt utomstående gäng som ändå är så exklusiva och de gör ALLT ihop. Boken har ingen speciell handling egentligen utan lämnar mest en känsla. Det är en typisk tonårsbok som man kan relatera till. Om att längta bort från småstaden man växte upp i. Undra hur det är att umgås med de långsmala kapptjejerna. Dela på ett ciggpaket på det inrökta stamstället.

Jag stör mig inte på att jag inte hänger med alla gånger eller att jag blandar ihop de olika killarna, för 1) det handlar inte om dom och 2) som sagt, det känns ändå inte som att det finns någon riktig handling att hänga med i.

Som nämnt i nyårslistan var det den bästa läsupplevelsen, 2015. Man fastnade för det fina språkformuleringarna. Så himla mycket girl power också, man märker att Folkesson tänkt på både genus och klass när hon skrivit boken. Den hängde alltså kvar hos mig i några veckor efter att jag hade läst ut den, känslan alltså, och såna böcker är ju bra. LÄS!

Gillar

Kommentarer