Ukesmeny og ukeshandel

Da er vi godt i gang med første dag i ny uke, mandag betyr handle dag hos oss, og hele ukens middager er handlet inn og kommet i hus. Det er utrolig greit å være ferdig med det og slippe å tenke mer på det, samtidig er det utrolig deilig å vite at vi faktisk sparer penger på det da vi ikke får dratt med oss unødvendige ting hele tiden.

Hvor mange av oss har ikke dratt med oss noe ekstra, som vi egentlig ikke trenger når vi har handlet inntil middag hver dag? Jeg gjør i hvert fall det, å det blir jo så dyrt i lengden. Vi sparer så utrolig mye på å planlegge det og handle inn bare en gang i uken.

Hvordan vi gjør det skal jeg forklare. Vi sitter oss ned søndag kveld og diskuterer hva vi vil spise den kommende uken, hver dag, 7 dager, noen ganger er det vanskeligere enn andre, for vi vet jo faktisk ikke om vi har lyst på spagetti fire dager fra da, men det går. Vi pleier å begynne med mandag, så tirsdag osv, men vist en av oss for eksempel vet at på fredag vil vi ha nachos så tar vi å skriver det opp først.

Når vi er ferdig med menyen begynner vi på handlelisten, det vi da gjør er å først gå gjennom menyen middag for middag og huker av de middagene vi evt har alle tinge til og så skriver ned på de resterende hva vi trenger til akkurat den og den middagen, å slik fortsetter vi til alle ingredienser er skrevet opp. Der etter går vi over på hva vi trenger utenom av mat, som brød, smør, melk, pålegg osv. Til slutt går vi over hva vi trenger av husholdnings ting, såpe, tannkrem, vaskekluter, ja, slike ting, etter dette er faktisk listen komplett. Det er utrolig deilig å kunne gå på mandag å handle uten å måtte vri hver en hjernecelle for å komme på alt, for alt er klart for forhånd, kommer man da på noe i løpet av dagen som vi har glemt å skrive opp, så plukker vi naturligvis det med oss. Vi sprenger sjeldent matbudsjettet, og bruker faktisk så utrolig mye mindre penger og tid på å gjøre det slik.

Hvordan vi klarer å holde menyen og listene så slavisk er det mange som spør oss om. Fakta er at vi er ikke så streng som det gjerne virker som, stort sett så spiser vi det som er satt opp den dagen, men det hender jo at vi har lyst på noe annet. Da prøver vi først og fremst å bytte med en annen dag, så vi f.eks tar torsdags middagen på tirsdag og omvendt. Vist vi vil ha noe som ikke står på listen kjøper vi inn til det og spiser det, men da flyttes middagen fra den dagen over til kommende mandag. Vi er veldig flinke på å legge alt som kan fryses i frysen, slik at vist vi finner ut på fredags at nachos ikke var så fristende, så kan kjøttdeigen fortsette å ligge i frysen til den dagen vi skal ha det. På denne måten kaster vi utrolig lite mat, noe som er veldig viktig for meg, da matsvinnet i Norge er utrolig høyt, noe jeg ser spesielt godt eter jeg begynte å jobbe i butikk å ser hvor mye vi må kaste der. Etter jeg begynte å jobbe i butikk har jeg naturligvis blitt mer obs på det, men jeg har alltid hatet å kaste mat. Så at vi er så flink(selvskryt, I know), er jeg utrolig glad for.

Det tar litt tid til å begynne med da man liksom må komme inn i det og finne en slags rutine, samtidig så bruker man litt tid på å bli "kjent" med matvanene, men etterhvert går det på skinner, for vi vet at vi bruker for eksempel tre melk i uken, fire om ungene er her. Man må nesten bare prøve seg frem, feile og så lærer man hva som fungerer best for seg selv.

Her er denne uken, hvor vi da har hele tre middager vi ikke trengte å handle inn til.
Her er en helt annerledes uke, hvor vi hadde forflyttet middager for uken før over til mandag og tirsdag den uken. Som dere ser så manglet vi også mye mer hjemme den uken enn hva vi gjør denne uken for eksempel.

#planlegging #ukesmeny #ukeshandel #budsjett #listefreak #rutine

- Stine-Mari

Follow me on: Instagram

Liker

Kommentarer