Header

Likes

Comments

Hej! Det var inte igår. Jag har gjort en liten video där jag ger er en update :) jag hoppas på att använda youtube mer och göra filmer istället för att blogga, jag tror det blir roligare.


https://youtu.be/ODq5SOSmwvgLikes

Comments

Nu är det jullov och jag är nästan klar med termin 1 (vi är klara med första terminen i mitten av januari). Sen jag fick reda på att jag kommit in på tandläkarprogrammet på KI har jag svävat på moln. Kemin var tuff men jag la ner tid på att lära mig det som krävdes och insåg att det inte var jättesvårt utan att jag bara behövde bara lära mig otroligt mycket information så det blev mycket ramsar som "orange cats always wear awesome umbrellas" för att komma ihåg urncykeln, eller "can I keep selling sex for money officer?" för att komma ihåg citronsyracykeln. Det var jobbigt men jag kämpade in i det sista och klarade tentan!! Nu kan jag glömma bort orange cast och allt annat konstigt jag memorerat för komma ihåg intermediär metabolismen.

Jag blev förtroendevald och sitter efter nyåret med i styrelsen som medlemsansvarig för östras studerandeförening som är en del av Sveriges tandläkarförbund. Stor ära att bli framröstad och jag tror att det kommer vara väldigt roligt och givande. Vi har kick off i slutat av januari där alla styrelser träffas och planerar året.

Jag kan faktiskt fortfarande inte fatta att det är sant att jag går på tandläkarprogrammet, det känns som en dröm!!! Jag är verkligen tacksam och stolt över mig själv. Det finns några i mun kurs som hellre vill gå läkarprogrammet och jag tycker att det är så synd att de inte får känna som jag, som att jag vunnit högsta vinsten på lotto! Jag var på askultation på folktandvården och fick vara med en ortodontist som kommer in 2 gånger på år för att se vilka som skulle behöva tandställning och det var så intressant!! Jag fick se på många olika bett och jag tycker det är fascinerande, jag känner mig supernördig och en dag kanske jag blir trött på tänder men det måste ju vara något av de intressantaste som finns?! haha.

Som jag skrev tidigare blir det inget USA för oss. Vi skulle ha åkt imorgon men det kanske var för det bättre att vi blev tvungna att stanna hemma eftersom vi båda har tentor i början av januari. Vi fick tillbaka pengarna för biljetterna vilket var bättre än att låta dem brinna inne för att jag inte fick gå på planet. Tråkigt att inte få fira jul med amerikanska familjen men vi ska åka dit, vi måste bara få ordning på våra scheman som är ganska späckade med saker hela terminen med tentor och projekt så vi får se när vi kan åka. Nu i helgen ska min mammas sida av släkten fira jul på ett hotell i Sigtuna men Ben har ett projekt som ska vara klart på söndag som han jobbat på hela terminen så han kommer inte att följa med vilket är jättetråkigt men vad ska man göra. Tur att vi inte åkte till USA för jag vet inte vad han hade gjort då.

Idag umgicks jag med Elizabeth som är flickvän till min kompis Fredrik från skolan. Elizabeth är från Georgia och de träffades när Fredrik var utbytesstudent där för några år sedan. Vi gick runt på stan, kollade juldekorationer och pratade. Det var väldigt mysigt och jag tycker självklart att Elizabeth ska flytta till Sverige på en gång!

Vad mer har jag att prata om? Jag kommer jobba en del över julledigheten, jag tänkte börja plugga inför min tenta i januari och förhoppningsvis kolla lite filmer på netflix som jag velat se ett tag.

Och juste, min telefon dog så jag har inte så mycket bilder, här kommer en bild på våra lussebullar vi bakre när vi hade adventsmys!

Likes

Comments

Nu gick det sådär jätte lång tid igen sen mitt senaste blogginlägg.

Kemitentan är om mindre än 2 veckor. Jag försöker förbereda mig själv på att jag inte ska klara den så att jag inte blir besviken ifall jag faktiskt inte klarar den, men jag kämpar på och ska plugga in i det sista. Det går upp och ner, ibland känner jag mig sååååå trött på kemin och vill bara göra något annat och jag känner för att gråta för jag förstår inte hur många enzymer jag måste komma ihåg, men det är intressant och jag har lärt mig mycket. Jag har en bra study group, Ibland står vi och dansar medan vi skriver glykolysen och det blir mycket skratt men vi får saker gjort och det är mycket roligare att plugga när man är tillsammans.

Efter mycket krångel med vår resa till USA över jul ser det ut som att vi blir hemma i sverige över julen.... Allt vare mitt dumma pass som försvann men sen dök upp men blivit spärrat. Det har varit fruktansvärt stressigt och jobbigt att inte veta om jag ens får flyga till USA och efter att SAS sagt att jag måste byta namn för att få åka och insett att jag kanske inte ens får köpa tillbaka mitt namn efteråt (ja, man får bara byta en gång, sen får man köpa namn....) så bestämde vi för att avboka biljetterna och få pengarna tillbaka. Nu är dock problemet att vi inte ens vet om vi får pengarna tillbaka för de fortsätter skicka runt mig mellan varandra och påstår att det är dem jag måste prata med för att få återbetalning så får vi se hur det går. Det blir väl ett argt meddelande på Facebook annars och jag ska ringa dem igen och tjatat... Ska bli skönt när det är över men det är fruktansvärt tråkigt att vi förmodligen inte får fira jul med familjen i USA men sånt är livet och vi ska kolla på nya biljetter så vi kan åka nästa år någon gång istället.

Jag har blivit ägare till en ny iPad!! Min iPad som jag fick från pappa för ett antal år sedan har jag använt flitigt och jag älskar den men den är seg och inte optimal för skolan så jag tar med både dator och iPad. Jag tar alla anteckningar på den i skolan och har alla böcker där på också men den börjar ge upp och vill inte alltid fungera som den ska. I födelsedagspresent fick jag en iPad pro som jag väntat ivrigt på att den ska släppas men nu är den min och jag väntar bara på att den ska komma hem.

Vi var på en långpromenad med cricket, Andy och Arianes nya vovve. Så söt!

Mysiga middagar. Vi åt jättegod sushi, det var ett tag sedan vi åt sushi sist.

Det här en äldre bild när det var löningshelg. Nu är det jul hos oss på starbucks! Röda förkläden, julmusik och Christmas cups. Jag har fått träna nya baristor vilket är så jäkla kul!! Och man blir så stolt när man ser dem utvecklas från att inte kunna göra mjölk till att beverage rutinen sitter och de står under rusningstimmarna. Jag är säker på att det blir tröttsamt att höra mig rätta dem när de säger varsågod till en kund (det heter ALLTID tack) och hur jag alltid möter en fråga med att fråga vad de tror, men jag har inte velat gå på lunch för att det har varit så roligt och jag har fått bra feedback från mina lärljungar. Om jag kunde skulle jag bara lära upp nya baristor, få dem att bli riktigt service inriktade.

Skolan är fortfarande jätte rolig. Vi hade insparkssittning för några veckor sedan då vi nollor äntligen blev ettor och då temat var "kom som en låt". Jag som aldrig kan nöja mig med att vara vanlig valde att bygga en kran som tog mig några timmar. Vi får se om ni kan gissa låten. Alla var imponerade och alla trodde att jag skulle vinna så jag blev lite besviken när jag inte vann bäst utklädsel. Jag vann istället årets nolla vilket var en chock och en stor ära!

Jag är fortfarande aktiv i kåren, vi hade en bake sale för ett välgörenhetsprojekt i Tanzania och jag bakade jätte mycket olika grejer och vi lyckades samla ihop över 1300kr på en timme. Vi ska försöka samla ihop mer och nästa termin hoppas jag på mer roliga aktiviteter när utbytesstudenter kommer och så.

Bild lånad från PrUs Facebook sida

bild lånad från prUs Facebook sida.

Om ni inte kunde gissa vilken låt jag var.

Likes

Comments

Tiden bara flyger iväg här borta och det är redan oktober! Jag kämpar på med kemin, jag tror inte att det är någon i min kurs som känner att kemin är en dans på rosor och de flesta är nog lite oroliga över tentan som är om typ 6-7 veckor. Jag har haft en del tisdag och torsdagar lediga och har kunnat fokusera mycket på kemin men nu går vi tillbaka till att ha skola nästan varje dag från 9-16 så jag vet att det kommer att bli stressigt med kemin.

Min födelsedag var för en vecka sedan och i skolan fick vi göra lertänder. Jag gjorde 14 (första premolaren på högersida i överkäken, den som är bredvid kanintanden) och den var lite lättare att göra men det var fortfarande otroligt svårt och man såg saker man annars inte hade tänkt på. Jag kämpade verkligen på med min lilla lera och tyckte att den blev jättefin. Hade jag fått skulle jag ha tagit med mig tanden hem men så fungerade det inte.

Förutom kemi och lertänder vet jag inte riktigt vad som pågår i mitt liv. Det går väldigt bra för Ben i skolan, han är motiverad och har grym teknik och snart har han sin första tenta och med tanke på hur duktig han har varit så vet jag att det kommer gå toppen.


​Vi hade ett litet födelsedagskalas här hemma. Jag bakade för mycket men jag tyckte det var gott.

Vissa dagar känner jag mig lite platt....

Likes

Comments

Just nu läser vi något som heter bettets normala utveckling, detta innebär att vi studerar betten och tandanatomi. Vi har fått en burk med tänder och så ska vi arrangera de i käkar och vi har även kollat på stora giständer som vi ska identifiera. Det är väldigt svårt men jag har lärt mig enormt mycket. Nu spenderar jag väldigt mycket tid åt att kolla på mina egna tänder i spegeln, jag har märkt att min 33 inte ser "normal" ut men man kan tydligt se omvänt böjningstecken på min 14. På kvällarna får Ben agera tandmodell och jag kollar på hans tänder och tittar på hans vinkeltecken, böjningstecken, kuspar, etc.

Vi har börjat med kemin nu så 3 dagar i veckan är vi på campus Solna och 2 dagar i veckan är vi i Huddinge. Kemin är en av de tuffare kurserna i utbildningen enligt de i högre terminer så jag försöker plugga inför tentan redan nu så mitt liv blir lättare i november. Vi måste bara ta oss igenom kemin så nu ska all fokus ligga där tills den är över.

Våra liv rullar på som vanligt. Vi är väldigt upptagna hela tiden, vi både är aktiva i olika grejer i skolan. Ben får skriva om vad han håller på med senare men jag är aktiv i några utskott i kåren och sitter även i fullmäktige som kursrepresentant så det är mycket nu. Vi umgås med kompisar och jag jobbar varannan helg på Starbucks. Vi hjälpte till på ett event med the american club på amerikanska ambassadörens bostad så jag borde skriva lite mer om det sen för det var ett roligt event! Deja mår bra, hon kollar ut på harar som är större än henne genom fönstret och går på mysiga höstpromenader.

Jag vet inte vad mer jag ska skriva, jag får skriva mer senare helt enkelt!

Likes

Comments

Nu är nollningen över och..... vår grupp vann!!!! I fredags var slutfesten och även de sista momenten så först var det lite tävlingar och sen skulle vi uppträda med vårt spex. Vi förstod att det stod mellan oss och ett annat lag och laget med bästa spex skulle vinna. Vi har övat under luncher och efter skolan och när det äntligen var dags för alla att uppträda var jag lite nervös. Vi hade en liten "teater" där vi tog inspiration från paradise hotel (en dokusåpa där det handlar om att hitta en partner för att få stanna så länge som möjligt) och i vår version, "Oral Hotel", skulle patienter välja tandläkare som skulle få stanna. Sen hade vi även skrivit text till låten groupie om att "vi ska fylla hålen" och att vi skulle ta fram en stora hårda borren... Ja, jag tror ni förstår. Efter vi var klara tror jag att vi alla kände att vi skulle ta hem det med tanke på hur publiken reagerade och alla kom fram och berättade hur bra vi var och att vi skulle ta hem det. Vi fick uppträda med vår låt igen efter att det var klart att vi vann och efter det fortsatte festen i puben på skolan. Det känns extremt konstigt att festa på skolan efter skoltid, det kändes som att vi hade brutit oss in och egentligen inte fick vara där men det är för att mitt college i USA hade alkoholförbud och man inte ens fick vistas på campus med alkohol utan att hamna i problem. Eftersom jag inte dricker och var sjuk så åkte jag hem tidigt men jag försökte se till att alla mådde bra och fick ut sina grejer ur sina skåp innan de låste sig. Det var verkligen en rolig kväll och jag har så underbara kursare och vänner, jag ser verkligen fram emot vår tid ihop. Det var lite synd att jag inte mådde så bra för jag tror att jag hade haft ännu roligare om jag hade haft mer energi.

Denna vecka var rolig, vi fick borra i en plasttand och sen fylla den med komposit. Vi har även fått göra avtryck och jag anmälde mig som volontär så jag fick både upper och underkäke. Jag älskar att gå runt i klinikkläder i skolan, det är som att gå runt i pyjamas som jag får hämta ut ren varje morgon. Väldigt lyxigt. Jag missade skolan en gång denna vecka då jag hade feber, men sen gick jag till skolan dagen efter även fast jag fortfarande hade feber och jag låg nästan i stolen och sov under föreläsningarna men eftersom det var obligatoriskt att vara där så fanns det inte så mycket jag kunde göra.

Nu när nollningen är över kommer jag få mer tid till att umgås med min lilla familj. Kemin börjar om en vecka och då kommer jag behöver plugga en hel del så vi får ta vara på denna vecka.

Mina tänder som jag kommer kunna använda som hjälp när jag studerar. Denna vecka har vi börjat studera bettet så nu sitter jag och räknar mina tänder och håller på.

Vårt tema var beach party och jag körde en liten barnsligare stil då jag var patient i sketchen och tandläkaren som valde mig var barntandläkare. 

Likes

Comments

Första veckan av nollningen och första riktiga skolveckan är nu över. Vi har läst något som heter människa och samhället vilket är del av kursen att utvecklas till tandläkare och vi har haft många bra föreläsningar! Igår var jag och provade klinikkläder så jag får rätt storlek och på måndag är det första dagen i klinikkläder. Jag vet att det inte är jätte vanligt i andra länder att man får låna kläder från skolan utan man köper själv så det känns bra och rent att man får nya kläder och slänger in dem i tvätten och får de tvättade. Hur det fungerar är att vi har en automat som man drar sitt kort i och på en skärm kommer ens kläder upp så klickar man bara på de man vill ha så kommer de ut-åkandes på en galge.

Vi har haft lite roliga aktiviteter med nollningen, bland annat brännboll och stadsvandring. Vår grupp har det roligt eftersom vi alla är kompisar och våra gruppledare är väldigt engagerade. Igår gick de runt med en megafon som användes till allt möjligt. Vi dansade även gangnam style på tunnelbanan och jag fick gå runt med en kopp för att samla ihop pengar efteråt. En jätte trevlig kille kom fram och sa att om vi gör det igen får vi 20kr. så på med musiken igen och vi gjorde världens framträdande! Bland annat gick två gruppmedlemmar ner i spagat mitt i vagnen. Sen kan jag ha utnyttjat mina kontakter för att få bild med en kändis vilket var värt mest, han sjöng även en sång till "nollningsgeneralen" då smöra kunde ge bonuspoäng och det gick hem kan jag berätta. Väldigt roligt och vi måste ligga bra till efter igår.

Idag ska jag fotografera ett bröllop ute på Ekerö!! Sen blir det middag med en ny vän som det ska bli jätte kul att äntligen träffa. I morgon jobbar jag och jag måste plugga lite och även fixa bilderna till bröllopet jag fotograferar idag.

Tanden jag måste gå runt med som visar att jag är en "nolla".

​Här är en bild från kollot från kollokampen!

Likes

Comments