Förtjänar vi de politiker vi har, eller gör stockholmarna ,det de landstingspolitiker som de röstat fram ?. De moderater som nu skapat världens dyraste sjukhus ett våldsamt slöseri med skattemedel. Nu har det nya karolinska sjukhuset (NKS) blivit nära 10 miljarder dyrare än beräknat. Otroligt …… och det är inte slut med den kostnaden den bara stiger och stiger.

F.d. Moderata statsministern Fredrik Reinfeldts hustru Filippa Reinfeldt startade bygget, och ansvaret nu har det nuvarande moderata landstingsrådet Irene Svenonius övertagit golgatavandringen och därmed fortsätter kostnaderna att stiga. Nu utreds dessutom Svenonius för jäv eftersom hennes man varit chef för upphandlingsenheten på sjukhuset.

Huvudproblemet blev när man överlät åt privata Skanska att upphandla utan konkurrens. Förutom den horribla kostnaden för sjukhuset så har de som arbetar där inte fått vara med och diskutera utformningen och verksamhetsinnehållet. Det innebär att man nu måste göra stora justeringar och ombyggnader till kostnader som framstår som helt galna.

Några exempel: 140 000 kr att flytta en kran, 100 000 kr att flytta en hylla, 1,2 miljoner att byta en dörr, några andra exempel på de hemliga prislistorna är tillägget att riva en vägg för att skapa fler vårdplatser kostnad 701 000 kr osv.

Nu påstår visserligen moderaterna att de ska agera för att sänka kostnaderna för sjukhuset, med de sa de redan 2015 men ingenting har hänt, varför lita på dessa politiker?

Grunden för detta misslyckande är egentligen bristande insyn och kontroll. När beslutet fattades var huvudavtalet inlåsta i en källare utom någon som helst möjlighet till granskning för någon utom moderaterna.

Därför har Stockholm genom nya Karolinska fått världens dyraste sjukhus som genom sin utformning och svaga kapacitet bara skrapat längre vårdköer.

Nu säger det ansvariga moderata landstingsrådet Irene Svenonius att man ska ta lärdom av det som hänt. Förhoppningsvis tar även väljarna lärdom av det som hänt när de går till valurnorna i höstens val.

Citatet:Stockholmare är smartare än lantisar ( Anna Kinberg Batra 1998)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu är de här igen snöröjarna alltså, snön yr mot villatomterna när de drar fram. Främst går en stor lastmaskin med snöslunga för att skära bort de höga snövallarna efter kommer en mindre för att skrapa bort eventuella snökanter, de gör ett imponerande arbete. De lastmaskiner som entreprenören använder har under senare år blivit allt större och effektivare, det är en fröjd att studera hur snabbt vår gata blir snöfri. Denna gång går de ut från maskinerna för att dra in de soptunnor som står för långt fram, snacka om service.

Jag kommer ihåg snöröjaren på den gamla tiden då jag som liten ännu bodde hemma. Vi bodde centralt i det område som då kallades Svartholmen pga. LKAB: s malmlager som låg bredvid, och ibland beroende på vindriktningen färgade snön svart. Då sköttes snöröjningen av en gammal gubbe som terroriserades oss med en gammal BM traktor varje gång det snöade. Han kallades rätt och slätt för öknamnet ”Stalin” dels för att påstods tillhöra det då Stalintrogna Kommunistpartiet, dels för att inte skydde några som helst medel att snabbt genomföra sitt uppdrag . Den som lämnade cyklar eller sparkar kunde få problem att hitta dem efter Stalins snösväng. Mitt jobb är att ploga bort snön inte plocka cyklar och annat skräp som står i vägen resonerade han.

Vid ett tillfälle dristade sig en nyinflyttad att klaga på Stalins plogning, han menade att det var slarvigt röjt runt platsen där han brukade ställa cykeln. Han fick lära sig ” the hard way”

Morgonen efter var det bara cykelns framhjul som stack upp ur den stora snöhögen. Nu många år efteråt förstår jag vilket hårt arbete han hade med denna lilla traktor röja hela bostadsområdet. På den tiden var inte bilen var mans egendom, cykeln dominerade hushållen. De parkerades lite hur som helst och bidrog naturligtvis till Stalins häftiga humör under sitt arbetspass.

Farsan brukade säga att två samtalsämnen ska man undvika när man träffar Stalin, det var politik och kvalitén på snöröjningen. För övrigt var farsan inte särskilt intresserad av politik men han hade en bestämd åsikt om ytterligheterna. Högern gör allt för att sno dina pengar för egen del, Kommunisterna likadant även om de sprider ut dem på ett annat sätt. Man ska passa sig särskilt för APK: arna det blir bara elände med deras politik, kom ihåg hur det gick för stackarna som emigrerade till Ryssland, bara elände och fattigdom.

En annan klar inställning för samhällsutvecklingen var han inställning till fackföreningarna.

Att vara med i facket är viktigt, de som inte är med är otroligt korkade, de glider bara med på vår bekostnad brukade han predika om. Jobbarna är inte starkare än sin fackförening brukade bli hans slutord. Egentligen gäller de orden ännu i dag även om den Fackliga anslutningen inte är särskilt stark inom alla yrkesgrupper.

Citatet:

Januari har glidit förbi, sakta i mörkret, nu är det över.
Februari är här, med det långsamt stigande ljuset.
Mars kommer sedan med känslor vi behöver
April är månaden då vi gärna sitter utanför huset.

(Ur Ewa Rawlings diktsamling)

Likes

Comments

Nyligen har Finland tagit upp frågan i EU om att avskaffa vintertiden Sverige är villig att stödja det förslaget. Naturligtvis är det vettigt, det finns ingen anledning att hålla på och skruva klockan fram och tillbaka. Argumenten för olika årstider har skiftat genom åren, efter 1: a världskriget var det bl.a. för att spara energi olja var dyrt och det gällde att ta tillvara på dagsljuset. Andra argument framfördes från bönderna emot justering av tiden var att korna var vana att bli mjölkade samma tidpunkt och en timmes förändring skapade stress bland djuren.

För oss i norr spelar justeringen ingen roll i december har vi mörkt nästan hela dygnet, till midsommar ljust dygnet runt, det struntar korna i huvudsaken att de på sommaren får släppas fria ut i de blomstrande ängarna. Att slopa vintertiden inom EU kräver ett gemensamt beslut, det bör de kunna enas om dvs. om inte bromsklossarna (Polen Ungern) som vanligt stoppar utvecklingen.

Naturligtvis är ljuset viktigt speciellt på vintern, därför hatar jag alla former av elavbrott. Dessbättre är de sällsynta men därför också svåra att gardera sig mot vi är helt enkelt inte förberedda när de sker. Nyligen inträffade det hos oss vid en högst olämplig tidpunkt.

Jag har en egendomlig förmåga att vakna när elen försvinner och belysningen slocknar denna gång tyvärr vid den tidpunkt då nattens toa besök ska verkställas. För att undvika att trampa på Klara som har sin nattbädd vid min sida av sängen försökte jag gena över chefens sida. Mitt försök att försiktigt glida över henne misslyckas hon vaknar med ett ryck och utropar ” vad är det, vad håller du på med ” mitt krystande försvar går inte hem ”sluta svamla gå och lägg dej igen”. Det är lätt att säga när nöden tränger sig på. Jag gör ett nytt försök försiktigt glidande efter väggen till hallen är jag nära mitt mål när jag trampar på något mjukt som morrar högt och hotande. Klara har p.g.a.. uppståndelsen flyttat sig till hallen och lagt sig utanför badrummet och nu blivit ordentligt trampad av mina 43: or. Nu hörs åter en arg röst från sovrummet ”nu får du väl skärpa dig måste du trampa på hunden också”.

Efter uträttat ärende glider jag efter väggen ut i hallen med sikte på städgarderoben där mina tre ficklampor finns, eller borde finnas. Jag letar och letar men var är de?I stället råkar jag välta ut dammsugaren som landar på min ena stortå. Förb.…t vad ont det gjorde. För att inte försöka beskriva chefens irriterande röst ”för tusan karl gå och lägg dig och sluta härja”.

För familjefridens skull tar jag nu sikte på den närmaste vägen till en trygg sovplats det innebär vardagsrummets iskalla skinnsoffa, jag hinner precis lägga mig när elen återvänder och allt blir som vanligt igen. Så här i efterhand skulle jag kunna skratta åt händelserna om jag inte hade så ont i min svullna stortå. Av detta har jag i alla fall försökt gardera mig mot kommande elavbrott genom en ficklampa i mitt sängbord, en i chefens och en i hallen. Frågan är bara om det räcker när nöden tränger sig på och kräver snabba ryck i rätt riktning.

Citatet: Om inte elektriciteten funnits skulle vi alla se på tv i skenet av stearinljus. .

(George Gobal)

Likes

Comments

Fredag kväll ,Klara och jag gör kvällsrundan den sker i stillhet mot en himmel där den stora fullmånen lyser och stjärnorna blänker vackert. Plötsligt hoppar hon upp på den meterhöga plogkarmen och stirrar ut i mörkret , hon fokuserar blicken mot några skuggor i skogsbrynet. Efter en stund kan jag urskilja ett par älgar som klasserar på vidje buskar de brukar närma sig bebyggelsen under sena kvällar och nätter. Några grannar brukar få sina äppelträd beskurna i förtid av dessa pampiga djur.

Det känns märkligt nästan rofyllt när vi promenerar fram efter gångvägen, vi är ensamma bara en svag susning från E 4 trafiken någon kilometer bort hörs . En verklig kontrast mot de rubriker och kasus om snöväder och elände tycks råda söderut, här dalar några enstaka snöflingor ner på den nyplogade vägen.

Väl hemma drar jag igång servicen för våra småfåglar , vi har tre fågelbord , var annan kväll brukar jag städa under dem, bort med skal och överblivna solrosfrön. Dessa slängs en bit bort på snödrivorna som en extra förplägnad för de försiktiga fåglarna. Det är viktigt att städa upp under och på borden för att förhindra salmonella och liknande sjukdomar. Hittills har våra små kompisar förbrukat ca 32 kg frön , i går köpte vi en ny 18 kg:s säck för nu kommer den besvärligaste tiden för småfåglarna.

Av någon anledning har våra grannar slutat mata fåglarna därför det känns som ett extra stort ansvar för vår del. Vi har också haft ovanligt många dagliga besök, ett tillfälle räknade jag till ca 35 st  fåglar , främst Talgoxar, talltitor,blåmesar , grön och främst pilfinkar men ovanligt många domherrar.

Domherrarna kommer gärna i grupp och föredrar frön som finns på marken de visar ofta en aggressiv attityd mot andra fåglar och accepterar inte gärna dessa i närheten. Pilfinkarna tycks vara de smartaste kommer ofta i samlad flock flyger direkt till matarholkarna, och tar direkt för sig från de färska fröna, Varför hoppa omkring på marken och sortera bland skalen när det finns färska i matarholkarna.

Det känns tillfredställande att kunna ställa upp för småfåglarna för deras matbehov under vintermånaderna. Kylan klarar de elegant våra stannfåglar är anpassade för den. Men om t.ex. en Underlat skulle släppas ut i vinterkylan skulle den frysa ihjäl inom en timme.

Citatet: ”Se upp med dina tankar; de blir ord. Se upp med dina ord; de blir handlingar. Se upp med dina handlingar; de blir vanor. Se upp med dina vanor; de blir din karaktär. Se upp med din karaktär; den blir ditt öde.”
(Lao-Tze. Kinesisk filosof)

Likes

Comments

Så har då regeringen under stort pådrag presenterat stora ut och nylokaliseringar från huvudstaden. Resultatet innebär i korthet att folket i norr kan känna sig blåsta på jobben och besvikna på de löften som Stefan Löfven tidigare gett i uttalanden om att hela Sverige ska leva.

Jag citerar: Vi måste se till att ta tillvara hela kompetensen i vårt land, inte bara i våra storstäder. Att stärka den statliga närvaron och spridningen av statliga myndigheter är en prioritering av regeringen under hela mandatperioden.Det är också ett sätt för regeringen att bidra till att det finns statliga jobb för tjänstemän och akademiker utanför de större städerna. slut citat.

Regeringens utlokaliseringspolitik kan nu bara betraktas som ett stort svek mot landets norra delar. Huvuddelen av jobben styrs nu just till storstadsregionerna Stockholm, Malmö, och Göteborg till regioner som redan nu redan har en bra arbetsmarknad och suger åt sig jobben från övriga landet i synnerhet från Norrlandslänen. Dessutom får andra kommuner i södra landet lokaliseringar många som ligger i pendlingsavstånd till storkommunerna. Norra Sverige har fått smulorna av denna utlottning spridda över tre fjärdedelen av landets yta. Var det verkligen det som var meningen med uttalande om att hela Sverige ska leva.

Men det kanske är feltänkt i stället borde vi gratulera Stockholmskommunen Botkyrka som fått en Stockholmslokalisering (SIDA) på 500 nya jobb från centrala Stockholm 3,7 mil. ..".GRATTIS"

Nu uttalar regeringen visserligen att dessa lokaliseringar inte är av arbetsmarknadsskäl. Vad är det då? är det av effektivitetsskäl ,eller vad, är inte folket i norr tillräckligt effektiva eller har de inte rätt inställning för nya arbetstillfällen ?

Förmodligen tvingas vi inse att insatserna är nödvändiga av taktiskt politiska skäl , det är inte i norr de stora väljargrupperna finns, de finns i storstadsregionerna så varför reta upp dem ett valår. Folket i norr röstar ju rött i alla fall. Ja än så länge i alla fall men (S) har successivt tappat röster i tex Norrbotten under 2000-talet. Vi ser att (SD) gått framåt i inlandskommunerna, är det en tillfällighet eller en besvikelse över ett parti som tidigare stod för trygghet och solidaritet nu svikit.


Palmes uttalande om att Politik är att vilja känns fortfarande giltiga men de politiker som inte klarar av att leva upp till sina löften om att hela landet ska leva och sätta kraft bakom orden kan knappast betraktas som trovärdiga

Citatet . Politik är en underavdelning till meteorologin - läran om hur vinden blåser. ( Edouard Heriot)

Likes

Comments

​​

​Vilka härliga vinterdagar, solen skiner och dagsljuset stannar kvar allt längre. Vi vandrar ner för vår gata med sikte på skoterspåren. Efter flera dagar med vackert väder har dessa spår blivit ordentligt uppkörda, det märkts att vi bor i en snöskotertät kommun​. Därför planerar jag och Klara våra vandringar tidigt på morgonen före trafiken startar, nu möter vi bara någon enstaka skidåkare.

Efter en stund ringer mobilen, en främmande röst hörs - Hej det är Nisse... hur har du det ? ... ja ganska bra hur har du det själv .....nu märker Nisse min tvekan  - kommer du inte ihåg mig ? du vet Nisse med den gröna forden - nja...ja ja kanske det svarar jag svävande. Under tiden som sekunderna drar fram försöker min hjärna förgäves leta fram någon Nisse ur mitt inre arkiv., känner jag någon Nisse ? vem fan är han. Nu har vårt utbyte av hälsostatus gått så långt att jag tycker att det är genant att erkänna att jag inte kan placera någon Nisse i min forna bekantskapskrets.

Men så börjar Nisse berätta om sina gamla tiders kvinnliga erövringar, då simsalabim ramlar polletten ner och jag känner igen honom. Det är ju Nisse "Pip"  det smeknamnet fick han genom att han  genom att han i ungdomsåren tog några extra år på sig att passera målbrottet och därför framstod som extra barnslig gentemot oss tuffare kompisar.. Det måste vara minst 10 -  15 år sedan vi talades vid.

I vårt samtal vädrar vi gamla minnen och äventyr från den tiden då inga begränsningar fanns i fantasin. Då världen var öppen, och många av oss ägnade några år som sjömän på de stora haven. För de var stora då, på den tiden tog det min båt Virgo två veckor att förflytta sig från Göteborg till New York, löjligt lång tid i jämförelse med dagens flygtider då SAS avverkar Stockholm - New York på 8,5 timmar.


Under samtalets gång märkts att tiden förändrat oss radikalt, vi har skaffat oss andra iuntressen, andra positioner i livet andra vänner, formas i olika livsmiljöer både på gott och ont. Det är tur , det finns faktiskt de som till stror del lever kvar i det förgångna  och har svårt att acceptera livets skiften. Jag får en smygande känsla att Nisse tillhör den greuppen.

Efter en stund avslutar vi vårt samtal med orden " vi skulle behöva träffas igen" det är sådant som vi säger utan att ta orden på allvar, förmodligen tar det åtskilliga år innan vi hörs av igen om det någonsin sker.

Citatet:  Först när dina minnen är viktigare för dig än dina mål är du gammal  (Nido Qubein)

Likes

Comments


Dan före dan vandrar jag med Klara ner efter skoterspåret vid vårt hus, snöflingorna dalar fridfullt ner i det mjuka snötäcket. När vi gått en bit från vår gata släpper jag loss henne, glädjen att vara fri tar sig uttryck i en häftig dans i snön. Där rullar hon runt och med glädjehopp demonstrerar hon all den energi som rasen besitter. Hon gör rusningar i stora cirklar det skulle vara omöjligt att se henne utan det blinkande röda halsband som hon bär.

Efter en stund vänder vi hemåt mot byns tindrande ljus i alla dess former. Tidigare begränsades julljusen av någon enstaka gran på tomten. Numera lyser och blinkar husen i alla möjliga dekorationer vår gata ser ut som ett Broadway i miniformat. Bäst har grannen nedanför oss lyckas, hela huset runt taket har klätts med färgglada blinkande lampor, detsamma gäller trappräcken mm och som grädde på moset har en neonklädd lysande ren fått plats på garagetaket. Visst har han jobbat hårt för sitt ljusspel och han har verkligen lyckas kombinera ljuseffekterna på ett vackert sätt.


Själv har jag allvarligt funderat på att skapa en lysande älg i blinkande rött sken på vårt tak till nästa jul, men chefen har hotat med att flytta då, så jag får väl släppa den iden. Jag kan ju inte riskera alla dessa 37 år för en blinkande älg även om en sådan ståtlig varelse skulle knäcka grannens ynkliga ren. Nu kommer julaftonen hos oss att bli en lugn och traditionell jul. De minsta barnbarnen är så stora att vi skippar tomten och därmed också en av julens höjdpunkter.


Förr på den gamla tiden brukade vi hyra en tomte, det gick bra några år och han var billig i drift några öl eller en billig vinflaska var betalningen svart. Problemet var att ryktet spred sig om vår billiga tomte och han blev allt populärare i bekantskapskretsen. Innan det blev dags att besöka oss hade han konsumerat åtskilliga öl och annat starkt, så när vi äntligen letat rätt på honom var han minst sagt glad i hågen. Sista gången vi anlitade honom var han så rund under fötterna att vi var tvungen att stötta honom in i vardagsrummet till de förväntansfulla barnen. När han sedan skulle läsa upp namnen på paketen var jag tvungen att ingripa, han började helt galet läsa upp namnen på olika wiskeysorter som hämtat ur systembolagets spritlista : Long John, ...Black Velvet...osv.


Morgonen efter försökte jag förekomma eventuell frågestund om tomtens uppförande genom att utbrista " ni såg väl att han var lite sjuk i går kväll det var nog efter det kalla vädret han var nog förkyld" . Det budskapet gick inte hem den minsta avbröt mig med orden" va...såg du inte att han var stupfull" Det var sista gången vi hyrde en tomte.


CITATET: Jultomtarnas förbund vill sätta stopp för allt skämtande om att tomten är pedofil.,"Hur svårt kan det vara?

Den ena är en gubbe som ljuger om sin identitet och ålder och lurar snälla barn med presenter- och den andra är en pedofil;


Likes

Comments

Gång på gång sprids falska och grundlösa rykten främst i sociala medier om samband mellan allvarliga sjukdomar och kosten vi stoppar i oss. Dessvärre finns det många som tror på detta trams inte minst när det framförs av kändisar som nu senast av sångaren Danny Saucedo. Han påstod helt galet att det finns ett samband mellan försurning i kroppen (pH värdet) och cancer. Påståendet bygger på en gammal myt som återuppstår gång på gång och saknar helt förankring i verkligheten.

I vår familj har vi plågats av sjukdomen Psoriasis som periodvis tar sig uttryck i kraftiga hudförändringar. Många homopatråd och trollerisalvor har vi blivit rekommenderade genom åren, sociala medier har periodvis fyllts med köpråd om verkningslösa salvor och kostråd som påstås lindra och tom bota sjukdomen.

Psoriasis är i själva verket en autoimmun sjukdom där tror immunförsvaret plötsligt att kroppens egna celler är inkräktare som ska attackeras. Detta leder till att immunförsvaret angriper de kroppsegna cellerna vilket ibland leder till en svår inflammation. Där hjälper inga undersalvor eller kostråd enbart hjälp av specialistläkare i svåra fall.

Felaktiga påståenden om mat o hälsa sprids regelbundet via soc-media. Några av dessa listas i en undersökning som konsumentföreningen i Stockholm beställt. Några av påståenden:

Sex av tio tillfrågade tror att alla skulle må bättre om de åt mindre gluten, men det finns inga vetenskapliga belägg för det.

Endast 2-3 procent av befolkningen har glutenintolerans. Om du misstänker att du är överkänslig mot gluten bör du kolla det med en läkare.

Många tror att detoxkurer renar kroppen. Det finns inget vetenskapligt stöd för det. Sannolikt är grönsaksjuicer nyttiga , men de renar inte kroppen från gifter. Bara kroppens egna reningsorgan njurar och levern klarar den uppgiften.

Nästan hälften av de tillfrågade tror att det går att förebygga förkylning genom att dricka brustabletter med c vitamin. Kruxet är bara att det krävs stora mängder C vitamin så stora att de motsvarar 16 kg apelsiner. Med så stora mängder får njurar arbeta hårt, så hårt att det i värsta fall kan leda till njursten, så varför chansa.

Fyra av tio tror att energidrycker med koffein ökar prestationen vid träning med än vad vanlig läsk gör, vilket är helt fel.

Sex av tio tror att om man tränar normalt 2-3 ggr per vecka behöver man fylla på med extra protein. Helt fel om man äter som folk gör mest får man ändå i sig tillräckligt med protein.

En proteinbar är ett bra mellanmål tror sex av tio, nej den innehåller för mycket fett för att vara det.

Nötter innehåller mer kalorier än smågodis, sex av tio tror att det är tvärt om.

Behövs D vitamin på vintern , ja främst bland äldre i synnerhet efter 70 års åldern  och även barn under två år.

CITATET:   De som inte anser sig ha tid för att motionera måste förr eller senare avsätta tid till att vara sjuka.

                    (Edward Stanley)

Likes

Comments

Så kom då vintern på allvar med en halvmeter snö men det brukar inte vara någon match för en Viking. Min trogna vän snöslunga Partner 300 på 11 hästar brukar aldrig svika mej och klara vilket snödjup som helst. Men när jag rullade ut den från garaget upptäckte jag till min förskräckelse att den vägrade arbeta , den bara slirade och vägrade kasta bort snön. Ja visst ja det är remmarna som är slitna , de som jag planerade att byta i sommar. Dessvärre fanns det fler snöslungeägare som upptäckts samma sak och väntetiden på verkstaden var ca tre dagar.

När jag efter de tre dagarna hämtat slungan upptäckte jag till min förvåning att den efter ett tag börjar slira igen. Nytt verkstadsbesök där servicegubbarna denna gång ger ett svävande besked kanske det blir ett större ingrepp denna gång som kommer att ta tid att fixa. Nä nu djä...r kan jag inte vänta längre, Kung Bore struntar i mina problem , snön bara vräker ner. Efter en kort förhandling med chefen får jag tillstånd att köpa en ersättare dvs en ny slunga. Ilfart till Coop Bolist där alla små och medelstora slungor är slutsålda men till min lycka finns det en 11 hästars kvar. När de rullar ut ekipaget är det ett enda stort paket på en pall , herregud hur ska det här gå hur ska den monteras ?. Inga problem säger kvinnan som sålt den " det klarar du på en halvtimme" har du prövat det frågar jag " nä men jag har tittat på" säger hon med ett förrädiskt leende.

Väl hemma i garaget påminns jag om den leende försäljaren , paketet innehåller massor med detaljer, kablar, hjul, skruvar och massa smågrejor. Med mitt tekniska kunnande tar det minst två dagar att få ihop ekipaget. Nu är goda råd dyra har vi någon ingenjör i bekantskapskretsen ? javisst säger chefen ring Mikko. Nu har jag den fantastiska turen att Mikko dyker upp på en halv timme och efter ytterligare en timme står underverket klart till start.

Under min kamp med slungorna har chefen ledsnat på att vänta och beställt traktorskottning för garaget under vintern. Dessutom har verkstaden ringt och gett positiva besked om den gamla slungan , det var bara ett litet fel som bara kostade en hundralapp att fixa. Summa summarum = nu hade jag alltså traktorskottning + två snöslungor till mitt förfogande nu kunde det vräka ned hur mycket som helst. Min äldsta trotjänare Partnern skickade jag snabbt iväg via blocket, medan min nya vackra blanka slunga med alla nya tänkbara tekniska finesser har börjat sin tjänstgöring. När vi elegant glider fram genom snötäcket kan jag nästan höra min gamle fars ord " man ska inte skämma bort kroppen".

Av detta kan man lära att inte skjuta upp något som har med snöröjningen att göra, det kan bli kostsamma erfarenheter.


Citatet: Man hatar aldrig Sverige så mycket som när man står och skrapar rutan med bankkortet utan vantar. (okänd)
Likes

Comments

I dag är vi ute på långpromenad för första gången i år i ett uppkört skoterspår. Den bleka vintersolen kryper långsamt upp över horisonten, temperaturen  -20 är lämplig för långa promenader. Vi har verkligen väntat att snödjupet ska vara tillräckligt för att snöskotrarna ska åstadkomma ett lagom hårt underlag. Nu är den dagen kommen och vi vandrar fram i det gnistrande vita landskapet. Ja vandrar och vandrar hundar i allmänhet vet inte vad vandra innebär Klara är inget undantag. Utan koppel känner hon friheten och sträcker ut, full rulle i spåret precis som om det vore den sista dagen i frihet.

I dag fyller vårt grannland 100 år , landets korta historia är intressant inte minst kampen för frihet när den stora grannen i öster hotat. Jag har nyligen läst boken om det finska vinterkriget av William R Trotter (Fischer & Co) det är andra gången jag läser den. Intresset för krigslitteratur väcktes när jag som ung lyssnade på de hemskheter som många finländare drabbades av under vinterkriget.

Som ung grabb besökte vi min mors hembygd, i hemgården bodde då en morbror med sin finländska sambo. Hon var oerhört präglad av krigets fasor och berättade gärna om hur det drabbat hennes familj. En av berättelserna handlade om hennes bröder som bägge deltog i kriget. Vid ett tillfälle kom den äldre brodern hem efter att ha skildrat flera mil skjuten i benet. Blodet från skadan hade runnit ner i läderstöveln och delvis frusit fast till is. Hon berättade i detalj  hur de fick arbeta  för att frilägga skadan. Dessbättre klarade brodern benet men haltade kraftigt resten av livet. Den andra brodern klarade kriget utan fysiska skador men med bestående psykiska problem. 

Boken om finska vinterkriget handlar om - grymma och hänsynslösa strider under brutala arktiska förhållanden mellan 30 och 40 grader kallt. Modiga  enmansattacker på pansarvagnar, gerillakrig på skidor, ofattbar uthållighet, som lade grunden till Finlands kortlivade seger. När sedan Stalin kommenderade jättestora styrkor för att krossa finländarna så tvingades de ge upp kampen. Även om finländarna förlorade på slagfältet så lyckades de genom sitt motstånd hålla järnridån på avstånd och bevara Finland som ett fritt land.

Nämnda bok har vunnit amerikanska Finlandsstiftelsens litteraturpris och är väl värd en läsning.

Citatet:   När Stalin säger dansa då dansar en klok man ( Nikita Chrusjtjov)

Likes

Comments