Vårda eller förvara

Covid-19 gjorde entré ganska så snart stod det klart att det var våra äldre/äldre och svaga som var mest utsatta och skulle skyddas till varje pris.
Vecka efter vecka har vi läst och hört siffrorna på hur många äldre och äldreboenden som drabbats.
Vi har misslyckats med att skydda dessa sköra människor.
Makthavare frågar sig vad som är orsaken.
Jag förstår inte varför dom blev tagna på sängen.
Utarmningen av vården på våra äldreboenden och i hemsjukvården borde inte överraska. ALLA är vi som följt debatten år efter år hur mycket pengar som ska sparas på denna vårdbehövande grupp.
ALLA vi i Sverige bör veta att de som vårdas på äldreboenden är verkligen sjuka och i stort behov av omvårdnad.
Våra politiker borde skämmas som privatiserat vården av dessa äldre medborgare i Sverige. Inte har anbuden gått till dom som satsat på personal med utbildning och god personaltäthet.

Att vårda sjuka äldre är en svår uppgift dom ska inte bara ha mat i magen och en torr blöja. För att kunna vårda sjuka äldre så måste man först ha kunskap om det normala åldrandet.
Att vårda dementa patienter innebär ett otroligt ansvar. Att vårda dementa är svårt.

Jag är helt övertygad om att alla nästan alla som arbetar med dessa patienter gör sitt yttersta och vill varje vårdtagares bästa. Men för att kunna ge den bästa vården och omvårdnaden krävs det rätt antal utbildad personal. Varje företag som driver denna typ av vård har ansvar för att se till att samtliga i personalen har rätt utbildning och vidareutbildas hela tiden vid behov. De som driver dessa företag har dom rätt kunskap om åldrandet och det sjuka åldrandet.

Där ute i vårt samhälle finns det troligen många som skulle vilja skaffa sig kunskap i detta ämne för att arbeta inom äldrevården. För detta måste arbetsplatserna utformas så att god vård och omvårdnad går att genomföra. Arbetstider och antal medarbetare måste vara anpassat för att kunna ge god vård och omvårdnad samtidigt med ett fungerande schema.
Lönen för detta viktiga arbete måste hålla en god nivå.

Jag hoppas att makthavarnas minne är lite längre än vanligt för att en förändring sker så snart det bara är möjligt Det finns ingen anledning att vänta.
Antalet åldringar kommer fortfarande att öka i an tal innan kurvan planar ut under några år innan den skjuter i höjden när 90 talisterna blir gammal. Trot eller ej ni som är födda på 90 talet ni är många och även ni kommer att åldras och drabbas av sjukdom.

Sverige är inte ett fattigt land. Har vi råd att bygga kanoner har vi råd att vårda. Kvaliteten på äldrevården berättar hur samhället mår. Dålig äldrevård är ett skamligt samhälle.

Gillar

Kommentarer

Ditten_datten
Ditten_datten,
Så sant.....skulle jag inte ha haft mitt jobb hade jag kunnat gåhjälpt till nånstans .....med min utbildning dock glad att mina föräldrar är bortgångna för mamma hade aldrig klarat av att sitta inne på sitt rum på äldeboendet
nouw.com/ditten_datten
Passionbagareokock
Passionbagareokock,
Kloka ord ❤ det här är ett så brett ämne och ligger troligtvis Alla oss varmt om hjärtat på 1 eller annat sätt. Vår äldreomsorg och våra äldre ❤ Och INGEN av oss blir något yngre precis och jag ber till änglarna där uppe, att dom där makthavarnas "så kallade" minne är längre än vanligt och snarast möjligt genomför förändring och förbättring för våra äldre och äldreomsorg.. Varför vänta och Vad väntar dom på isåfall?
nouw.com/passionbagareokock
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Jag kan inget annat än att hålla med dig i dina bra och kloka tankar! <3
nouw.com/emmaengstrom
christelovergaard
christelovergaard,
Bra rutet som vi brukar säga i Skåne
nouw.com/christelovergaard
Gittan,
Så sant! Bra inlägg Bettan!!
Evaeliasson
Evaeliasson,
Kloka ord och jag kan bara hålla med dig ❤️
nouw.com/evaeliasson