Menopaus

En tid i livet som jag och vänner pratat om då och då.

Menopaus är definitionen på den tid vid kvinnans sista menstruation. Tiden runt menopausen kallas klimakteriet eller övergångsåldern. Åldern hos kvinnan när detta inträffar sker oftast mellan 45 till 55 års ålder och varar vanligast 4/5 år.
Symtomen kan vara värmevallningar, sömnproblem, humörsvängningar, huvudvärk, minskad sexlust, tappad muskelmassa och viktuppgång mm.

När vi ett gäng träffades förra veckan var ett par av kvinnorna 10 talet år yngre än mig och just nu mitt uppe i klimakteriet. Det blev mycket prat om detta besvär symtom och eventuell behandling.

Tyvärr är det fortfarande många allmänläkare med dålig kunskap om denna period i kvinnors liv. Det finns även gynekologer som gärna hoppar över dessa bekymmer vi kvinnor kan få och drabbas av. Min erfarenhet att det är lättare att få gehör för sina problem med en kvinnlig gynekolog.

Jag har haft tur, inte haft en enda dag av övergångsproblem. Kanske för att jag har haft för j.... PMS och saknar inte mina perioder. Efter förra veckans diskussioner väcktes tanken att jag kanske ändå skulle använt hormoner under en tid?
Det enda som drabbat mig är viktuppgång, jag som aldrig haft problem med extrakilon har nu fått lite extra sittande både här och där.
Jag vet att vi alla duger som vi är och som vi blev. MEN riktigt dit har jag inte kommit när det gäller min egna kropp. Jag är glad över min friska kropp, glad över att min kropp och mina ben kan springa milen utan att dö. Jag är en aktiv kvinna på olika sätt. Men jag vill inte visa upp mig och försöker om möjligt undvika speglar när jag är utan kläder.
Fåfängan finns kvar trotts att jag är fyllda de 63.

Du som är på väg mot denna fas i livet eller befinner dig där just nu det finns en podd ”klimakteriepodden” lyssna på den, E


Det finns mycket vackert tex Gerbera

  • Nära Herrhagsvägen , Uppsala

Gillar